Matched ​(angol) (Matched Trilogy 1.) 22 csillagozás

Ally Condie: Matched (angol) Ally Condie: Matched (angol)

In the Society, Officials decide. Who you love. Where you work. When you die.

Cassia has always trusted their choices. It’s hardly any price to pay for a long life, the perfect job, the ideal mate. So when her best friend appears on the Matching screen, Cassia knows with complete certainty that he is the one… until she sees another face flash for an instant before the screen fades to black. Now Cassia is faced with impossible choices: between Xander and Ky, between the only life she’s known and a path no one else has ever dared follow — between perfection and passion.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Dutton, New York, 2010
384 oldal · ISBN: 9780525423645

Kedvencelte 6

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Rileey>!
Ally Condie: Matched (angol)

Egyszerűen imádtam ezt a könyvet! Pedig nincs sok cselekmény, sőt a vége felé jóformán csak a hegyen beszélgetnek. És mégis, olyan hihetetlenül jól van felépítve a világ, hogy azalatt, míg nem történik semmi, bőven beszippant az a sok információ, az apró részletek, amit megtudunk róla. Roppant érdekes volt, ahogy Cassia szemszögéből „elmesélődik” nekünk, hogy ez mire való, ez hogy működik, ez így van, az meg úgy. Tetszett, ahogy Cassia, aki eddig tökéletesen beilleszkedett tagja volt ennek a világnak, hirtelen egyre több és több dolgot kérdőjelez meg a társadalmuk működését illetően, és folyamatos változáson esik át az egész szemlélete. A szerelmi szál nincs előtérben, lassúság és egyszerűség jellemzi, ezért nagyon szerethető, bár elég nyilvánvaló kit választ Cassia. Tetszett, hogy a korlátok, szabályok miatt teljesen felértékelődik egy-egy érintés vagy „illetlen” kérdés feltétele, vagy a tárgy, amit megbecsülnek. Mi meg soha nem elégszünk meg semmivel… nekik meg van egy darab személyes tárgyuk… egy ideig. Most képzeljétek el, hogy milyen egy olyan társadalom, ahol bár viccből, de azt mondja a főhősnő, hogy „osztoztunk a kanálon, az gyakorlatilag olyan, mintha csókolóztunk volna”, mert 99%-ban nem ehetnek egymás ételéből sem.
És bár a könyv lassú, a végére azért akadnak meglepő fordulatok, és a dolgok is felpörögnek, de mindez még csak a kezdet, hiszen trilógiáról beszélünk, és már nagyon várom a folytatást!

Sivatagirózsa>!
Ally Condie: Matched (angol)

Sok jót hallottam a könyvről, ami felkeltette az érdeklődésemet iránta. Utánanéztem és láttam, hogy még a magyar megjelenés odébb van, így nekiálltam angolul.
Örülök, hogy nem vártam az elolvasásával, teljesen a hatása alá vont az egész. Annyira aprólékosan kidolgozott disztópikus világot mutat be az írónő, hogy nagyon bele lehet feledkezni. Nem egy akciódús, mozgalmas regény, inkább csak bevezet ebbe az elképzelt világba. A finoman alakuló romantikus szál felüdülés volt a manapság egyre gyakoribb meglátjuk egymást és azonnal egymásba zúgunk típusúnál.
Negatívat nem tudok mondani a könyvről, úgy jó, ahogy van. Engem nem zavart az sem, hogy kicsit lassú volt a nagy része, mert kellett ez ahhoz, hogy mindent kis részletet megismerhessünk az ott bemutatott világról.

MisssBee P>!
Ally Condie: Matched (angol)

Mint minden angolul hallgatott elalvós hangoskönyvből, biztos ebből is elveszek számomra bizonyos részletek, de amire emlékszem, és megragadt, az tetszett.

Bár nagyon gyűlölöm az ilyen disztópiákat (mármint nem a könyveket, hanem amivé a világ lesz bennük), de rájöttem, hogy szeretem őket gyűlölni :) Egyszerűen jó dühöngeni azon, hogy hogyan engedhetnek meg ilyet, aztán fellélegezni, amikor a főhős megváltja a világot :)

Számomra ez a könyv egy kicsit Divergent-es lett, valamivel több nyállal, kicsit lezáratlan véggel, de ettől függetlenül bejött, és egyszer majd mindenképp sort kerítek a következő részre is.

lostgab>!
Ally Condie: Matched (angol)

Hát… végigolvastam, de tulajdonképpen elég nyögvenyelős volt, annak ellenére, hogy imádom a disztópiákat, és nagyon bele tudom élni magam egy-egy ilyen történetbe. Ez egy szuper ötlet volt, rejtély, szerelem, de valami hiányzott belőle, ami pl. a The Hunger Games-ben vagy a The Maze Runner-ben megvolt. A szerelmi háromszög is passzív volt, valahogy nem volt olyan érzésem, hogy „úristen, mi fog történni?!”, hanem csak olvastam, olvastam és egyszer csak vége lett. Ráadásul anélkül, hogy nagyon el akarnám olvasni a 2. részt.
(Ez már a második sorozat, amibe belekezdtem és nem is izgat, hogy mi történik később. Lehet, hogy kinőttem az ilyesmiből…?)

Rémálom P>!
Ally Condie: Matched (angol)

Ennél a könyvnél jöttem rá, hogy a disztópia téma engem vonz. De lehet, hogy csak jól megírt könyvekkel találkoztam. Bár nem nagy cselekménye van a könyvnek (pl. nincs vér meg harc, mint az Éhezők Viadalában), az ember mégis elmerül a világban és elborzadva nézi ezt a fajta társadalmat, miközben szurkol annak, hogy még ilyen környezetben is megtalálja a főhős a szerelmet. Az utolsó 40 oldalon van egy-két fordulat, és a vége előrevetíti, hogy sokkal akciódúsabb 2. és 3. részt várhatunk.

katen P>!
Ally Condie: Matched (angol)

Nagyon kellemes kikapcsolódás, érdekes világ, szép szerelem, szerethető karakterek, jó stílusú szerző – csak ezeket a szerelmi háromszögeket tudnám már feledni. Mindig sajnálom a harmadikat.
Pont ma jelenik meg angolul a második rész, éljen!

NevemBarbi>!
Ally Condie: Matched (angol)

Kicsit semmilyen… Bár lehet, hogy azért, mert egy diszutópiás bevezetés, viszont a manipuláció nagyon érződik, nem vonzott be a történet és kicsit unatkoztam a végén.


Népszerű idézetek

Rémálom P>!

Every minute you spend with someone gives them a part of your life and takes part of theirs.

Chapter 6

Rémálom P>!

I’ll stand next to that dry fountain and wait until the Official finds me. And when she does and asks me what I’m doing, I’ll tell her and everyone else that I know: they are giving us pieces of a real life instead of the whole thing. And I’ll tell her that I don’t want my life to be samples and scraps. A taste of everything but a meal of nothing.

Chapter 22

Lex>!

I am trapped in glass and I want to break out and breathe deep but I’m too afraid that it will hurt.

Chapter 27

Lex>!

Which one is the true one, I don’t ask, they don’t tell.

Chapter 16

Rémálom P>!

Is falling in love with someone’s story the same thing as falling in love with the person himself?

Chapter 17

Rileey>!

His tone is mild, but there is, and always has been, something a little deeper and more resonant about his voice. It has a slightly different timbre than most voices. It’s the kind of thing you forget until you hear it again and remember Oh yes. His voice has music.

Connie>!

„Who was she?” I ask. My voice sounds harsh, grating. Don't say it was me. Don't say it was me, because then I will know that you saw me because they told you to look. „You,” he says.

WildWorld>!

My face looks back at me, distorted by the curve of the compact’s surface, the way it was at the Match Banquet. Then, the question I asked
myself was: Do I look pretty?
Now the question I ask is: Do I look strong?

Chapter 18


A sorozat következő kötete

Matched Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Sheehan: A Long, Long Sleep
Patrick Ness: Monsters of Men
Amy Kathleen Ryan: Flame
Amy Ewing: The White Rose
Lissa Price: Enders
Kass Morgan: Day 21
Katharine McGee: The Thousandth Floor
Adam Silvera: They Both Die at the End
Pittacus Lore: I am Number Four
Alexandra Bracken: Passenger