Végállomás, ​Florida 15 csillagozás

Alison Lurie: Végállomás, Florida

Key ​West, a floridai szigetvilág utolsó szigete az örök nyár, a burjánzó trópusi növényzet, a türkizkéken villódzó tenger, a különleges állatvilág hona, és az északi tél elől menekülők paradicsoma. Művészek, tudósok, tétlen gazdagok, tehetős turisták, kicsattanóan egészségesek, élni vágyók úti célja – és az életből fokozatosan kikopó nyugdíjasok, nagybetegek, halni vágyók végállomása. A legváltozatosabb sorsok fonódnak össze az amerikai írónő modern komédiájában. S ha nem is egészen „happy” sokak hepiendje, a szerző valamennyiük sorsát elrendezi – és mindnyájukra süt a floridai nap… Alison Lurie amerikai írónő a patinás Cornell Egyetemen (Ithaca, New York állam) az angol irodalom professzora. Számos regényt, gyerekkönyvet, tanulmányt írt, megszámlálhatatlan irodalmi kitüntetésben, előkelő díjakban részesült. Feltételes megálló című regénye elnyerte az irodalmi Pulitzer-díjat. „A bükk hosszú életű, némelyik létező példány köztudottan háromszáz évesnél is jóval idősebb. Ám egy napon… (tovább)

Eredeti cím: The last resort

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2001
244 oldal · ISBN: 9639348198 · Fordította: Borbás Mária

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Miestas>!
Alison Lurie: Végállomás, Florida

A regényt olvasva néha határozottan oates-i vonásokat véltem felfedezni, de nem olyan erősen és mellbevágóan mint J.C. Oates teszi, Lurie annál finomabban ír.
Alapvetően az elmúlásról szól e könyv, időnként enyhe, fanyar humorral megspékelve a mondanivalót.

2 hozzászólás
Császárpingvin>!
Alison Lurie: Végállomás, Florida

Lényegileg ugyanazt akartam írni, mint @orvosi_székfű, csak végig valahogy pozitív kicsengéssel, mert nekem összességében pozitív volt az olvasmányélményem. Meg is teszem most ezt az egyensúly kedvéért:

Nem olvastam el a fülszöveget, mielőtt belekezdtem, így jött az első fele a könyvnek, ami egy szép, heroikus történetnek indult elmúlásról, öreg test börtönébe zárt fiatal lelkekről, satöbbi. Gondoltam, talán nem véletlen, hogy október végén talált meg a könyv, szép lesz, jó lesz.

Erre mindenki elmegy a floridai Key West-re (a helyszín szerintem igenis szereplő lesz a történetben), sőt, jön egy rakat új karakter, még a könyv felénél is, és átcsap az egész egy hollywoodi dráma-komédiába, én is pont erre gondoltam – meg, hogy Diane Keaton biztos befutó lenne az egyik szerepre. Elkezdenek ezek a komoly életről-halálról szóló kérdések bagatellizálódni, és valahogy meglátjuk azt is, nem kell mindent olyan „halálosan” komolyan venni.

Ezen a ponton tudtam, nem az, aminek vártam, de szeretni fogom. Kiszámíthatóság? Ismerve a könyv végét nem is olyan egyszerű erről beszélni. Vannak persze dolgok, hogy meghal-e vagy sem vagy összejönnek-e vagy sem, de én egyikben sem voltam teljesen biztos. Azért a hollywoodi felhang miatt, végül is, én is ilyenre számítottam.

Borbás Mária fordítása szép és ízes (kicsit túlságosan is: voltak olyan kifejezések, amit nem is ismertem, de ez persze nem a fordító hibája :-) Világnézetileg nem mindig tudtam azonosulni bizonyos szereplőkkel, de ez nem is lehet egy könyv célja, pont azért jó olvasni, mert beleképzelheted magad számodra akár teljesen idegen szerepekbe és helyzetekbe is. Örülök hogy elolvastam, szórakoztató, bájos, de ha nincs az USA Road Trip kihívás (1 könyv – 1 állam), valószínűleg nem veszem kézbe még egy darabig. Nagyon emlékeztetett még Katarina Mazetti könyvére, a Pingvinéletre, már csak emiatt is szerettem.

Lea_Simon>!
Alison Lurie: Végállomás, Florida

Ezt a könyvet amiatt olvastam el, mert Florida Keys-en játszódik. A történet folyamán végig jól átjött ennek a hangulata, nem csak úgy oda volt helyezve a sztori, hanem az emberekkel sok szempontból kölcsönhatásban volt. Egy cseppnyi melankolikus színezetet is adott neki, hogy a szereplők nagy részének ez a hely egyfajta végállomást jelentett.
A főszereplő, Wilkie Walkers jelleme zseniálisan fel volt építve, viselkedése és gondolatai szomorúsággal vegyes mosolyt csaltak az arcomra.
A feleségével, Jennyvel abszolút együtt tudtam érezni, nagyon jól végig lehetett követni, hogy hogyan kerül egyre messzebb a férjétől.

husza68>!
Alison Lurie: Végállomás, Florida

Nem bíztam benne, de már az első pár oldal magával ragadott. Szerettem!


Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

[…] ahogy az ember öregszik, és a jövő összezsugorodik, két lehetősége van: vagy a halványuló múltban él, vagy, akár a gyerekek, a ragyogó, teljes jelenben.

245. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jelen · jövő · múlt · öregedés
Miestas>!

Jennynek mindig is az volt a véleménye, hogy a nők általában szebbek, mint a férfiak. Még a jóképű férfiaknak is, amilyen például Wilkie, bozontos szőre nő lehetetlen helyeken – néha akár az egész hátukon –, durva a bőrük, érdes a kezük, sápadt és bütykös a lábuk, és visszatetsző vörös, csüngő testrészeiket sokkal rejtettebben kellene hordaniuk.

150. oldal

Császárpingvin>!

Ha az ember pénzt ad ki üdülésre, igazából boldogságot vásárol: ha nem érzi jól magát, úgy érzi, becsapták.

22. oldal

Miestas>!

Jól jön, ha az ember terapeuta, mondta Lee, mikor a szomszédokkal vagy a vendégekkel nehézségek támadnak. – Egyszerű az egész – magyarázta. – Nem csinálsz egyebet, csak elismétled az utolsó mondatukat, mire azt gondolják, hogy együtt érzel velük, és ez valahogy oldja a szitut.

71. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Anne Tyler: Fekete bárány
Joseph Heller: Záróra
Mario Puzo: A Keresztapa
Kelly Oram: Cinder & Ella
Marie Lu: Champion – Bajnok
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Cormac McCarthy: Átkelés