Komfortos ​mennyország 482 csillagozás

Alice Sebold: Komfortos mennyország Alice Sebold: Komfortos mennyország

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Susie tizennégy éves. Üldögél a kilátóban, a maga kis mennyországában, és visszaemlékezik a halálára. Susie-t megerőszakolta és meggyilkolta a szomszéd. Családja csak annyit tud, hogy eltűnt, és visszavárják. A rendőrség nyomoz. A szomszéd eltünteti a nyomokat. Az élet megy tovább.
A kérdés persze éppen ez: hogyan megy tovább? Hogyan birkózik meg két szülő a lánya elvesztésével? A tizenhárom éves húg a nővére hiányával? Megérti-e négyéves öccse, mit jelent az, hogy elment? És megbékél-e Susie azzal, hogy csak nézheti őket?
Csodálatos, felemelő könyv Sebold regénye, amely egy tizennégy éves kislány tiszta szemével figyeli a tragédiát és a gyógyulás folyamatát, az ő hangján kommentálja az emberek megmagyarázhatatlan viselkedését, és az ő bölcsességével veszi tudomásul, hogy csak úgy lehet itt a Földön élni, ha egy kicsit megtanulunk felejteni.
A mű az utóbbi évek talán legnagyobb amerikai bestsellere.

Eredeti mű: Alice Sebold: The Lovely Bones

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények

>!
Cartaphilus, Budapest, 2010
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632661261 · Fordította: Tábori Zoltán
>!
Európa, Budapest, 2003
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077478X · Fordította: Tábori Zoltán

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Susie Sailfish · Franny · Holly · Jack Sailfish · Len Fenerman · Lindsey Sailfish · Steadné


Kedvencelte 82

Most olvassa 13

Várólistára tette 335

Kívánságlistára tette 211

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Elég rég láttam már a filmet, amely ebből a könyvből készült, de emlékszem, hogy nagyon tetszett, ugyanakkor nagyon megrendített. Reméltem, hogy ezt a hatást kapom majd a könyvtől is. Nagyon ritkán csinálok olyat, hogy előbb látom a filmet, mint a könyvet, de annak idején még nem tudtam róla, hogy ez nem csak egy film. Az eltelt idő azonban lehetővé tette, hogy teljesen külön kezeljem a kettőt. Persze, tudtam, hogy nagyjából mi fog történni, így nem ért meglepetésként, de mégis nagyon élveztem.
Különleges volt a szemszög, és ez nagyon tetszett. Noha már az elejétől fogva lehetett tudni, hogy mi történt, nem volt annyira rejtélyes, mégis nagyon izgalmas volt.

>!
csillagka P
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Istenem az égben, de súlyos könyvet is adtál a kezembe, pedig könnyen olvasható és az emészthetőséggel sincs baj.
Nagyon nehéz értékelés írni egy olyan műről, amivel ennyire nem értek egyet, még is érzem mit szeretne kifejezni.
Szögezzük le az elején ha az én lányomat valaki bántaná láncfűrésszel látogatnám meg, és bizony nem félnék használni, nem érdekelnének a következmények, magamért nem tenném meg, de a gyerekért gondolkozás nélkül.
Ez a könyv nem is a bűntényről szól, hanem inkább a gyász feldolgozásáról és a reménytelenségről ha fiatalon elvesztünk valakit aki fontos, talán fontosabb mint az életünk.
Nagyon zavart a szülők tétlensége és tehetetlensége, persze mindenki másképpen dolgozza fel a gyászt és sajnos van akinek sosem sikerül, de hogy pont egymással nem tudtak beszélni róla az szörnyű.
A mennyország bemutatása kimondottan tetszett, ahogy a vége is, a legvége! csak a lélektani résszel voltak problémáim és az időnként feltörő romantikus nyállal abból kicsit kevesebbet jobban el tudtam volna viselni (példának okáért semennyit)
Nem értettem és nem is díjaztam a szerelmi szálat, miközben Lindsey és Sámuel kapcsolatának nagyon tudtam drukkolni.
Összességében ez nem egy tökéletes könyv, nagyon nem, de olyan témát feszeget és gondolatokat tartalmaz amiről bizony beszélni kell.
Nem bántam meg az olvasást akkor sem ha néha menthetetlenül húztam a számat, de mit tegyek ha nem vagyok romantikus alkat és bizony utálom ha a könyvem alatt lavórt kell tartani, hogy ne nyálazzon össze mindent.

