Átkozott ​boszorkák 200 csillagozás

Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

A Hetedik mennyország írójának kitűnő romantikus regényéből néhány éve Nicole Kidman és Sandra Bullock főszereplésével készítettek nagy sikert aratott szerelmes vígjátékot. A hol kacagtatóan bájos, hol krimiszerűen izgalmas történet főszereplői az évszázadok óta különös tulajdonságokkal felruházott Owens család lánygyermekei. Gillian és Sally éveken át tapasztalhatják, milyen kínokat okoz a szenvedélyes szerelem mindazoknak, akik két nagynénjüket különféle varázsszerekért felkeresik. Megfogadják, hogy soha életükben nem lesznek szerelmesek – de persze a sors közbeszól. A lányok útja felnőttként elválik, ám egy szokatlan esemény ismét egymás mellé sodorja őket, és ekkor mintha elfojthatatlanul törne fel mindaz, amitől mindig is igyekeztek elzárkózni. Finom humora, mélységes emberismerete és megkapó, ironikus nyelvezete miatt Alice Hoffmant gyakorta emlegetik a manapság reneszánszát élő Jane Austen modern megfelelőjeként.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Palatinus, Budapest, 2007
272 oldal · ISBN: 9789639651562 · Fordította: Nagy Nóra

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Gillian Owens · Jimmy (James Hawkins) · Sally Owens


Kedvencelte 30

Most olvassa 2

Várólistára tette 142

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Alice Hoffmantól egészen ezelőttig, még csak a Gyönyörű titkok múzeuma című könyvet olvastam, aminek a stílusa és hangulata figyelemre méltó volt, ám mivel a történettel volt egy-két apró problémám, így nem sikerült elvarázsolnia.

Valami oknál fogva nemrég mégis kihoztam a könyvtárból az Átkozott boszorkákat, talán éppen az előbb említett stílus miatt, és most ott tartok, hogy Alice Hoffman összes magyarul megjelent könyvét el akarom olvasni, most azonnal (aztán pedig kezdeném elölről az összeset) :).

Ugyanis az Átkozott boszorkák fantasztikus volt, mind a stílus. mind a történet szempontjából! :)
A filmet nem láttam, de a könyv után egyelőre nem is tervezem megnézni. A könyv címe egyáltalán nem illik a könyvhöz, az ne tévesszen meg senkit.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/05/ket-uj-kedvenc-ne-…

Bea bejegyzése: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/09/en-is-elolvastam-a…

3 hozzászólás
>!
zuna19
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Ott kezdeném, hogy ez volt az első könyvem Alice Hoffman-tól. Ezek után kíváncsi vagyok egy másik könyvére is, mert nem vett le a lábamról ez a történet. Sőt! Csalódnom kellett. De bízom benne kivételesen, hogy velem volt a gond és egy másik könyve lehengerel majd, jó értelemben. :)
Borzalmasan unatkoztam az olvasása közben. Rég olvastam ennyire bosszantóan, unalmas könyvet. Lehet az is benne van a pakliban, hogy a filmet már több, mint tízszer láttam, és az nagyszerű. Egyik nagy kedvenc filmem. Csak nekem tűnt fel, hogy egy cseppet se hasonlított a két történet? Mintha, teljesen, mást olvastam volna. És nincs is ezzel semmi baj, megpróbáltam más szemszögből nézni az egészet, de így is úgy is az lett a vége, hogy csalódtam. Nem erre számítottam.
A könyv elég picike szép nagybetűkkel, de így is rettenetes volt végig olvasni.
Nagyon bízom benne, hogy találok a könyvtárban az írónőtől valami mást is.
Valami jobbat.

2 hozzászólás
>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Ez nagyon aranyos történet volt, tetszett.
Azt hittem, hogy a Bűbájos boszorkányokról fog szólni, de nem így történt. Két testvérről szólt és azok családjáról, akik mellesleg boszik voltak, különös vágyakkal és álmokkal, de nagyon is hétköznapi problémákkal.
Az egyik lány szerelmes típus volt, és éppen egy szörnyű baráttal járt, a másik pedig elzárkózott a szerelemtől, ő megözvegyült és otthon maradt a gyermekével, ahol a kis közösség eléggé kiközösítette, de igyekezett helytállni és sikerült is beilleszkedni és barátokra szert tenni.
Aztán kezdődtek a bonyodalmak a borzasztó barát és a buta varázslatok miatt, de aztán minden jól alakult a közösség összefogása rendbe tette a dolgokat és még az igaz szerelem is eljött a végére.
Szóval szórakoztató és vicces könyv volt, örülök, hogy olvastam.

2 hozzászólás
>!
szadrienn P
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Megosztó könyv, szélsőséges értékelések.
Az én álláspontom egyértelmű: még több ilyen élményt, bármikor boldogan boszorkánykodnék Alice Hoffmannal!

