Dúvadak (Codric) 22 csillagozás

Allen Newman – Eric Muldoom: Dúvadak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ezer éve már, hogy a guarniborgi csatában a drének legyőzték a Kígyópapok seregét. A Nagydrén birodalom azóta összeomlott, és a hüllőfajzatok végre elérkezettnek látják az időt arra, hogy előbújjanak márványtornyaik rejtekéből és ősi mágiájukkal hatalmas birodalmat hasítsanak ki maguknak Maldiberan testéből.

A világ sorsa két különös férfi kezébe kerül; és bár még nem tudják, egyedül ők képesek meghiúsítani a Kígyópapok tervét: egyikük Jamir Urzate, a hatalmas termetű moleztrán hóhér, másikuk pedig Codric, a dergán zsoldos, akiket a balszerencse egymáshoz láncol.

Codric és Urzate előtt a jövő kiismerhetetlen homályba borul: amikor a csaragi márványbányában kényszermunkára fogják őket, még nem sejtik, milyen veszedelmes út áll előttük. Vajon mit tartogat számukra a Jégnász konstelláció éve, amely vérrel és sötét cselszövéssel írja be magát Worluk történelmébe?

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

>!
Cherubion, 2003
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 963934687X

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Allen Newman – Eric Muldoom: Dúvadak

11 év telt el a Codric eseményei óta, a dergán farkas utazása során ezúttal a Mytheronban található Csaragba érkezik, ahol aztán egy Kigyópap felbérli egy nem épp egyszerű küldetés végrehajtására: egy drén nemest kellene megszöktetni a büntetőtelepként szolgáló márványbányából, ahonnét nem igazán szokás élve visszajönni. Codric gyors bejutását elintézik, a többi már rá van bízva. Codric szerencséjére ekkor kerül a bányába a regény másik főszereplője, Csarag kegyvesztett hóhéra, Jamir Urzate is, aki a rabtársa lesz. Együtt talán lesz esélyük megszökni.
Nos innét aztán jön minden, ami elkél egy szórakoztató fantasy regénybe: harc, árulás, szörnyek, törpék, spoiler!, egy jókora csata, na és persze Codric ezúttal is egy nem szokványos szexuális élményben részesül spoiler.
Ahogy fent említettem, a regénynek két főszereplője van, ezáltal a történet is többször hosszabb időkre elágazott. Feltételezem, hogy Codric – Muldoom és Urzate – Newman lehetett a felosztás, de olvasás közben nem igazán éreztem stílusbeli különbséget, jó munkát végeztek az Író Urak.
Aki egy könnyed, nem fél tégla fantasyre vágyik, annak érdemes próbát tenni a regénnyel, bármiféle világismeret nélkül neki lehet esni.

>!
Cherubion, 2003
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 963934687X
6 hozzászólás
Allanon>!
Allen Newman – Eric Muldoom: Dúvadak

Ez egy nagyon jó kis pörgős fantasy regény. Nagyon tetszett a változatosság. Minden megvolt benne, aminek egy fantasy regényben benne kell lennie. Van egy olyan érzésem, hogy közelebb kerültem a Worluk könyvekhez. Ha még 1-2 ebben a világban játszódó regényt elolvasok, és megfog, akkor menthetetlenül rá fogok kattanni. :)

Zanbar>!
Allen Newman – Eric Muldoom: Dúvadak

Nagyobb, mint önmaga…

Worlukon a káosz olyan, mint a levegő, átjár mindent és mindenkit, ott van, minden korban és minden térben, ami lehetővé teszi ennek a világnak, hogy olyan legyen, amilyen éppen akar lenni.
Ebben az esetben „nagyobb, mint önmaga”.

