13. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
56. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
67. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás 1.) 297 csillagozás

Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

KÉT FIÚ TALÁLKOZIK.
KÉT FIÚ ÖSSZEBARÁTKOZIK.
KÉT FIÚ EGYMÁSBA SZERET.

Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon
egymás mellé ültetik őket. Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik…
Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne
Charlie-val…

Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? Derítsd ki te is!

Szereted a Vörös pöttyös könyveket?
Vidd haza nyugodtan! Tetszeni fog.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635971039 · Fordította: Riesenberger Mónika · Illusztrálta: Alice Oseman
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635973828 · Fordította: Riesenberger Mónika · Illusztrálta: Alice Oseman

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Charlie Spring · Nicholas (Nick) Nelson · Tao Xu


Kedvencelte 66

Most olvassa 4

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 217

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Deszy P>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

A történet főszereplője két tinisrác egy brit gimnáziumból – igen, akiknek már elege van az amerikai sulikból, azok ezt értékelni fogják. Charlie meleg, és ezt tudja is magáról. Egy klasszikus iskolai véletlennek köszönhetően ismerkednek meg, majd kerülnek egyre közelebb egymással a másik főszereplővel, Nick-kel. A bonyodalom? Nick nem meleg – vagy legalábbis sosem gondolt még erre. Charlie viszont nagyon egyértelműen belezúg. Hogyan lavíroznak ebben az egyáltalán nem egyszerű helyzetben?

Nem fogok hazudni, az első könyvön elég gyorsan végig lehet szaladni, nagyon visz előre a cuki szerelmi sztori, és mire az ember istenigazából belemerülne, már vége is, és rögtön nyúlna a következő könyvért.

Óriási dolgokra ne számítsatok, ebben a kötetben klasszikus iskolai és tini romantikus jeleneteket kapunk, de ez jól is van így. Nem nagyon hiszem, hogy ennél természetesebb, kevésbé mesterkélt módon is lehet mesélni két meleg fiatal szerelméről. Annyira romlatlanok és cukik, a magam részéről el sem tudom képzelni, hogyan képes ez a történet néhány Netflix sorozathoz kapcsolódó csoportban ilyen indulatokat kiváltani…

A képregény fekete-fehér, tehát olyan színáradatra, mint amilyen például a Lore Olympusnál van, ne számítsatok. A stílus is sokkal földhözragadtabb, helyenként kifejezetten leegyszerűsítettek az arcok. Ami azt illeti, ez nekem kicsit hullámzó is volt – én jobban szeretem a kidolgozottabb arcokat, így ezek a nagyobb méretű, fókuszált oldalak jobban tetszettek, mint a tömegjelenetek, ahol a részletek kicsit elnagyoltabbak. De félre ne értsetek, egyáltalán nem zavaró ez sehol.

Ami viszont határozottan tetszett, az a képkockákat összekötő mozgalmasság – ide értve azt is, hogy a képkockák nem mindig szabályos téglalapok vagy négyzetek, hanem helyenként trapézok, és az is lehetséges, hogy egy oldalt nem tölt be a szerző képkockákkal, hanem direkt csak egy ksiebb kockát kapunk vagy olyan oldalt, amit mintha félretéptek volna. Cserébe viszont nagyon sok az apró, egyedi, a Heartstopperre végig jellemző összekötő elem: szálló falevelek, csillagok, hópelyhek. (Érdekesség, hogy ez annyira jellemző, hogy a Netflix is átvette a sorozat grafikáihoz.)

Összességében nagyon szerettem a képregényt, ezer százalék, hogy folytatom.

A teljes értékelésem:
http://www.deszy-konyv.hu/2022/04/alice-oseman-heartsto…

Naiva P>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Ez a könyv annyira cuki. Csak azért nem lettem tőle diabéteszes, mert vannak benne komoly témák és kemény helyzetek is. Amelyeket ez a két imádnivaló tinédzser srác sokkal jobban kezel, mint a legtöbb felnőtt. Sajnos.
Ez egy szívből jövő, ártatlan romantikus történet, amely érinti a társadalmi és mentális, valamint egészségügyi problémákat. Nem mélyül el és nem is foglal állást. De ez a történet nem csak a szerelemről szólt, hanem a barátságról, valamint a család fontosságáról. Illetve azokról a kapcsolati hatásokról is, amelyeket a körülöttünk élőkkel alakítunk ki.

3 hozzászólás
Kollár_Betti IP>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

– Meg tudnál csókolni valakit, aki nem lány?
– Én… Nem tudom.
– Meg tudnál csókolni engem?
– Igen.

Oké, szóval aki ismer, az tudja, hogy én nagyon szeretem az LMBTQ témájú könyveket, szeretem a romantikát és bírom a képregényeket. Szóval mindent adva volt, hogy új kedvencet avassak, és jó előre meg is rendeltem ezt a könyvet, mégsem ragadott úgy magával.
Valahogy kevés volt, azt hiszem, többet vártam tőle. Könnyen lehet, hogy ennek az az oka, hogy van még jó pár kötet, és együtt meglett volna AZ ÉLMÉNY. Szóval irány a többi kötet angolul. :)
(Az is igaz, hogy végre volt egy kis időm megnézni a sorozatot, és az meg teljesen magával ragadott, holott általában a könyv nekem mindig jobb élmény, mint a film.)

