The ​Ten Thousand Doors of January 16 csillagozás

Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In the early 1900s, a young woman searches for her place in the world and the mystery behind a magical door in this captivating debut.

In a sprawling mansion filled with peculiar treasures, January Scaller is a curiosity herself. As the ward of the wealthy Mr. Locke, she feels little different from the artifacts that decorate the halls: carefully maintained, largely ignored, and utterly out of place.
Then she finds a strange book. A book that carries the scent of other worlds, and tells a tale of secret doors, of love, adventure and danger. Each page turn reveals impossible truths about the world and January discovers a story increasingly entwined with her own.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Orbit, London, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780356512464
>!
Redhook, 2019
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 0316421995
>!
Redhook, 2019
384 oldal · ASIN: B07M77XW56

5 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

January Dudose


Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Chili87 P>!
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

Régóta megvolt már a polcomon, igazán itt volt az ideje elolvasni. Megelepetés dobozban volt benne, és a borítójába azonnal beleszerettem. Majdnem annyira, mint a Bridget Collins: The Binding című könyvébe. Igazából élményben is hasonlót nyújtott, mármint a borítóhoz képest a történet (szóval általában a borító mindent elspörő, de a történet meg egy erős 3,5-4) nálam a 3,5 és a 4 csillag között hajókázott az értékelés.

Történetünk a jelenben (pontosabban az 1990-as évek elején) és a múltban játszódik, és ide-oda ugrálunk a cselekményben.
January egy fél árva kislány, apja sosincs vele, mert a dúsgazdag Mr. Locke-nak dolgozik, – régészettel foglalkozik, mindenféle ritka kincset lel útjai során, és azt hozza haza- de cserébe fedelet és élelmet, valamint taníttatást biztosít January számára.
Egy nap azonban a kislány keze ügyébe kerül egy rejtély övezte könyv, amelyben ajtókról és azokon át való utazásokról olvas. Csak hamar ajtók megszállottja lesz January is, ám Mr. Locke hatására évekig nem tesz róla említést. Bár ez mit sem ront a sokféle és egyedi átjáró imádatán és kíváncsisága csak egyre nő. Megismerli Adelaide és Yule Ian történetét, két különböző ember különböző világát…

Jó volt a történet, de nagyon el lett nyújtva. Főleg a visszaemlékezésekkel, amik Ade és Yule találkozásáról szóltak. Viszont napközben, mikor London utcáit jártam, rengeteg egyedi és színes ajtót láttam, és olyankor eszembe jutott January története :)

KönyvekkelSuttogó>!
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

A Tízezer ajtó egy portálfantasy, amely egy kicsit csavar egyet a műfaji hagyományokon, hiszen nem az idegen világokba csábításról, hanem a hazatérésről szól. Ez jó hír azoknak, akik kicsit unják a műfaj kliséit. Hozzám mondjuk elég közel áll az ilyesmi, így Alix E. Harrownak nem volt nehéz dolga, hogy meggyőzzön róla már az elejétől kezdve, hogy szuper könyvet tartok a kezemben.

Szerettem az írónő különleges stílusát, és azt is, ahogy a történetekről és azok fontosságáról beszélt. Kellett valami ilyesmi most a lelkemnek, ami újra fogalmazza számomra, mit is jelent nekem az irodalom, a könyvek világa. Hiszen, akárcsak January, én is önmagamat olvasom ki a történetekből. Számomra a könyvek Ajtók. Amelyek nem csupán más világokba vezetnek, hanem lelki utazást teszek általuk: ismerős és ismeretlen, várt és váratlan helyeket egyaránt felfedezek önmagamban. Alix E. Harrow regénye szintén ezt az érzést erősítette bennem, ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a saját történetemnek nem csupán olvasója lehetek. Hogy a kezembe vehetem a narratívát, hogy képes vagyok én alakítani a sorsomat. Hogy amint készen állok szembenézni az adott történetben megbúvó önmagammal, a való életben a kezembe vehetem a pennát, és én alkothatom tovább a saját történetemet. A történetek, az Ajtók ebben is segítenek. Nemcsak megérteni, megértetni, hanem cselekvésre késztetni. És ez szerintem a legfontosabb felismerés, amit egy történet nyújthat az olvasónak.

Ez a történet megadta számomra azt, amit Erin Morgenstein The Starless Sea című kicsit köldöknézegetősre sikerült bölcsészregényétől vártam. Hogy a könyvek Ajtók önmagunkba, amin be kell lépnünk ahhoz, hogy felfedezzük és megértsük a bennünk dolgozó lelki folyamatokat. A könyv nemcsak egy író történetét rejti, nemcsak egy főhős kalandjait éljük meg, hanem a miénket is. S így lehetünk jó írói a saját életünknek. Ha minél több Ajtón belépünk, ha minél több világot fedezünk fel önmagunkban. Ez a történetek igazi hatalma, és erről szól valójában a Tízezer ajtó.

