Tízezer ​ajtó 151 csillagozás

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

January ​Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.

Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198536 · Fordította: Ballai Mária
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · ISBN: 9789634198543 · Fordította: Ballai Mária

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

January Scaller


Kedvencelte 12

Most olvassa 38

Várólistára tette 374

Kívánságlistára tette 504

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

A Tízezer ajtó című könyvben világokból világokba lépünk, ismeretlen helyekre kalandozunk, megtaláljuk a másholt és az itt létet; gyönyörű, és szeszélyes, komor, és mégis verőfényes.

Lassan, lépésről lépésre kibontakozó történet, ami apránként, rétegről rétegre fölfejtve, adagolja a cselekményt. Eleinte nem is sejtettem, hová tartanak a szereplők: kik ők, mi a céljuk és a szerepük. Bár kezdetben nehezen haladtam vele, egy ponton túl menthetetlenül beszippantott. Megismertem tízezer ajtót, melyeken én is szívesen belépnék, és egyszerűen élvezném az ismeretlent, az újdonság varázsát.

Harrow ügyesen bánik a szavakkal: játszik velük, újakat alkot, szinte varázsol velük. Reményt ad egy csodálatos szerelemre, vágyakozást a család iránt, félelmet a veszteségek miatt, és hitet abban, hogy a jóság felülkerekedik a gonoszságon.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/05/29/alix-e-harrow-tizezer-ajto/

8 hozzászólás
Dóri_Margit P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

„… a szavak néha felemelkednek tinta- és rostbölcsőjükből, s átformálják a valóság természetét.”

Elvarázsolt ez a könyv. Gyönyörű megfogalmazások, játék a szavakkal.
Szeretem, mikor egy könyvben könyvet írnak, mikor az olvasóhoz kiszól az író! ♡
Megbűvölve repített a történet, úgy éreztem magam, mint gyerekként a Végtelen történet Bastian-ja, mikor teljesen beleélve olvas Atreyu kalandjairól.

Az életünk telis tele van Ajtókkal, melyek nyílnak és zárulnak.
Mindig változást vonva maguk után.
Nem mondom egy könnyű olvasmánynak, nagyon nehezen is indult be számomra, de azután a mondanivalója és January életútja magával ragadott.

Ez a könyv a lehetőségekről, álmokról szól, hiszen ha keresünk, akkor találunk!
Merjünk levegőt venni, látni a csodákat, megélni mindent mi körbe vesz az élet során.

Januaryt és a szüleit az a fajta életszeretet lengi körbe, ami ritka kincs manapság.

Hálás vagyok, hogy olvashattam! Kedvenc lett, igazi csiszolatlan gyémánt!♥♥♥

Gyönyörű munka a fordító részéről is! A borító is igen impozáns lett! ♡

„Remélem megtalálod a világ repedéseit, és tovább feszíted őket, hogy átsüthessen rajtuk más napok fénye. Remélem, azon igyekszel majd, hogy a világ rendezetlen és zavaros maradjon, s megteljen különös varázslatokkal. Remélem, átrohansz minden nyitott Ajtón, és visszatérve történeteket mesélsz.”

2 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Egy érdekes felépítésű portálfantasy ez a kötet.
A főszereplő kislány January, aki az 1900-as évek elején él, egy milliomosnál nevelkedik, akinek az apukája dolgozik. Édesapja régészeti kincseket kutat fel és elküldi azokat a férfinak, ezért sokat van távol. January egy ládában érdekes könyvre bukkan, melynek története segít abban, hogy jobban érezze magát, kevésbé érezze a magányt és a kötet új utakon indítja el őt.
Számomra a család, összetartozás, szerelem és a hit regénye volt ez a könyv.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Másfajta történetre számítottam, de mégsem okozott csalódást. A szerző érdekes világot alkotott, izgalmas cselekménnyel és rendkívüli szereplőkkel. Titokzatos ajtókról és átjárókról már elég sok történet született, mégis elég egyedi ez a történet, hogy magába szippantson. Időnként mindenkinek jól jönne egy különleges ajtó vagy a szómüves képesség.