A „Codric” kapcsán is felmerült bennem, a conani örökség, és ezt a jelen kötet csak még jobban megerősítette. Az a fajta „sword'n'sorcery” kötet ez, amiben a főszereplők alapvetően harcosok, és legnagyobb ellenségük, mindig is a mágia lesz, ami képes kiforgatni a sarkaiból az általuk ismert világot, akár jó, akár rossz kezekbe kerül, és ha már kígyópapokról van szó – egy újabb „lehelet” finom Conan-utalás – akkor valószínűsíthető, hogy a legrosszabb pikkelyes kezekről beszélünk.
Bennem, az alapján amit a Worluk világleírások alapján tudtam, valami olyasmi vetődött fel, hogy a kígyópapok valamiféle összeesküvést szőnek majd, mágiával, szép lassan leuralva a fejetlenségbe süllyedt államokat, és jó szokás szerint két kardforgatónak kell majd rendet tennie a zűrzavarban.
Nem ez történik. Nagyon nem ez történik, ami azt illeti. Ez pedig elsőre ugyan szórakoztató, mert meglepő, mert nagyívű, ám a kötet végül csak belefut abba a „pofonba”, hogy mindösszesen 280 oldal. Egyszerűen túl sűrű, túl sok a karakter, az esemény és ahogy fogynak az oldalak, úgy apad annak az esélye, hogy lesz még idő és hely arra, hogy érdemben kifejtésre kerüljenek.
Ez egyszerűen „nonszensz”. Azért az, mert a történetben simán benne lett volna, hogy adott helyen és időben letérjen a Conani-útról, „elszakadva” saját irodalmi és vizuális eredőjétől, és szépen kibontakozva többé váljon „önmagánál”.
Ám nem teszi meg, így viszont minden, amitől kiléphetne a szokott, ismert sodorból, amitől igazán emlékezetes lehetne, áldozatául esik, a zsáner már ismert tempójának és „baltaegyszerű” mivoltának.
Ezért pedig kár.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

fekiyeti79>!

Az állatok mindig jó társak: nem akarják a halálodat, nem akarnak kiforgatni a pénzedből, nem követelőznek, nem ébresztenek kételyeket és megválaszolhatatlan kérdéseket az emberben. És főként: nem kell hallgatni folyamatosan a zsörtölődésüket.

161. oldal, 8. Az Elátkozott Oázis

Razor P>!

Ganela magában dünnyögve elrohant, és hamarosan meglátták az asszonyok élén, ahogy a kecskéknek is meredek ösvényen a szirt teteje felé tartottak. Néha meg kellett kapaszkodniuk, hogy vissza ne csússzanak, ilyenkor a törpe férfiak vigyorogva egymás felé bólogattak.
– Nem rossz asszony ő! – hunyorított Urzatéra a király. – Csak makacs, mint egy öszvér. Attól félek, legközelebb azt találja ki, hogy együtt akar sörözni velem!
– Remélhetőleg nem ízlik majd neki.
– Remélhetőleg.

256. oldal, 13. Kigyóverem

Kapcsolódó szócikkek: sör
Allanon>!

Néhány szabályt fogok most veletek megosztani. Egy: nem kár értetek. Ti csak töltelék vagytok, pótolható salakanyag. Tehát ne panaszkodjatok, ne rimánkodjatok, ne nyavalyogjatok! Tartsátok a pofátokat! Kettő: akármit hallotok az én vagy az embereim szájából, az parancs! Aki nem engedelmeskedik azonnal, azt korbáccsal bírjuk rá.

Allanon>!

Hullazabálók. Quatuszák. Így hívják őket.
Azért nem ismert rájuk rögtön, mer annak a szörnyetegnek, amellyel megküzdött, zsákszerű, földet súroló pocakja volt, tele vérrel, ezek pedig karcsúnak, szinte már soványnak tűntek.

Allanon>!

Mielőtt bármit tehetett volna, a hullazabáló előrenyúlt, és a négyujjú, karmos kezek eltakarták a holdat Urzate szeme elől. Olyan közel voltak arcához a szörny ujjai, hogy a hóhér látta a közöttük feszülő úszóhártyákat és a körömágyba ragadt, szikkadt húscafatokat. A lény előretolta ocsmány pofáját, és ajkai közül elővillantak vésőszerű, apró fogai.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szép Zsolt: Kárpát Walzer
Malcolm J. Hunt: Kígyószív
A. O. Esther: Frigg rokkája V.
John Caldwell: Káosz
Aurora Lewis Turner: Lloyd, a belső szörnyeteg
Nagy Sándor Ádám: Embertelen vidék
Kario Dan: Múlt-varázs
Koppány Tímea: Ködcsempész
Raoul Renier: A kívülálló
Imre Viktória Anna: A tébolyult doktor