Aragóniai ​Katalin (Hat Tudor királyné 1.) 132 csillagozás

Az igazi királynő
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Aragóniai ​Katalin, VIII. Henrik legendás első felesége.
Spanyol hercegnő. Szerénynek, engedelmesnek és vallásosnak nevelték. Angol királynénak szánták.
Hat hét távolságra a hazájától a szeszélyes tengeren és minden más: a nyelv, az étel, az időjárás. Katalin számára egyikben sincs öröm. Tizenhat évesen egyedül találja magát, csupa idegen között.
Hiányzik az édesanyja. Elveszett fivérét gyászolja.
Még azokban sem bízhat, akiket megbíztak a védelmével.
ARAGÓNIAI KATALIN VIII. Henrik első királynéja. Ez az ő története.

A történelem elmondja, hogyan halt meg.
Ez a lenyűgöző regény bemutatja, hogyan élt.
HAT TUDOR KIRÁLYNŐ. HAT REGÉNY. HAT ÉV.
Philippa Gregory és a Tudorok rajongóinak kötelező olvasmány.

Aragóniai Katalin: Az igazi királynő – az első kötet a VIII. Henrik feleségeiről szóló, hatkötetes regénysorozatból, a világhírű történész és bestseller szerző tollából. Alison Weir elmélyült utazásra invitál Katalinnal,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
620 oldal · ISBN: 9786155760549 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa, Sillár Emőke
>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
766 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155760532 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa, Sillár Emőke

Kedvencelte 13

Most olvassa 7

Várólistára tette 182

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Amennyire hosszú volt ez a könyv, annyi gondolat kavarog a fejemben.
Az írónő rendkívül igényes és kifinomult stílusban ír. Kellően olvasmányos, mégis komoly, ízig-vérig hiteles stílusban íródott a történet. Biztosan vannak benne olyan elemek, amik a képzelet szüleményei, ennek ellenére minden szót elhittem.
Mind Katalin, mind Henrik személye ellentmondásokkal teli, és ezen ellentmondások kiválóan vannak ábrázolva. Mindkettejükben van tiszteletreméltó jellemvonás, de sok dolog zavart a viselkedésükben.
Katalin egy ízig-vérig erkölcsös nőként tűnik fel, és ragaszkodása a királyhoz és esküjéhez, kitartása és szilárdsága csodálatot ébresztett bennem. Félelmet nem ismerve hajlandó volt kiállni az igazáért és gyermekéért. Nemhiába szerették is őt annyian az alattvalói! Túlzott vallásossága néhol zavaró volt, ez neveltetésének és a kor szellemének tudható be, ennek ellenére 21. századi nőként fogtam a fejemet, mikor spoiler… Kicsit naiv volt spoiler.
Henrik is egy hatalmas kérdőjel maradt a szememben: nem tudtam se hinni, se kételkedni sem jó szándékában, sem aljasságában. Szenvedélyes és életteli ember volt, és sokszor tapintatosságot és emberséget mutatott spoiler. Azonban volt neki egy rossz oldala is, ami spoiler
Ami még kiborított olvasás során, az a sok intrika és kétszínűség a királyi udvarban. Egy igaz és becsületes ember, mint Katalin, egyáltalán nem volt odavaló. Borzasztó volt látni, mennyire háttérbe szorulnak az emberi érzések, és minden csak a politikai viszonyoktól függ. Sokszor nem tudtam eldönteni, ki az igazi ellenség, és ki az igazi barát.
Senkit ne tántorítson el a könyv hosszúsága és műfaja, a történet izgalmas és végig olvastatja magát.

