Temetni ​jöttünk… 305 csillagozás

Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy nagy tehetségű krimiíró első könyve, amivel elindult a siker útján.

Joe Talbert a Minnesota Egyetem küzdelmes sorsú diákja, autista öccse és alkoholista anyja egyetlen támasza, csak boldogulni próbál az életben. Egy angol kurzuson azt a feladatot kapja, hogy írja meg egy idegen életrajzát. Mi sem könnyebb, nem? Ám, amilyen a szerencséje, a sors egy gyilkos nemi erőszaktevőt sodor elé Carl Iverson személyében. Ahogy a rákban haldokló vietnámi veterán, Carl története kibontakozik, Joe és szerelme, Lila egyre meghökkentőbb dolgokkal szembesülnek.

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kristály pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
352 oldal · ISBN: 9789635611829 · Fordította: Lengyel Tamás
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
352 oldal · ISBN: 9789635611836 · Fordította: Lengyel Tamás
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570707 · Fordította: Lengyel Tamás

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Carl Iverson · Joe Talbert · Lila Nash


Kedvencelte 24

Most olvassa 9

Várólistára tette 220

Kívánságlistára tette 134

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

”-Nem számít, milyen keményen próbálkozol, van néhány dolog, ami elől egyszerűen nem futhatsz el.”

-Lehet sírni egy krimin?
-Én hősiesen bevallom, hogy igen, lehet.

Eskens bravúrosan bánik a szavakkal, elhiheti velünk, hogy minden jóra fog fordulni, miközben a szakadék szélén egyensúlyozol izgalmadban.
A cselekmény középpontjában egy harminc évvel ezelőtti bűntény áll, ami máig megbotránkoztatja az embereket.
Joe Talbert egyetemista hallgatóként találkozik Carl Iversonnal, aki idős kora ellenére, készségesen meséli el múltjának sötét és szomorú részleteit.
A fiú figyelmét megragadja Iverson története, mely túlságosan kusza és szövevényes. Barátnőjével, Lila-val, egyre jobban az ügy megszállottjává válnak, miközben megdöbbentő felfedezést tesznek. Egyensúlyozva családi problémái és Carl aktája között, maga is válaszút elé érkezik.

Lebilincselő, fordulatokban gazdag krimi, mely rávilágít, hogy nem minden az, aminek elsőnek látszik.

2 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Mindig is szerettem az olyan könyveket, amelynek a központjában egy évekkel ezelőtti bűntény áll. Ez magasan a legjobb ilyen történet volt számomra. Nagy meglepetéseket nem okozott a könyv, az ereje inkább a történet tragikumában rejlett, és itt mind az elítélt gyilkos, mind a főszereplő történetét értem.
Adva van egy öregember, aki 30 év börtön után kiszabadult haldokolni, megismerünk néhány dolgot, ami Vietnamban történt, megvizsgálunk régi bizonyítékokat, és rájövünk, hogy semmi nem az, aminek látszik.
Adva van másfelől egy szimpatikus fiatalember, akinek alkoholista anyja pokollá teszi az életét, de nem tud elszakadni otthonról, hiszen ott van szeretett öccse, aki autista, és akire az anyjuk 'vigyáz'. Forrt a vérem mikor ezeket a részeket olvastam, felfoghatatlan hogy egy anya hogy lehet ennyire önző és gonosz, nem értem, hogyan megengedhető egy ilyen szituáció :( Sajnos a pénz és a támogatás hiánya nem adott más lehetőséget Joe számára, mint benne ragadni ebben a pokolban.
Nagyon szép volt a könyv lezárása, meghatódtam rajta. Nem maradtak elvarratlan szálak, minden a helyére került.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Ez egy igazán jó krimi volt, érdekes, izgalmas, fordulatos, annak ellenére, hogy egy fiatal egytemista fiú göngyölíti fel a szálakat. Joe az irodalom esszéjéhez az idősek otthonából szeretne egy alanyt választani és így ismerkedik meg a gyilkosságért 30 évet ült vietnámi veteránnal, Clive-val. Annak ellenére, hogy Joe családi háttere is borzalmas ( alkoholista, depressziós anya, apa nuku, autista öccs), mégis megadja a bizalmat az öregnek, és beleássa magát a 30 éves ügybe. Én egyébként már az elején sejtettem, hogy ki lesz a gyilkos, Joe pedig saját maga kezd nyomozásba. (Az elképesztő volt, ahogy szétkapta a vadászkunyhót, hogy ruhát készítsen magának.) Igazi talpraesett srác, ami ilyen anya mellett kész csoda. A kedves anyukától kinyílt a bicska a zsebemben.

cicus61 P>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Kicsit féltem a könyvtől a fülszöveg alapján, de kellemesen csalódtam. Nagyon érdekes volt végigkövetni a történetet egy olyan ember szemszögéből, aki elvileg már leülte a büntetését a tettei miatt és már kevés ideje van hátra. Néha nagyon sajnáltam Carlt. Joe-t pedig rettentően sajnáltam az anyja miatt, akire nem is találok szavakat, hogy milyen undorító, nem is lehet anyának nevezni az ilyet. Joe fiatal kora ellenére a családfő szerepét tölti be a családban, de nagyon nehéz a dolga. Nagyon jó kis könyv.

Riszperidon P>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Nagy reményekkel álltam neki. Azt sejtettem, hogy abszolút kedvenc nem lesz, de azt nem, hogy ennyire nem fog tetszeni. :/
Az alapötlet jó volt végül is, de valahogy mégsem fogott meg. Voltak részek, amiket szerettem, de néha számomra kissé túl könnyed volt, ahhoz képest, hogy a címe alapján többet vártam. A nyomozást szerettem, és aranyos volt Joe és Lila évődése.
Carlt rettentően sajnálom, néha nincs igazság. Van, hogy időben jön a megváltás, van, hogy túl későn, és van olyan, hogy épp elkapja az utolsó pillanatot. Carl ezek közül az egyikben részesült, de nem árulom el melyikben.
Az igazán, és számomra az egyedüli megrázó élményt a Vietnamban történt dolgok jelentették.
Viszont amiből látszik, hogy nem volt igazi a viszonyunk, hogy két nappal a könyv befejezése után már szinte nagyvonalakban sem tudtam volna elmesélni, hogy miről szólt. Hülyén hangzik egy ilyen könyvnél, de utólag azt az érzést hagyta maga után, hogy aranyos kis történet volt. Szóval nem lettünk haverok. Kár.

4 hozzászólás
dagikám>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Sosem fordult még elő velem az, hogy egy krimit megkönnyítsük,de most ez történt. Egy házi feladat gyanánt kapta Joe azt a feladatot, hogy készítse el egy 30 évvel ezelőtt elítélt gyilkos életrajzát,aki a vádak szerint megerőszakolt, megfojtott és végül felgyújtott egy 14 éves kislányt.
Mivel halálos beteg,így mesél részleteket az életéből,és Joe a barátnőjével minden követ megmozgat, hogy összeillessze a kirakós darabját.
Fenomenális volt, abszolút kedvenc lett.

mate55 P>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Mese, melyet eltemetett titkok és terhek ragasztanak össze. Joe Talbert huszonegy éves (angol főiskolai hallgató) írásbeli házi feladata, egy harminc évvel ezelőtt történt gyilkosság megoldására irányuló küldetéssé válik. Jézus megbocsát mindenkinek, mondja a hívő asszony. De mi van akkor, ha a bűnös, azt állítja, nem bűnös? Vannak dolgok, amelyekről nagyon nehéz őszintén beszélni, még akkor is, ha valaki olyan világos és egyértelmű erkölcsi útmutatóhoz tartja magát, mint a Biblia. Csalódásokon és sötét titkokon keresztül a megrázó igazsághoz… Talbert nincs könnyű helyzetben, hiszen szinte mindenki meg van róla győződve, hogy Carl Iverson (Bűncselekménye miatt közel harminc évet töltött börtönben. Most, hogy haldoklik, megengedték, hogy utolsó napjait ápoló otthonban töltse, a volt vietnámi veterán.) a tizennégy éves Crystal Marie Hagen gyilkosa, de még azok közül is sokan kételkednek ártatlanságában, akik nem feltétlenül ellenségesek vele. Eskens számos érzékeny témát érint, mint pl. a veteránok élete, bemutat olyan érzelmeket, mint a szeretet, a bizalom és a hűség. Megtalálja az igazságot azokkal a borzalmakkal szemben, amelyekkel a katonák a háborúkban szembesültek. Bátor húzás az író részéről, (hiszen egy tipikus krimi központi kérdése éppen az lenne, hogy Iverson tényleg bűnös-e, és ha nem, akkor vajon ki ölte meg Marie-t) hogy a bűnhődés, az empátia, a jóvátétel és a megbocsátás emberi viszontagságaira helyezte a hangsúlyt. Jól megtervezett debütáló regény: az elfojtott emlékek és érzelmek rétegeiről.