Szóval sok minden van, ami felkeltette benne az érdeklődésem, fontos témák egy aranyos történetbe bújtatva, de mivel ezek még csak kibontakozóban vannak az első kötetben, ezért lehetett hiányérzetem. (Meg gyakori webtoon olvasóként azt kell, hogy mondjam, nekem a grafikája nem nőtt a szívemhez sajnos).

De kíváncsian várom a folytatást!

Cukormalac>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Magam sem gondoltam volna, hogy így fogok nyilatkozni, de ez a tőlem kialakításában és minden egyéb szintjén is idegenként titulálható történet úgy, ahogy van, teljes mértékben korrekt, helytálló, hiteles és egy pillanatig sem didaktikus vagy szándékosan szájbarágós, pontosan ezen tényezői miatt is lepett meg a lehető legpozitívabb értelemben. Az élőszereplős adaptációnak köszönhetően figyeltem fel a hazai kiadású verzióra, ezúttal pedig én is végre felültem arra a vonatra, melyen népszerű könyveket olvasunk és habár nem titkoltan voltam szkeptikus, el kell ismernem, alaptalanul. Az sem zavart különösebben, hogy az esetek túlnyomó többségében inkább csak képek voltak, amik szavak nélkül is többet mondtak el, hiszen igényesen megrajzolt, ügyesen-jól kivitelezett cucc ez, amiben nem sokadlagos a fő vonulat, bár igazából tényleg órákon át lehetne beszélni arról, mi minden jó van benne. Többek között érezhető, hogy abszolút szívből jövő kezdeményezés és kifejezetten eredeti ötlet volt Charlie és Nick sztorija, melynek alakítása közben az író-rajzoló komolyan és mégis páratlanul áll ki a kirekesztő magatartással szememben, az események pedig nem ad hoc módon következnek, itt mindennek íve és miértje van, én pedig komolyan meglepődtem azon, hogy a tőlem való távolsága ellenére mennyire elkapott. A függelék válogatáskazettája és a naplórészletek, karakterleírások csak még inkább színesítették az egyébként fekete-fehér képregényt, ami huzamos ideje az egyik legkomolyabb pozitív csalódás volt számomra. Nem kizárt, hogy ebben a formában még folytatom idővel, elvégre érdekes a lezárás és a nyilvánvaló alakulása ellenére is kíváncsi tud rá lenni az ember. Hovatovább aranyos és hiteles is, ha pedig az ember ilyenre vágyik, ne keressen tovább, megtalálta a számára alkalmasat. A kedvenc szereplőm Tori volt, bízom is benne, hogy legközelebb több buborékot kap majd.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635971039 · Fordította: Riesenberger Mónika · Illusztrálta: Alice Oseman
csfannie P>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

„Az ég világon semmi rosszat nem tudnék mondani erről a történetről. Egyszerre végtelenül aranyos és mégis komoly témát boncolgat. Hiánypótló szórakoztató irodalombeli mű, ráadásul szépséges kivitelezésben. Remélem, sokan rátalálnak, megérdemli a figyelmet és a felkapottságot.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2022/05/alice-oseman…

R4ms3s P>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

5 ok amiért el kell olvasnod:
1. Szerethető és nagyon aranyos történet
2. Imádnivaló fő- és mellékszereplők
3. Arcodra mosolyt csaló oldalak és illusztrációk
4. Valósághű baráti- és párkapcsolatok
5. Tanulságos

Bár a borító nem tetszett elsőre, de miután rekord sebességgel megnéztem a Netflix által készített sorozatot – amiért ugyanúgy odavoltam, ha nem jobban – utána már nem bántam kinézetét. Ajánlom teljes szívből mindenkinek!

2 hozzászólás
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Mit is mondhatnék, teljesen beleszerettem Charlie és Nick párosába, és abba a cuki, édes atmoszférába, amit Alice Oseman a lapokra álmodott. Nem is tudok mibe belekötni, mert annyira hibátlannak éreztem a történetet. És ha megkérdeznétek mi a kedvenc részem, azt mondanám az, amikor Charlie kiáll magáért Bennel szemben, és elmondja, hogy ő mit érdemel. Mert mindannyian azt érdemeljük, hogy szeressenek és tiszteljenek minket.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2022/04/konyvkritika-alice-osem…

anemona P>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Nem sokat tudok hozzátenni az eredeti értékelésemhez link. Igazság szerint annyit mondanék csak, hogy továbbra is tök jó dolognak tartom, hogy ilyen sokféle LMBTQ tartalom elérhető manapság a fiatalok (de végülis bárki) számára. Nagyon tudtam volna értékelni, ha korábban hozzájuthatok, de tulajdonképpen most is jó volt. :)

cintiatekla P>!
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

A Heartstopper 1. része remek lehetőség a karakterekkel való ismerkedésre, akár tiszta lappal indulva, akár a sorozat megnézése után. Alice Oseman szövege és illusztrációi nagyon sokat adnak a történethez, ezért mindenképpen érdemes olvasni is.