21 hozzászólás
mate55 >!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Amikor még az apró részletek is életre keltik a történelmi világot. 1501: Egy hajó fontos utassal megérkezik az angol tengerpart kikötőjébe. A spanyol Infanta Catalina partra száll, hogy VII. Henrik király örököse, Arthur herceg feleségévé váljon, és örököse legyen az angol királyi koronának. Természetesen a történelem sokkal több, mint a tények bemutatása. De ez regény magába foglalja a számunkra ismeretlen korszakba való visszatérést és a valódi események újbóli elképzelését. A politikai érdekből tető alá hozott házasság klasszikus történetét kapjuk meg, ahol a leendő menyasszonynak egy számára meglehetősen idegen világban kell boldogulnia. Weir lenyűgöző betekintést nyújt az európai uralkodóházak politikai játszmáiba (Mourus Tamás így ír koronázásuk napjáról: „ez a nap rabszolgaságunk, szomorúságunk vége, szabadságunk forrása, kezdete az örömünknek), Katalin személyes életébe, a házasságának kulisszatitkaiba, a Tudori bíróság bonyolult, de egyben ördögi politikai érdekeibe. Katalin sztoicizmusa spoiler és optimizmusa tragikus, de egyben csodálatos. Örömének és szomorúságának bemutatása egyensúlyt talál a történelmi részletek és érzelmi fejlődésének közvetítése között. Noha Weir a történetet egy harmadik személyes narratívában írta le, Katalin érzései annyira megérintenek, hogy gyakran első személyes kézbesítésnek tűnnek. Életének ábrázolása hiteles betekintést nyújt egy olyan személy belső erejébe, amelyet a történelem csak „igazi királynőnek” hív.

3 hozzászólás
robinson P>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Igazi kosztümös filmekre emlékeztető, középpontjukban női sorsokat ábrázoló történetek. VIII. Henrik feleségeinek sorsát most egy sorozat keretében ismerhetjük meg. Katalin erős és bátor királynővé lett, a regény karizmatikus alakja. A fiatal és bátortalan lány történetét a megtört, beteg és idősödő asszony sorsáig követhetjük.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/09/aragoniai-katalin.html

Dorina_S>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Pár perce fejeztem be a könyvet, és még mindig keresem a szavakat. Nem gondoltam volna, hogy egy ennyire tökéletes regényt fogok olvasni Aragóniai Katalinról. Ez az asszony a történelem egyik legerősebb asszonya volt, és méltatlanul fejzete be az életét. Egy harcos, aki nem hajolt meg hanem küzdött amedig csak tudott.

Bevallom nem kicsit imádom a Tudorokat, a Tudor-korszakot. Azt hiszem ez egyértelműen a Tudorok sorozatra vezethető vissza, amit még egyetemista koromban néztem és egyből beleszerettem. Imádom a történelmet, főleg a XVI. századot (mind egyetemes-mind magyar történelem terén), így rögötön fellobbant a mánia. Azóta beszerzek minden könyvet, ami ezzel a korral vagy magával ezzel a dinasztiával foglalkozik. Philippa Gregoryt már olvastam, mivel a Rózsák háborúja is a kedvenceim közé tartozik, de Alison Weir számomra eddig ismeretlen volt. Katalinról sem olvastam még semmit, csak a sorozatból és a történelmi tanulmányaimból na meg számos utánaolvasásból tudom, hogy milyen élete is volt. Sok mindenre számítottam, de arra amit ebben a kötetben kaptam, arra nem. Mondhatjuk megkaptam a tökéletes történelmi regényt….ami végre női központú. Sok könyvet olvastam már ebben a műfajban és jellemzően nem tudtam őket kiemelkedőnek mondani, mivel egy idő után unalmassá váltak. Nem tudták úgy megmutatni az adott kort, mint az írónő Catalina történetében. Egyszerűen zseniális volt, tömény 700 oldal tele mindennel, amitől egy történelmi regény történelmi. Pontosan hivatkozott mindenre, az eseményekre, a szereplőkre…mégsem volt száraz. Nem volt közönséges, és nem csak a csatákról szólt. Persze, azok is fonotsak….de sokszor a politika hatalmasabb mozgatórugó, mint egy fényes páncél. És ami engem régebben is zavart a női főszereplők hiánya…na itt erre nem lehetett panaszom.

Aragóniai Katalinról egy sorozatot is néztem az HBO GO-n Spanyol hercegnő címmel. Ha nem olvastam a könyvet azt néztem, és mondhatom maximálisan elégedett voltam mindkettővel. Korábban valamiért nem szimpatizáltam a spanyol hercegnővel, Boleyn Anna pártján álltam. Most azt mondom, majd meglátjuk. Ha elolvasom Anna történetét biztos sok mindent máshogy fogok látni, de az biztos, hogy Aragóniai Katalin az igazi királynő. Katalin a mai korban egy igazi példakép lenne, és nemcsoda, hogy saját korában is imádták, szinte rajongtak érte az emberek.

