Vasemberek (Lovagok és királyok trilógia 1-3.) 26 csillagozás

Lovagok és királyok trilógia
Allen Newman: Vasemberek

Húsz ​évvel a Halál-kanyonban lezajlott csata után, polgárháború dúlja az Ysor Királyságot.
Az ország két részre szakadt, és a köpönyegforgató, saját pecsenyéjüket sütögető nemesek miatt megjósolni sem lehet, ki nyeri végül a háborút, aminek nem látszik a vége.
A vérzivataros időkben válik apródból lovaggá Raynard, a rettegett Runegat báró harmadik fia. Raynardra tanítómestere a lovagi eskü tiszteletét hagyja örökül, ám ennek az eskünek nehéz megfelelni, ha választani kell becsület és szerelem, barátság és az isteni parancsolatok betartása között.
Midőn a háború tovaterjed, Kelet-Seron vérbe és pusztulásba fúl. Koronás fők hullnak a porba, hatalmas seregek rontanak egymásnak engesztelhetetlen dühvel, elfeledettnek hitt szörnyek bukkannak fel az idő homályából, az Ayvar-szigeten újra megjelenik a vérmágia, és Raynard megtanulja, hogy minél magasabbra hág valaki a ranglétrán, annál fájdalmasabb lesz számára a zuhanás.

Allen Newman trilógiájában életre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Fantasy Exkluzív Cherubion

>!
Cherubion, 2007
708 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639566576

Kedvencelte 7

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Hanaiwa>!
Allen Newman: Vasemberek

Allen Newman: Vasemberek Lovagok és királyok trilógia

Kivételes alkalom mikor egy könyv maradéktalanul találkozik az ember ízlésével. Még különlegesebb amikor képes rá, hogy visszarepítse az időben. Fiatal kis könyvmoly fejemmel, valamikor a 80-as években olvastam jónéhány ilyen regényt mint a Vasemberek, és meghatározták az ízlésemet, a „könyvvilágomat”.
Minden a helyén, tökéletes egyensúly a kaland és a „korrajz”, a dráma és a csaták, a párbeszéd és a leírás között.
Egy teljes életút Raynard Tancarvil lovagé, ami a gyerekkorától az apródidőszakon át a vazallus-létig és a kóbor lovagságig mindent felölel. A könyv hősével megtörténik minden ami az embert hol a mennybe repíti, hol a pokolba taszítja. Egy percig sem unalmas, és ami a legfőbb: hihető minden szava. A karakterek nagyszerűek, törtető kiskirályokon át, az ájtatos papokig,és a könyörtelen vitézekig. És elhisszük hogy a páncél nehéz, a kard forgatását meg kell tanulni (és évekig tart),elhisszük hogy az úr akit szolgálni kell nem mindig méltó rá, a nő akit szeretünk nem szeret viszont, a becsület kódexét betartani pedig a legnehezebb a világon.
Igazi lovagregény, a szó legnemesebb értelmében.

3 hozzászólás
Zanbar>!
Allen Newman: Vasemberek

Allen Newman: Vasemberek Lovagok és királyok trilógia

„Lovagregény”

Worluk izzadja magából a mágiát és a káoszt, Tort ül a halál, a zűrzavar és ha már itt tartunk az ostobaság, korra, nemre és fajra való tekintet nélkül.
Ayvaron azonban nincs mágia, – már elveikben nincs – így a világa sokkal közelebb áll az általunk ismert történelemhez, annak is, éppen a Százéves Háborúban ragadt korszakához, amikor a több darabra szakadt állam összes szeglete folyamatosan hadban áll egymással, talmi vagy éppen valós dolgokon vitázva és tusázva.

Mondják, hogy igazán jó fantasy regény az, ami voltaképpen a „fantasy” elemek nélkül is működne. Ez igaz is, meg nem is. Igaz, mert „földhöz ragadt” stílusával könnyen befogadhatóvá válik az olvasónak és hamis mert éppen az eltérő világ, az eltérő lehetőségek azok, amik különlegessé teszik. A „Vasemberek”-re ez többé-kevésbé igaz.
Newman története ifjú korától fogva követi végig főszereplőjét, annak apród és fegyvernök éveit, majd a különböző urak alatt történő vazallusságát, végül pedig kóbor lovaggá válást. Nagy betűs, „lovagregénnyel” van hát dolgunk, egy színes hol romantikus, hol realisztikus világgal, hosszú „lejáratú” történet szálakkal és karakterekkel és szerencsére valóban elegendő olvasni valóval egy ekkora könyvhöz. Newman stílusa olvasmányos, gördülékeny és van benne valami, amit megkedvel az ember.

Két komoly „hibája” azért akad a könyvnek
– Az egyik, hogy ez valóban egy lovagregény. Annak minden velejárójával, manírjával, zsáner jellemzőjével és ettől Newman egy pillanatra sem tér el. Ez viszont azzal jár, hogy ha az ember olvasott már egy-két ilyen könyvet, akkor tudni fogja, hogy mi a „dörgés” és a „Vasemberek” kiszámíthatóvá válik és nem a logikusan kiszámítható, hanem a „jólismert recept” módján, mert egyszerűen maga a zsáner követeli meg az irányt, melyet vesz a történet. Ez pedig egy ekkora kötet esetében kissé kiábrándító, hogy a jó előre lehet tudni, hogy melyik szál mivé fog fejlődni, jóval azelőtt, hogy egyáltalán utalás történne rá.
– A másik pedig nos az a vége. Ez a történet nem az Epilógussal, hanem „Végítélettel” ért véget. Az Epilógus olyan nagyon kilóg úgy a kötetből, mind az egész világból – a benne felbukkanó új karakter korábban megismert „elvrendszerét” már nem is említve, hogy bár benne van a „hűha” faktor, de hiányozni, semmiképpen sem hiányzott a történetből.

Akinek módjában áll, tegyen vele egy próbát, mert a „Vasemberek” kiváló kötet, csak soha ne tévessze szem elől, hogy ez egy lovagregény és nem „több” annál.

Am_r7b>!
Allen Newman: Vasemberek

Allen Newman: Vasemberek Lovagok és királyok trilógia

700 oldalnyi zsenialitás. Fantasztikusan visszaadja a középkor hangulatát, beleértve a lovagi tornák eseményeit is, emellett fordulatos, eseménydús, és izgalmas. Csak ajánlani tudom bárkinek.


Népszerű idézetek

Tom_mester>!

Vérben születünk és vérben múlunk el.

Allen Newman: Vasemberek Lovagok és királyok trilógia

Hanaiwa>!

– Esetleg ő is Tigoronon harcolt? Netán vállvetve veled? – kérdezte a fegyverhordozó csillogó szemmel. A naplovag megrántotta a vállát.
– Ne legyél úgy oda érte. A bátrak soha nem jönnek onnan haza…
– De uram, te is visszatértél!
– Mondtam egy szóval is hogy a bátrak közé tartozom?

2. fejezet. 220.oldal

Allen Newman: Vasemberek Lovagok és királyok trilógia


A sorozat következő kötete

Lovagok és királyok trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Malcolm J. Hunt: Kígyószív
J. Goldenlane: Isteni balhé
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Palágyi R. László: Az Éjkapu
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában
Oliver Moor: Acélba zárt múlt
J. A. A. Donath: Az első szövetség
George R. R. Martin: Kardok vihara
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Tonke Dragt: A Nagy Vadon titkai