The ​Color Purple 26 csillagozás

Alice Walker: The Color Purple Alice Walker: The Color Purple Alice Walker: The Color Purple Alice Walker: The Color Purple Alice Walker: The Color Purple Alice Walker: The Color Purple Alice Walker: The Color Purple Alice Walker: The Color Purple Alice Walker: The Color Purple

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

This book tells the story of Celie. Raped by the man she calls father, her two children taken from her and forced into an ugly marriage, she has no one to talk to but God, until she meets a woman who offers love and support.

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Weidenfeld & Nicolson, Great Britain, 2014
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781780228716
>!
Orion, London, 2011
302 oldal · ASIN: B006MOE1V2
>!
Harvest, 2003
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780156031820

3 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
kratas P
Alice Walker: The Color Purple

Húha. Kegyetlen egy történet, megtépi a szívedet és a lelkedet. A filmet vagy 15 éve láttam talán, esetleg még régebben, nem is nagyon értettem még akkor, nagyon más így felnőtt fejjel magadévá tenni a gondolatokat.
Egy apróság, amit inkább magamnak írok fel emlékeztetőül, hogy roppant nehéz volt olvasni, mivel annyira autentikus a mű, hogy egy viszonylag tanulatlan nő szóhasználata és írásmódja segítségével lettek papírra rögzítve a gondolatok. Ez anyanyelvi szinten is nehéz lenne, így meg egyenesen borzalmas volt. De ettől még nagyon szép.

>!
mandris
Alice Walker: The Color Purple

És ismét nagy köszönet az archive.org-nak, hogy elolvashattam ezt a könyvet.
Ez is egy olyan könyv, amit előbb-utóbb akkor is kézbe vettem volna, ha nem tudnám felhasználni kihíváshoz. (Valószínűleg ebben az esetben inkább utóbb, mint előbb, de ez most lényegtelen.) Szakmai ártalom, hogy szívesen olvasok kisebbségi sors témában, még akkor is, ha az adott kisebbség helyzete nem kapcsolódik közvetlenül a saját kutatásaimhoz. Meg persze, ki tudja, miből sikerül inspirációt merítenem a munkámhoz. Mindenesetre, magánérdeklődésből már eddig is olvastam afroamerikai szerzőktől (na jó, lehet, hogy még csak Toni Morrisontól, de tőle kettőt), és a jövőben is be van tervezve néhány.
A Kedves Jóisten annyiban mindenképpen illeszkedett az eddig olvasott regények sorába, hogy ismét az afroamerikai nők sorsa került a középpontba. A regény a főszereplő, Celie öntudatra ébredésének a regénye. Függetlenül attól, hogy mennyire tudok vagy nem tudok egyet érteni Celie bizonyos döntéseivel, érdekes volt olvasni, hogyan jut el Celie más fekete nőkkel kapcsolatba lépve, elsősorban Shuggal, Sofiával, Squeak-kel, vagy éppen a leveleken keresztül húgával, Nettievel, oda, hogy elkezdje megismerni önmagát, felismerni a lehetőségeit, képességeit. De hiba lenne ebből a rövid összefoglalóból arra következtetni, hogy ez egy könnyed regény lenne. A pozitív végkifejlet egyáltalán nem garantált, és bemutatja a rasszizmus és az erőszak különböző formáit, a családon belül és azon kívül is, ugyanakkor rámutat arra is, milyen képlékenyek a családon belül a nemek közötti erőviszonyok, hogy az esetleg adottnak tekintett nemi szerepek mennyire nem adottak. És persze, mint a magyar cím is mutatja, ugyancsak szó van Celie istenképének alapvető megváltozásáról. spoiler
Szóval, akit bármelyik is érdekel a fenti témák közül – de különösen azok, akik szívesen olvasnak női sors, illetve nemi szerepek témában – valószínűleg talál olyat ebben a könyvben, amiért nem bánja meg, ha elolvassa.

>!
worsi ASP
Alice Walker: The Color Purple

Az elején nagyon nehezen barátkoztam meg a könyvvel. Szeretek angolul olvasni, de nagyon fárasztott a szándékosan rossz helyesírás, és nem is volt egyben sok időm belemerülni.
Aztán adtam neki időt, és megszerettem.
Fogok még Alice Walkert olvasni.

13 hozzászólás
>!
flamepetals
Alice Walker: The Color Purple

Az első pár oldal után nem voltam benne biztos, hogy kell-e nekem ez a könyv, de kíváncsi voltam, meg hát vizsgára kellett, és utólag örülök neki, hogy feladták, mert máshogy szinte biztos hogy soha nem került volna a kezembe, az pedig igazán kár lett volna.
Ez a könyv gyönyörű. Annyi minden van benne: szerelmek, barátságok, a nők közötti szoros kötelék, összetartás, hit, remény. Nagyon szerettem olvasni Celie történetét. Biztos, hogy fogok még Alice Walkertől olvasni.

>!
chibizso
Alice Walker: The Color Purple

Sokat gondolkodok rajta. Annyi minden van benne: nő és férfi kapcsolat, nő és nő kapcsolata, testvéri szeretet és amit leginkább szerettem ebben a könyvben, a hit. A hit segítette át Celie-t az életen, a balsorson és persze Shug és Nettie szeretete.
Néhol kegyetlen regény, de a vége kárpótol a kellemetlen érzésekért. Egy szép történet.

>!
szangi P
Alice Walker: The Color Purple

Angolul olvasni egészen furcsa volt (van egy fixációm, hogy nekem márpedig minden szót értenem kell, igyekszem majd erről leszokni), egészen hamar megszoktam hogy ask helyett ast, meg egy idő után a she say után sem rángott a szemem és elkaptam a ritmust. Akkor aztán beszippantott, lesokkolt, pedig ha nem magyarul olvasok mindig kicsit késleltetve-tompítva érnek el hozzám a szavak.

>!
agivagyok
Alice Walker: The Color Purple

érdekes volt, az eleje tetszett a legjobban, a vége felé kicsit meguntam.

>!
Firebolt
Alice Walker: The Color Purple

Színes karakterek (ha-ha), remek karakterfejlődés(ek), olvasmányos és érzékletes, mégis egyszerű szöveg… :)


Népszerű idézetek

>!
szangi P

Time moves slowly, but passes quickly.

148. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Carson McCullers: The Heart Is a Lonely Hunter
Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Tillie Cole: A Thousand Boy Kisses
Ilona Andrews: Magic Bites
Susan Gregg Gilmore: Looking for Salvation at the Dairy Queen
John Berendt: Midnight in the Garden of Good and Evil
Dakota Cassidy: Talking After Midnight
Katie Crouch: The Magnolia League
Jenny Han: To All The Boys I've Loved Before
John Green: Turtles All the Way Down