A regény Katalin Angliába érkezésével kezdődik. Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd lányaként nagy dolgokra hivatott: majdan Anglia királynéja lesz, Arthur walesi herceg felesége lesz. Nem is sejti milyen élet fog várni rá a Tudor udvarban, hogy nem biztos hogy ez a cél annyira kifizetődő lesz. VII. Henrik és Izabella leghőbb vágya, hogy gyermekeik által a Birodalmaik is szövetségre lépjenek. A 16 éves spanyol hercegnő egy idegen országba érkezik, ő maga is idegen, nem beszél angolul és roppant megpróbáltatások várnak rá. Kezdetben Arthur feleségeként, majd özvegyeként. Mire beteljesül a nagy álom, a nagy cél addigra mintha össze is dőlne körülötte minden. Árulók veszik körül, akik kihasználják. De Katalin egy roppant elhivatott, erős, az elvei mellett a végletekig kitartó nő aki a jólétért sem hajlanadó megtagadni az elveit. A végletekig elvhű, és erkölcsös. A vallás az élete minden részét, minden lélegzetvételét meghatározta. Így a XXI. századból kicsit furcsa volt visszatekinteni erre a nőre, aki a történelem egyik legerősebb nőalakja. Az a rengeteg küzdelem, akadály, megpróbáltatás, amin keresztül kell mennie egész élete folyamán nemhogy megtörte csak megacélozta. A hit segített neki túlélni, abban nyert vígaszt…ekkora vallásosság a mai világban szintén már fucsának hathat, pedig akkor ez teljesen normálisnak hatott. Katalin emelett a hűség mintaképe volt, minden téren. Néha azonban kicsit naívnak éreztem, de az akkori neveltetésének ez betudható és az alázatának.
Arthurhoz semmilyen téren nem vonzódott, de teljesíteni akarta a kötelezettségét, amely számomra egyszerűen meghökkentő volt. Leginkább az mennyi alázat volt ebben a nőben, hogy alávetette magát gondolkodás nélkül a felette álló férfinak és el is ismerte azt. És persze ez több mint 400 év távlatából megintcsak felfoghattalan de nagyon jó lecke arra, hogy értékeljük, hogy miylen korban is élünk. Katalinban elképesztő erő, és küzdőszellem van. Férje halála után az a rengeteg megpróbáltatás, amit hercegnő és özvegy hercegné létére el kell szenvedni az engem nem egyszer háborított fel, de Katalin csak tűrt és alázatosan imádkozott. Bízott az igaz szerelemben és Istenben, az igzságban. A családjában, akik leginkább politikai bábut láttak benne. Én biztos nem tudtam volna ilyen alázatos lenni. Soha senkinek nem tett rosszat, nem áskálódott, nem inrikált. Azt tette, amit a lelkiismerete, az erkölcse diktált. És a sok rossz után végre jött a jó is, beköszöntött életébe a szerelem. Arthur öccse, Henrik – a későbbi VIII. Henrik- személyében. Igaz, és haláláig tartó szerelemmel szerette Henriket, aki viszont szerette. Én legalábbis úgy gondolok Henrik valóban szerette Katalint, talán őt egyedül. Az a hatalmas vágy, szerelem ami lobogott közöttük valami csodálatos volt. Katalin átadta a testét-és a lelkét a szeretett férfinak, akit soha egy rossz szóval, tettel meg főleg nem illetett. Mindenben támogatta, kitartott mellette, és szerette. A hibája az volt, hogy nem tudott fiú utodót adni a királynak, és ez megpecsételte a sorsát Katolikus Izabella lányának. A sok szülés, a sok veszteség, a halva született gyermekek mind ott hagyták a sebeiket és a nyomaikat az aranyhajú szépségen. És a kapcsolata Herikkel egyre csak romlott. De Katalin szerette, és amikor bekövetkezett a Nagy Ügy, akkor is kitarott a szeretett férfi mellett. Bízott benne rendületlenül. Egyszerűen csak ámulok Katalin erején, hogy volt képes élete utolsó éveit ebben a megalázó helyzetben eltölteni, és így is ilyen jó és keresztényi maradni. Én biztos nem tudtam volna. Az a hatalmas szerelem, amit Henrik iránt érzett…az nem egyszer csalt könnyeket a szemembe.

