Álljon ​meg egy novellára! 3 csillagozás

mobilsztorik
Álljon meg egy novellára!

Hétköznapi emberek, hétköznapi hősök
Szelfik, családi képek, színes profilháttér, panorámakép az éjszakai Budapestről. Az Álljunk meg egy novellára! pályázat történetei mintha a mobiltelefonunkra feltöltött fotóink volnának: pillanatképek az életünkből, vágyaink, emlékeink lenyomatai. Jó néhány közülük ismerős lehet, hiszen a JCDecaux felhívására beérkezett novellákat a főváros és a megyeszékhelyek lakossága olvashatta már a busz- és villamosmegállókban. Meghatódunk ezeken a szövegeken, esetleg meghökkenünk vagy elgondolkodunk rajtuk, de mindenképpen átadnak valamit, amit magunkkal vihetünk az útra, az életre. S mire megérkezik a busz vagy a villamos, már minden történet velünk együtt robog tovább.
Most egy kötetben jelennek meg az elmúlt három év legjobb pályaművei, amelyek annak is bizonyítékai, mennyi tehetséges, kreatív és érzékeny lelkű ember jár köztünk.

A művek szerzői: Schmöltz Margit

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
288 oldal · ISBN: 9789635430048
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632939827

Enciklopédia 2


Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Álljon meg egy novellára!

Először nagyon furcsának találtam, hogy az Álljon meg egy novellára pályázat nyertes írásait megjelentetik külön könyvként, hiszen online olvashatóak voltak a történetek (a könyv pedig, minden pozitívuma ellenére is eléggé drága). Kicsit furcsa, mégis úgy érzem, érdemes volt könyv formába is kihozni, így összegyűjtve, teljesen más érzés olvasni a novellákat, mint a megállókban, vagy online.
Mindig nagyon meglepő számomra pályázat nyertes novellákat olvasni, főleg olyan pályázatról, amelyre én is neveztem. Ellenben érdekes módon pont az Álljon meg a novellára tud egy olyan színvonalat hozni, hogy kétségem sincs afelől, hogy a döntésük helyes volt, és a válogatott írások minőségiek. Nagyon jó volt olvasni a novellákat, mert mindegyik egy más nézőpontot mutatott, egy kifacsart, groteszk világot, egy természetfeletti szerelmet, vagy halált, vagy éppen a mindennapjainkat egy más személy szemszögéből.
Ami nagyon jó a kötetben, hogy tematizálva vannak a novellák, így az első szekcióban a családról szól, az utolsó Budapestről, a többi pedig a szekciójelölő hívószavakhoz csoportosulnak. Ez nagyon tetszett benne, és nagyon örülök, hogy nem évekre lebontva olvashattuk a novellákat, hiszen egy-egy témára így jobban rá tudtam hangolódni.
Sok novella számomra ismerős volt a plakátokról, hiszen az emlékezetes novellák, a különleges megoldások, érzékeny témák megmaradtak bennem. Ellenben jó volt olvasni azokat is, amiket nem találtam kint a plakátokon, így megismerhetem a kimaradt darabokat is. Kicsit furcsa is volt így olvasni a novellákat, egyfajta szerencsekerék szerűen, hogy a következő novella ismerős, vagy talán ismeretlen gyöngyszem lesz e számomra, vagy fel fogom e ismerni rég' olvasott novellákat.
A könyv kiadása minőségi minden szempontból: keménykötésű könyv, védőborítóval. A borító is különleges, nekem nagyon tetszik, átadja a megállós életérzést. A kötetben a szövege laza, nagy margókat hagytak, így egy-egy novella terjedelme is nagyjából négy oldalt tesz ki. (számomra hihetetlenül pozitív élmény, hogy mennyire nagynak látszik, és mennyire könnyen haladok vele).
Minőségi szép kiadvány, nem csak kívülről, de belülről is. Én mindenkinek, akinek csak lehetősége van rá, ajánlom, hogy szerezze meg ezt a gyönyörű kötetet. Tökéletes utazós könyv, főleg ha arra jársz, amerre a novella is játszódik :)

luthienlovemagic IP>!
Álljon meg egy novellára!

Az öt szekcióról általánosan elmondható, hogy jól megválasztottak a hívószavak. Mindegyikhez sokféle történet illik, így széles lehetett az egyes részek alá válogatott merítés. Az egyes részekben többnyire jól megválasztott a történetek sorrendje.

Első szekció: Családi album

Ebben a 14 novellában a család, a családi kapcsolatok vagy éppen ezek hiánya áll a középpontban. Emellett az emlékezés és a „mi lett volna, ha…” érzése is szerepet játszik bennük. A legtöbb történet egy-egy egyszerű pillanatot, emléket közöl. Három írás emelkedik ki ezek közül: Horváth Rozi: A postára, legyen szíves!, Magyar Csaba: A házikedvenc és Tóth A. Tamás: Lízing-gyerek című története. Az első a hiányábrázolása miatt kiemelkedő, így erősen komor a hangulata. Az idős nő bánata átütő erejű. Elgondolkodtató írás. A házikedvencre azért figyeltem fel, mert nagyon bizarr szituációt mutat be, emiatt ütős. A Lízing-gyerek pedig egy olyan alternatív valóságot tár az olvasó elé, amely görbe tükör a rohanó világ rohanó emberei elé, akik mindent akarnak, gyereket is, csak gyorsan nőjön fel, és ne kelljen vele bajlódni. A sorok közül csak úgy csöpögött a jogos szarkazmus. Jó novella, ajánlom gyermekvállalás előtt álló szülőknek.

