Navarone ​ágyúi (Navarone ágyúi 1.) 68 csillagozás

Alistair MacLean: Navarone ágyúi Alistair MacLean: Navarone ágyúi Alistair MacLean: Navarone ágyúi

„Navarone! Vagyis ezért vagyok itt ma éjjel – gondolta Mallory. Navarone… fenyegető, bevehetetlen acélerődítmény a török partok előtt, amelyet megerősített német helyőrség véd… …Jensen lassan, kifejezéstelen hangon ismételte a szavakat… -Navarone ágyúi… Nem közönséges ágyúk. A katonáink mindennél jobban gyűlölik őket. És rettegnek tőlük. Iszonyatos fegyver: a lövedéke rendkívül lassú és átkozottul pontos…” Ezek ellen az ágyúk ellen veszi fel a harcot az angol hadsereg egy különleges osztaga Keith Mallory százados vezetésével. Az ő izgalmakban bővelkedő akciójukról szól ez a fordulatos, második világháborús regény.

Eredeti megjelenés éve: 1957

>!
Partvonal, Budapest, 2008
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639644854 · Fordította: Krasznai Márton
>!
I.P.C., Budapest, 1995
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637930760 · Fordította: Krasznai Márton
>!
Interpress, Budapest, 1988
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637222421 · Fordította: Krasznai Márton

Kedvencelte 5

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Tiger205>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

Hihetetlen hősök hihetetlen kalandja – a film is jól vissza adja a hangulatát. MacLean nagy klasszikusa. Jól írt az öreg, valljuk be. A könyvet nem nehéz gyorsan elolvasni, úgy pereg a cselekmény.
Csak egy dolog zavart: a hatalmas görög izomembernek miért van női neve ?

3 hozzászólás
dzsobacsi>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

Kicsit középszerű, de izgalmas, lendületes regény. Persze nem kérdés, hogy mi lesz a vége, de így is van benne váratlan fordulat, amire nem számíthatunk előre. A könyvet érdemes olvasni, a filmfeldolgozás nem igazán tetszett.

Maszatostappancs>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

Abszolút klasszikus, nem szeretem a háborús könyveket és filmeket se, de itt sikerült olyannyira az embereket és kapcsolatokat előtérbe helyezni, hogy nem is zavart a téma. Elgondolkodtató és szórakoztató olvasmány.

Goratrix>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

Sokadszor olvasva is nagy kedvencem. Pörgős, jól kitalált sztori egy háborús veterán tollából.

Paco_Queruak>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

Kiváló II. Világháborús kaland/kémregény. Nem ebből fogunk ráébredni a háború embertelenségére (de azért van benne komolyság, és nem azt sugallja, hogy a háború csak egy vicc), de kategóriájában nagyszerű. Végig izgalmas, a cselekmény kifejezetten gyors folyású, egymást érik a fordulatok (rögtön miután hőseink kikerülnek a slamasztikából, jön a következő). A főszereplő karakterek is korrekten ki lettek dolgozva. Továbbá tetszett, hogy az ellenfelek között is volt jobban kidolgozott karakter és nem csak arctalan náci szörnyetegek voltak (Persze volt olyan is, de az egyik német főtisztről a könyv főhőse is tisztelettel, elismeréssel beszél).

A kaland és kémtörténetek kedvelőinek mindenképpen tudom ajánlani.

morin5>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

Tagadhatatlanul izgalmas a történet, de hihetetlen is egyben. Remek példája, hogy miként kell olvasóbarát, könnyen emészthető kalandregényre váltani a háborút.

