Lady ​Elizabeth 126 csillagozás

Utam a koronáig
Alison Weir: Lady Elizabeth

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​leánygyermek 1533-ban született a reneszánsz kor fényűző greenwichi Placentia Palotájában. Rajongott gyönyörű anyjáért és a fejüket vesztett feleségeiről is híres, fenséges apjáért. A leány törvénytelen gyermekként pompás kastélyokban nevelkedett, mesterektől sajátította el a tudományokat, nyelveket, udvari mulatságokon táncolt és lantján játszott. Különleges eszének, határozott, erős jellemének híre bejárta egész Angliát. Sugárzó megjelenése olyan csodálatot ébresztett a férfiakban, hogy vonzó alakja sokáig kísérthesse még őket, s lángolóan vörös haját is csak nehezen feledhessék. Ifjú korára szenvedélyesen izzó nővé virágzott, akinek kalandos életútjában szűzies titkaira is fény derül. Egy rejtélyes, protestáns úrnővé, aki szembenéz a királyi udvar intrikáival, a felségárulás vádjával, megvívja csatáit a testi vágyakkal, és szellemei segítségével leszámol félelmeivel, hogy diadalmaskodjon mindenek felett. A történész végzettségű, a korszakot behatóan ismerő írónő sikerkönyve… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2009
750 oldal · ISBN: 9789632541693 · Fordította: Tamás Ábel
>!
Ulpius-ház, Budapes, 2008
750 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632541693 · Fordította: Tamás Ábel

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Winchester


Kedvencelte 16

Most olvassa 2

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Nem volt szép és nem volt jó. Mégis ő volt Anglia egyik legnagyobb uralkodója. I. Erzsébetről van szó természetesen, akinek uralkodása alatt országa elindult a világbirodalommá válás útján. Történelmi könyvekre mindig van igény, mert elhitetik velünk, hogy régen minden szebb és jobb volt. Volt még erkölcs és nemesség, és e kettő kötelezett is valamire. Alison Weir könyve tovább táplálja ezt az illúziót, miközben Anglia legelőkelő kulisszáiban „utazgatunk”. I. Erzsébet királynő személyén keresztül próbálja meg bemutatni az adott kor normáit, viselkedéskultúráját, történelmét, ahol egy kialakuló emberi sors ábrázolása áll a középpontban. Megadja azt, amire vágytam, egy mesét Erzsébetről, királyokról, hercegekről, nemesekről, bátor és hű és nem hű alattvalóikról. Ügyesen megírt, alaposan végiggondolt könyvvel van dolgunk, ami az elejétől kezdve pontosan ismeri az értékeit. Azt azért nem jelenthetem ki, hogy nincsenek hiányosságai, Weir azonban egy olyan történetből alkotott maradandót, amit már ezerszer papírra vetettek, és ehhez azért tudni kell valamit. Az is igaz, hogy a regénynek az események „csak” a történelmi hátteret szolgáltatják, és ezáltal kissé elmosódott lehet a kép. De senki nem mondta, hogy történelemleckét innen kell meríteni.

ScarlettBlair P>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

IMÁDTAM!
Attól viszont sajnos nem tudok eltekinteni, hogy egy csomó oldal hiányzik a könyvből,van ami pedig kétszer van benne. Az elején hiányzó ~20 oldal annyira még nem is zavaró, hiszen az l.Erzsébet kisgyermekkoráról szólt, így annyi minden nem történt. Viszont az utolsó hiányzó ~20 oldal a legizgalmasabb részből hiányzik.
Viszont ha ez nem lett volna, akkor őt csillagot kapna,még akkor is, ha az eleje kicsit nehezebben “indul be”.
A történet tele van cselszövéssel, ármánykodással és intrikával, amit én a legjobban imádok, és csak hab a tortán, hogy ez tényleg mind meg is történt oké többé-kevésbé. I. Erzsébet egy igazi “badass” volt, az biztos, és a személyében új női példaképet találtam magamnak, mert az biztos, hogy az ő idejében nem lehetett egyszerű nőként érvényesülni, főleg nem olyan szinten, ahogy ő tette. Kedvet kaptam, hogy még többet és többet olvassak róla, mert imádom az eszes nőket, és ő még csak nem is egy kitalált személy!

Barbikönyvek>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Nagyon jó és hiteles könyv! Alison Weir csak néhány „extrát” tett bele, de a könyv végén részletezi is ezeket, a hitelesség kedvéért, meg ugyebár ő mégiscsak történész :D Az, hogy Elizabeth ennyire „koravén” volt, az elején különösképpen nehéz volt elképzelni. A mondatai és cselekedeteiből úgy tűnt, hogy már 4-5 éves korában mintha egy 12-13 éves tinédzserrel beszélgetne az ember. Izgalmas is volt, ezt is meg kell hagyni :D

2 hozzászólás
rebel>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Olvasmányos történelmi regény, amely Erzsébet életútját mutatja be, a gyermekkortól a trónra lépésig. Erzsébet talán az egyik legérdekesebb történelmi alak számomra. A tudása, határozottsága, ereje figyelemreméltó, egy olyan korban, amelyben ő élt, ahol a férfiak megszabták mikor, mit, és hogyan lehet mondani, tenni. Aki szereti a Tudorokat, az nem csalódik a könyvben.

6 hozzászólás
tündérróka>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Sok-sok éve vettem meg és olvastam el először ezt a regényt. Akkor azt hittem, zseniális, és teljesen odavoltam Alison Weirért. Mivel előtte csak Philippa Gregoryt és Robin Maxwellt olvastam, ez nem is csoda… még mindig úgy gondolom, hogy e hármas közül Weir a legjobb és a leghitelesebb (ahol pedig nem hiteles, elmagyarázza, hogy miért nem az), történésznek tehát ő a legjobb. De írónak nem feltétlenül…
Mindentől függetlenül, én újra tudtam élvezni a Lady Elizabethet. A Tudorok című sorozat újranézése után pont erre volt szükségem: egy kicsit folytatni az ott befejezett történetet. Most pedig, hogy ezt befejeztem, szívesen folytatnám Erzsébet történetének olvasását. De lehet, hogy meg kell elégednem az Elizabeth című filmmel, ami hasonlóan zseniális.
Na, de a könyvről: ha egy picit belenyúlhatnék szerkesztőként, szívesen átíratnék néhány dolgot. A sok-sok élőbeszédi fordulatot kihúznám, és a nézőpontváltásokat élesebbé, indokoltabbá tetetném. Azonban én nem lehetek szerkesztő, csak olvasó, így el kell fogadnom ezeket. Az biztos, hogy most sokkal több (irodalmi szempontú) hibát fedeztem fel benne, mint hat évvel ezelőtt.
Ami a legjobban bosszantott, az Kat személyisége volt, szerintem ennyire nem kellett volna eltúloznia az írónőnek – nem szeretnék így gondolni Katre, a kedves nevelőnőre, így viszont örökké az marad meg a fejemben, hogy spoiler
Erzsébet alakja hibátlan, imádtam az éles eszét és rafináltságát. Fiatalkori meggondolatlanságát is fel tudtam fogni, sőt…spoiler engem hetente kéne halálra ítélniük, ha abban a korban lennék trónörökös :D
A Robert Dudleys Tower-jelenet pedig megdobogtatta a szívem. Szívesen olvastam volna még többet, akkor is, ha ebben az időszakban még nem volt ott Erzsébet közelében. Azonban az utolsó bekezdésből én kihagytam volna őt – hisz ezzel a végkicsengés azt sugallta, hogy Erzsébet nem lehet szuverén uralkodó, ahogyan a nővére sem volt az. Pedig ő az lett, minden szeretője ellenére.

Paulina_Sándorné P>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Ennyire részletesen nem ismertem Erzsébet történetet, de szerintem az író eléggé ragaszkodott a történelmi hűséghez. A könyv elején még VIII. Henrik is szerepel, olvasás közben eszembe jutott róla egy régen látott film.Nagyon érdekes volt az akkori kor, a szabályaival, az egymás elleni intrikákkal. Sajnáltam, hogy Erzsébet spoiler. Olvasható maga könyv, bár elég súlyos, :-)

Esmeralda P>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

A vártnál sokkal jobb lett az érzés a végére. Főleg az első éveknél nagyon akadozós a történet, és sokszor zavaróan maiak benne a gondolatok, bár elbizonytalanodtam, mert honnan is tudhatnám, hogyan viszonyult magában akkoriban egy nővé érő kislány a testi szerelemhez, a saját vágyaihoz, a jövőjéhez. Nyilván sokkal kevesebb forrás maradt fenn ezekről az évekről, és a szerző inkább történész, mint szépíró…
De aztán, nagy lendület, és eltűnnek a döccenők.

Közvetlenül a könyv utolsó oldalának befejezése után érdemes megnézni a Szűz királynő című kétrészes BBC filmet :-)

Bur3sz>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Igaz, az idő nem azt mutatja, de nagyon éveztem ezt a regényt! Olvastam már Erzsébet életéről szóló könyveket, de ez magasan viszi a pálmát. Fordulatos, cselekményekben gazdag, mint az élet. Tudván azt, h az író ugyan élt a lehetőséggel, és néhol mese került a valóság elemei közé, mégis, mint történész, tárja elénk eme remek asszony viszontagságos útját az angol trónig.
Tudor fanok, Erzsébet rajongók! Aki nem olvasta még, ki ne hagyja!

Barbara_Rácz_4>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Nem volt rossz. Nagyon tetszett, ahogy a korszellemet és a felsőbb körökbe tartozó nők helyzetét ábrázolta az írónő. Bár borzasztó volt belegondolni, hogy ha egy előkelő lány áteshetett olyan megpróbáltatásokon és annyi megszégyenítésen, mint Erzsébet, akkor vajon az alacsony származású asszonyoknak miket kellhetett kiállnia ezekben az időkben?
Abban a korban, mikor már a 12 éves lányt felnőttnek és házasságra alkalmasnak tekintik, mikor az egyetlen feladata gyerekeket szülni és mindenben engedelmeskednie férjének. Nem is szólva az elharapódzó, szélsőséges vallási ellentétekről és a különböző felekezetek üldöztetéséről. Ebben a korban egy forrongó, önérzetében és vagyonában megtépázott, bizonytalan országot örökölve, erős kezű női uralkodóvá válni, önálló és felelősségteljes döntéseket hozni mind a néped és mind önmagad védelmében azt hiszem sokkal-sokkal nagyobb tett mint ahogy azt, a mi jóval szabadabb társadalmunkban el tudjuk képzelni.
Viszont maga az elbeszélés nem volt annyira élvezetes. Nem igazán éreztem azt, hogy magával húzna a történet, mert bár látszólag voltak benne érzelmek mégis kissé távolságtartónak és elég precízen, pontosan megkomponált projektnek éreztem. (Kicsit történelmi önéletrajz érzésem volt több körítéssel, de jóval kevesebb latinnal és szakszóval meghintve.)

mosolytó>!
Alison Weir: Lady Elizabeth

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Nos, igen. Valamiért a második fele jobban tetszett, azt szinte egy nap alatt olvastam el. Örülök, hogy olvashattam, és csak azt sajnálom, hogy az utószóban említett fakszimile kimaradt a magyar kiadásból… Na, meg nem értem, hogy egyszer miért Harry, máskor meg miért Henrik? :P
Volt, amikor már kicsit elegem volt Elizabeth-ből, de a végére nagyon szimpatikus lett. Jó könyv. :)

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 >!

Az Úr azért teremtette az asszonyt minden tökéletlenségével együtt, hogy szolgálja a férfit, és engedelmeskedjék neki.

97. oldal

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

8 hozzászólás
mate55 >!

Ahhoz, hogy egy gyermeket létrehozzanak, a vesszőnek be kell hatolnia a hasítékba.

90. oldal

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

11 hozzászólás
Cheril>!

Erzsébet nagyon élvezte a jólétet. Az életet szépnek érezte, és már arra is rájött, hogy az igazi boldogság titka: felismerni a boldogságot akkor, mikor az ember éppen megéli, s nem utólag visszavágyódni rá.

279. oldal (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2009)

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

monica>!

…az időveszteséget nem lehet visszanyerni: az idő a legtünékenyebb javak közül való.

219. oldal

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Barbikönyvek>!

Az élet túl rövid ahhoz, hogy búslakodjunk!

139. oldal

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

ritazsofia>!

Az élet túl rövid, és ki kell facsarnunk belőle minden cseppet.

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

winrudi>!

(…) rájött, hogy az igazi boldogság titka: felismerni a boldogságot akkor, mikor az ember éppen megéli, s nem utólag visszavágyódni rá.

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

monica>!

Komoly élvezetet jelentett csak ülni a kertben és sütkérezni a kora tavaszi halovány napsütésben. A legegyszerűbb élvezetek… ezek a legjobbak. Soha korábban nem tudta őket ennyire értékelni, mint most. A korai virágok élénk színei, a zöld rügyek a fákon, a különféle növények, ahogy teljes erővel nyomakodnak ki a földből… A természet új életet kezd, őt is megajándékozva egy halovány reménysugárral.

603. oldal

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

Véda MP>!

Inkább leszek hajadon bolond, mint férjezett hitszegő!

259. oldal

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig

mosolytó>!

Tilos így odaadni szívünket egy férfinak, gondolta. A férfiak nem érdemlik meg, amit oly könnyen megkapnak. Ha szerelembe esel, fájdalomnak leszel kitéve. Ő a maga részéről nem engedheti meg magának ugyanazt a hibát, mint nővére, ebben biztos volt.

677. oldal

Alison Weir: Lady Elizabeth Utam a koronáig


Hasonló könyvek címkék alapján

Lytton Strachey: Erzsébet és Essex
Vanora Bennett: Hölgy mókussal és seregéllyel
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
H. M. Castor: VIII. Henrik
Barbara Kyle: Az udvarhölgy
Anne Gracie: Tudorok
Hilary Mantel: Holtaknak menete
Ken Follett: A tűzoszlop
Marina Fiorato: A velencei szerződés
Ursula Koch: Rózsák a hóban