A ​birodalom úrnője (Sissi 2.) 59 csillagozás

Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Bécsben, ​a császári palota termeiben szól a keringő és patakzik a pezsgő, de a csillogó díszletek mögött versengés és gyilkos intrika dúl. Sissit, Ferenc József feleségét, népe „tündérkirálynőjét” fojtogatja a szigorú udvari etikett és a kihűlt házasság feszültsége, s nyugtalansága egyre nő. A szabadságra vágyó asszony gödöllői birtokán talál nyugalmat. Itt lovagol szeretett paripáin, itt élvezi az anyaság örömeit imádott kislánya, Valéria révén – és itt fogadja a magyar államférfi, Andrássy gróf látogatásait, a férfiét, akit évek óta teljes szívéből szeret. Az idillinek azonban tragikus hír vet véget: kisfia, Rudolf érdekében azonnal vissza kell térnie a fővárosba, a pletykálkodás, irigység és bánat világába.
Szerelem és veszteség, odaadás és ellenszegülés – Sissi ellentmondásos vágyak közt hányódik: együtt tartsa a családját, vagy elmeneküljön fullasztó házassága és a történelem viharai, a nagy birodalmak összeomlásának baljós előjelei elől? A császárné végül kiköveteli… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Helikon, Budapest, 2021
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634797050 · Fordította: Csáki Judit
>!
Helikon, Budapest, 2017
448 oldal · ISBN: 9789632279565 · Fordította: Csáki Judit
>!
Helikon, Budapest, 2017
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632277608 · Fordította: Csáki Judit

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Erzsébet királyné · Ferenc József · Habsburg-Lotaringiai Rudolf koronaherceg · zeneszerző · ifjabb Johann Strauss

Helyszínek népszerűség szerint

Bécs · Neuschwanstein


Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 68


Kiemelt értékelések

Vhrai P>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Egy jól sikerült folytatást vehettem a kezembe. Ez a rész sokkal felkavaróbb, melankolikusabb hangulatot áraszt, mint az előző. Az írónő ismét remekelt a karakterek ábrázolásában. Viszont itt már úgy éreztem kicsit belefáradt az írásba. Túl sokat időzött egy-egy eseménynél, sőt, néha sikerült nagyon eltúloznia azokat… Ennek ellenére ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi és egyben szórakoztató regényeket. Aki véresen komolyan veszi a történelmi hűséget, az viszont inkább tegye félre.

http://libellum.blog.hu/2018/03/12/allison_pataki_sissi…

Niki_>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Nagyon megörültem annak, amikor megláttam ezt a könyvet a könyvtárban. Azonnal kaptam is utána és a kosaramban landolt. Majd amikor hazaértem, hiába kölcsönöztem ki ezen kívül másik 4 könyvet, naná, hogy ennek az olvasásának álltam neki. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogyan folytatódik Sissi élete annak ellenére is, hogy nagyon sok regényt olvastam már róla. Allison Pataki mindezek ellenére tudott újat nyújtani a stílusával és a kutatómunkájával.
Remekül tudta a „tényeket” regény formájában megfogalmazni. A két kötet véleményem szerint remekül ábrázolja Sissi életét és korát. Részletes, szórakoztató, de nem száraz. Nagyon olvasmányos, a karakterábrázolása erős, valóságos.
Nagyon ajánlom mindazok figyelmébe a dualógiát, akik kedvelik a Sissi történeteket.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/11/allison-pataki-birod…

Könyvözön>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Sissinek eddig is hányatott sorsa volt, ám ebben a részben döntései következményeivel szembesül. Rengeteget utazik, hogy elfelejthesse, otthonában minden romokban hever: becsülete, tekintélye, házassága és családja is.

A sorozat második és egyben befejező része inkább a császárné lelki állapotával foglalkozik, amely az események kereszttüzében zuhanó repülést vesz. Ami vele történt szinte az őrület határát súrolta, ám még így is kifogástalan viselkedést kellett tanúsítania, mivel tettei kihatással vannak népére, ez pedig fokozatosan az érzéketlenség felé vezeti a királynét.