>!
kratas P
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Én is beleestem abba a csapdába, hogy a film könyvbeli manifesztálódására számítottam. Hát ez nem nyert.
Amúgy nem is lenne baj, de olyan semmilyen nem volt ez a történet, nem volt semmi mondanivalója.
spoiler
Szóval – nem hittem, hogy ez valaha elhagyja a számat – a film jobb volt.

>!
Anó P
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Varázslatos- bűbájos történet! Anno láttam a filmet Sandra Bullock és Nicole Kidman főszereplésével – nagyon tetszett, de a könyv jobban. Ott túlzottan rámentek a boszi-vonulatra – emlékszem, hatalmas kondérban főzték a varázsitalt, egy csomó extázisba jött nő őrjöngte körül…üvöltöttek együtt varázsigéket meg mindenféle hókuszpókuszt műveltek… szóval igyekeztek minél látványosabbá tenni a dolgokat. Itt pedig növények és állatok is közvetítik a mágiát (orgona, béka) – s a lányok inkább normális életre vágynának, főleg Sally, nincs úgy kiemelve a „bosziságuk” – ez a kettősség, hogy bűbájos lények és emberek is, járja át a könyvet egészen.
Nagyon szeretem Alice Hoffman stílusát, most is elbűvölt, a könyvet csak röpke időre tudtam letenni:)

>!
Orsi_olvas
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Varázslatosan gyönyörű mese az életről, a szerelemről, a vágyakról, a hétköznapok csodájáról és a második esélyekről. Lassan építkezik a könyv, de az írónő stílusa egyszerűen lebilincselő, élvezet volt elmerülni benne. Különleges hangulatú könyv, teljesen magával ragadott, egyszerre hétköznapi és mágikus. Ebben a könyvben a varázslás nem titokzatos nyelven elsuttogott igéket vagy pálca lengetés jelent. A mágia a teremtés egészében jelen lévő erő, amit csak viszonylag kevesen vesznek észre és még kevesebben tudnak használni.
Bűbájos mese egy titkokal teli zeg zugos száz éves házzal, varázsszereket kotyvasztó kedves nagynénikkel, elemi erejű vonzódásokkal, szerethető, hibázni is képes főszereplőkkel és egy olyan mondanivalóval, amit érdemes mindenkinek megfogadnia: „Ha kiborul a só, csípj föl egy keveset és dobd hátra a bal vállad fölött. Tarts rozmaringot a kertkapu mellett. Tégy borsot a krumplipürébe. Ültess rózsát és levendulát, mert szerencsét hoznak. És légy szerelmes, amikor csak teheted!”

>!
mdmselle I
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Nagyon tetszett. Nem is annyira a sztori maga, inkább azok az aranyos kis varázsok, amiket csak úgy fél szóval említ, mégis ott vannak, és apró kis borzongások futnak tőlük végig a hátamon.
Kösz a tippet @Amadea, jöhet a többi ilyen boszikönyv is :-)

A filmet is megnéztem, nem tetszett. Nem is, tudom, mintha nem is a könyvből készítették volna a filmet, annyira más a hangulata. Sokkal erőszakosabb, és hatásvadász is.

14 hozzászólás
>!
barbikaunatkozik
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Előjáróban annyit, hogy ezt a könyvet sem fogom újra olvasni. Mellesleg a film sokkal jobb, még ha csak a szereplők neve egyezik meg (na jó, néhány történés is, de akkor is).
A felvezető szöveg olvasásakor még nem is sejtettem, hogy mennyire fogom majd ezt a könyvet unni. Egészen a felnőtt korukig nem volt túl sok bajom Gilly-vel és Sally-vel, de utána sajnos nem mondhatom, hogy túl nagy karakterfejlődésen mentek volna keresztül. Mondjuk igazán karakterük sincs, csak lógnak a levegőben és üres szavakkal akarja az írónő belém plántálni, hogy milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek, amiből nem nagyon lehet semmit „látni”. Sajnos a gyerekek se lettek jobbak. Néhol ugyan egy-egy jelenet erejéig éreztem, hogy valami többet is ki lehetett volna belőlük is hozni, főleg Antoniából, aki (sajnos) egyik pillanatról a másikra felnő. És akkor még nem került szóba egyik férfi karakter sem, akik mind halványak. Ott vannak a szerelem eszközeként, de több szerep nem hárul rájuk. Közülük is kiemelkedik Gery, de nem pozitív módon. Igazából két jelenete van, de ott is spoiler. Lehet hogy velem van a hiba, de ez nagyon nem jó így. A pasi enyhén túlcsöpögött.
Ami a történetet illeti, az egész kivitelezés kapkodós volt, kevés párbeszéddel és javarészt „essünk-túl-rajta” féle elbeszéléssel. A szerelmi szálak hirtelenek és nem is igazi szerelmek, a testvérviszály rosszul lett tálalva, akárcsak az anya-lánya konfliktusok. A 13. boszorkány mellett ez a könyv labdába se rúghat.
Szóval, inkább maradok a filmes verziónál, ami csak nyomokban tartalmaz könyvet. Sokkal szórakoztatóbb, mint az alapjául szolgáló mű.

