A ​hennaművész 4 csillagozás

Alka Joshi: A hennaművész

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​tizenhét éves Lakshmi mindent hátrahagy, hogy elmeneküljön poros falujából és bántalmazó házasságából. Néhány kitérő után az 1950-es évek pezsgő életű, rózsaszín városába, Dzsaipurba kerül, ahol hennaművészként fokozatosan elnyeri a város leggazdagabb asszonyainak bizalmát. Ám míg a magas kasztbeli vendégei rábízzák legféltettebb titkaikat, a különleges motívumai és bölcs tanácsai miatt egyre népszerűbb hennafestő féltve őrzi a sajátját. Egy nap azonban olyasmi történik, ami veszélybe sodorhat mindent, amiért Lakshmi több mint tíz éven át olyan keményen dolgozott: felbukkan a férje és vele Radha, Lakshmi tizenhárom éves húga, akinek a létezéséről mindaddig nem is tudott. Ráadásul Lakshmi hamarosan olyan megbízást kap a királyi családtól, amely a felemelkedéséhez, de akár a bukásához is vezethet… A hennaművész a brit uralom alól épp felszabadult India egyszerre buja és lenyűgöző, ugyanakkor kemény és kíméletlen világába vezet. Hiteles és izgalmas képet fest egy nő önmegvalósítási… (tovább)

>!
448 oldal · ISBN: 9789633247785 · Fordította: Ács Eleonóra
>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247778 · Fordította: Ács Eleonóra

Most olvassa 2

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

moonchristal P>!
Alka Joshi: A hennaművész

Letehetetlen könyv volt, ugyanakkor szerettem volna mégis lassabban olvasni, hogy legyen időm megemészteni.

A történet az 1950-es évek Indiájában játszódik, a főszereplője pedig Lakshmi, egy nagyon különleges művésznő, aki spoiler új életet kezd, és a történet kezdetén már gazdag, dzsaipuri családok körében, elismert hennafestőként dolgozik.
Lakshmi fantasztikus tehetsége abban rejlik, hogy képes belelátni az emberi lélek legmélyébe, megérti a nőket, az érzéseiket, megoldja a problémáikat, megtartja a titkaikat, pont úgy, ahogy a sajátját is. Keményen dolgozik azért, hogy egy olyan városban, olyan országban, ahol ez szinte lehetetlen, önálló életet éljen, saját háza legyen, és soha többé ne szoruljon más emberek, de főleg férfiak segítségére.

Ajánlom azoknak, akik nem riadnak vissza attól, hogy a könyv tele van hindi kifejezésekkel, amelyeknek a jelentése csak a regény végén szerepel, így elég sokat kell ide-oda lapozgatni, ha mindent szeretnénk megérteni. Ettől eltekintve jó szívvel ajánlom bárkinek, aki egy nagyon különleges, mély érzelmekkel teli történetet szeretne olvasni, és persze legalább egy picit érdeklődik az indiai kultúra iránt.

Bővebben:
https://ibelieveinmyshelf.blogspot.com/2020/10/a-hennam…

bradzs P>!
Alka Joshi: A hennaművész

Reese Witherspoon mindig jó szemmel választ könyvet a Hello Sunshine csoportba. Ez a történet is egy különleges világba, különleges női karakterek közé kalauzol. Nem a legerősebb HS ajánlás, de érdekes bepillantani egy ennyire más kultúrába. Számomra zavaró volt a sok indiai szó, melynek magyarázata csak a könyv végén volt meg, de alapvetően nem volt rossz olvasmány!

Lázárné_Csernus_Anikó>!
Alka Joshi: A hennaművész

A borítóval kezdem, sokkal jobban tetszik, mint az amerikai kiadás. Amikor pár hónapja Reese Witherspoon közös könyvnek választotta, tudtam, hogy ezt én is szeretném elolvasni, szerencsére nem kellett sokat várni a magyar kiadásra. A főszereplőről sokáig nem tudtam eldönteni, hogy kedvelem-e, vagy nem. Alapvetően egy sorsát megváltoztatni kívánó, erős nőről szól, így adta magát, hogy kedvelnem kellene, valahogy mégis volt vele szemben ellenvetésem. Aztán ahogy haladtam előre, ismertem meg a múltját, a döntéseit, összeállt. Rengeteg indiai kifejezes van benne, ami hátul a szómagyarázatban megtalálható, a közepe felé már nem is lapoztam hátra, hozzászoktam. Amit viszont különösen szerettem, az az volt, hogy tele van szólással, közmondással, olyan jó helyekre beszúrva és olyan jól reagálva az adott helyzetre. Amilyen lassan haladtam vele az elején, annyira megszerettem a végére.


Népszerű idézetek

moonchristal P>!

A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul.

28. oldal, Egy (Central Könyvek, 2020)

moonchristal P>!

Ha valamit tanultam tőlük, akkor az a következő: csak az ostobák élnek úgy a vízben, hogy közben haragban vannak a krokodillal.

31. oldal, Egy (Central Könyvek, 2020)


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Susie Orman Schnall: A poszterlányok
Alan Bradley: De mi került a pitébe?
Julia Gregson: Monszun Indiában
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Amor Towles: Egy úr Moszkvában
Victoria Hislop: Életfonal
Ken Follett: Az örökkévalóság küszöbén
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros
Alessandro Baricco: Selyem