Komfortos ​mennyország 512 csillagozás

Alice Sebold: Komfortos mennyország Alice Sebold: Komfortos mennyország

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Susie tizennégy éves. Üldögél a kilátóban, a maga kis mennyországában, és visszaemlékezik a halálára. Susie-t megerőszakolta és meggyilkolta a szomszéd. Családja csak annyit tud, hogy eltűnt, és visszavárják. A rendőrség nyomoz. A szomszéd eltünteti a nyomokat. Az élet megy tovább.
A kérdés persze éppen ez: hogyan megy tovább? Hogyan birkózik meg két szülő a lánya elvesztésével? A tizenhárom éves húg a nővére hiányával? Megérti-e négyéves öccse, mit jelent az, hogy elment? És megbékél-e Susie azzal, hogy csak nézheti őket?
Csodálatos, felemelő könyv Sebold regénye, amely egy tizennégy éves kislány tiszta szemével figyeli a tragédiát és a gyógyulás folyamatát, az ő hangján kommentálja az emberek megmagyarázhatatlan viselkedését, és az ő bölcsességével veszi tudomásul, hogy csak úgy lehet itt a Földön élni, ha egy kicsit megtanulunk felejteni.
A mű az utóbbi évek talán legnagyobb amerikai bestsellere.

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2010
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632661261 · Fordította: Tábori Zoltán
>!
Európa, Budapest, 2003
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077478X · Fordította: Tábori Zoltán

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Susie Sailfish · Franny · Holly · Jack Sailfish · Len Fenerman · Lindsey Sailfish · Steadné


Kedvencelte 84

Most olvassa 13

Várólistára tette 374

Kívánságlistára tette 224

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Elég rég láttam már a filmet, amely ebből a könyvből készült, de emlékszem, hogy nagyon tetszett, ugyanakkor nagyon megrendített. Reméltem, hogy ezt a hatást kapom majd a könyvtől is. Nagyon ritkán csinálok olyat, hogy előbb látom a filmet, mint a könyvet, de annak idején még nem tudtam róla, hogy ez nem csak egy film. Az eltelt idő azonban lehetővé tette, hogy teljesen külön kezeljem a kettőt. Persze, tudtam, hogy nagyjából mi fog történni, így nem ért meglepetésként, de mégis nagyon élveztem.
Különleges volt a szemszög, és ez nagyon tetszett. Noha már az elejétől fogva lehetett tudni, hogy mi történt, nem volt annyira rejtélyes, mégis nagyon izgalmas volt.

csillagka P>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Istenem az égben, de súlyos könyvet is adtál a kezembe, pedig könnyen olvasható és az emészthetőséggel sincs baj.
Nagyon nehéz értékelés írni egy olyan műről, amivel ennyire nem értek egyet, még is érzem mit szeretne kifejezni.
Szögezzük le az elején ha az én lányomat valaki bántaná láncfűrésszel látogatnám meg, és bizony nem félnék használni, nem érdekelnének a következmények, magamért nem tenném meg, de a gyerekért gondolkozás nélkül.
Ez a könyv nem is a bűntényről szól, hanem inkább a gyász feldolgozásáról és a reménytelenségről ha fiatalon elvesztünk valakit aki fontos, talán fontosabb mint az életünk.
Nagyon zavart a szülők tétlensége és tehetetlensége, persze mindenki másképpen dolgozza fel a gyászt és sajnos van akinek sosem sikerül, de hogy pont egymással nem tudtak beszélni róla az szörnyű.
A mennyország bemutatása kimondottan tetszett, ahogy a vége is, a legvége! csak a lélektani résszel voltak problémáim és az időnként feltörő romantikus nyállal abból kicsit kevesebbet jobban el tudtam volna viselni (példának okáért semennyit)
Nem értettem és nem is díjaztam a szerelmi szálat, miközben Lindsey és Sámuel kapcsolatának nagyon tudtam drukkolni.
Összességében ez nem egy tökéletes könyv, nagyon nem, de olyan témát feszeget és gondolatokat tartalmaz amiről bizony beszélni kell.
Nem bántam meg az olvasást akkor sem ha néha menthetetlenül húztam a számat, de mit tegyek ha nem vagyok romantikus alkat és bizony utálom ha a könyvem alatt lavórt kell tartani, hogy ne nyálazzon össze mindent.

Csoszi>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Tetszett a cím és az aranyos borító, úgyhogy miután kikölcsönöztem, gyorsan nekikezdtem az olvasásnak. Sajnos ez nem az én könyvem volt. A történet elejét borzalmasnak találtam spoiler Az alapötlet érdekes volt, de valahogy elhúzódott az egész, és időnként unalmasnak találtam. A filmet nem láttam, és nem is kaptam kedvet hozzá.