ChEebor>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

Alistair MacLean ezen könyvre tőlünk kicsit nyugatabbra elég nagy alapműnek számít, és így, elolvasva jól látszik, hogy miért. A történet lényege, hogy egy öttagú szövetséges csapat (később kiegészülve még kettővel) szabotázsakciót kísérel meg az egyik legveszedelmesebb görögországi német bázis, Navarone ellen. A könyv érthetően, pörgően meséli el a kis szupercsapat útját, miközben megannyi dráma, izgalom és érdekesség váltja egymást. A jellemábrázolások is jók, minden karakternek megvannak a saját egyedi tulajdonságai, és az író jól mutatja nemcsak a hősök, de a másik oldal kulcsfiguráit is. MacLean nem fukarkodik a humorral sem, de, ha a könyv nem is tudja ábrázolni a háború borzalmait, azért illő komolysággal áll a témához. No és persze a könyvben, MacLean stílusától nem idegen módon, felbukkan egy kis rejtély is, mely csak a vége felé oldódik meg.

apwbdum>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

Középiskolás éveim szorosan összekapcsolódnak a II Vh-s regényekkel. Ezen élményeim felelevenítése miatt vettem fel több ilyen jelegű könyvet is az ez évi listámba. Lehet, hogy csak a nosztalgia miatt tetszett annyira, de nagyszerű kalandregényt sikerült választanom. Mai szemmel is megállja a helyét, mozgalmas és érdekfeszítő kalandregény.

Zoltán_Majernik>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

A filmet nagyon sokszor láttam már, ezért kíváncsi voltam mennyire hű a könyvhöz. Jónéhány eltérést találtam, természetesen a könyv javára. Egyszerűen hihetetlen, milyen pörgős könyv, mennyire gyorsan zajlanak az események, pont emiatt letehetetlen :)

nyolcadikutas>!
Alistair MacLean: Navarone ágyúi

MacLean rengeteg klasszikussá vált regényt írt. Hírét annak is köszönhet, hogy a regényei nagy részét megfilmesítették, hőseit világsztárok alakították.


Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

– Főnök, mikor iskolás volt, maga nem olvasott olyan történeteket, amiben az emberek eltévednek a hóviharban, és napokig körbe-körbe bolyonganak?
– De, nekünk is volt egy ilyen könyvünk otthon – ismerte be Mallory.
– Körbe-körbe vándorolnak, míg meg nem halnak – makacskodott tovább Miller.
– Ó, az ég szerelmére – szólt rá Mallory fölszisszenve, mert a lába még Stevens bakancsában is pokolian fájt – hogyan bolyonghatnánk körbe-körbe, mikor állandóan lefelé megyünk? Mit gondol, hol vagyunk… csigalépcsőn?

170-171. oldal

SDániel P>!

A csónak oldala mellet mélyen a kőbe süllyesztett rozsdás vaslétra nyúlt föl a sötétben. Ahogy Mallory a tetejére ért, egy alak lépett elő a homályból.
– Mallory százados?
– Igen.
– Briggs százados vagyok a szárazföldi erőktől. Utasítsa, kérem az embereit, hogy itt várjanak. Az ezredes beszélni óhajt önnel.
Az orrhangon, csiszolt modorossággal, ámde ellentmondást nem tűrően előadott invitálás közel sem volt szívélyes. Malloryban lassan forrni kezdett a düh, de nem szólt semmit. A hangja alapján Briggs az a fajta ember volt, aki ragaszkodik az ágyához meg a betevő ginjéhez, és e kései látogatás nyilván megfosztotta vagy az egyiktől, vagy a másiktól, esetleg mind a kettőtől. Hiába, a háború maga a pokol.

38-39. oldal, Második fejezet


A sorozat következő kötete

Navarone ágyúi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

E. M. Nathanson: A piszkos tizenkettő
James Jones: Most és mindörökké
Jack Higgins: A sas leszállt
Jurij Dold-Mihajlik: Ordasok között
Mark Logue – Peter Conradi: A király beszéde
A. L. Kennedy: Day háborúja
Leo Kessler: Halálfejesek
Walter Bukowsky: Orosz rulett
Leo Kessler: Nyugati Tűz Hadművelet
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje