Tízezer ​ajtó 318 csillagozás

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

January ​Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.

Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198536 · Fordította: Ballai Mária
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · ISBN: 9789634198543 · Fordította: Ballai Mária

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

January Dudose · Yule Ian


Kedvencelte 22

Most olvassa 38

Várólistára tette 451

Kívánságlistára tette 480

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

A Tízezer ajtó című könyvben világokból világokba lépünk, ismeretlen helyekre kalandozunk, megtaláljuk a másholt és az itt létet; gyönyörű, és szeszélyes, komor, és mégis verőfényes.

Lassan, lépésről lépésre kibontakozó történet, ami apránként, rétegről rétegre fölfejtve, adagolja a cselekményt. Eleinte nem is sejtettem, hová tartanak a szereplők: kik ők, mi a céljuk és a szerepük. Bár kezdetben nehezen haladtam vele, egy ponton túl menthetetlenül beszippantott. Megismertem tízezer ajtót, melyeken én is szívesen belépnék, és egyszerűen élvezném az ismeretlent, az újdonság varázsát.

Harrow ügyesen bánik a szavakkal: játszik velük, újakat alkot, szinte varázsol velük. Reményt ad egy csodálatos szerelemre, vágyakozást a család iránt, félelmet a veszteségek miatt, és hitet abban, hogy a jóság felülkerekedik a gonoszságon.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/05/29/alix-e-harrow-tizezer-ajto/

8 hozzászólás
Dóri_Margit P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

„… a szavak néha felemelkednek tinta- és rostbölcsőjükből, s átformálják a valóság természetét.”

Elvarázsolt ez a könyv. Gyönyörű megfogalmazások, játék a szavakkal.
Szeretem, mikor egy könyvben könyvet írnak, mikor az olvasóhoz kiszól az író! ♡
Megbűvölve repített a történet, úgy éreztem magam, mint gyerekként a Végtelen történet Bastian-ja, mikor teljesen beleélve olvas Atreyu kalandjairól.

Az életünk telis tele van Ajtókkal, melyek nyílnak és zárulnak.
Mindig változást vonva maguk után.
Nem mondom egy könnyű olvasmánynak, nagyon nehezen is indult be számomra, de azután a mondanivalója és January életútja magával ragadott.

Ez a könyv a lehetőségekről, álmokról szól, hiszen ha keresünk, akkor találunk!
Merjünk levegőt venni, látni a csodákat, megélni mindent mi körbe vesz az élet során.

Januaryt és a szüleit az a fajta életszeretet lengi körbe, ami ritka kincs manapság.

Hálás vagyok, hogy olvashattam! Kedvenc lett, igazi csiszolatlan gyémánt!♥♥♥

Gyönyörű munka a fordító részéről is! A borító is igen impozáns lett! ♡

„Remélem megtalálod a világ repedéseit, és tovább feszíted őket, hogy átsüthessen rajtuk más napok fénye. Remélem, azon igyekszel majd, hogy a világ rendezetlen és zavaros maradjon, s megteljen különös varázslatokkal. Remélem, átrohansz minden nyitott Ajtón, és visszatérve történeteket mesélsz.”

2 hozzászólás
Pati28 P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

”(…)nem minden történet alkalmas arra, hogy elmeséljék. Néha már azzal is ellopunk egyet, ha elmondjuk.”

Amikor a kezembe vettem a Tízezer ajtót azt hittem, hogy velem van a hiba. Nem értettem, hogy a figyeltjeim miért szeretik, engem pedig miért untat, miért esik nehezemre az olvasás. Aztán a könyv felétől valami megváltozott és magába szippantott az Ajtók mögött rejlő varázslatos világok.