>!
Európa, Budapest, 2003
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077478X · Fordította: Tábori Zoltán
4 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Mi mást mondhatnék, tökéletes, a befejezés kellőképpen katartikus, és nem is baj, hogy a filmet némileg zanzásították a könyvhöz képest.

2 hozzászólás
kratas P>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Gyönyörű és borzalmas könyv volt ez egyben. De inkább gyönyörű.
Teljesen másról szól a történet, mint ahogy gondoltam és hála az égnek így még jobb. Azt hittem, hogy majd egy szokásos „az eltávozott bánkódik és vágyakozik vissza a szerettei közé” típusú könyv lesz, mindezt egy meggyilkolt és ezért traumatizált tizenéves szempontjából előadva, aki végig megragad egy szinten és ezzel elrontja a hangulatot.
De nem, Susie fejlődik, érik és nagyon szépen meséli el, hogy mi történt a halálakor, illetve mi történik utána, milyen sorsot szánt az élet a testvéreinek és a barátainak. Még a gyilkosát is megismerjük, mind az előéletét, hogy gyerekként hogy bántak vele, mind azt, hogy merre jár és korábban milyen bűncselekményeket követett el.
spoiler
Nagyon szépen van megírva az, hogy egy ilyen esemény hogyan befolyásolja a családtagok életét, a mennyországos részekért és leírásokért, pedig külön bónuszpont jár.
Varázslatos könyv, ha már olvasni kell ilyen cselekményről is, akkor örülök, hogy ezt ilyen formában tehettem meg.

1 hozzászólás
WindStorm>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Nagyon jól tudtam, hogy az ötujjas kesztyű azt jelenti, hogy az ember felnőtt, az egyujjas pedig azt, hogy nem.

Messze állnak tőlem az effajta történetek, csak éppen nagyon olcsón ráfutottam egy adok-veszek csoportban.

A fülszöveg figyelemfelkeltő, rögtön egy megrendítő történetet képzeltem magam elé, amelyet meg is kaptam, csak máshogy.
Olvasás közben felültem arra a vonatra, amelyen a Susie-t sajnálkozók utaztak, de mire az út végére értem, már eléggé lagymataggá váltam. Ne értsétek félre, tényleg szomorú témát dolgoz fel, és az agyadig hatol, hogy ez bizony bárkivel megtörténhet… Csak itt már-már túl volt írva az egész sztori. Az írónő szinte az olvasó fülébe rágja az egész könyvet, hogy biztos megértse azt. Hosszadalmas volt, s fárasztó.

A szereplők miatt tartottam ki a regény mellett, hiszen kedvelhetőek, felvannak ruházva mindenféle tulajdonságokkal. Színesek, különbözőek, ezért is lehet őket gyorsan megérteni, megszeretni. Illetve maga a szemszög, a mennyország nagyon tetszett. Igazán felüdülés volt egy kicsit másképpen látni a dolgokat a megszokottól.

>!
Európa, Budapest, 2003
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077478X · Fordította: Tábori Zoltán
Stone>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Tetszett ez a nézőpont. Fentről lefelé, az ember kíváncsiság génjeit kielégítő leskelődés azokba a dolgokba, amiben nem vagy jelen, de tudni akarsz róluk. Mennyi ilyen ember van körülöttem, akiket túlságosan érdekel, mások mit gondolnak róluk. Nem az én normám. Nem az én világom. Meg aminek hátat fordít az ember, arra nem kell folyton visszanézegetni. A kislányt, azonban nem a maga akarata lökte ki az életéből, bár véletlenek nincsenek, erőszakkal kirakták belőle. Nem akart ő menni sehova, neki terveik voltak. Helyette egész hátralévő öröklétben csak kukucskált a maradók életébe. De nem is volt fontos a kislány, ez a könyv nem krimi, ez egy fejlődés és életút történet, több élet útja, ami egy dolog hatására megváltozott, a rá adott reakciók pedig a vízbe csapódó kő körüli hullámok, elülnek. Idővel. Az élet megy tovább. Szóval, ahogy írtam a nézőpont miatt volt érdekes. Meg a szavak szövése is rendben volt. Filmet sosem fogom megnézni, nem érdekel, ez így könyvben volt igazi…

1 hozzászólás
AniTiger P>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Nem újraolvasósan jó, hanem „egyszer muszáj elolvasni”-féle jó könyv.

Valamit helyre tesz az emberben. Megnyugtat, picit felemel, darabokra tör.

Bevallom úgy olvastam, hogy amint már nagyon a sírás határán álltam, azonnal átpártoltam a Warm Bodies (Isaac Marion: Eleven testek), az Alice Tükörországban (Lewis Carroll) vagy A szív alakú doboz (Joe Hill) könyvhöz és átszakítottam magam az éppen kezembe akadó könyv világába. Sokat elárul a könyvről, hogy az említett három könyvből kettőt már elolvastam és kritikát is írtam róluk a blogra.

