Az ​ifjú császárné (Sissi 1.) 118 csillagozás

Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

1853-at ​írunk, a Habsburgok Európa leghatalmasabb uralkodó családja. Ferenc József birodalma Ausztriától Oroszországig és Németországtól Olaszországig terjed – a császár pedig fiatal, gazdag, és házasodni kész.

A tizenöt éves Erzsébet – Sissi – bajor hercegnő a Habsburg-udvarba utazik nővérével, aki a császár kiszemelt menyasszonya. De megérkezése után hamarosan váratlan dilemmában találja magát: végzetesen és ellenállhatatlanul beleszeret a nővére vőlegényébe, aki viszonozza érzelmeit. Ferenc József, akit elbűvöl Sissi nyitott természete, bájos, energikus szelleme, és persze lenyűgöző szépsége, megszegi adott szavát, és kinyilvánítja szándékát: Sissit akarja feleségül venni.

Európa egyik legalattomosabb udvarába csöppenve Sissinek fogalma sincs róla, milyen harcok, veszélyek – és kísértések – leselkednek rá. Alaposan felforgatja a politikai és családi viszonyokat, mert meg akarja nyerni – és tartani – a császár szerelmét, a népe és a világ… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Helikon, Budapest, 2021
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634797043 · Fordította: Csáki Judit
>!
Helikon, Budapest, 2017
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632276601 · Fordította: Csáki Judit
>!
Helikon, Budapest, 2015
492 oldal · ISBN: 9789632277066 · Fordította: Csáki Judit

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Erzsébet királyné


Kedvencelte 21

Most olvassa 10

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 112


Kiemelt értékelések

Zöldövezet>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Ha Sissi, akkor Romy Schneider.:) Annyira belém égett a filmsorozat, hogy nagyjából a regény feléig kemény küzdelmembe került kikapcsolni a fejemben az olvasáskor felbukkanó filmkockákat, és hajszálnyi segítségként kapaszkodtam a könyvbeli Ferenc József vékony kis bajuszkájában jelentkező különbségbe.:D A külsőségeken túl minden alkalommal zsigeri indulatként tört fel belőlem az ellenérzés az 1848-49-es szabadságharc osztrák szempontú megközelítése láttán. Ami a történetet nézve jogos és rendben van, hiszen Sissi – és a császár, illetve az osztrákok – szemszögéből íródott a regény, de a magyar lelkem folyamatosan fellázadt és kikérte magának a szabadságharc vérbe fojtását hőstettnek tekintő, és a kegyetlen megtorlást példás, elismerő cselekedetként leíró mondatokat.
Sissiről olvasott első regényemként nincs összehasonlítási alapom, hogy más szerzők milyennek formálták meg Erzsébet királyné alakját. Allison Pataki Sissije számomra valóságos és hihető személyiségként jelent meg. A komótosan haladó történet végigkíséri az árkon-bokron át szaladó vadóc kislánytól kezdve a fiatal császárba mámorítóan szerelmes, majd a présben fokozatosan összetörő és boldogtalanná váló császárnét, akit spoiler
A regényből egyértelműen kiderült, hogy Erzsébet élete nem volt könnyű és irigylésre méltó, és hogy a császárnénak az átlagosnál több problémával kellett megküzdenie. A fényűző gazdagság, pompa és szolgák hada közepette Sissi élete végtelenül protokolláris és magányos volt. A házasságában és az anyósával, Zsófia főhercegnével jelentkező, folyamatos háborúvá fajuló konfliktusok kezelése jóval nehezebb volt számára. Hiszen a császári udvar érdeklődő közönségként, árgus szemekkel figyelte és pletykált. spoiler
A könyv több fejezetét is felvezető idézetek – egy jóval későbbi – a könyv végén található eseményből valók. Nem láttam a kapcsolatot a történet folyamatával, hogy miért kell előre megmutatni, így feleslegesnek és testidegennek éreztem ezeket az előre vetített részleteket. Az elegáns, szemet gyönyörködtető borító mögött sajnos problémásabb belső lapul: érezhetően sok benne az elgépelési hiba, amely néhol a szó jelentését, alakját is megváltoztatja. Bár az utolsó oldal „Folytatása következik” jelöléssel zárul, mégis szépen le lett kerekítve az első kötet vége.

Ruby_εïз IP>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Nem igazán kötött le, lassan haladtam vele. Ennek leginkább az volt az oka, hogy nem ezt vártam. Tudom, nem olyan volt az életük, mint a Sissi filmekben, de ilyen sem, mint ebben a könyvben. Nekem üresek voltak a karakterek, sok volt bele a szex. Persze, emberek, de egy ilyen történelmi regénynél szerintem kevesebbet jobban elbírt volna a történet. Sajnos a második részt így nem fogom elolvasni, és ugyan tudom, milyenek voltak ők valójában, szeretném, ha úgy maradnának meg, mint a Sissi filmek párja.

Niki_>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Nem sokat gondolkodtam azon a könyvtárban, hogy a kosaramban landoljon-e ez a könyv avagy sem. Azóta rajongok a Sissi történetekért mióta kislányként először láttam Romy Schneider főszereplésével készült mini TV sorozatot, amit többnyire minden Húsvétkor jó ideig vetítettek a TV-ben évről évre. Én pedig minden alkalommal meg is néztem. Sőt, nézném jelenleg is, ha újra adnák.
A kötet 1853 júliusában veszi kezdetét és 1867 júniusában ér véget. Bár csak 14 évet ölel fel az első kötet, ennek ellenére a császárné a szemünk előtt nő fel.
A történet akkor ér fordulópontjához, amikor Sissi találkozik Andrássyval és abban a pillanatban a sorsuk megpecsételődik. Bár kezdetben a császárné és a gróf között csak szimpátia van, azt már a legelején érezni lehet, hogy a férfit azonnal megbabonázta a szépséges császárné.
A történet ott ér véget, amikor Ferenc Józsefet és Sissit Magyarország királyává és királynéjává koronázzák.
Bár több, mint 400 oldalas a könyv, ennek ellenére nem éreztem soknak és vontatottnak sem. Sőt, pozitívan csalódtam, mert nem gondoltam volna, hogy ennyire olvasmányos történethez lesz majd szerencsém.

konnyufanni>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Nagyon szeretem a történelmi könyveket.
Pont ezért szereztem meg ezt a könyvet, azzal a tudattal hogy „áhh, ez csak egy tipikus kitalált Sissi történet lesz, na sembaj”.
Megváltoztatta a véleményem erről a könyvről… Allison csodálatosa, szépen, rendezve írta le ennek a könyvnek a sorait. Pozítiv csalódás volt nekem.
Sissi, hát így is ugyanúgy szeretem Sissit, ez a könyv után is. :)

budvigszandi P>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Már régóta szemezgetek történelmi témájú könyvekkel, és úgy érzem, hogy ez kezdésnek a Viktória után egy jó választás volt.

A könyv első felét imádtam. Sissi korai évei Possenhofenben, a találkozás Ferenc Józseffel, mindennek a kezdete. Olyan vidám, álomszerű és romantikus volt. Aztán a házasság után kezdődtek a bonyodalmak. Zsófia főhercegné szinte minden egyes megszólalásával és cselekedetével olyan szinten fel tudott idegesíteni, hogy sokszor azért csuktam be kicsit a könyvet, hogy ne vágjam a falnak. Aztán amikor Ferenc felvette az anyu kicsi fiacskája stílust – tehát általában –, akkor megint csak falra bírtam volna mászni. Persze, senki sem tökéletes, mindenkinek vannak bizonyos hibái, de ez már azon túlmutat. Mennyi undorító és kegyetlen dolgot kellett megélnie Sissinek, csak azért, mert az udvarban így szokás. Elképesztőek az akkori kettős mércék, spoiler. Örülök, hogy azóta sokat fejlődött a világ, mert ez így elviselhetetlen.

A fél csillag levonás az elgépelésekért jár. Az első pár nem is zavart, olykor egy é helyett becsúszott egy á, ez benne van a pakliban. De amikor az 1850-es években járunk, és megemlítik az – idézem – 1948-49-es forradalom és szabadságharcot, nálam ott átlépték a határt. Ez a hiba legalább annyira felidegesített, mint Zsófia főhercegnő. Nem tudom, miért, de ahogy megláttam, majdnem újból be kellett csuknom kicsit a könyvet… Nem hiszem el, hogy ezt egy átolvasás, vagy még csak egy átfutás során se vette valaki észre, szerintem ez egy elég nagy és szembetűnő hiba.

Összességében tetszett a könyv, örülök, hogy elolvastam. Kíváncsi vagyok a folytatásra, és abban reménykedem, hogy kapunk pár fejezetet a császári pár Gödöllőn töltött idejéből is.

Andee_Sis>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Szerettem. Sissi történetét természetesen már ismertem, de kíváncsi voltam, hogy milyen újdonsággal fogok találkozni. Az első sorától az utolsóig fenn tudta tartani az érdeklődésemet. Sehol nem éreztem unalmasnak, nem éreztem úgy, hogy „úgyis tudom mi fog történni, lapozzunk”! Nagyon tetszett az író stílusa, a szereplők ábrázolása. Tetszettek a fordulatok, ahogy „beleláttunk” a pár életébe, a családi háttérbe, a gondolataikba.
Nagyon örülök, hogy beruháztam ebbe a könyvbe és biztos vagyok benne, hogy a következő részt is be fogom szerezni. Alig várom, hogy megtudjam, hogy hogyan tudja még tovább fokozni az eseményeket az írónő.

Vhrai P>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Az elején kételkedtem benne, hogy a regény bármi újat tudna mutatni Sissivel kapcsolatban, de tévedtem. Egészen új megközelítésből láthattuk a császárnét, szinte személyes ismerősünkké tette az írónő. De ennek ellenére nem idealizálta túl a személyét, mint sok más életrajzi regény. Mesterien felépített mű, a Sissi rajongóknak igaz csemege!

http://libellum.blog.hu/2018/03/10/allison_pataki_sissi…

Könyvözön>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Csodálatos könyv! Sissi egy tizenhat éves lányként indul el bécsi udvarba és az élet nővé formálja. Gyönyörű lélektani történet a császárné útja, aki milliónyi szenvedés kereszttüzében ismeri meg önmagát és így áll ki mindig a saját igazáért és a céljaiért.

Bővebben itt olvashatsz erről a könyvről:
https://www.instagram.com/p/B7ZBo8UAJ8u/

Keja>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Annyit sírtam rajta, de egyszerűen imádom!
Ez a második regény volt amit Sisi életéről olvastam. Már jó ideje tudom, hogy a film bármennyire is szép, nem sok köze van a valósághoz. Ám még mindig szíven üt, hogy mennyit szenvedett szegény. Néha olvasás közben arra gondoltam, hogy az író igazán megkegyelmezhetett volna a főhősnek, hogy ne érje annyi rossz.
DE ez ha nem is teljesen, de gyökereiben igaz történet! Sajnos még az írónak sincs befolyása a végkifejletthez. Ám ezek ellenére is ott motoszkált bennem a gondolat, hogy mit tudhatunk mi itt 2021-ben arról, hogy mi is történt a Hofburg falain belül akkoriban. Persze vannak biztos az ehhez értőknek levelei, napló bejegyzései, de más nem nagyon. Bárhogy is volt kicsit (nagyon :) remélem, hogy még a történészeink és az író is tévedhet.
Arról, hogy ez a feldolgozás mennyire volt életszerű nem tudok nyilatkozni, mert nem értek hozzá. Nekem tetszett az fix!
Segített, hogy jobban meg tudjam érteni Sissi szépítkezés függőségét, Andrássyhoz fűződő viszonyát.
Mindenképp beszerzem a második részét is!

Prof_Hicks>!
Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné

Youtube videóm a könyvről meglepi filmszösszenetekkel:
https://youtu.be/aXjOnq2maWE

Sissi, azaz Wittelsbach Erzsébet Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja, Ferenc József felesége mind a mai napig olyan csodálat tárgya, hogy filmek és könyvek elevenítik meg és támasztják fel az utókor kedvéért. Példának okáért az 50-es évekbeli német-osztrák, három részes Sissi filmet egészen biztosan sokan ismerik, de 2009-ben német–osztrák–olasz tévéfilmsorozat, 2004-ben pedig francia tévéfilm is készült belőle. Utóbbiban nem is csak a fiatalkorába nyerhetünk bepillantást, hanem az 1898-ban bekövetkező halálánál is szemtanúk lehetünk, csakúgy, mint a magyar gyökerekkel büszkélkedhető Allison Pataki kétkötetes Sissi könyvének esetében. Míg ugyanis az első részében, Az ifjú császárnéban a jól ismert vadóc, élettel teli, hebrencs, de nagyszerű fiatal lányt/nőt ismerhetjük meg, addig a második kötetben, A birodalom úrnőjében már a középkorú és idősödő Sissi néz vissza ránk a lapokról.

Az írónő – aki egyébként a volt New York-i szenátor, George E. Pataki lánya –, minél több tényszerű adatot felhasználva, ugyanakkor itt-ott saját fantáziáját eleresztve alkotta meg nekünk ezt az összesen majdhogynem ezer oldalas monstrumot Sissi életéről. Akik persze kételkednének egyes momentumokban a regény elolvasása után, tájékozódhatnak a kötet végén felsorolt főbb momentumokkal kapcsolatban, legalábbis olyan tekintetben, hogy megtudhatják, azok vajon az írónő fantáziái vagy valóban megtörtént események voltak-e. Példának okáért egész hű képet kapunk a második részben Sissi kissé labilis fiáról, az ópium- és alkoholfüggőséggel küzdő Rudolfról, az állhatatos, szabálykövető Ferenc Józsefről, vagy Sissinek az anyósával, azaz Zsófia főhercegnével való viharos kapcsolatáról is. S azonkívül persze, hogy megismerjük a mi zavarba ejtő, nehezen megfogható, fantasztikus hősnőnket, olyan alakok is felbukkannak a színen, mint Strauss vagy Wagner zeneszerzők, Andrássy Gyula, Deák Ferenc, és persze az akkori kor legnagyobb uralkodói is mind látogatásukat teszik az olvasónál (pl. Viktória királynő). Jelen lehetünk a neuschwansteini kastély megépítésénél, elkirándulunk Pest-Budára, Gödöllőre, feszengünk az udvari etikett miatt Schönbrunnban, és persze Sissivel együtt utazunk a világ különböző pontjaira, amikor elegünk lesz a világ (azazhogy Bécs) igazságtalanságából.

Tulajdonképpen ennek a csodás nőnek az életútját követhetjük végig, mikortól legalábbis megismeri a Habsburg császárt, Ferenc Józsefet, és vele együtt örülünk, amikor összeházasodnak, gyermekeik születnek, és persze mint egy jó, de érzékeny szemlélő, sírunk, amikor a dolgok rosszra fordulnak. A legérdekesebb az egész könyvben – amit a szerző az utószavában is megemlít –, az a karakterek sokszínűsége, amelyeket persze maga az élet ihletett. Annyira különbözőek mind, hogy két egyformát csak nagyítóval találunk, s bár eleinte nehéz elvonatkoztatni Sissi nézőpontjától, a végére úgy gondolom, mindegyik (nem is annyira) mellékszereplő cselekedeteit és indíttatásait is tökéletesen megértjük és átérezzük. Nincs jó és rossz oldal, csak igazi emberi sorsok, amelyek keresztezik egymást, és amelyek igen meghatározóak voltak a történelem alakulását tekintve.

Bár érdekes módon, a molyon a második rész kapott magasabb százalékos értékelést, nekem az első jobban a szívemhez nőtt. Valahogy az ottani gondtalanság, avagy gondok, az akkori világ, a pörgős cselekmény sokkal szimpatikusabb volt, mint a lassú, mélabús úszkálás az öregség és az I. világháború kitörése felé.
Szerelem, történelem, intrika, stratégia, politika mind megjelennek a lapokon, s ezáltal a könyv egyszerre szórakoztat, tanít és gondolkodtat el. Bátran ajánlom bármely korosztálynak, akik kicsit is érdeklődnek a történelem vagy eme csodálatos, legendás szépségű nő, Sissi iránt, akit mi, magyarok az egyetlen szerethető Habsburgként zártunk a szívünkbe.