Bővebben itt olvashatsz erről a könyvről:
https://www.instagram.com/p/B7bTQM1A8_v/

Andilány>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Ez a rész kevésbé tetszett. A felnőtt Sissit kevésbé tudtam tolerálni. Persze volt baja bőven, meg alapvetően ilyen személyiség volt, de mégis volt egy csomó olyan dolog, amin ha nem csak kesereg, akkor tudott volna változtatni. Ilyen például a gyerekeivel való viszonya. Annyi mindent tehetett volna értük, ha nem merül bele az önsajnálatba vagy nem csak Valériával foglalkozik. Gizellával már nem sok mindent tehetett (bár szerintem itt is lehetett volna, ha csak minimális szinten is, de javítani a viszonyukon), viszont Rudolfnak nagyon is szüksége lett volna az anyjára, még felnőtt korában is. Nagyon hasonlított Rudolf Erzsébetre, ő talán megértette volna. Ami még nem tetszett, hogy az írónő mennyire érzéketlennek állította be Ferenc Józsefet. Rendben, nem az érzékenységéről volt híres, de Sissit szerette, ezt viszont nem nagyon érzékeltem a regényben. Az, hogy a végére beleírta, nekem nem volt elég. És akkor a vége. Ezt miért kellett? Tiszta nyál és nekem egyáltalán nem illett az egész regényhez. Ami még kiverte nálam a biztosítékot, azok a becézések. Amikor Sissi leMikizte Esterházy Miklóst, azt hittem lefordulok a székről. Nem értem minek kellett ez. Rudolfot miért Rudizták? Valéria sosem volt Vali (ha már amúgy is az anyja kedvence volt, akkor nem őt kellett volna, hogy becézze?) vagy Gizella Gizi. Még talán Zsófia Ferenckézését megértettem, bár attól is a falat kapartam. A sok dolog ellenére, ami zavart, mégis szerettem olvasni, bár (az állítólagos és plátói) szerelmi szálakat hanyagoltam volna, de Sissi-ről szólt és egyszer mindenképpen el kellett olvasnom.

Keja>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Nem tudtam/nem sejtettem idáig, hogy egy ember életében ennyi féle érzelem szerepet játszhat.
Szívszorító volt olvasni főleg a dőltbetűs előzményekkel, amik inkább utóhangok. Nincs akit ne szerettem volna meg, vagy akiről úgy érzem nem volt hiteles. Bár ez utóbbiban nehéz is lenne a saját ismereteimmel ítéletet hozni.
Kimondottan érdekesnek találtam az Angliában játszódó részeket. Talán egy éve olvashattam a Sissi angol szerelme című könyvet, ami egész más szemszögből írta le az eseményeket. Egyszer ha lesz elég időm, biztosan elolvasom őket párhuzamosan is :)
Külön hálás vagyok az írónőnek a szép lezárásért. Enyhülést adott!

Takkancs90>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Nagyon szépen megírt, regényes történet volt. Nagyon tetszett, hogy így egy kicsit belebújhattam hőn szeretett királyném bőrébe, még akkor is, ha a könyv nagy része csak írói fantázia volt. Sissi története már kislány korom óta elvarázsol, rengeteget olvastam és kutattam már a témában.
Ez a könyv remek kikapcsolódást nyújtott, és ennek a résznek a borítója méltó helyet kapott nálam.

coni11>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Gyönyörűen megírt könyv, a világ egyik legismertebb, körülrajongott császárnéjáról. De hogy mi is volt e mögött a hírnév mögött, arról szól ez a könyv. Olvasás közben betekintést nyerünk a 19.századi Európa társadalmi, politikai helyzetébe, valamint a császári pár mindennapjaiba is. Sissi szemszögéből láthatjuk az eseményeket, megfigyelhetjük, ahogy felnő és láthatjuk, ahogy lassan nem csak megérti, de befolyásolja is a korabeli politikai és ezzel a történelmi eseményeket is. A történelmi személyek mind hús-vér emberekként jelennek meg. A háború felé sodró események leírása pedig sokkal emlékezetesebb, teljesebb képet adnak, mint bármely történelemóra.

Dóri_Dóra>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

A sorozat második kötetének nagyon szép lett a borítója; sokkal inkább felkeltette a figyelmemet, mint az első rész borítója. Ahogy az előző részt, ezt is szerettem olvasni, mert Sissiről szólt. Érdekes volt végigkísérni életének ezt a szakaszát. Ugyanakkor, amint az első kötet értékelésénél is írtam: aki nem ismeri jól Sissi életét, az szerintem ne ezzel a duológiával kezdje; sokkal jobbak is vannak a témában. De akinek van egy átfogó, mélyebb, teljesebb képe róla (például ismeri Brigitte Hamann munkáját a császárnéról), annak érdekes lehet megismerni ezt a verziót is.

Számomra elég zavaró volt, hogy majdnem az összes szereplő nevét magyarították, pl: Erzsébet, Ferenc József, Ilona, Mária, Lipót, Zsófia-Sára (akire még mindjárt visszatérek); viszont Stefánia végig Stephanie maradt. És visszatérve Sissi legfiatalabb húgára, aki többször is megjelent a kötetben: nagyon bosszantott, hogy végig Zsófia-Sárának hívják, pedig az ő neve Sophie CHARLOTTE Auguste, vagyis helyesen Zsófia-Sarolta lenne. (Nagy kedvencem a róla szóló könyv, és a belőle készült film is.)

A könyv fénypontja volt számomra a 134-138. oldal. Nagyon jól és szépen megírt rész; engem nagyon megérintett, ahogy Sissi számot vet Zsófiával való kapcsolatával, a főhercegné életével. Nagyon jó ötlet volt beépíteni Zsófia naplóbejegyzéseit, melyek által a császárné is más szemszögből láthatja kettejük viszonyát. Megragadó, megható ez a pár bekezdés; tiszteletadás és fejhajtás egy erős asszony előtt.

p_m_linda>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

„– Órákig néztem a sirályokat. Sosem láttam ennyi madarat. Néha azon kaptam magam, hogy irigylem a szabadságukat. Csak szárnyra kapnak, és repülnek, semmi nem tarthatja vissza őket.”

Szokásom, hogy a könyvtárban rögtön az új könyvek polca felé veszem az irányt. Ott találtam ezt a könyvet, és a cím alapján azonnal levettem, a borító pedig rögtön elvarázsolt: hát így esett a választásom erre a regényre. Már itthon láttam a Molyon, hogy ez tulajdonképpen egy másik regény folytatása: a még mindig fiatal, de már négygyermekes, a bécsi udvarban boldogtalan, folyton menekülő, magányos Erzsébet életét követhetjük végig egészen a tragikus befejezésig, de az első rész ismerete nélkül is kerek egész, önálló regényt olvashatunk.
Pataki végig elképesztő pontossággal maradt hű a történelmi eseményekhez és tényekhez. Erre a „vázra” húzta rá aztán a fantáziája szüleményét: hogyan érezhetett, viselkedett, mit gondolhatott, kit gyűlölt és szeretett a fiatal és gyönyörű császárné, a családja és udvara. A regény bemutatja nekünk, milyen lehetett Sissi: számomra egy elkényeztetett, szeszélyes, önző nő képe jelent meg, aki folyton menekült a protokoll, az etikett, a merev évszázados hagyományok és bárminemű kritika elől. Nem törődve a szabályokkal vagy családja és népe rosszallásával, minden lehetőséget megragadott, hogy hódoljon szenvedélyeinek: a lovaglásnak, utazásnak, olvasásnak és szépítkezésnek. Számára a bécsi élet fárasztó és unalmas volt; utazni akart, felfedezni a világot. A regényben életének valamennyi jelentős helyszínét bebarangolhatjuk (Neuschwansteint már volt szerencsém meglátogatni, de nagyon szeretném élőben is megnézni a gödöllői és a schönbrunni kastélyt is). Azt hiszem, szerelmei is egyfajta menekülést jelentettek számára: menekülést az érzelmi magány és az unalom elől.
A császárné mellett fontos szerep jut a könyvben élete meghatározó alakjainak, Ferenc József császárnak, a bajor Lajos királynak, Andrássy Gyula grófnak és Bay Middletonnak, és Rudolf főherceg életébe is bepillantást nyerünk, milyen előzmények vezethettek tragikus haláláig.
Az írónő szépen beilleszti a történetbe a kor fontosabb világtörténelmi eseményeit és szereplőit, híres festőit, építészeit, zeneszerzőit; néhol az az érzésem támadt, hogy alapos kutatómunkájának esünk áldozatul: amit csak megtudott Sissi koráról, annak mindnek szerepelnie kellett a regényben, akkor is, ha kissé feldagasztja a szöveget (Strauss Kaiserwalzerének két oldalt szentel).
Mindent összevetve azt gondolom, a regény minden régi és leendő Sissi rajongónak erősen ajánlott olvasmány.