Sabinomi>!
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

A mágikus realizmus nem az én műfajom, így nem is lepődtem meg, hogy nem szerettem meg a könyvet. Igazából semmi gondom nem volt vele különösebben, de annyira nem érdekelt, szinte bármely pontján a könyvnek, ha befejeztem volna, akkor nem éreztem volna hiányt. Akkor miért nem hagytam abba? Igazából nem tudom… Kicsit kötelességemnek éreztem elolvasni… Alapból nem akartam ezt a könyvet olvasni, bármennyire is gyönyörű a borítója, de egy könyvklubban az egyik kedvenc BookTuberem választása volt, így adtam neki egy esélyt… Pont olyan volt, amire számítottam :( Sajnos! :(

kávésbögre P>!
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

Nagyon nehezen indult, eszembe jutott párszor, hogy feladom, ez a könyv nem nekem íródott… de nem vagyok az a feladós típus, úgyhogy végigolvastam. Valamennyire megérte, mert a második része sokkal jobb, mint az eleje, sokkal érthetőbb és követhetőbb is. Sajnos January elég unszimpatikusra sikeredett, aztán persze kiderül, hogy ez a könyv inkább a szülei történetéről szól, és közvetve róla. A Yule-Ade vonal sokkal élvezetesebb, olvasmányosabb, igazából miattuk megérte elolvasni. Plusz pont, hogy nem volt végig egyértelmű, hogy mi lesz a történet vége, így spoiler
A kerettörténet – portálokon át utazás különböző helyekre és időkbe – izgalmas volt, nem volt tipikus, szintén jár érte a plusz pont.

ideali_zed>!
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

A mágikus realizmus egy olyan terület, amellyel mindig hadilábon álltam. Ez a könyv pedig ugyan tetszett részben, de néhol szájbarágósnak éreztem. Történetkezelésileg sem tartom kiemelkedőnek, csak szépnek.

Adeina>!
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

Érdekes koncepció, a történet és a karakterek azonban kissé laposak. Klisé cselekményfordulatok. Nem igazán fogott meg, nem igazán érdekelt a szereplők sorsa. Az előzetes elvárásaim alapján jobbra számítottam, de eléggé középszerű. Meh.

rabbit_republic>!
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

Kicsit nehezen indult, a harmadánál majdnem félbehagytam az olvasását, de aztán, amikor végre összeállt a történet, alig tudtam letenni.
Nagyon tetszett a világ, a tízezer ajtó és January útja, fejlődése.
Biztos, hogy olvasnám a folytatást (ha lesz/lenne).

bibbbirki P>!
Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January

Régen olvastam olyan könyvet amiről ennyire ambivalensek voltak az érzéseim. Nehezen indult, viszont a végére nagyon izgalmas lett a sztori, úgy tettem le, hogy jajj mikor lesz folytatása? Nagyon érdekes volt az ajtós – párhuzamos világos megoldás, jól fel van építve a világ, és a szülők a története is szuper izgalmas volt.
Viszont, és itt jön a nagy mínusz, a főszereplő borzasztóan unszimpatikus, nagyon nehéz volt azonosulni vele, a végére csak egy kicsit lett jobb. Nem tudom ez mennyire volt tudatos írói szándék, ha az volt akkor jól sikerült :D


Népszerű idézetek

CrazyTeddy P>!

He laughed. „Oh, my dear, don't believe everything you read in the story papers. You people are always trying to invent reasons for things. Monsters only come for bad children, for loose women, for impious men. The truth is that the powerful come for the weak, whenever and wherever they like. Always have, and always will.”

150. oldal

CrazyTeddy P>!

A heady warmth sizzled over me, as if I were standing in the center of blazing bonfire. I didn't recognize it, didn't know what to call it – but then no one had ever believed in me before. Or they'd believed in some other, less able version of me. Locke and my father and Jane had each believed in the timid January who had haunted Lock House, who so desperately needed their protection. But Samuel was looking at me now as if he expected me to eat fire or dance on rain clouds. As if he expected me to do something miraculous and brave and impossible.

268. oldal

CrazyTeddy P>!

The will to be polite, to maintain civility and normalcy, is fearfully strong. I wonder sometimes how much evil is permitted to run unchecked simply because it would be rude to interrupt it.

297. oldal

CrazyTeddy P>!

„Why?” Jane rubbed her finger along the wood grain of the table. „Because I didn't want to be safe, I suppose. I wanted to be dangerous, to find my own power and write it on the world.”

195. oldal

>!

Books can smell of cheap thrills or painstaking scholarship, of literary weight or unsolved mysteries.

>!

If you should ever be lucky enough to find that magical, fearful symmetry, I hope you’re brave enough to grab it with both hands and not let go.

>!

Doors hidden in every shadowed place, waiting to be opened.

Chili87 P>!

I’ll tell you a secret, though: I still had that silver coin with the portrait of the strange queen on it. I kept it in a tiny pocket sewed in my underskirt, flesh-warm against my waist, and when I held it I could smell the sea. It was my most precious possession for ten years. Until I turned seventeen, and found The Ten Thousand Doors.

Chili87 P>!

Sometimes I was so lonely I thought I might wither into ash and drift away on the next errant breeze. Sometimes I felt like an item in Mr. Locke’s collection labeled January Scaller, 57 inches, bronze; purpose unknown.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer A. Nielsen: The Runaway King
Christelle Dabos: The Storm of Echoes
Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely
Carlos Ruiz Zafón: Marina (angol)
Gail Carriger: Timeless
Tricia Levenseller: Daughter of the Pirate King
Robin LaFevers: Grave Mercy
Holly Black: The Cruel Prince
Mindee Arnett: The Nightmare Affair
Leigh Bardugo: Siege and Storm