Lady ​Jane 106 csillagozás

Alison Weir: Lady Jane

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nagy-Britannia történelmi időket él…

A Tudorok legbátrabb, legvonzóbb és leginkább megalázott hősnője, Lady Jane Grey veszedelmes korban született. A kislány hatalomvágytól fűtött apja számára tökéletes fegyver a hatalmi harcok színterén, míg anyja könyörtelenül irányítja a trón felé. Jane vallásháborúk és végzetes politikai játszmák között érik fiatal nővé. VIII. Henrik rokonaként sosem tudja levetkőzni a dinasztia múltját és bélyegét, és bár uralkodóként csupán pár pillanat adatott neki a történelem színpadán, személyes sorsa végtelenül megható és lélekemelő történet. Ereje, esze és őszintesége, példátlan önfeláldozása egy vérgőzös korszak kivételes személyiségéve avatták, akinek regényes életrajza valódi iroldalmi csemege.
Alison Weir a történelmi regények koronázatlan királynője. Lady Elizabeth című bestsellere nemrég a magyar olvasókat is meghódította.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2009
616 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632543093 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Boleyn Anna · VIII. Henrik · Klevei Anna · Lady Jane Grey · Lord Guildford Dudley · Catherine Parr · Frances Grey · Henry Grey · Thomas Cranmer

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 17

Most olvassa 6

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Wandamaci P>!
Alison Weir: Lady Jane

Érdekes volt erről a korról olvasni. Sok mindent megtudtam, emberibbnek látom a történelem szereplőit, ilyen körítéssel hamarabb megragadtak bennem a fontos dolgok.
Sajnálom Jane-t, nem ilyen életet érdemelt volna, viszont sokszor már rettenetesen idegesített. A végefelé eluntam, haladósabbra vettem az olvasást.
Új dolgokat tudtam meg a könyvből, viszont nem tudta végig fenntartani az érdeklődésem.

ScarlettBlair>!
Alison Weir: Lady Jane

Lady Jane Grey története nem nyert meg annyira magának, mint Lady Elizabethé. Sokszor úgy éreztem, hogy csak olvasom és olvasom, de nem történik semmi. Janet annak ellenére, hogy mennyire művelt és okos volt, szerintem nagyon unalmasan sikerült ábrázolni. Persze nyilván ebben a történelmi időszakban egy lánynak nem sok más választása volt, mint mindenben alávetnie magát a szülei akaratnának, viszont valamiért egyáltalán nem éreztem úgy, hogy ő lenne a történet főszereplője. Inkább csak egy karakter volt, aki sodródott az árral. Sajnálom, hogy Lady Elizabethről nem olvashattam kicsit többet Jane „szemüvegén keresztül”.
Amit nem értek, hogy Elizabeth nevelőnője ebben a könyvben miért lett Ashley, mikor az előzőben Ashtley volt. Ahogy rákerestem a google-ban az Ashley a helyes, szóval akkor a másik kötetben miért van végig helytelenül?
Összességében élvezetes kis regény volt, de nem nyerte el annyira a tetszésemet, mint a „testvére”.

mazsof>!
Alison Weir: Lady Jane

Pár évvel ezelőtt volt szerencsém az írónő Lady Elizabeth c. könyvéhez, azóta terveztem a Lady Jane-t is. Újabb kedvencet sikerült avatnom ezzel a történelmi regénnyel, amely a szerencsétlen sorsú Lady Jane Grey oly igazságtalanul rövid életét mutatja be. A rendkívül okos, művelt, de bábként rángatott leány sok mindenre lehetett volna hivatott, ezért különösen szomorú volt olvasni élettörténetét. Annyira magával ragadott a regény, hogy befejezése után újra kézbe kellett vennem a Lady Elizabeth-et is, mert nem szerettem volna még elengedni ez a történetet…

soksokx P>!
Alison Weir: Lady Jane

A könyv aminek a végén sírtam. Nagyon rossz sors jutott részéül ennek a szegény lánynak. A végén annyira reménykedtem, hogy nem úgy lesz, nem az lesz a vége, hiába ismerem a történelem ezen szakaszát, de Weir annyira közel tudta hozni a hősnőt az olvasóhoz, hogy az akkor is reménykedik, ha tudja, hogy nincs értelme.
Gyönyörű történet, csak ajánlani tudom. Ráadásul ez a történet nem is annyira ismert része az angol történelemnek.

Vackor6 P>!
Alison Weir: Lady Jane

Amennyiben arra vágysz, hogy egy jól kidolgozott történet kifacsarja a lelked és az érzelmek széles spektrumán végigevezz, ajánlom ezt a kötetet olvasásra.

Virágszépe>!
Alison Weir: Lady Jane

VIII. Henrik uralkodásának utolsó éveit és halála utáni zavaros trónigénylési időszak egy részét ismerhetjük meg Lady Jane Grey életén keresztül. Mivel ő nem fiúnak született, ezért csakis házasság útján lehetett hasznos érzéketlen szülei számára. A hatalomért vívott harcokban áldozzák fel. Szerencsétlen, jobb sorsra érdemes, művelt, olvasott lány, aki nagyon szeretetre méltó egyéniség lehetett. Nagyon jó könyv, emlékezetes marad. A történelmi szereplők élnek és hitelesek. A történelmi viszonyokat, összefüggéseket, Londont látványosan, szemléletesen mutatja be az írónő, egy pillanatra sem válik érdektelenné a történet. Szerkezetileg is érdekes a megoldás, hogy különböző szereplők történetén, beszámolóján keresztül kapcsolódhatunk be az események sodrába. A könyv után már nemcsak, mint „kilencnapos királynőként” tudunk róla, Alison Weir részletesen, érdekesen megismertette velünk, így személyisége, története sem merül feledésbe.

Anheszenamon>!
Alison Weir: Lady Jane

Imádtam ezt a könyvet. Nagyon érdekel a Tudor-kori Anglia történelme, de Lady Jane Greyről eddig nem sokat tudtam. Nagyon hitelesen meséli el a tragikus sorsú fiatal lány életét és halálát. Szimpatikus volt az okos, művelt Jane, viszont a szüleit rettentően utáltam. Tetszett az is, hogy a szereplők szemszögéből ismerhettük meg az eseményeket.

BlissX I>!
Alison Weir: Lady Jane

A Lady Elizabeth is nagyon tetszett, de ez a könyv rávert egy kört. Nagyon tetszik a könyv szerkesztése, ahogy több szereplő szemszögéből áll össze a cselekmény. Manapság ez divatos, de élvezetes húzás az íróktól.

Továbbá Lady Jane karaktere sokkal magával ragadóbb, mint az elképesztően agyafúrt, de „egoista” Elizabeth-é. Valahogy a könyv nyelvezete is jobban megérintett. Nem tudom, hogy a fordítás stílusának köszönhető ez inkább, vagy annak, hogy Alison Weir nagyobb lelkesedéssel ragadott tollat ezúttal. De egy szó, mint száz, nálam nagyobbat ütött, mint az elődje.

szofia1209>!
Alison Weir: Lady Jane

Az akkori társadalmat a lehető legjobban bemutató mű! Érdekes megfigyelni, milyen változások vannak a mostani és az akkori szülő gyermek kapcsolatok között!


Népszerű idézetek

Szelén>!

… bár az volna a dolgom, hogy férjhezmenetelemmel hasznot és dicsőséget hozzak a házunkra, a magamfajta vézna, szeplős könyvmoly nehezen fog majd férjet magának.

98. oldal

Panelmacska>!

… én meg csak olvasni és olvasni szeretnék, hogy elmerüljek a még fel nem fedezett csodák világában.

Im.: p. 96.

2 hozzászólás
Panelmacska>!

Ha egy emberi lény ilyen rettenetes halálra kész a hitéért, akkor… akkor… akkor azért a hitért érdemes meghalni.

Im.: p. 163.

Szelén>!

" Rád is a halandók közös sorsa vár,
Amit ma átélek, holnap rád talál.
Sötétség után kisüthet a nap … "

544. oldal

Panelmacska>!

Úgy falom a könyveket, mint torkos gyerek a húsos kását.

Im.: p. 97.

Wandamaci P>!

Elszomorító, hogy a boldogságot sokszor csak akkor ismerjük fel, amikor már elmúlt.

412. oldal

Lunemorte P>!

Milyen érzés lehet szembenézni a hóhérral, ha az ember tudja magáról, hogy semmit sem követett el?

Cheril>!

Szerény véleményem szerint, amelyet természetesen megtartok magamnak, a király egy szörnyeteg. Ez persze felségárulás, de attól még igaz.

34. oldal [Ellen asszony, Jane Grey dajkája]

Szelén>!

A meggyőződés, miszerint a mise folyamán a kenyér és a bor a Mi Urunk valóságos testévé és vérévé válik, egyáltalán nem logikus.

163. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mise
anni_olvas>!

Észrevettem, hogy az udvarokban valaki egymástól szabályos távolságban piros kereszteket festett a falakra.
– Mit jelentsen ez, uram? – kérdem kalauzomtól, aki elvigyorodik.
– Nos hát, kis hölgyem, a pingáló abban reménykedik, hogy az ilyen szent jelképet senki sem meri majd levizelni.

115. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Anne Gracie: Tudorok
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Jojo Moyes: Áradó fény
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget
Marina Fiorato: Kit
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Tracy Chevalier: A hölgy és az egyszarvú