9 hozzászólás
>!
szélcsengő
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Semmitmondó, lapos, unalmas! Tömören így tudnám megfogalmazni a könyvről kialakult véleményem. Cselekménye szinte nincs is, a karakterek kidolgozatlanok és untattak. A történetvezetése folyton megtörik, mintha semmiféle szerkesztési elvet nem követett volna az írónő. Elindul egy úton, elmond valamit az egyik szereplőről, aztán különösebb összefüggés nélkül jön valami más, és ettől szedett-vedetté válik az egész. Számomra semmiféle hangulata nem volt, talán csak azt tudnám mondani, hogy életszagú. Ha ez valakinek erény, akkor ez lehet pozitív tulajdonság is, nekem mellékes volt, a cselekmény többet ért volna (ha lett volna). Romantikus regényként tartják számon, de hol itt a romantika? Kimerül, a „szex, kefélés, dugás” kifejezésekben, a szenvedélyes szerelem inkább megszállottság, úgy írja le, mint a túlgyógyszerezett pszichiátriai kezeltek állapotát: bambán néznek ki a fejükből a szerelmesek.
A filmet természetesen én is láttam, de az első, amit megtudtam a könyvről, hogy teljesen más, mint a film, így nem is voltak előzetes elvárásaim. Ezért is lepett meg, hogy ennyire rémes. A film ezzel szemben kedves, bájos, kicsit giccses is talán, de minden hibájával együtt kellemes szórakozás, elsősorban női nézőknek. Se több, se kevesebb, de ez nem is baj. A könyv viszont abszolút a felejthető kategória – számomra mindenképpen –, nem vesztettem volna semmit, ha kihagyom.


Népszerű idézetek

>!
JamiC

(…) néha a helyes döntések helytelennek tűnnek egészen addig, amíg túl nem leszünk rajtuk.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés
7 hozzászólás
>!
Majna

Ültess rózsát és levendulát, mert szerencsét hoznak. És légy szerelmes, amikor csak teheted!

272. oldal - végszó (Palatinus 2007)

Kapcsolódó szócikkek: levendula · rózsa · szerencse
4 hozzászólás
>!
Orsi_olvas

A villám, akárcsak a szerelem, soha nem követ semmilyen logikát.

4 hozzászólás
>!
s_l_m

Olyan életed lesz, amilyenné magad teszed.

28. oldal

>!
Majna

Mindegy, hogy mit gondolnak mások. Mindegy, mit szólnak. Van úgy, hogy el kell szabadulni otthonról. És van úgy, hogy ha menekül az ember, éppen a helyes irányba tart.

60. oldal (Palatinus, 2007)

>!
KGabi

Elvégre van egynémely dolog, amit Sally Owens biztosan tud: ha kiborul a só, csípj föl egy keveset, és dobd hátra a bal vállad fölött. Tarts rozmaringot a kertkapu mellett. Tégy borsot a krumplipürébe. Ültess rózsát és levendulát, mert szerencsét hoznak. És légy szerelmes, amikor csak teheted!

Kapcsolódó szócikkek: babona · bors · levendula · rozmaring · rózsa · · szerelem
>!
zuna19

Mindketten mindig ugyanazt kívánták azokon a forró, magányos éjszakákon a nagynénik házának tetején ülve. Hogy egyszer majd a jövőben, ha felnőnek, és felnéznek a csillagokra, ne kelljen félniük semmitől. Ez az az éjszaka, amelyre vártak. Most lett jelenné a jövő. És maradhatnak benne, amíg csak kedvük tartja, amíg az utolsó csillag fénye is meg nem fakul, de maradhatnak azután is, mikor már tökéletesen kék az ég délben a fejük felett.

182. oldal

>!
zuna19

Tavasz volt ismét, és az égbolt lélegzetelállítóan kék.

50. oldal

>!
zuna19

Bármennyire közel álltak is egymáshoz, a testvérek merőben különböztek külsejük és temperamentumuk tekintetében.

13. oldal

>!
Arianrhod MP

Mindig tarts mentát az ablakpárkányodon augusztusban, hogy kiűzze a dongókat a szabadba, ahová valók.

Kapcsolódó szócikkek: menta

Hasonló könyvek címkék alapján

Kami Garcia – Margaret Stohl: Beautiful Creatures – Lenyűgöző teremtmények
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve
Eliza Willard: A hármak ereje
Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert
Stephanie Garber: Caraval
Margit Sandemo: Halálos bűn
M. G. Brown: Lángoló Rózsaszirmok
Kresley Cole: A sötétség démona
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia