Orphica ​Magica 1 csillagozás

Александър Фол: Orphica Magica

Книгата ​въвежда орфическата магика в широко дискутираната проблематика за магията въобще. В книгата за пръв път е подбрана и коментирана широка изворова база за орфическата магика – магически папируси, текстове от старогръцки и латински автори, заклинания върху златни, костени, глинени и оловни пластини, керамични фрагменти и епиграфски материали.
Като следствие от дългогодишните си изследвания върху тракийския устен орфизъм, авторът прави обзор на формирането на устния орфизъм в Микенска Гърция и в Микенска Тракия до края на 2 хил. пр. Хр., функционирането му в Микенска Тракия и етносните елински области до 6-5 в. пр. Хр., създаването на литературен елински орфизъм през тези векове, снизяването и профанизацията и на устната аристократическа доктрина, и на литературно-философското учение от 4 в. пр. Хр. насетне, интегрирането на откритата мистериална народна вяра във фолклорното християнство през 1-4 в. и съхраняването на следите й в Югоизточна Европа и до днес.
(tovább)

>!
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9540720710

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Arianrhod P>!
Александър Фол: Orphica Magica

Nehéz olvasmány volt, főképpen mert csak a fele van angolul, bolgárul pedig még szintén nem tudok olvasni. (Jó, olvasni igen, csak nem értem, mit.) Hozzáteszem, az angol szöveg sem tisztán angol, rengeteg görög nyelvű szöveget idéz, amit nem fordít le sokszor, vagyis ha bunkó paraszt vagyok, mert nem tudok ógörögül, akkor ne olvassam, ugyi? Na jó, azért ennyire nem vészes, időnként röviden megmagyarázza, mi van a görög szövegben. De az nem elég! Ezért vontam le a fél pontot.

Amit viszont megmagyaráz, az mindent megér! Olyan összefüggéseket mutat meg misztériumok, mesék, és máig élő népszokások között, amilyenre eddig nem bukkantam rá sehol, és majdhogynem érthetővé tette, mi történik egy beavatási szertartáson, ami TITKOS! És föl is fedte a titkot, ami meglepő.

Nagyon érdekes volt, ahogy megmutatta, hogyan vált egy egyszerű, köznépi, ősi hitből az általunk ismert érthetetlenül bonyolult, titkos szimbólumokkal közvetített misztériumtan és misztikus filozófia.

Sajnos csak címszavakban beszélt az ősi rétegről, ami engem a leginkább érdekelt volna, ahol kifejtette, az számomra elérhetetlen két könyvében van, és számtalan cikkében, amik közül csak a töredékét adták közre angol vagy francia nyelven. Ráadásul sehol nem találok még amatőr bolgároktól sem blogokat, vagy cikkeket, amik hozzásegítenének a bolgár ősi néphagyomány megismeréséhez, pedig igen érdekelne az a hegytetőkön ünnepekkor lejtett körtánc, valamint a Böjtelővel kapcsolatos ünnepi ténykedések, nem is beszélve a mi karneválunknak megfelelő „Fehér Kukel” névre hallgató szokásról. Ráadásul épp időszerű, idén március 1-én lesz! Azt már tudom, hogy a régen a Napistenfiúnak áldozott kerek, lapos sütemény most palacsinta, ezt sütnek és esznek minden nap a böjti időszakban, egész húsvétig, sajttal, mézzel és olivaolajjal!

Egyszóval nagy lökést adott, és belelkesített az írás, mert rég kutatott rejtélyek összefüggéseit világosította meg homályos elmémben, de kevés volt, nagyon kevés, ahhoz képest, amennyit a témáról el lehet még mondani, és amennyi új kérdést vetett még föl.

Főleg azoknak ajánlom, akik tudnak görögül, de a magyarázó részletek minden érdeklődőnek szolgálnak érdekességekkel.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sztojcsev Szvetoszláv: Credo
Henrik Hargitai (szerk.): Luna – Map of the Moon
Doncsev Toso: A hétköznapi erényekről
United in Diversity
Pipics Zoltán: Dictionarium bibliothecarii practicum
Éri István – Végh Béla: Dictionarium Museologicum
Helen Davies – Françoise Holmes – Dudás Mária: Kezdők bolgár nyelvkönyve
Bödey József: Magyar-bolgár bolgár-magyar útiszótár
Sinka István: Sírás az időben / Плач във времето
Petkova Adriana Papadopulosz: Bolgárok Magyarországon