January Dudose életének gyermekkorától kezdve részesei vagyunk. A lányt leginkább szomorúság és a magány elegye veszi körül. Anyjáról nincsenek emlékei, apja folyton távol van, így számára a nevelőnője és fogadott “nagybácsija” jelentik a társaságot. Egy napon felfedezést tesz, mely során ráébred képességeire, erejére. Kalandos és veszélyes útra indul egy könyv segítségével, hogy meglelje származását, és visszaszerezze mindazt, melyre oly nagyon áhítozik.
//Itt megjegyezném, hogy érdekes volt ez a könyv a könyvben dolog, de egyáltalán nem volt zavaró, sőt olykor azok a fejezetek még szórakoztatóbb és izgalmasabbak voltak számomra.//
January utazása nem várt fordulatokat és veszélyeket tartalmaz, de célba érése édes akár a méz, és fáradságos munkája egy új korszakot foglal magában.

2 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Egy érdekes felépítésű portálfantasy ez a kötet.
A főszereplő kislány January, aki az 1900-as évek elején él, egy milliomosnál nevelkedik, akinek az apukája dolgozik. Édesapja régészeti kincseket kutat fel és elküldi azokat a férfinak, ezért sokat van távol. January egy ládában érdekes könyvre bukkan, melynek története segít abban, hogy jobban érezze magát, kevésbé érezze a magányt és a kötet új utakon indítja el őt.
Számomra a család, összetartozás, szerelem és a hit regénye volt ez a könyv.

DarknessAngel >!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Igaz, hogy lassan indít, és igen, bele kell rázódni a történetbe, viszont amint elkap, onnantól már nincs vissza út.
Az elején fogalmam sem volt, merre fog haladni a történet, mi lesz a lényege, a könyv a könyvben dolgot is szokni kellett, viszont amikor szépen kezdett kitisztulni a kép… Hát, azta! Annyi mindenre végképp nem is számítottam. A Tízezer ajtó könyvre is csak úgy reagáltam, hogy biztos köze van January-hez, de így ennyivel le is tudtam. Aztán amikor lehullt a lepel, csak néztem mint a moziban. Mondjuk ezt imádtam, mert tényleg meglepődtem, és szeretem, amikor még bizonyos könyvek képesek erre :D
January karaktere érdekes és kedvelhető, viszont szegénykém tényleg annyira jóhiszemű off, amit ki is használtak mások. Elszomorító az apjával levő kapcsolata. Persze megértek én mindenkit, de akkor is.
spoiler
A történet nagyon szépen van megírva, minden szó igazi ínyencség. Mintha csak egy nagyszerű kalandokkal teli mesét olvasna az ember. Az írónőnek és a fordítónak is jár a sok-sok plusz pont. A szereplők is szépen ki vannak dolgozva; a befejezés pedig egyenesen zseniális.

2 hozzászólás
Morpheus>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Különleges, megható mesének tűnt, egészen addig, amíg a szálak össze nem értek. Utána valahogy már nem volt az igazi. Persze tovább olvastam, de nem igazán tetszett annak ellenére, hogy a történet rendesen fel volt építve. Mégis eltaszított magától. Nem tudom, én hogy írtam volna meg, de sokkal varázslatosabbnak kellett volna lennie. Így az eleje 5, a vége 3 csillag.

9 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Sokat vártam ettől a könyvtől és nem kellett csalódnom. Ha szeretitek a valóságon túli világot, ha szerettek elgondolkodni párhuzamos valóságokon, ha a képzeletetek tud szárnyalni és mindig is szárnyalt, ha egy különös élmény részesei lennétek, akkor el kell olvasnotok.

A történet lassan indul ugyan, de van egy pont, amikor beszippant és onnantól nincs menekvés.
Nagyon kreatív, igazán örömteli utazásban volt részem ezzel a könyvvel, meglehetősen ritka és kivételes történet. A borítója is csodálatosan szépre sikerült.
A teljes értékelést itt olvashatjátok: http://konyvutca.blogspot.com/2021/09/alix-e-harrow-tiz…

Mrs_Curran_Lennart P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Másfajta történetre számítottam, de mégsem okozott csalódást. A szerző érdekes világot alkotott, izgalmas cselekménnyel és rendkívüli szereplőkkel. Titokzatos ajtókról és átjárókról már elég sok történet született, mégis elég egyedi ez a történet, hogy magába szippantson. Időnként mindenkinek jól jönne egy különleges ajtó vagy a szómüves képesség.

