Boleyn ​Anna (Hat Tudor királyné 2.) 79 csillagozás

Egy király rögeszméje
Alison Weir: Boleyn Anna

Egy fiatal nő, aki megváltoztatta a történelem menetét.

A francia paloták világából hirtelen az angol királyi udvarba csöppent Anna azonnal az érdeklődés középpontjába kerül, és gyorsan felveszi az udvar szerelmi játékainak a fonalát.

De ahol a király parancsol, ott semmi sem játék.

Anna szelleme felér a koronával, és nem kevesebb, mint maga a korona az, amire Anna vágyik. Bármi áron.

BOLEYN ANNA. VIII. Henrik második királynéja. Ez az ő története.

A történelem elmondja, hogyan halt meg.
Ez az elsöprő erejű regény bemutatja, hogyan élt.
HAT TUDOR KIRÁLYNÉ. HAT REGÉNY. HAT ÉV.
Philippa Gregory és a Tudorok rajongóinak kötelező olvasmány.

Boleyn Anna: Egy király rögeszméje – a második kötet a VIII. Henrik feleségeiről szóló,
hatkötetes regénysorozatból, a világhírű történész és bestseller szerző tollából.

Alison Weir elmélyült utazásra invitál Annával, bemutatja motivációit és hatását, küzdelmét a koronáért, majd később saját, és leánya életéért.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
670 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155905667 · Fordította: Sillár Emőke
>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
528 oldal · ISBN: 9786155905674 · Fordította: Sillár Emőke

Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 95


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Nagyon nehéz úgy véleményt írni erről a könyvről, hogy ne hasonlítsam össze Aragóniai Katalin történetével. Míg Katalin jelleméről átfogó képet kaptunk, addig Anna személyisége a legkevésbé jött át nekem. Nem tartom szerencsésnek, hogy közel 700 oldal kevés kiismerni egy főszereplőt. Nekem annyi jött át, hogy Anna egy szűzk@rv@, és mint olyan, húzódozását hamis erkölccsel próbálja takargatni. Persze azért a királynőt megillető hatalom már tetszetős neki, ezért bennemarad a játékban. A nagyképűsége elképesztő, természetesen egy király hosszú évekig önmegtartóztató életmódot folytatva vár rá. Persze… Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam megismerni az igazi valóját annak a nőnek, aki miatt egy egész országot felforgattak. Haragos és dacos volt, és úgy általában idegesítő, de nem kaptam esélyt rá hogy megszeressem, vagy megutáljam. Az írónő a pártatlanság talaján próbált maradni, ami nem tett jót. Sokkal jobban élveztem volna, ha egy igazi intrikust és esendő embert látunk. Nem akarom ezt jobban ragozni, nem volt jól kidolgozva és kész.
Henrikben semmi szerethetőt nem találtam már ebben a részben, bár az ő jellemfejlődésén már abszolút nem volt fókusz. Ezt nagyon sajnálom, hiszen Anglia történelmének egyik legellentmondásosabb királyáról van szó. Ő most nekem egy tipikus hatalommal bíró, kapuzárási pániktól szenvedő harmincas férfi volt, akit hajtott a büszkeség, és a fiúörökös utáni kétségbeesett vágy.

Nem csak a jellemrajzokban, de bizonyos részletekben is éreztem hiányt. Nem volt meg az átmenet és a megfelelő kibontása bizonyos dolgoknak: Henrik túl hirtelen beleszeretett Annába, túl hirtelen akart túl sokat adni neki, és túl hirtelen hullott ki Anna a király kegyeiből. Mintha csak egy hirtelen eldobott játékszer lett volna, ami elég valószínűtlen, tekintve hogy mekkora befolyással bírt az udvarban. Valamit tennie kellett, és ez a valami teljes egészsében kimaradt, semmi információnk nincs arról, hogy az ellene felhozott vádak vajon igazak voltak-e. Jó lett volna, ha a vádak közül egy-két dolog valóban megtörténik, akkor kevésbé lett volna sótlan a történet.

8 hozzászólás
robinson P>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Boleyn Annát nem királynőnek szánták. Viharos szerelme, majd rövid életű házassága VIII. Henrikkel mégis az angol történelem kulcsfigurájává tették alakját.
A tények ismeretében tökéletesen érthető, miért vágyott rögeszmésen fiú utódra Henrik.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/boleyn-anna.html

fukszia>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Az Aragóniai Katalin című kötet elbűvölt. Nagyon vártam a második kötetet, hiszen Boleyn Anna már megjelent az elsőben is.
Nem csalódtam. Jól kidolgozott regényt kaptam, amely bemutatta az érem másik oldalát is.
Ragyogó sorozat!

1 hozzászólás
Zöldövezet>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Megéri-e a korona a legnagyobb árat is? Ha Aragóniai Katalin az alázat és a hit, akkor Boleyn Anna a becsvágy és hatalom. A sorozat első kötetének értékelésében felmerült kérdésemre (ti. tud-e javítani Boleyn Anna a bennem lévő nagyon negatív képen) jelen kötet ismeretében a válaszom: nem. Erre számítottam, és nem okozott meglepetést.
Anna már gyerekkorától kezdve ambiciózus, határozott volt, kereste a helyét, és a külföldi királyi udvarokban eltöltött évek alatt erőteljes feminista szemléletet is magáévá tett. A magabiztos, nagyra törő vágyak szép lassan kezdtek formát ölteni benne, ahogy megjelent a figyelmével felé forduló király. Aragóniai Katalin határozott elvekkel rendelkező komornájából így fokozatosan a királyné riválisává, végül ellenségévé vált, mint ahogy ellenség lett Anna számára mindenki más is, aki nála befolyásosabb volt és érdekeit fenyegette. Anna és Henrik szerelmi kapcsolata viharos érzelmi hullámokat vetett, amelynek nyomán országot formáló döntések, karrierek, státuszok, életek emelkedtek fel vagy hulltak a porba. Anna tündöklése és diadala családja befolyásának egyre nagyobb erejét is jelentette. Azonban a hatalom megrontotta Annát, a rosszabbik énjét hozva ki belőle. Gyűlölködő, bosszúszomjas, zsémbes lett, folyamatosan nekitámadt a környezetének, rettegve befolyása és ereje elvesztésétől, Henrik feletti hatalmának gyengülésétől. A sors fintoraként pedig a végén fordult a kocka, és ugyanabban a helyzetben találta magát, mint elődje, Katalin királyné, amikor feltűnt a színen nála fiatalabb komornája, Jane Seymour.
Ugyanakkor nem kellett azért nagyítóért keresgélnem, hogy Anna személyiségében pozitív vonásokra is leljek. Értékeltem, hogy őszinte volt magához az érzelmeiben. Szembe nézett azzal, hogy nem szerette a királyt, csak a koronáját és a vele járó hatalmat, ezt pedig nem titkolta el saját maga előtt. Elkötelezett volt a vallási reformok szükségessége mellett (pl. a Biblia lefordítása angol nyelvre, hogy az egyszerű emberek is elolvashassák), és támogatta az egyházi korrupció felszámolását. Hűtlen feleségnek pedig szintén nem lehetett mondani. A szívét és a szerelmet feláldozta a trónért, amivel pedig a végén megvádolták, azt nem követte el. A királyt ebben a kötetben sem tudtam igazán kedvelni. Az érzelmei befolyásának sokkal jobban kitett, sokszor szeszélyes és hirtelen haragú, a végletekig elmenni képes uralkodót láthattam.
A sorozat lehetővé teszi, hogy mindegyik királyné szemszögéből megismerhető legyen a történet. Mindegyiknek a bőrébe bújhatok olvasóként, és összehasonlíthatom a helyzetüket az ő szemszögükből. Alison Weir jól tudta számomra érzékeltetni és átélhetővé tenni Anna Katalinétól teljesen eltérő személyiségét. Szomorúan állapítottam meg, hogy a minőség az első kötethez képest romlott: érezhető mennyiségű elírási hiba (közte rendszerszintű is) tarkította a szöveget. Meglepett, hogy a versek eredeti angol nyelven maradtak meg a regényben, furcsa volt ez a megoldás. A könyv végén olvasócsoportoknak szánt kérdéssor viszont nagyon ötletes újítás.
A regény világában, hangulatában való további elmélyülésre választottam kiegészítésnek A másik Boleyn lány című filmet is, amely nagyszerű színészgárdával kelti életre a legismertebb Tudor királyné ezen könyv lapjain is elmesélt történetét.

zsani_konyvespolca>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Aragóniai Katalin története után nagyon kíváncsi voltam Boleyn Annáéra is. Mégis ki lehetett az a nő, aki ennyire elvarázsolta VIII. Henriket, hogy az képes volt az egyházzal is szakítani, és a szerető feleségét megtagadni?
Nagyon kettős érzésű nekem Anna. Amíg Katalin azzal nyert meg magának, hogy milyen alázatosan szerette a férjét, és kiállt magáért és a házasságáert, Anna már teljesen más miatt tette ugyanezt.
Úgy éreztem olvasás közben, hogy őt csak a hatalom iránti vágy hajtja. Amíg Burgundiában és Franciaországban szolgált, sokat tanulhatott az erős nőktől, és szeretett volna egy lenni közülük. Amikor meglátta a lehetőséget, élt vele.
Hiába nem vonzódott Henrikhez, hiába szerzett lépten nyomon ellenségeket, kitartott az elhatározása mellett, hogy ő bizony királyné lesz. Amikor végre sikerült, és eljött a gyermekáldás, szerintem akkor érezte először, hogy bizony ez a szerep meginoghat, és egyetlen megoldása van annak, hogy a fején maradhat a korona, ha fiút szül. Mivel ez évekig nem következett be, joggal kereste Henrik az utódját. „Kutyából nem lesz szalonna” tartja a mondás.
Becsülendő, hogy a sok gonoszság mellett, amiket a posztja megtartásáért és bosszúállás gyanánt tett, voltak jó cselekedetei, támogatta a szegényeket és az oktatást.
Szerintem ha Katalin könnyebben félre áll, és Anna egyszerűbben kerül trónra, jó uralkodó lehetett volna. Az a sok keserűség, ami az évekig tartó várakozás alatt megmérgezte a szívét vezette oda ahova végül eljutott.

A fél pont levonás semmiképp nem a történetnek köszönhető, egész egyszerűen borzalom a könyv szerkesztése. Hihetetlen, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy a szó végi v betűk, illetve -vi végződések római számmal lettek írva. Például könyV. vagy pedig éVI. Azért ez nem kis hiba. Azt sem értem, hogy az angol nyelvű verseket miért kellett eredeti nyelven beletenni a könyvbe? Ha nem tudtak szép magyar fordítást kitalálni rájuk, akkor hagyták volna inkább ki teljesen, és csak utaltak volna rá. De ez így annyira bántotta a szemem, és mivel nem vagyok tökéletes angol tudású, nehezemre is esett elolvasni, megérteni. Egy idő után inkább meg sem próbáltam.

Niki_Salamon P>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Hm, hm. Érdekes volt Boleyn Annáról olvasni, főleg úgy, hogy a fejemben A másik Boleyn lány című filmből való Anna volt. Így egy kicsit a tények összezavartak. De maradjunk a könyvnél: az írónő mintha próbálta volna Annát megszerettetni velünk. Persze ez az elején még lehetett is, nagyon fiatalként elkerült otthonról, több uralkodó hölgyet is szolgált, sokáig nem látta a családját sem, cserébe kivételes komorna lett. De még milyen! Henrik is felfigyelt rá ugyebár…Anna úrhölgy nagyon ártatlannak mutatta magát és becsületesnek – az azért dicséretes volt,ahogy kiállt Maryért mikor a király megrontotta és később még egyszer , de körülbelül ennyi az,ami a javára írható. Álságos volt, egy idő után csak a hatalom hajtotta, amibe aztán a nagyravágyásával bele is bukott.
Aragóniai Katalin története kicsit jobban tetszett, de Annával együtt teljesek ők és a történetük.
Ami zavart, hogy „bekapcsolva maradt az a fránya caps lock” a V betűknél, és a szavak közepében egy pont kíséretében jelentkeztek. off

Kristin_M_Furrier IP>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Nagyon régóta nézegettem az írónő könyveit, ám mivel elég magas árkategóriában mozog, így csak most jutottam hozzá.
Nagyon igényes, és szemet gyönyörködtetők a borítók, amik eladják a könyvet. Ezzel nincs is gond.
Ám mikor a külcsíny ilyen magas szintet üt, akkor elég elkeserítő a szerkesztés, és korrektúra hiánya.
Sokszor írtam már, hogy a történelem eme szegmense, az egyik legnagyobb kedvencem. Újdonságot számomra egyetlen betűje sem hozott a könyvnek. Akit érdekel ez a korszak, és a történelem, ne ezzel a könyvvel kezdje. Ez mesének jó, ám ennél sokkal jobb könyvek is vannak mind Boleyn Annáról, mind pedig Henrik életéről. Az írónő annyi hitelességet hozott, amit talált a Wikipedia oldalán Annáról. Valamint megnézett egy filmes feldolgozást, ugyanis félelmetesen hasonló jelenetek vannak leírva/megjelenítve a könyvben.
Összességében, ha valaki szereti az elhúzott féligazságot, akkor ez az ő könyve. Ám ha valaki tényleg érdeklődik a valóság iránt, komolyabb művet üssön fel a témában.
spoiler

4 hozzászólás
Ruby_εïз IP>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Nos, nos. Egy rahedli ismeretterjesztő cumót láttam, olvastam Boleyn Annáról, és azokban számomra esendő nő volt, de mégsem teljesen makulátlan, ahogy az írónő is ábrázolta. Nyilván ez egy regény, és nyilván ő szerette volna más szemszögből is bemutatni a történelem egyik legmegosztóbb angol királynőjét spoiler, de ez mégsem az igazi. Anna okos volt, talpraesett, művelt, ezért is szeretem, de ez a történet nem adja vissza az igazi Boleyn Annát. Az írónő stílusa nekem továbbra is tetszik, és ettől függetlenül a következő részeket is szeretném elolvasni.

Virágszépe>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Meghatározó, sorsfordító szakasza az angol történelemnek VIII. Henrik uralkodása. Boleyn Anna magányosságát, nehéz döntéseit, tragédiáját ismerhetjük meg, követhetjük a vérpadig. Végig tudhatjuk, hogy mi tartozik a fantázia világába és mi az, ami történelmi tény a történetben. A korabeli Anglia életéről, a vallási és műveltségi háttérről érdekes volt olvasni, Erasmus, Da Vinci is megjelenik egy-egy pillanatra. De a legfontosabb cél, a hatalom megszerzése, birtoklása a lényeg, és ezért bármit képesek megtenni a szereplők, ezért a gyerekek, családtagok is feláldozhatóak. Alison Weir gördülékenyen, érdekesen ír, képes rá, hogy ismerőssé tegye a történelmi karaktereket, közel kerülnek hozzánk, bár számomra hatásosabb volt Aragóniai Katalinról írt regénye.

BBetti86>!
Alison Weir: Boleyn Anna

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

A történet nagyon ismerős, nem is vártam, hogy bármi újat megtudok belőle. VIII. Henrik és feleségei, főleg Anna története közismert, láttam nem egy sorozatban, és már elég sok regényt is olvastam róla. De a sorozat első kötete eléggé tetszett, így ebbe is belevágtam.
Hamar felfedeztem, Weir mennyiben más, mint Gregory vagy a történelem könyvek. Ő egy egészan más Annát prezentál, mint ami a kánonban és a köztudatban van. Sokkal erélyesebb, tisztább jelenség lett belőle – néha úgy is éreztem, mintha Weir minden bűn alól felmentené, és már szinte tisztára mosdatná. Mintha mindaz a rossz, amit mondtak róla, csak pletyka lett volna, amivel a hírnevét akarták rombolni. Zavart is, hogy ez az Anna túl tiszta ebben a történetben. Nem gonosz nőt, boszorkányt, vagy antihőst vártam, de minimum egy manipulatív, ravasz nőt, aki tulajdonképpen egyházszakadást idézett elő.
Helyette legfeljebb azon tudtam mosolyogni néha, ahogy Anna lánykorában kialakulnak olyan szokásai, véleményei, amelyekről tudtam a történelemben, hogy mennyire változni fognak. Jobban le is kötött a Henrik előtti Anna, aki még érdekes volt. A királyné sorsa már kimerült annyiban, hogy nagyon fiút akart, kellett volna szülnie.
Tetszett viszont a korszak megjelenítése. Nem egy ponton kiérződik a reneszánsz szépsége és pompája, de Vinci szerepeltetése is melengette a szívem, ha nincs is bizonyíték arra, hogy ismerték volna egymást Annával.
Anna karaktere és érzelemvilága korrekt. Weir mindig szépen felépíti, melyik nézete honnan jön, és hogyan formálták a körülmények. Talán irritált, hogy tragikus hősnőt faragtak belőle egy büszke és okos nő helyett, de voltak érdekes dolgok benne így is.
A karakter volt, ami leginkább olvastatta – hiszen a cselekményt pontosan ismertem előre, de ha nem így lett volna, akkor történelmi romantikus regénynek is kedvelhető lett volna. Mert ebben a szerelemben/vágyban volt bőven botrányos elem is.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Hol van Mary? – kérdezte George a szemét forgatva.
– Olvas – mondta Davy atya. – Adtam neki egy királyokról és királynőkről szóló könyvet.

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

robinson P>!

– Vannak, akik állítják, hogy a szerelemnek semmi köze a házassághoz – jegyezte meg Ausztriai Margit.

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

robinson P>!

Anna nagy gonddal öltözött fel. […] Haját leengedve viselte, hogy emlékeztesse Henriket: még mindig hajadon és szűz.

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

BBetti86>!

Ha az ember szeret, kockáztatja a veszteséget.

43. oldal

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

robinson P>!

Jobb keze kisujját örökké a tenyerébe görbítve tartotta, nehogy valaki meglássa az apró hatodik, fölösleges körmöt. Bárcsak lenne egy bő ujjú ruhája, amelyik eltakarná! De mama azt mondta, buta dolog ilyen apróság miatt aggódni.

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

robinson P>!

– Ennyi volt?, kérdezte Anna magától, ahogy ott feküdtek együtt, Henrik átfogta erős karjával, arcát a hajába temette. Ez volt az, amiről a költők és lírikusok annyit dalolnak?

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

robinson P>!

Rengeteg függött a gyermek nemétől. Anna nem tudta elviselni a gondolatot, hogy esetleg nem fiú lesz.

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

robinson P>!

– Amikor királyságok sorsa dől el, Anna úrhölgy, az emberi érzések mit sem számítanak – jegyezte meg Sir John.

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

robinson P>!

De ez a kérdés bánt engem, elemészt. Egy nő uralkodjon Anglián? A természet ellen való, hogy nőknek hatalmuk legyen férfiak fölött. Egyetlen férfi sem hallgatna rá.

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Niki_Salamon P>!

Azt kell elérnünk, hogy a férfiak ne csupán a szépségünkért, hanem a bátorságunkért, a jellemünkért és az eszünkért is csodáljanak."

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje


A sorozat következő kötete

Alison Weir: Jane Seymour Az üldözött királynő

Hat Tudor királyné sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó
Jojo Moyes: Áradó fény
Robin LaFevers: Sötét diadal
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Diana Gabaldon: Az idegen
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva
Tracy Chevalier: A hölgy és az egyszarvú
Anne Gracie: Tudorok