A regény másik kiemelkedően fontos szereplője Henrik, aki a többi Tudor királyné kötetben is a másik központi figura lesz. de mindenhol más arcát fogja mutatni. Ebben a részben én beleszerettem abba az aranyhajú ifjúba, akit az írónő bemutatott. Az igazi lovag, és herceg aki imádattal szereti Katalint és bármire képes hogy elvegye. Dacolva családjával megküzd a szerelméért, és el is nyeri a kezét. De Henrik nem jött egyszerű családi körülményekből, a szülei miatt sem-. Az állandó rettegés a lázadásoktól, a York leszármazottaktól és attól hogy fiú örököst kell nemzenie kicsit az agyára ment a későbbiekben. A szenvedélyes, humanizmus fűtötte király fokozatosan változott meg, és vált egyre aljasabbá, akit csak a céljai irányítanak. De az biztos, hogy a hat felesége és az anglikán egyház meglapaítójaként soha nem felejtik el a nevét. Ebben a kötetben már kiderül miért is szakad el Rómától, és hogyan hozza létre az anglikán egyházat. A regény vége felé egyre jobban gyűlöltem a viselkedése miatt, olyan volt mint egy megszállott…csak az uralma számított, a jog, az erkölcs és az igazság nem. Mindenhol ellenségeket látott. Henrik sok esetben volt manipulálható, túl impulzív személyiség révé gyakran hirtelen haragúvá is vált. A fiú örökös iránti vágy pedig megszállottá tette, és mindenre képessé. Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy Katalinon kívül akárcsak másra is nézzen, később saját feleségét szeretője kénye kedve szerint sanyargatja. Kíváncsi vagyok a többi kötetekben milyen arcát fogja mutatni az egykori aranyhajú ifjú, aki akkora szerelemmel és szenvedéllyel szeretett, amelyre minden nő vágyik. És aki akkor volt, Katalinnal volt a legboldogabb.

A kutatómunka nagyon alapos volt. Minden részlet kidolgozott: Catalina hozományaként bemutatott aranytányoroktól kezdve a királyi udvar szokásain át, a ruhák kikeféléséig. Ettől vált ennyire olvasmányosság és élvezhetővé a regény. Egyszer sem unatkoztam vagy tettem félre. A sok mellékszereplő sem volt zavaró, mivel mindenki megmutatta miért is van jelen a történetben. Bár az írónő biztos volt, amiben a képzeletére hagyatkozott, de ez történelmileg nagyon pontos korrajz, és a lenyomata a Tudor-kornak. Nem lepődtem meg a sok áruláson, intrikán, cselszövésen és ármánykodáson. A poltika és az érdekek mindent felülírtak. Nem biztos, hogy szívesen éltem volna egy királyi udvarban. De ezzel is csak még jobban hitelessé tette a történetet az írónő. Senki nem tökéletes, mindenkiben vannak hibák, ahogy jó tulajdonságok.
A borító nekem nagyon tetszik, mivel tökéletesen illett a regény témájához. Aragóniai Katalint mindig fekete, igazi spanyol szépégként képzeltem el…ezért meg is döbbentem, hogy aranyszőke, szinte lobogó vörös haja és fehér bőre volt. Ezért tökéletes ez a borító, még ebben is a történelmi hűséget tükrözi. A könyv minősége is elsőosztályú. Ekkora oldalszámnál abszolút nem volt nehéz forgatni, vagy tartani. A könyv gerincse is ép maradt, nem törött, szóval tökéletes.

Egyszóval egy lehengerlő történelmi regény, a spanyol hercegnőről, aki angol királyné lesz. Egy történet egy bátor, vallásos, erkölcsös, erős, kitartó nőről, aki nem hajlik meg, nem tagadja meg az elveit, nem hasonul meg önmagával. Aki hisz Istenben, Őszentésge a Pápa ítéletében és mindabban, amitől ő az igazi Királynő.