Ildiee>!
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Ez a rész jóval elgondolkodtatóbb és szomorú , mint az előző, nyilván azért mert ez Sissi császárnéi éveiről szól. Tetszett a könyv,elgondolkodtatott, hogy Sissi mit miért tett. regényes formában, jól írta meg a valós eseményeket.


Népszerű idézetek

p_m_linda>!

És akkor, közvetlenül előttük, a szikla tetején meglátta Neuschwanstein kastélyát.
Az első gondolata az volt, hogy az épület konstrukciója ellentmond minden józan magyarázatnak. Hatalmas hófehér kőtömeg volt, és rászolgált a nevére: Újhattyúkő. Olyan volt, mintha egy óriási fehér madár átmenetileg megpihent volna a szikla tetején, arra várva, hogy ismét széttárja szárnyát, és tovarepüljön a kék ég felé.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Neuschwanstein
Galathynius>!

Érdekes, mennyi mindent tud mondani két nő egymásnak egyetlen szó nélkül.

63. Oldal, Második fejezet

p_m_linda>!

Egész Bécs izgatott várakozásban élt, de leginkább Johann Strauss mester égett lázban. A zeneszerző fel és alá rótta a Hofburg termeit, karja a fejében hangzó melódiára mozgott, tintafekete szeme ide-oda rebbent a már majdnem kész keringő ütemére. Mindenkire haragosan nézett, aki megszólította, s csak annyit vetett oda nekik, hogy legnagyobb műve utolsó hangjain dolgozik éppen.
„Császárkeringő” volt a címe, Ferenc József uralkodásának negyvenedik évfordulóját köszöntötte, és Strauss mester Bécsben mutatta be a nagyvilágnak. Hogyan volt képes ez a zseni megragadni ennek a sztoikus és megközelíthetetlen embernek a lényegét, ezt senki sem tudta, legkevésbé az asszony, aki három és fél évtizede a felesége volt.

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bécs · Ferenc József · ifjabb Johann Strauss · zeneszerző
Dóri_Dóra>!

A császárné olyan, mint egy gyerek a tündérmesében. Jöttek a jó tündérek, csodás ajándékokat tettek a bölcsőjébe: szépséget, bájt, eleganciát, méltóságot, belátást és észt. De aztán jött a rossz tündér, és azt mondta, „látom, megkaptál mindent, de én elintézem, hogy egyik se hozzon neked boldogságot… Még a szépséged is fájdalmat okoz majd, és sosem találsz békét.”

7. oldal

coni11>!

" – Mit tegyünk, Ferenc?
– Mit tudunk tenni?
– Talán a válás nem a legrosszabb megoldás – töprengett hangosan Sissi. – Ő és Stephanie sosem voltak boldogok egymással.
– Boldogok? Az ember nem érvénytelenít egy Isten áldásával és Isten előtt kötött házasságot csak azért, mert boldogtalan, Sissi."

381. oldal

coni11>!

" Tudod, ha te is zene lennél, Sissi…- Ferenc ismét megtorpant.
Sissi szembefordult vele. – Igen?
… -Te nem lennél sem fúvós, sem dob, sem fanfár, sem trombita.
Sissi lesütötte a szemét. – Nem, szerintem sem. De vajon mi lenne, tűnődött. Ferenc válaszolt a kimondatlan kérdésre, hangja gyengédebb volt, mint évek óta bármikor – Te, Sissi… – Fejét hátravetette, elgondolkodott, mielőtt folytatta volna-, …egy fuvola lágy futama, egy pacsirta dala, reggeli madárdal. – Nagyot nyelt. – A hárfa zengése, ahogy a patak csobog a köveken.

359-360. oldal

Dóri_Dóra>!

Eleinte majdnem feladtam: azt gondoltam, soha ki nem bírom és mégis, mindennek ellenére kibírtam, ne kérdezd, hogyan.

329. oldal, Harmadik rész, XIII. (Helikon Kiadó, 2017)

p_m_linda>!

Mögötte Sissi másik kutyája, a Bátor nevű óriás bernáthegyi szuszogott. Anyósa utálta a nagy testű kutyákat. Zsófia főhercegné csak ölebeket tartott. Talán ezért vette körül magát Sissi hatalmas, szerethető kutyákkal itt, Gödöllőn.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bernáthegyi · kutya
p_m_linda>!

– Órákig néztem a sirályokat. Sosem láttam ennyi madarat. Néha azon kaptam magam, hogy irigylem a szabadságukat. Csak szárnyra kapnak, és repülnek, semmi nem tarthatja vissza őket.

321. oldal

Kapcsolódó szócikkek: madár · sirály · szabadság
Dóri_Dóra>!

Az anyósa. A legkeményebb ellenfele az udvarban. És abban a pillanatban Sissi nem értette, hogyan lehetséges egyszerre érezni szeretetet és gyűlöletet, ezt a két legerősebb érzést, egyetlen szívben.
Végtére is ez volt az az asszony, aki ott kísértett a nyomában attól a pillanattól kezdve, hogy menyasszony lett, aki totális uralmat gyakorolt fölötte, a férje fölött, a háztartása fölött, a gyermekei fölött. Ez volt az az asszony, akitől Sissi más országokba menekült, más kontinensre utazott, és mégsem került ki soha a befolyása, a hatalma alól.
És ez volt az az asszony is, aki fogadta őt, amikor fiatal lányként Bécsbe érkezett, aki állandóan jelen volt az életében, és nagyobb szerepet játszott benne, mint elfoglalt, túlterhelt férje. Az asszony, aki Ferencet adta neki. Az asszony, aki szerette Sissi gyerekeit, kényeztette őt magát a terhességek idején, és fogta a kezét a nehéz szülések alatt.
[…] Lehet, hogy igazságtalan volt az idős hölggyel, tűnődött. Rosszul tette, amikor hagyta, hogy a kezdeti konfliktusaik határozzák meg minden későbbi szavát és tettét? Vajon Zsófia nem egyszerűen azt tette, amit a legjobbnak gondolt imádott fia szempontjából? A fiáért tett mindent, akinek a vállát hatalmas terhek nyomták, hogy megfeleljen ennek az emberfölötti feladatnak, amit elvártak tőle? Nem tenné-e meg ugyanezt ő is Valériáért most, hogy megtapasztalta és megértette, milyen az, amikor valaki rajongva imádja a gyerekét?

134-135. oldal, Első rész, Negyedik fejezet (Helikon Kiadó, 2017)


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Robin LaFevers: Sötét diadal
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Phyllis T. Smith: Én, Livia
Paullina Simons: A bronzlovas
Bauer Barbara: Az aranyműves fia
Bauer Barbara: A fényfestő
Lucinda Riley: Éjféli rózsa