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között.
Karakterek: 9/10 – Lenyűgöző a sokszínűségük és a terjedelmes oldalszám bőven hagy időt a megismerésükre és a kiteljesedésükre.
Borító: 10/10 – Abszolút semmi probléma vele, ráadásul keménykötésű, igazán szép kiadvány.
+ pont: Azért a fantasztikus hangulatért, amelyet képes átadni a könyv, és mert úgy gondolom, elég mélyen beleláthatunk Sissi fejébe, gondolataiba, életébe ennyi év távlatából is.
– pont: Mert a második rész itt-ott számomra vontatottra sikerült.


Népszerű idézetek

>!

Ifjan még oly gazdag voltam,
Vággyal és reményekkel telten.
Erőmet gondtalan szórtam,
S a világ nyitva állt előttem.
(Sissi verse)

Második fejezet ~ 44. oldal

Méá>!

[…] azt az életet kell élnünk, ami nekünk elrendeltetett. És ezt az életet jól kell élnünk.

54. oldal

Dóri_Dóra>!

Ez a szerelem igazi mércéje: amikor azt hisszük, hogy csak mi tudunk így szeretni. Hogy senki soha még nem szeretett így, és senki utánunk nem fog így szeretni.

466. oldal, Harmadik rész, Tizenhetedik fejezet (Helikon Kiadó, 2015)

Horsewisky>!

A múlt éjjel olvastam Goethétől, és maga jutott eszembe róla:

„Oly üres a világ, ha az ember csak hegyeket, folyókat és városokat képzel el benne; de ha tud itt is, ott is valakit, aki összhangban van vele, akivel hallgatva is tovább él együtt: az, csak az teszi rá nézve lakott kertté a földgolyót."

Sissi abbahagyta az írást. Lehet, hogy túl merész ez az idézet?

419. oldal, Tizenötödik fejezet

Endzs>!

– Nem tudom hogy fogom kibírni, ha nem lovagolhatok – tűnődött hangosan Sissi…

47. oldal

Endzs>!

– Leírhatatlanul gyönyörű – felelte őszintén Sissi. – Azt hiszem, nincsen csodálatosabb élet, mint az osztrák kecskepásztoré.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erzsébet királyné
Endzs>!

– Ferenc úgy gondolja, nincsen nagyszerűbb látvány, mint egy fiatal nő egy ló nyergében.

92. oldal

Dóri_Dóra>!

Végre szeretnék a saját gyermekem anyja lenni. […] Szeretném, ha lenne egy gyermekem, aki szeret, és akinek én vagyok a mama. Vágyom arra, hogy legyen egy gyermekem, akinek odaadhatom mindazt a szeretetet, amit már háromszor elloptak és megtagadtak tőlem.

477. oldal, Harmadik rész, Tizennyolcadik fejezet (Helikon Kiadó, 2015)

Horsewisky>!

Sissi hangosan olvasta a címer alá hímzett szavakat. – „ Viribus Unitis". Valami… arról, hogy egy. Attól tartok, nagyon gyenge a latinom. Bocsáss meg…- Sissi zavartan lesütötte a szemét. Bármelyik vadvirág latin nevét meg tudta volna mondani. Bármennyit tudott volna idézni Shakespeare-től vagy Goethétől. De régi latin szöveg? Sosem érdekelte semmi, ami halott; olyasmivel szeretett foglalkozni, ami élő.
– Egyesült erővel – mondta Ferenc, mintha egy mosolyt próbálna elnyomni. – Habsburgok mottója.

103. oldal, negyedik fejezet


A sorozat következő kötete

Sissi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Phyllis T. Smith: Én, Livia
Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem
Jennifer Ashley: Lord Cameron bűnei
Daisy Goodwin: Viktória
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Diana Gabaldon: Az idegen