A könyv mellett szól, hogy megbékíti az embert az elmúlással, de nem egy nyálas-giccses történet. Én folyamatosan találtam olyan embert, akit szerettem és olyat is, akit éppen utáltam. Nem szépít. A gonosz embernek is léteznek jó pillanatai benne, de az olvasás közben megszeretett szereplők is tesznek visszatetsző dolgokat.

Susie egy kedves kislány, de a kedvencem Ruth volt végig a könyv során. Örültem, hogy ott vannak egymásnak Ray-jel, mert mindkettőjüket IGAZÁN megérintette Susie halála. Nem menekülni kezdtek vagy tagadni, de nem is estek vergődtek több évig a bánat csapdájában.
Egyébként szerettem, hogy a gyász majd összes megnyilvánulási formáját végignézhettem Susie-val az ő kilátójából. Mindenféle korú, nemű, relációjú embereket kísértünk végig a gyász fázisain… Izgalmas volt!

(Bővebben a blogon: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/05/alice-sebol…)

>!
Európa, Budapest, 2003
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077478X · Fordította: Tábori Zoltán
Rituga P>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Alapvetően nagyon tetszett a könyv, mármint az alaptörténet. Megrázó, kegyetlen, felzaklató történet egy kislányról. Egy kicsit le is kellett tennem, ahogy Susie saját haláláról, a teste eltüntetéséről mesél. És itt nekem nem is kerek a történet. Valahogy nem jöttek át a kislány érzései. Fenntartásokkal fogadtam, hogy milyen távolságtartóan, kívülállóként mestél a családjáról, de még a saját meggyilkolásáról is. A fővonal, Susie halála, a családja széthullása, a gyász, az űr, amit hagyott, nagyon szuper. De a vége… A romantikus maszlag, a gyilkos egyszerű halála… Hát, lehetett volna még csiszolgatni ezt a remek történetet. Helyenként összecsapottnak éreztem.

Galambdúc>!
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Erről nem fogok hosszan ömlengeni, szép és az élet egyik kényes kérdését feszegető történet, jól megírva. Furcsa, miért tiltották be Amerikában, gondolom a túl naturalisztikus részek miatt. A regény erőssége a karakterábrázolás és az, ahogyan a személyiségek változását képes bemutatni. Ezt hiányolom a mai, befogadható irodalmat „gyártó” amerikai írókból, nincs bennük mélység.
Ez azonban nem az állóvíz kategória, mindenki fejlődik, még talán az is, aki már nem él.
Szokatlan ötlet – profi megvalósítás, kedveljük.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

anni_olvas>!

Nagyon jól tudtam, hogy az ötujjas kesztyű azt jelenti, hogy az ember felnőtt, az egyujjas pedig azt, hogy nem.

14 hozzászólás
s_l_m>!

Apám íróasztalán volt egy kis üveggömb, abban lakott egy vörös-fehér csíkos sálas, hópelyhek közt topogó pingvin. Kislány koromban apám mindig az ölébe vett, és az üveggömbért nyúlt. Megforgatta, s aztán néztük, ahogy hull, kavarog a pingvin körül a hó. Megsajnáltam szegényt, amiért olyan magányos. Szóvá is tettem apámnak, de ő azt mondta: Sose féltsd, Susie, szép élete van. Egy tökéletes világba van bezárva.

madárka>!

Aki magányos, gondoltam, az a földön is, mennyben is az.

Tíz

matraimelinda>!

– Semmi mást nem kell tennetek, mint kívánnotok valamit, és ha elég erősen kívánjátok, és pláne indokotok van rá, akkor az bekövetkezik.

23. oldal

tataijucc>!

Mert a borzalom a földön kézzelfogható és mindennapos. Olyan, mint a virág vagy a nap. Visszafoghatatlan.

Tizennégy

tataijucc>!

– Tudod, Susie – felelte Lynn nagyi –, ha úgy csókolsz, mint egy citrom, abból nem lesz, csak limonádé.

Huszonegy

thrillersandteacups>!

A szívét közönybe burkoló ólomkristály üveg darabokra hasadt.

33. oldal

2 hozzászólás
tataijucc>!

Gyermeki törődés egy felnőttel; nincs az a mennybeli találmány, ami magasztosságban felérhetne ezzel.

56. oldal, Három (Európa, 2003)

Dormeck P>!

Szerette azt képzelni, hogy amerre jár, a világ megfordul utána, de tisztában volt saját jelentéktelenségével.

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Sara Shepard: A perfekcionisták