DarknessAngel >!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Igaz, hogy lassan indít, és igen, bele kell rázódni a történetbe, viszont amint elkap, onnantól már nincs vissza út.
Az elején fogalmam sem volt, merre fog haladni a történet, mi lesz a lényege, a könyv a könyvben dolgot is szokni kellett, viszont amikor szépen kezdett kitisztulni a kép… Hát, azta! Annyi mindenre végképp nem is számítottam. A Tízezer ajtó könyvre is csak úgy reagáltam, hogy biztos köze van January-hez, de így ennyivel le is tudtam. Aztán amikor lehullt a lepel, csak néztem mint a moziban. Mondjuk ezt imádtam, mert tényleg meglepődtem, és szeretem, amikor még bizonyos könyvek képesek erre :D
January karaktere érdekes és kedvelhető, viszont szegénykém tényleg annyira jóhiszemű off, amit ki is használtak mások. Elszomorító az apjával levő kapcsolata. Persze megértek én mindenkit, de akkor is.
spoiler
A történet nagyon szépen van megírva, minden szó igazi ínyencség. Mintha csak egy nagyszerű kalandokkal teli mesét olvasna az ember. Az írónőnek és a fordítónak is jár a sok-sok plusz pont. A szereplők is szépen ki vannak dolgozva; a befejezés pedig egyenesen zseniális.

2 hozzászólás
Morpheus>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Különleges, megható mesének tűnt, egészen addig, amíg a szálak össze nem értek. Utána valahogy már nem volt az igazi. Persze tovább olvastam, de nem igazán tetszett annak ellenére, hogy a történet rendesen fel volt építve. Mégis eltaszított magától. Nem tudom, én hogy írtam volna meg, de sokkal varázslatosabbnak kellett volna lennie. Így az eleje 5, a vége 3 csillag.

7 hozzászólás
NewL P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Varázslatos történet volt, gyönyörű nyelvezettel (a fordító is beleadott apait-anyait). Sok olyan történetet olvastam már, ami arról szólt, hogy valakik véletlenül találnak egy ajtót, átlépnek rajta, majd visszatérnek (vagy nem) az eredeti világukba. Itt egy kicsit tovább lett gondolva ez a felvetés, és nagyon jól ábrázolja azt, hogy mi van ha nemcsak egy világra nyílnak? Mi van ha valakik el akarják pusztítani az átjárókat? És még szívesen lelkendeznék a regényről, de félek, hogy rengeteg spoilert írnék ide, ami elvenné az olvasás élményét mástól.

3 hozzászólás
ViraMors P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Hétéves koromban találtam egy Ajtót.

Azt hiszem, úgy születnek a mesék, hogy a népek megpróbálnak megmagyarázni olyasmiket, amikre nincs is magyarázat.

A szavak sohasem rendeltettek arra, hogy börtönök legyenek.

* * *

Ajtók, átjárók, tükör, forgószél, nyúlüreg, ruhásszekrény stb… A téma örökzöld, a kérdés mindig az, hogyan közelít hozzá az író. Alix E. Harrow-tól azóta vártam valami hosszabbat a témában, amióta a könyvtáros boszorkányos novelláját olvastam a 2019-es Strahan válogatásban.

A Tízezer ajtó egy elbűvölő mese. Ránézésre a kislányból nagylánnyá – talán felnőtté – érő Januaryról, valójában a világokat egybefűző ajtókról és a világokon átívelő kitartásról, szerelemről. Az ajtókat és működésüket spoiler nem mondanám újdonságnak. Ezt a könyvet egyértelműen a szöveg viszi el a hátán, ami egyszerűen csodálatos, lenyűgözött, elbájolt, magával ragadott, úgy ölelt körbe, hogy közben egy pillanatig sem éreztem, hogy ragacsossá válna. Jól esett olvasni, nem akaródzott félbehagyni… Az ötös skálán 6-7 pontot biztos megadnék rá. Az egészből süt a szavak szeretete, és ezzel írásként megnyerte magának feltétel nélküli rajongásomat.

A történetből viszont nekem hiányzott az egyensúly. Olyan érzésem volt szinte végig, hogy bevezetőket és előtörténeteket olvasok. Kié hosszabb, kié rövidebb, mégis jobbára felvezetések a végén egy elég rövid tényleges történettel – aminek a fordulatait, meglepetéseit addigra elég jól ki lehetett találni – és egy kissé elnagyolt befejezéssel. Azt hiszem, rengeteg potenciál és beváltatlan ígéret maradt, a könyv világában off – ide értve egy folytatás, vagy rengeteg mellékszál lehetőségét. A felvillantott tízezer világból a legtöbb amolyan lapszéli jegyzetet, vágyálmot, vagy csillogó szemű visszaemlékezést képvisel, kevés helyen fordulhatunk meg ténylegesen a szereplőkkel együtt, pedig én a magam részéről nagyon kíváncsi lennék.

A történet miatt összességében nem teljesen őszinte a mosolyom, de ettől függetlenül nem tudom nem szeretni a könyvet, a szövege iránti rajongásom töretlen, és most már egészen biztos, hogy amit Alix E. Harrow tollából el lehet olvasni, azt én el is akarom olvasni.

Viviana97>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt a könyvet, azt mondanám, varázslatos. Még eddig nem volt szerencsém hasonló történethez. Nagyon különleges könyv, minden téren az, a megfogalmazás pedig gyönyörű. Számomra ez egy olyan történet volt, ami az első pillanattól beszippantott, de ahelyett, hogy végig izgalommal töltött volna el, inkább csak szépen lassan vezetett végig azon az úton, amit January is bejárt. Mintha egy csónakban ringatóztam volna olvasás közben, már ha ennek van valami értelme.. Nehéz megfogalmaznom, mert ritkán kerül a kezembe ilyen olvasmány, ami hasonlót vált ki belőlem, de úgy érzem, ez a történet annyira beleégett az agyamba, hogy mindig velem fog maradni. Néhol összetörte a szívem, néhol reménnyel töltött el, de ami az egészen végigkísért, az az, hogy sose adjuk fel és ne elégedjünk meg kevesebbel csak azért, mert az jelenti az egyszerűbb és kényelmesebb utat.
Tetszett a könyv a könyvben megoldás, így egyszerre ismerhettem meg January jelenjét és a szülei múltját, a darabkák pedig szépen kiadták az egész képet a végére.
Aki egy remek fantasy könyvre vágyik, ami csodálatos világokat tár fel az olvasó előtt, erős női karakterrel a főszerepben, annak ez a történet jelenti a tökéletes olvasmányt.
5 csillagnák is többet adnék rá, ha lenne erre lehetőség.

Navi P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Szépirodalmi igényességgel megírt történet, gyönyörű nyelvezettel az önfelfedezésről, a helyünk megtalálásáról az életben. Mihez értünk? Mi a feladatunk? Mi tesz boldoggá? A halottaink nagy részét sajnálta, bár volt, aki már korábban is meghalhatott volna.
Szerettem Jane karakterét és sajnltam Samuelt, de remélem, ő azért boldog lesz majd így is.
Szerettem ezt a történetet. Nem egy gyorsan haladós, de szép történet a felnőtté válásról, az emberi kapcsolatokról.
Ja és a borító … álomszép :)


Népszerű idézetek

Gubbooks P>!

Csak egyféleképpen menekülhetsz el a saját történetedből, mégpedig úgy, ha belopódzol valaki máséba.

Dóri_Margit P>!

[…] a szavak néha felemelkednek tinta- és rostbölcsőjükből, s átformálják a valóság természetét.

140

Dóri_Margit P>!

Remélem megtalálod a világ repedéseit, és tovább feszíted őket, hogy átsüthessen rajtuk más napok fénye. Remélem, azon igyekszel majd, hogy a világ rendezetlen és zavaros maradjon, s megteljen különös varázslatokkal. Remélem, átrohansz minden nyitott Ajtón, és visszatérve történeteket mesélsz.

357

Dóri_Margit P>!

Látod, hogy az ajtó szó még a leghétköznapibb történetekben is képes megbújni? Néha úgy érzem, minden mondat gyűrődései között ajtók ólálkodnak, pontok jelzik a kilincseket és igék a zsanérokat.

12

Rémálom P>!

Néha olyan magányosnak éreztem magam, hogy azt hittem, hamuvá porladok, és elsodor egy kósza szellő.

29. oldal, 2. fejezet - A bőrkötésű ajtó (Agave Könyvek, 2021)

Boglinc P>!

A szavaknak hatalmas, morajló házaknak kell lenniük, tágra nyitott ablakokkal, hogy a szél és a nyári eső átsuhanhasson rajtuk.

zsebibaba007>!

De attól még ismered az Ajtókat, ugye? Mert tízezer ajtó tízezer történetet szült, amelyeket épp olyan jól ismerünk, mint a tulajdon nevünket.

Gubbooks P>!

… nem minden történet alkalmas arra, hogy elmeséljék.

104. oldal

Boglinc P>!

Minden ízében különös érzés olyasvalakibe botlani, akinek vágyai csaknem azonos formát öltenek a sajátoddal. Mintha a tükörképed felé nyújtanád a kezed, de az ujjaid egy meleg testet tapintanának. Ha ér valaha akkora szerencse, hogy megtalálod ezt a varázslatos, törékeny szimmetriát, remélem, lesz annyi bátorságod, hogy mindkét kezeddel megragadd, és ne engedd el.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
Ilona Andrews: Áradó hold
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Christelle Dabos: A tél jegyesei
John Flanagan: A lángoló híd
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa
Michael J. Sullivan: Kardtolvajok
Robert Jackson Bennett: Pengék városa
Katherine Arden: A medve és a csalogány
Patrick Ness: Mi, hétköznapi halandók