A mindennapi tiniproblémákon felül az LMBTQ-közösség több tagjának képviselője is felbukkan a történetben, és nagyon szépen benne van, hogy mennyire nem fekete és fehér sem az ember, sem az érzései. A kötet függővéggel zárul, ezért mindenképp érdemes a folytatást is bekészíteni olvasás előtt, ahol igazán beindulnak az események.

Noha komoly dolgokról esik szó a Heartstopperben, mégis összességében olyan érzésem volt, hogy ez egy abszolút komfortolvasmány. Szívmelengető, reményt adó, és kicsit meseszerű is, hogy a végén minden jóra fordul. De azt hiszem, hogy mostanában nagy szükség van az ilyen kötetekre, amiket legszívesebben csak megölelnél.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2022/08/alice-oseman-heartst…


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– Charlie igazán aranyos srácnak tűnik. Mikor ismerkedtetek meg?
– Pár hónapja. Egy csoportban vagyunk a suliban.
– Valahogy teljesen más, mint a többi barátod. Te pedig sokkal inkább önmagad vagy vele.

Kapcsolódó szócikkek: Nicholas (Nick) Nelson
Kollár_Betti IP>!

– Tudnál járni valakivel, aki nem lány?
– Nem tudom… Lehet.
– Meg tudnál csókolni valakit, aki nem lány?
– Én… Nem tudom.
– Meg tudnál csókolni engem?
– Igen.

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Spring · Nicholas (Nick) Nelson
Könyvmolyképző KU>!

– NICK NELSON?! Azt hittem, azt mondtad, nem zúgtál bele! […]Teljesen odáig vagy érte már vagy egy hónapja! […] Charlie!! Nem heccelni akarlak… csak hát… ő… tökre nem meleg. Csak rá kell nézni! Ennél heteroszexuálisabb már nem is lehetne.
– Tudom
– Csak fájdalmat okozol magadnak!
– TUDOM […]
– Ki kell verned a fejedből, Charlie.
– Nem megy…

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Spring · Tao Xu
Könyvmolyképző KU>!

– Akkor most Nick bele van zúgva Charlie-ba? Valljátok be, hogy a ti fejetekben is megfordult.
– Tényleg úgy tűnik
– De Nick nem is meleg… vagy igen?
– Hát, ezek után ki tudja
– Nekem nem tűnik melegnek. Amúgy meg nem volt belezúgva abba a csajba, Tara Jones-ba?
– Azt, hogy valaki meleg-e, nem lehet a kinézete alapján megállapítani. És különben sem csak meleg vagy heteroszexuális lehet valaki. Nem szép dolog az emberek szexuális orientációjáról találgatni.

R4ms3s P>!

– B-bocsánat.
– Nehogy már TE kérj bocsánatot!
– Bocsi!!
– Hallod, jó sokat mondod ezt.
– …
– Ki ne mondd!

Könyvmolyképző KU>!

– Helló Tao… szóval… ami Nick Nelsont illeti… […] szerintem lehet, hogy ő is belém van zúgva
– RÉSZLETEZD.
– Az elmúlt két hétben kábé MINDENNAP együtt lógtunk. És sokkal…nemtom… közvetlenebb… pl megölel. Néha meg azon kapom, hogy engem néz…
– Figyu Charlie… nem akartam elmondani, de… kérdezősködtem róla, és Nick kábé három éve bele van zúgva egy Tara Jones nevű lányba a Higgs-ből.

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Spring · Tao Xu
Kollár_Betti IP>!

– LÉGYSZI, GYERE! Az összes többi barátom pöcsfej, nem akarok egész este velük lógni.
– Szerintem új barátokat kéne keresned.
– Hát… Most már itt vagy nekem te, szóval…

Boglinc P>!

– Te totál belezúgtál!
– MI VAN?! N… Nem is… zúgok bele minden srácba, aki kedves velem.

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Spring · Tao Xu
Boglinc P>!

– Micsoda? „Izomagy”?
– Aha!!
– Igazán? Hát akkor mé' nem ugrunk el a Mekibe bekapni egy burit bástya? Ilyenek az IZOMAGYAK…
– Hahaha.
– Mi va'? Hát csak heccellek ám, tesó…

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Spring · Nicholas (Nick) Nelson
Lexi_009>!

– Azt, hogy valaki meleg-e, nem lehet a kinézete alapján megállapítani. És különben sem csak meleg vagy heteroszexuális lehet valaki. Nem szép dolog az emberek szexuális orientációját találgatni.

204. oldal


A sorozat következő kötete

Szívdobbanás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gill-Goo: LovEyes
Skatuya: Cupido 1. – Első fejezet
Bosnyák Viktória: Elképesztő!
Noelle Stevenson – Grace Ellis – Shannon Watters: Cserkeszterek 2. – Barátság a maximumon
Meg Cabot: Merlin jóslata
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Kimondhatatlanul
John Allison – Lissa Treiman – Whitney Cogar: Egyetemre mentem 1. – Veletek megleszek
Zerocalcare: Torokszorítósdi