Jagika>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Néha mindannyian szeretnénk egy olyan ajtót, amelyen átsétálva egy másik – lehetőleg jobb – világba jutnánk. Ez a könyv ilyen: a 20. század elejének Angliájából több párhuzamos helyre varázsol el az írónő. January, a főszereplő különleges lány mind származását, mind jellemét tekintve. Gyakran követ el logikátlanságot, hibát off, de küzdelmét nem adja fel. A „könyv a könyvben” elem nagyon tetszett, bár a történet vége spoiler

RTMariann P>!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Nem pont egy ilyen történetre számítottam. Üde, kalandokkal és izgalmakkal teli utazásokat vártam, helyette sivár, sötét és nyomasztó hangulatot kaptam. Eleinte azt sem tudtam olvassam e tovább, de persze kíváncsi voltam és vártam az Ajtókat. Annak ellenére, hogy nem ezt vártam a könyvtől egészen tetszett. Drámai volt, ábrándos romantikus és valahol kalandos is. Ijesztő ellenségekkel és erős szereplőkkel. January-nél talán csak Ade – et kedveltem meg jobban. Írottban pedig nagyon szívesen bolyongtam volna Báddal az oldalamon. A legszebb benne talán az, hogy tízezer ajtó, tízezer új, másféle világba vezet, de mindig nyitva áll a hazafelé vezető is.


Népszerű idézetek

Gubbooks>!

Csak egyféleképpen menekülhetsz el a saját történetedből, mégpedig úgy, ha belopódzol valaki máséba.

Dóri_Margit P>!

Remélem megtalálod a világ repedéseit, és tovább feszíted őket, hogy átsüthessen rajtuk más napok fénye. Remélem, azon igyekszel majd, hogy a világ rendezetlen és zavaros maradjon, s megteljen különös varázslatokkal. Remélem, átrohansz minden nyitott Ajtón, és visszatérve történeteket mesélsz.

357

Boglinc P>!

Minden ízében különös érzés olyasvalakibe botlani, akinek vágyai csaknem azonos formát öltenek a sajátoddal. Mintha a tükörképed felé nyújtanád a kezed, de az ujjaid egy meleg testet tapintanának. Ha ér valaha akkora szerencse, hogy megtalálod ezt a varázslatos, törékeny szimmetriát, remélem, lesz annyi bátorságod, hogy mindkét kezeddel megragadd, és ne engedd el.

Dóri_Margit P>!

[…] a szavak néha felemelkednek tinta- és rostbölcsőjükből, s átformálják a valóság természetét.

140

Rémálom P>!

Néha olyan magányosnak éreztem magam, hogy azt hittem, hamuvá porladok, és elsodor egy kósza szellő.

29. oldal, 2. fejezet - A bőrkötésű ajtó (Agave Könyvek, 2021)

Jagika>!

Azt hiszem, úgy születnek a mesék, hogy a népek megpróbálnak megmagyarázni olyasmiket, amikre nincs is magyarázat.

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese
Dóri_Margit P>!

Látod, hogy az ajtó szó még a leghétköznapibb történetekben is képes megbújni? Néha úgy érzem, minden mondat gyűrődései között ajtók ólálkodnak, pontok jelzik a kilincseket és igék a zsanérokat.

12

Gubbooks>!

… nem minden történet alkalmas arra, hogy elmeséljék.

104. oldal

Boglinc P>!

A szavaknak hatalmas, morajló házaknak kell lenniük, tágra nyitott ablakokkal, hogy a szél és a nyári eső átsuhanhasson rajtuk.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Christelle Dabos: Visszaverődések viharában
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok
Robin LaFevers: Sötét diadal
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Fróna Zsófia: Démonok közt
Stephanie Garber: Finale
Carlos Ruiz Zafón: Szeptemberi fények
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Rick Riordan: Tűztrónus