>!
Csoszi
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Tetszett a cím és az aranyos borító, úgyhogy miután kikölcsönöztem, gyorsan nekikezdtem az olvasásnak. Sajnos ez nem az én könyvem volt. A történet elejét borzalmasnak találtam spoiler Az alapötlet érdekes volt, de valahogy elhúzódott az egész, és időnként unalmasnak találtam. A filmet nem láttam, és nem is kaptam kedvet hozzá.

>!
Európa, Budapest, 2003
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077478X · Fordította: Tábori Zoltán
4 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Mi mást mondhatnék, tökéletes, a befejezés kellőképpen katartikus, és nem is baj, hogy a filmet némileg zanzásították a könyvhöz képest.

2 hozzászólás
>!
WindStorm
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Nagyon jól tudtam, hogy az ötujjas kesztyű azt jelenti, hogy az ember felnőtt, az egyujjas pedig azt, hogy nem.

Messze állnak tőlem az effajta történetek, csak éppen nagyon olcsón ráfutottam egy adok-veszek csoportban.

A fülszöveg figyelemfelkeltő, rögtön egy megrendítő történetet képzeltem magam elé, amelyet meg is kaptam, csak máshogy.
Olvasás közben felültem arra a vonatra, amelyen a Susie-t sajnálkozók utaztak, de mire az út végére értem, már eléggé lagymataggá váltam. Ne értsétek félre, tényleg szomorú témát dolgoz fel, és az agyadig hatol, hogy ez bizony bárkivel megtörténhet… Csak itt már-már túl volt írva az egész sztori. Az írónő szinte az olvasó fülébe rágja az egész könyvet, hogy biztos megértse azt. Hosszadalmas volt, s fárasztó.

A szereplők miatt tartottam ki a regény mellett, hiszen kedvelhetőek, felvannak ruházva mindenféle tulajdonságokkal. Színesek, különbözőek, ezért is lehet őket gyorsan megérteni, megszeretni. Illetve maga a szemszög, a mennyország nagyon tetszett. Igazán felüdülés volt egy kicsit másképpen látni a dolgokat a megszokottól.

>!
Európa, Budapest, 2003
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077478X · Fordította: Tábori Zoltán
>!
Stone
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Tetszett ez a nézőpont. Fentről lefelé, az ember kíváncsiság génjeit kielégítő leskelődés azokba a dolgokba, amiben nem vagy jelen, de tudni akarsz róluk. Mennyi ilyen ember van körülöttem, akiket túlságosan érdekel, mások mit gondolnak róluk. Nem az én normám. Nem az én világom. Meg aminek hátat fordít az ember, arra nem kell folyton visszanézegetni. A kislányt, azonban nem a maga akarata lökte ki az életéből, bár véletlenek nincsenek, erőszakkal kirakták belőle. Nem akart ő menni sehova, neki terveik voltak. Helyette egész hátralévő öröklétben csak kukucskált a maradók életébe. De nem is volt fontos a kislány, ez a könyv nem krimi, ez egy fejlődés és életút történet, több élet útja, ami egy dolog hatására megváltozott, a rá adott reakciók pedig a vízbe csapódó kő körüli hullámok, elülnek. Idővel. Az élet megy tovább. Szóval, ahogy írtam a nézőpont miatt volt érdekes. Meg a szavak szövése is rendben volt. Filmet sosem fogom megnézni, nem érdekel, ez így könyvben volt igazi…

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Nem újraolvasósan jó, hanem „egyszer muszáj elolvasni”-féle jó könyv.

Valamit helyre tesz az emberben. Megnyugtat, picit felemel, darabokra tör.

Bevallom úgy olvastam, hogy amint már nagyon a sírás határán álltam, azonnal átpártoltam a Warm Bodies (Isaac Marion: Eleven testek), az Alice Tükörországban (Lewis Carroll) vagy A szív alakú doboz (Joe Hill) könyvhöz és átszakítottam magam az éppen kezembe akadó könyv világába. Sokat elárul a könyvről, hogy az említett három könyvből kettőt már elolvastam és kritikát is írtam róluk a blogra.

A könyv mellett szól, hogy megbékíti az embert az elmúlással, de nem egy nyálas-giccses történet. Én folyamatosan találtam olyan embert, akit szerettem és olyat is, akit éppen utáltam. Nem szépít. A gonosz embernek is léteznek jó pillanatai benne, de az olvasás közben megszeretett szereplők is tesznek visszatetsző dolgokat.