2 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Egy tökéletesen megírt történet, mely már az elejétől fogva felkelti az olvasó érdeklődését, és egészen a könyv befejezéséig tartja ezt a szintet. Nincsenek elvarratlan szálak, minden tekintetben megkapjuk a méltó, illetve, ami a legfontosabb egy olvasó számára, a kielégítő befejezést. A szereplőknél nincs eltúlzás, nincsenek tökéletes karakterek, ezáltal vállnak szerethetővé, ettől fogjuk közelebb érezni őket magunkhoz.

Joe Talbert, az egyetemen kap egy olyan feladatot, miszerint egy idegen életrajzát írja meg. Nem sok lehetősége van, édesapját nem ismeri, hogy annak barátairól írjon, az anyja ismerőseit inkább kihagyja a képletből, és igazán neki sincsenek olyan emberek a közelében akiről írni tudna. Így a sors úgy alakítja, hogy találkozzon Carl Iversonnal, a gyilkossal, aki harminc évvel ezelőtt megerőszakolt egy 14 éves lányt, majd rágyújtotta a fészert. Carl rákban szenved, végső stádium, így már nem a börtönben él, hanem egy otthonban várja a halált. Joe itt ismeri meg, és kéri arra, mondja el a történetét az elejétől a végéig. A férfi úgy dönt eleget tesz a kérésnek, teljes őszinteséggel fogja elmesélni, cserébe ugyanezt az őszinteséget a fiútól is elvárja.

Teljes ajánlót itt olvashatod:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/06/20/allen-e…

Kovaxka P>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Igazán szerethető írásmű, különösen első regénynek. Cold case, de mérföldekkel jobb, mint a sorozat részei. Kicsit ugyan hollywoodi, bevált sablonokat alkalmaz, de gördülékenyen fogalmazott és végig fenntartja az érdeklődést. Szerettem a főszereplőket és a moralizáló hozzáállást a bűn és bűnhődés, a jóvátétel kérdéséhez. A vietnámi események és a veteránok bemutatásáért külön jár a piros pont. Szerintem jó kis szerzőt ismertünk meg, drukkolok neki.

Madama_Butterfly>!
Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Minden megvan ebben a könyvben – zseniális karakterek, gyilkosság, jó alapsztori – de mégiscsak hiányoltam belőle a thrillerekre jellemző, igazi hátborzongató érzést. Ez inkább egy krimi (mondjuk abból kiváló), egy jól kiszámítható és megérdemelt befejezéssel.
Debütáló regényként több, mint ígéretes – a borító pedig gyönyörű és nagyon hozza a történet hangulatát.


Népszerű idézetek

aled P>!

…mennyire helytelen elítélni valakit, mielőtt az egész történetét megismernéd.

1 hozzászólás
mate55 P>!

Jobb a pusztában élni, mint egy házsártos asszonnyal. Példabeszédek 21:19.

262. oldal

2 hozzászólás
aled P>!

…az, aki haldoklik, nem akar hazugsággal az ajkán eltávozni. Nincs rosszabb bűn, mint az, amit sosem lehet helyrehozni, a bűn, amit sosem gyónhatsz meg. És ezért… a beszélgetésünk az én haldoklói nyilatkozatom.

mate55 P>!

Nincs rosszabb bűn, mint az, amit sosem lehet helyrehozni, a bűn, amit sosem gyónhatsz meg.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bűn · Carl Iverson
Babú>!

Én vagyok az a srác, akinek megengeded, hogy hazakísérjen, miután rájöttél, hogy a másik srác, akitől igazából azt vártad volna, hogy hazakísérjen, egy másik lányt kísér haza.

7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Joe Talbert
Angele>!

– Mindannyian cipeljük a saját puttonyunkat – mondta. – Senki sem ússza meg az életet sérülések nélkül.

aled P>!

Megmondom, hová akarok kilyukadni. Én őszinte leszek veled. Válaszolok minden kérdésre, amit felteszel. Olyan leszek, mint az a közmondásos nyitott könyv, de tudnom kell, hogy nem vesztegeted a szűkre szabott időmet. Neked is őszintének kell lenned velem. Csak ennyit kérek. Képes vagy erre?

Adrienn_Gr P>!

Amikor megvettem a fegyvert, Isten és én nem voltunk beszélő viszonyban.

mate55 P>!

– A pedofilok szörnyetegek, és köztünk járnak.

92. oldal

mate55 P>!

EMLÉKSZEM, HOGY AZNAP milyen zaklatottan lépkedtem az autóm felé.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gillian Flynn: Éles tárgyak
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Paula Hawkins: A lány a vonaton
J.D. Barker: A negyedik majom
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Harlan Coben: Az erdő
Stephen King: Aki kapja, marja