12 hozzászólás
cicus61 P>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Pontosan tudtam, mi történik és mi lesz a vége, de mégis szeretem ezeket a történelmi könyveket. Az írónő tényleg nagyon jól ír, csak megint ez a rengeteg oldal! Sokkal kevesebb is elég lett volna. Volt sok felesleges leírás és szöveg, ami nélküli sokkal jobb lett volna. De azért érdemes elolvasni, csak sokszor letettem, mert kicsit elég volt egyszerre. Nem igazán szerettem volna nőként abban a korban élni, borzasztó, hogy más dönt a sorsomról és ha nincs szerencséje, nagyon megszívhatja. Mondjuk engem valószínűleg megégettek volna, vagy nagyon csúnyán megjártam volna, mert nem tudom elviselni, ha nem Én döntök arról, hogy mit csinálok.

fukszia>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Ez a könyv: gyönyörű és fenséges – a szó legszorosabb értelmében!
Képtelen vagyok objektív értékelést írni, hiszen a könyv négy napja bennem él. Az első oldalaktól a legutolsóig Katalin személyisége, jelleme és bátor kitartása töltötte be a lapokat! Hihetetlen, hogy mekkora lelkierővel rendelkezhet egy ember, ha van igaz hite. (Úgy általában – nem feltétlenül a kereszténységnek kell lenni ennek a hitnek.)
Bennem az forgalmazódott meg leginkább, hogy a saját lelkiismeretünk urai kell, hogy legyünk, bármilyen nehézségeket kell is elszenvednünk érte! Katalin élettörténete egy útmutatás, amelyet (bár mélységes keresztényi hite erősítette őt) akár egy világi ember is magáénak érezhet, ha lelkiismeretről, kitartásról, hűségről és szeretetről van szó.

Tekintettel arra, hogy ezt a történetet Katalin szemszögéből formázta az írónő, kíváncsian várom a következő királyné, Boleyn Anna bemutatását, aki már ebben a könyvben is megjelenik.

cintiatekla P>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Az Aragóniai Katalin – Az igazi királynő nemcsak lebilincselő olvasmány, hanem remek lehetőség arra is, hogy az olvasó kielégítse a történelem iránti kíváncsiságát. Regényes életrajz formában veszi végig Katalin életét az Angliába érkezésétől, egészen a haláláig. Ráadásul Alison Weir elismert történész, aki a szerzői megjegyzésben rávilágít, hogy igyekezett teljesen hű maradni a tényekhez. Én pedig pont valami hasonlót kerestem, olyan könyvet, ami nem ereszt, ugyanakkor nem 100%-ban fikció.

Aragóniai Katalin története talán kevésbé populáris, mint utódja, Boleyn Anna sorsa, ám mégis érdemes kézbe venni a sorozatnyitó kötetet is. Remekül feltárulnak a kor normái, protokolljai, és nem utolsó sorban a női sorsok. Nemcsak Kataliné, bár tény, hogy nyilvánvaló okokból ő áll a középpontban.

A regény amellett, hogy tényleg lebilincselő, hihetetlen szomorú is. Szomorú, hiszen az engedelmes, és a férjének magát alávetni kész királyné tragikus története. Szomorú, mert húsbavágóan kirajzolódik, hogy közel 500 évvel ezelőtt egy nő – álljon akármilyen magas pozícióban is – “csak” egy nő marad a férfiak uralta világban. Azonban mégis csak ajánlani tudom a kötetet, hiszen az érdeklődőknek remek olvasmányélményt nyújthat.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2023/01/alison-weir-aragonia…

Nono_ P>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Ahogy olvastam a könyvet egyre inkább egy gondolat fészkelte be magát az agyamba:
Olyan hálás vagyok, hogy most élek. Mert királynénak lenni akkoriban minden volt, csak nem csodás.
Aragóniai Katalin hű maradt élete végéig hitéhez és nézeteihez. Személyében egy nagyon állhatatos asszonyt ismerhettem meg.
És bár a könyvvel lassan haladtam, nem bánom a rászánt időt. Aki teheti olvassa el. :)

Niki_Salamon>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

A spanyol hercegnő VIII. Henrik első és talán egyetlen felesége volt, akit szeretett. (bár ezt időnként megkérdőjeleztem ) Aragóniai Katalin élete nem volt könnyű, alig 16 évesen egy idegen országba küldték, hogy férjhez adják. A megpróbáltatásai itt kezdődtek és élete végéig tartottak. Az udvari intrika, áskálódás és megannyi veszteség után is erős, örök optimista, reménnyel teli nő maradt. Egyetlen szerelme a király volt, és ő hűen kitartott mellette, akkor is szerette, mikor ő megtagadta és megalázta.
A könyv elég nagy terjedelmű, amitől eleinte egész megrémültem, hiszen régen olvastam már ilyen hosszú könyvet és elszoktam tőle, de félelmeim alaptalanok voltak. Nagyon jól megírt mű ez. off. Az utolsó oldalak már nehezen „csúsztak le”, Katalin és Henrik válása nagyon elnyújtva volt leírva, így sajnos a vége annyira nem tetszett. Igaz 7 évig tartott,de túl sokat nem adtak nekem ezek az oldalak.
Kíváncsian várom Boley Anna „szemszögét”

Sipor P>!
Alison Weir: Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Nagyon jó volt.
Egyrészt egy olyan történelmi regény ez, amit az írónő próbált a lehető leghitelesebben megírni, idézve a könyvben például Aragóniai Katalin leveleit. Érződött, hogy az írónő próbált a történelmi tényekre támaszkodni, sokat kutatott és elsősorban nem a képzeletére támaszkodott (nyilván néha arra is).
Másrészt egy olyan nő története ez, aki a királynői rangja mellett feleség, anya és baratnő is. Nagyon szépen mutatta be az emberi kapcsolatokat és a Tudor-kori Angliát.

Érdekes volt belegondolni, hogy az a VIII. Henrik, aki számomra az egyik legnegatívabb történelmi személyiség Hitler, meg a hasonló diktátorok mellett, vajon hogyan vonult volna be a történelembe, ha máshogy alakul az élete. Úgy értem, ha pl. megéri a felnőttkort a kisfia, aki Katalintól született és nem kell élete nagy részében az örökösödés miatt aggódnia. Kíváncsi vagyok, milyen ember, milyen király vált volna belőle.

Nagyon jól megírt regény ez egy valódi királynőről. A könyv alapján, nagyon megkedveltem Katalint és, mikor befejeztem a regényt, olyan érzésem volt, mintha egy régi barátnőmtől búcsúznék el.


Népszerű idézetek

Virágszépe>!

Milyen szomorú, hogy az ember nem tudja, mennyire boldog, amíg már túl késő nem lesz!

29. oldal

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

robinson P>!

Nem hibáztathatta Henriket, hiszen teljesen természetes, hogy aggódik az öröklés miatt, és minden férfi, legyen király vagy közember, fiúra vágyik, aki továbbviszi a családi vonalat. De Katalin, Kasztíliai Izabella lánya, néha eltöprengett, miért fontos az, hogy férfi uralkodjon.

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Niki_Salamon>!

– Lehet, hogy a szépség vonzza a férfiakat, de ahhoz, hogy megtartsák őket, jellem és jó természet is kell.

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

robinson P>!

– Nem mondtam semmit, amit ne mondanék a király szemébe – állította Katalin.

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

Niki_Salamon>!

Angliában nem szokás, hogy királynők uralkodjanak rajtunk. Az ön édesanyja kivételes lény volt, de ellenkezik a természettel, hogy egy nő tartson uralmat férfiak felett.

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

3 hozzászólás
robinson P>!

– Soha nem fogom azt mondani, hogy a házasságom törvénytelen, és a lányom fattyú. És ő Mária hercegnő, nem Lady Mária!

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

robinson P>!

Nincs ember, főleg király, aki szeretné, ha rábizonyítják, hogy tévedett, és Henrik teljesen belehabarodott Annába. Ám a jelek mégiscsak pontosak voltak, tényleg kezdett belefáradni ebbe a kapcsolatba.

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

robinson P>!

Katalin meglepetten hallotta, hogy Angliában kék a királyi gyász színe.

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

robinson P>!

Minden feltételben megegyeztek, ami szinte csodának számított, tekintve, hogy Katalin Artúrral kötött házasságát tizennégy éven át tárgyalták.

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő

robinson P>!

De még ennél is rémesebb hírek következtek. Nem tudta elhinni, hogy Henrik a jó barátját, Sir Thomas More-t is a Towerba küldte. Hiszen szerette More-t!

Alison Weir: Aragóniai Katalin Az igazi királynő


A sorozat következő kötete

Alison Weir: Boleyn Anna Egy király rögeszméje

Hat Tudor királyné sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
Jessie Burton: Múzsa
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye
Maggie O'Farrell: Hamnet
Terry Deary: Vérvörös és színarany
Bíró Szabolcs: A birodalom ura
Jojo Moyes: Áradó fény
Ken Follett: A Titánok bukása
Gaby Schuster: A korona szolgálatában