Susie egy kedves kislány, de a kedvencem Ruth volt végig a könyv során. Örültem, hogy ott vannak egymásnak Ray-jel, mert mindkettőjüket IGAZÁN megérintette Susie halála. Nem menekülni kezdtek vagy tagadni, de nem is estek vergődtek több évig a bánat csapdájában.
Egyébként szerettem, hogy a gyász majd összes megnyilvánulási formáját végignézhettem Susie-val az ő kilátójából. Mindenféle korú, nemű, relációjú embereket kísértünk végig a gyász fázisain… Izgalmas volt!

(Bővebben a blogon: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/05/alice-sebol…)

>!
Európa, Budapest, 2003
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077478X · Fordította: Tábori Zoltán
>!
Muki75 P
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Alapvetően nagyon tetszett a könyv, mármint az alaptörténet. Megrázó, kegyetlen, felzaklató történet egy kislányról. Egy kicsit le is kellett tennem, ahogy Susie saját haláláról, a teste eltüntetéséről mesél. És itt nekem nem is kerek a történet. Valahogy nem jöttek át a kislány érzései. Fenntartásokkal fogadtam, hogy milyen távolságtartóan, kívülállóként mestél a családjáról, de még a saját meggyilkolásáról is. A fővonal, Susie halála, a családja széthullása, a gyász, az űr, amit hagyott, nagyon szuper. De a vége… A romantikus maszlag, a gyilkos egyszerű halála… Hát, lehetett volna még csiszolgatni ezt a remek történetet. Helyenként összecsapottnak éreztem.

>!
Chöpp 
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Fájdalmasan édes. Sírva mosolygós. Nagyon hatni akar. Hagytam magam neki.

>!
Galambdúc
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Erről nem fogok hosszan ömlengeni, szép és az élet egyik kényes kérdését feszegető történet, jól megírva. Furcsa, miért tiltották be Amerikában, gondolom a túl naturalisztikus részek miatt. A regény erőssége a karakterábrázolás és az, ahogyan a személyiségek változását képes bemutatni. Ezt hiányolom a mai, befogadható irodalmat „gyártó” amerikai írókból, nincs bennük mélység.
Ez azonban nem az állóvíz kategória, mindenki fejlődik, még talán az is, aki már nem él.
Szokatlan ötlet – profi megvalósítás, kedveljük.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
anni_olvas

Nagyon jól tudtam, hogy az ötujjas kesztyű azt jelenti, hogy az ember felnőtt, az egyujjas pedig azt, hogy nem.

14 hozzászólás
>!
s_l_m

Apám íróasztalán volt egy kis üveggömb, abban lakott egy vörös-fehér csíkos sálas, hópelyhek közt topogó pingvin. Kislány koromban apám mindig az ölébe vett, és az üveggömbért nyúlt. Megforgatta, s aztán néztük, ahogy hull, kavarog a pingvin körül a hó. Megsajnáltam szegényt, amiért olyan magányos. Szóvá is tettem apámnak, de ő azt mondta: Sose féltsd, Susie, szép élete van. Egy tökéletes világba van bezárva.

>!
madárka

Aki magányos, gondoltam, az a földön is, mennyben is az.

Tíz

>!
matraimelinda

– Semmi mást nem kell tennetek, mint kívánnotok valamit, és ha elég erősen kívánjátok, és pláne indokotok van rá, akkor az bekövetkezik.

23. oldal

>!
tataijucc P

Mert a borzalom a földön kézzelfogható és mindennapos. Olyan, mint a virág vagy a nap. Visszafoghatatlan.

Tizennégy

>!
tataijucc P

– Tudod, Susie – felelte Lynn nagyi –, ha úgy csókolsz, mint egy citrom, abból nem lesz, csak limonádé.

Huszonegy

>!
libraryandhygge

A szívét közönybe burkoló ólomkristály üveg darabokra hasadt.

33. oldal

2 hozzászólás
>!
Dormeck P

Szerette azt képzelni, hogy amerre jár, a világ megfordul utána, de tisztában volt saját jelentéktelenségével.

1 hozzászólás
>!
tataijucc P

Gyermeki törődés egy felnőttel; nincs az a mennybeli találmány, ami magasztosságban felérhetne ezzel.

56. oldal, Három (Európa, 2003)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Mario Puzo: A szicíliai
Mario Puzo: Az utolsó keresztapa
Mario Puzo: A Keresztapa
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Tortúra
Karin Slaughter: Sebek
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
John Green: Csillagainkban a hiba