Nyílt ​titkok 52 csillagozás

Nyolc történet
Alice Munro: Nyílt titkok

Ebben ​a meglepetésekkel teli nyolc történetben Alice Munro, a novella műfajának élő klasszikusa lélegzetelállítóan biztos kézzel örökíti meg azokat a pillanatokat, amikor valaki lerázza magáról a konvenciókat, a múltat, a végzetet.
A Nyílt titkok megszállottan levelező, rejtélyes és nyughatatlan hősnői minduntalan azzal szembesülnek, milyen megsemmisítő erővel lobbanhat fel újra meg újra a régi szerelem. Alice Munro a tőle megszokott humorral, bölcsességgel és szomorúsággal mesél az élet furcsaságairól: eltűnt iskolás lányokról, a kanadai határvidékre kiközvetített árvaházi menyasszonyról, egy magányosan élő, különc nőről, aki egy felülmúlhatatlanul furcsa vacsoravendégség során egy Ausztráliából érkezett, gazdag, egzotikus kérőre tesz szert, holott ez egyáltalán nem állt szándékában. Ki gondolná, hogy egy, a Balkánon fogságba esett nő romantikus története milyen felszabadító hatással lehet egy másik nőre, aki a férje és a szeretője elől menekül napjaink Kanadájában? Vagy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1994

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2016
390 oldal · ISBN: 9789633553466 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Park, Budapest, 2016
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552759 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

Most olvassa 10

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lara>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

Talán a legsötétebb, legnyomasztóbb kötet a Nyílt titkok a magyarul megjelent Munro-könyvek közül. A tőle megszokott, erős, önálló, de öntörvényű, szilárd és egyszerre sajnálatra, de irigylésre is méltó karakterek sötétebb hangvételű, zordabb helyeken játszódó novellákban kelnek életre, hogy megragadják az ember figyelmét, egy ideig elvezessék magukkal az útjukon és levonható legyen egy-két megnyugtató következtetés, majd olyan fordulatot vesznek, ami minden korábbi gondolatot újrahuzaloz és egy zavarbaejtő érzést hagy maga után. Bármelyik novella megéri a kutakodást, a kritikák olvasását és ezzel az újbóli értelmezést. A karakterek, nem csak a nők, olyan összetettek, amilyenekkel más elbeszéléskötetben alig-alig találkozni. Munro óta Kanada városai, falvai, sőt az ottani vadon is legalább olyan vad és buja lett számomra, mint a márquez-i Kolumbia, ahol ugyanúgy érzem az illatokat, megtapintom a földet, amihez a Szállás a vandonban szereplői úgy ragaszkodtak, izgatottan tépem fel a szereplők egymásnak írt leveleit, elborzadok a Vandálok preparátumaitól és átélem azokat a gondolatokat és érzéseket, amik a szereplőket mozgatják. Még a sötét tónus ellenére sem lettem a könyvtől szomorú, mert ugyan hogy lehetne bárki az, amíg létezik ennyire élő és dús próza..?

fülcimpa>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

Ha arra kérne valaki, mihez tudnám hasonlítani a könyv adta élményt, ezt mondanám: olyan jól esett, mint egy jól lehűtött nyár esti sör, vagy egy forró tea hideg téli délutánon.
Természetesen nem mindegyik történet által kaptam ezt, volt amikor enyhén megmelegedett a hűtött ital, kihűlt a tea. Volt, hogy írásban kértem segítséget attól a moly társtól, aki már olvasta, mert nem értettem a végkifejletet, pedig porszívózás közben őrült jó teóriákat agyaltam ki, aztán persze rákerestem ajánlóra vagy éppen okosságokat gyártók írására, hogy feloldódjanak bennem a talányok és az enyhe feszkók.
De mégiscsak remekbe szabott történetekről van szó, jó volt. Nagyon jó.

bamon>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

Alice Munroe jól ír. Nem lehet kósza ötlet az az irodalmi Nobel! Minden novella ütős kezdéssel köszönt, és húz magával, ha akarom, ha nem. Csak később rájövök, hogy én ezt NEM akarom. Egyszerűen nem érdekelnek a történetei. Pedig sokfélék, pedig nőkről szólnak, pedig én is az vagyok, pedig tán tetszeniük „kellene”. Lehet, hogy ez az a kötet, ami pár év meg élmény után porfogóból kincsecskévé válik, de most ráteszem a kávésbögrét, mert úgy jobban kézre áll.

pennac>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

Töredelmesen be kell vallanom, hogy nehezen haladtam vele. Mozaikok, életszilánkok a múlt század első felének kanadai valóságából. Nem éreztem, hogy volna hozzájuk közöm. Sajnálom.

mariannkiss1980 P>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

Első találkozás Alice Munro-val. A novellák érdekesek voltak. Bevallom a legtöbb esetében a történet számomra másodlagos volt, a hangulat volt, ami megnyert magának.

TóthEdina>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

A nyolc történet közül volt ami kevésbé volt ami jobban tetszett. A legjobban a Jack Randa Szálló és az albán szűz című rész tetszett. De itt is mint az írónő előző könyvénél is azt éreztem, hogy mire már jobban lekötött egy-egy történet vége is volt. Úgy tűnik nem nekem valók a novellás kötetek :)

encus625 P>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

Nyolc történetből úgy 2 ha tetszett, a többin alig vártam, hogy túl legyek. Nem voltak szimpatikusak a szereplők egyáltalán. De a történetek sem voltak az én történeteim valamiért.

>!
Park, Budapest, 2016
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552759 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
Verus24>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

A borító és a cím fogott meg. A novellákat különösen szeretem, ezért mertem belefogni ebbe a kötetbe. Nem volt egyszerű olvasmány. Voltak novellák, amelyeket könnyen és élvezettel olvastam, de párnak nagyon nehezen jutottam a végére. Várok még egy ideig, mire a következő könyvét előveszem az írónőnek. Nem lett a kedvencem, de örülök, hogy elolvastam, a kanadai hangulatról eddig keveset tudtam, és így bepillantást nyerhettem ebbe a világba.

silja>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

Ha egyszer könyvet írnék, olyat akarnék írni,mint ez.
Nem minden a Nobel-díj, sokszor okoz csalódást, de Munro esetében nagyon örülök neki,mert egész biztos, hogy rengeteg ember figyelmét keltette fel, így rengetegen gazdagodtak ezzel az élménnyel.
Érdekes sorsok, Munro mindent tud a nőkről, az öregedésről, a sors vállalásáról, házasságokról. Arról, hogy mi látszik kifelé és mi van legbelül. És imádom, hogy nem akar csattanót, mindig csak sejtet, felvet, de nem old meg.
Persze akkor szól legjobban magyarul, ha Rakovszky fordítja.

amyylee>!
Alice Munro: Nyílt titkok

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

Lehet hogy rosszkor talált meg a könyv,de engem nem nagyon kötöttek le a történetek.Azért még fogok olvasni tőle,hátha…


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Millicent maga sem volt éppen tanulatlan. Egy ideig tanított is. Két komoly udvarlóját is kikosarazta, az egyiket azért, mert ki nem állhatta az anyját, a másikat azért, mert megpróbálta a szájába dugni a nyelvét – mielőtt igent mondott volna Porternek, aki tizenkilenc évvel volt idősebb nála. Porternek három farmja is volt, és megígérte Millicentnek, hogy egy éven belül fürdőszobát csináltat, valamint vesz egy étkezőgarnitúrát, egy szófát és székeket. A nászéjszakájukon azt mondta: „Most pedig jó képet kell vágnod ahhoz, ami következik” – de Millicent tudta, hogy nem rosszindulatból mondta.
Mindez még 1933-ban történt.

71. oldal, Valóságos élet

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

ppeva P>!

Millicent úgy vélekedett, Dorrie azzal ejtette rabul annak a férfinak a szívét, ahogy a kést-villát forgatta. Ami azt illeti, a férfi is pontosan ugyanúgy forgatta a magáét. Dorrie a villáját a bal kezébe fogta, és a jobb kezét csak arra használta, hogy felvágja a húst. Nem vette át állandóan a villát a jobb kezébe, hogy azzal szedje fel az ételt. Ezt annak köszönhette, hogy fiatalkorában a Whitbyi Leányiskolába járt a Beck család pénzének utolsó maradványaiból.

70-71. oldal, Valóságos élet

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet

ppeva P>!

– Egy csomó nő akad, aki egy ilyen házasságért odaadná a jobb karját!
– Engem ez nem érdekel – mondta Dorrie. Megrágta és lenyelte, ami a szájban volt, és megismételte. – Nem érdekel.
Millicent úgy érezte, meg kell kockáztatnia, hogy kimondja, amire gondol, bár a téma zavarba hozta.
– Ha arra gondolsz, amire én gondolom, hogy gondolsz, akkor lehet, hogy egészen fölöslegesen aggódsz. Ha már kicsit öregebbek, sokszor egyáltalán nem is igénylik az ilyesmit.
– Ó, egyáltalán nem arról van szó! Arról tudok mindent.
Csakugyan? – gondolta Millicent. – És vajon honnét? Dorrie talán azt képzeli, hogy mindent tud, mert látta, hogy megy ez az állatoknál. Millicent néha arra gondolt, ha igazán mindent tudnának előre, egyetlen nő sem menne férjhez.

100. oldal, Valóságos élet

Alice Munro: Nyílt titkok Nyolc történet


Hasonló könyvek címkék alapján

Samuel Beckett: Előre vaknyugatnak
Flannery O'Connor: Minden összefut
Solymosi Bálint: Detonáta
Major Nándor: Utcasarkon, ha hátranézünk
Arvo Valton: Végjáték
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2008
Szabó Magda: Alvók futása
Szöllősi Mátyás: Váltóáram
Madaras Takács Réka (szerk.): Ablak Tibetre
Kazuo Ishiguro: Noktürnök