Második szekció: Szelfik

Ahogy a rész címe is sugallja, ezek a történetek rövid életképek. És mivel a szelfik annyifélék, ahány ember készíti őket, így ezek a történetek is pont ennyire sokfélék. A hívószó 13 novellájából Véssey Miklós: Az ország legkisebb óriása és Olah Kata: Instantgram írása volt kiemelkedő. Előbbi egy érdekes gondolatkísérlet, jó példa arra, hogy minden attól függ, honnan nézzük. Az utóbbi pedig megmutatja, hogy sokszor mennyire nem látjuk magunk körül a világot. Nagyon tanulságos, kifejező novella.

Harmadik szekció: Idővonal

Az e köré a kulcsszó köré csoportosuló 17 novella a legsokfélébb a kötetben. Nehéz definiálni, hogy miért ezeket a történeteket válogatták ide, de talán az élet és a halál határán egyensúlyozó világok, különleges halálok és szerelmek lennének a legtalálóbb meghatározói ennek a résznek. Kaotikus egymásutániság jellemzi ezeket a történeteket, de zömében mégis kellemes az összhatás. Ebből a részből került ki a legtöbb kedvencem is, ezek: Kovács Júlia: Együtt, Bereményi Benő András: Szép idők, 1996, Lauer Gábor: Toll és Welbach Lola: A Góth Irén-szag. Mindegyiknek a hangvétele, írásmódja vagy a világa volt az, ami megfogott. Kiemelkedik közülük az Együtt című történet, ami a legmeghittebb hangulatú novella a kötetből. Teljes mértékben átjön a szerzői szándék, a két idős ember egymás iránti érzelmei, vágyakozása, bosszankodása, egy meg nem élt kapcsolat szomorúsága.

Negyedik szekció: Háttérképek

A tematika 8 története a háttérben lappangó igazságokat mutatja be (Pölczman Péter: Tájékoztató) vagy éppen a rejtett vágyakat teljesíti be (Haász János: A boldogságbolt), valamit a bizarr kísérletek (Bábos Veronika: A magyar búbusz) és ötletek (Pölczman Péter: Várandósságmenedzser férfiaknak) tárháza. Utóbbi kettő pont azzal emelkedik ki a többi közül, hogy iróniával vagy egy képtelen alapvetéssel dolgozik, méghozzá pazar módon.

Ötödik szekció: Budapest by night

Ezt a 7 félpercest a bágyadt vagy éppen komor éjszaka lengi be, amiből felsejlik a magyar főváros, amelyet e novellák szerzői mind másképp élnek meg. Két írást emelnék ki innen, Oláh Kata: Körúti hajnal és Ecsédi Orsolya: Lakásétterem című novelláját. Előbbi azért, mert szeretem a versihletésű írásokat. Ez is jó volt, a versrészletek illeszkedtek a szövegbe, így az kellemes hajnali életkép lett. Utóbbi pedig Budapest egy rejtett, de ugyanakkor családias és vidám szegmensébe kalauzol el, és kellemes perceket szerez az olvasójának.

A teljes kritika az alábbi linken olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/05/06/konyvkritika_…


Népszerű idézetek

Kasztór_Polüdeukész >!

pályáztak, akik között ismert író, bölcsészhall-
gató, műkedvelő mérnök, Berlinben élő matemati-
katanár, jó tollú színész, irodalommal kacérkodó
keresztrejtvény-szerkesztő egyaránt megtalálható.
A novellák témái sem egysíkúak. Van köztük
történet a szomorúságát családfakutatásba fojtó
apáról, az örök fiatalságra vágyódó színházi jegy-
szedőnőről, nehezen kommunikáló apákról és fiúk-
ról. Fiatalokról, akik elszalasztják a szerelmet, és
olyanokról, akik egy életen át meg tudják őrizni azt.
Hiányaink, vágyaink, mindennapi bosszúságaink
éppúgy felvillannak ezekben az írásokban, mint a

generációs problémák, a családi és közösségi múlt.
De a humort sem kell nélkülöznünk olvasás közben.

Kapcsolódó szócikkek: Berlin · családfakutatás
Kasztór_Polüdeukész >!

Emlékszem, mennyire komolyan vették.
Néha még komolyabban, mint mi. Arcuk kipirult
a szenvedélytől. Lopva lestük el tőlük a küzdelem
fortélyait. A győzelem és a kudarc ízét: az édeset és
a fanyart. Meg az újrakezdés izgalmát. A szőnye-
gen végül mindig minden jóra fordult. Nem halt
meg soha senki. De ha mégis, varázsszóra újra
életre kelt, naponta akár többször is. Alig múltam
tízéves, de már akkor sejtettem, hogy itt valami
nincs rendjén.
Úgy emlékszem, anyám nőtt fel hamarabb. Be-
lülről feszíthette valami, amiről mi semmit sem
tudhattunk. Feltűnt, hogy egyre ritkábban kupo-
rodik le közénk. Mondogatta, hogy sok a dolga, de

mindannyian tudtuk, ő is, hogy ez csak kifogás.
Kisvonatozás közben, amit egyébként apám job-
ban élvezett, mint én, önkéntelenül is füleltem,
vajon mit csinál anyám odakinn, miért nem csat-
lakozik hozzánk.

Forgács Péter Családfa


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó
Raoul Renier: Setét álmok
Kornya Zsolt (szerk.): Kráni krónikák
Pelle Anna (szerk.): A jövő városa – Kazincbarcika 100.
Sík Csaba (szerk.): Körkép 75
Sós Dóra (szerk.): Ekhó
Csillagszóró