Suzy ​és a medúzák 118 csillagozás

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Suzy ​mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele.
Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának… Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól.
Ali Benjamin szívszorító regényének megfilmesítési jogait az OddLot Entertainment vásárolta meg, producerei pedig a Holtodiglan, Eleven testek és a Vadon című filmen közösen dolgozó Bruna Papandrea és Reese Witherspoon lesz.

Ali Benjamin New York külvárosában nőtt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia

>!
Libri, Budapest, 2017
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633108697 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Libri, Budapest, 2017
312 oldal · ISBN: 9789634333302 · Fordította: Weisz Böbe

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Suzy · Justin · Mrs. Turton


Kedvencelte 18

Most olvassa 2

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 90

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

A medúzákkal kapcsolatos tudományos részek mozgékonnyá és erőteljessé teszik az elbeszélést, ugyanakkor érdekes és elgondolkodtató párhuzamot von a mindennapi életünkre is. A történet megrendítő, kivétel nélkül minden korosztály számára nagyszerű olvasmány lehet. Bár egy szeretett személy elvesztéséről és a gyászról szól, mégsem depresszív, hanem inkább reményt keltő, a sok humoros pillanat pedig igyekszik oldani a feszültséget.
Ó, ezzel nem azt mondom, hogy nem lesz szükség egy csomag százas papírzsepire, mert hazudnék. Ez a könyv egy csoda, és nekem most nagyon jót tett a lelkemnek.
Ali Benjamin regénye nem megy irodalmi magasságokba, csak egyszerűen szép. Könnyű elveszni benne. Csodálatos, realisztikus történet a veszteségről és a fájdalomról.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/10/25/ali_benjamin_suzy_…

16 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

A könyv Suzy története, aki egy nagyon intelligens 12 éves lány, más, mint a többiek, ám nem okozott ez neki problémát, míg Franny élt. Suzy Franny halála után megpróbál értelmet találni a halálában, mert az, hogy csak úgy megtörténik az, hogy valaki egyik pillanatban még lélegzik, a másikban már nem, ez egy értelmetlen dolog.

Gyönyörű történet a gyászfeldolgozásról, a kitaszítottságról, a családról, a magányosságról, nagyon szép stílusban, megható, ugyanakkor vicces és szeretnivaló.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/ali-benjamin-suzy…

kellyolvas P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

A könyv szerkezete nagyon tetszett, Suzy mesél és ahogy haladunk a jelen eseményeivel, köztes dőlt betűs fejezetekben Suzy visszaemlékezik az előzményekre, és ezek a fejezetek Franny-hoz szólnak, emlékek, magyarázatok. Szívbemarkoló, mert tudod az elejétől, hogy Franny nincs már, de miután az első oldalak után megkedveled Suzy-t, drukkolsz neki, hogy végigmehessen az úton, amit kitűzött maga elé, válaszokat és megnyugvást találjon a végén. A medúzacsípés egy idea, amit alaposan körüljár, számításokat és kutatásokat végez, sőt ezt választja az iskolai kiselőadás tárgyaként is, így lassan észrevétlenül kibújik a csigaházából, közel kerül a természetismeret tanárához és még új barátság is kialakulóban van.
A szerző valóban végzett kutatásokat a medúzák vonatkozásában, nagyon érdekes tényeket tudtam meg a történetből. Ehhez szorosan kapcsolódik a tengerek, óceánok élővilága és a természetvédelem, mindez okosan, nem érthetetlenül magyarázva jelenik meg. A leírások gyönyörűek, részletgazdagok és ösztönöznek arra, hogy magad is utánajárj az említett videóknak, filmeknek, könyveknek. Ráadásul a megemlített szakemberek valós személyek, a könyv végén szereplő írói megjegyzésben szépen felsorolja a forrásokat, érdemes megnézni!
Suzy kedélyállapotát a szülei válása is befolyásolja, ami pont erre az időszakra esik. Apja elköltözött tőlük és csak szombat esténként találkoznak, rendszerint egy kínai étteremben. Nincs olyan gyerek, aki könnyedén venné a válást, Suzy különösen érzékeny. Anyjával sem találja meg a hangot, ez is egy szívfájdító folyamat a regényben. Ami egy hatalmas pozitívum, hogy Suzy egyetemista bátyja meleg, és ezt a tényt egyetlen apró megjegyzéssel sem bírálja senki. A szülők abszolút jóindulattal állnak hozzá, Suzy-nak meg teljesen természetes a helyzet. Csak nálunk kerül ez egyáltalán szóba…
A történet időnként szomorú, ez elkerülhetetlen egy legjobb barát elvesztése kapcsán, de Suzy viselkedésének és kapcsolatainak változása az igazi mondanivaló. A logikát keresi a megmagyarázhatatlanban, közben közelebb hozza az olvasóhoz a természetet, valóban hatott rám is, új dolgokat tanultam, határozottan más szemmel nézek például a medúzákra. A fiatalabb korosztályra még jobban fog hatni, hiszen Suzy észrevétlenül közvetíti a felfedezés csodáját, amit minden egyes gyerek imád átélni. Igaz, hogy porszemnyi a létünk a világegyetemhez képest, és az is lehet, hogy épp a hatodik kihalási folyamat zajlik körülöttünk, de akkor is jobbá, élhetőbbé tehetjük a világunkat, magunk és a föld minden teremtménye magában hordozza – még ha atomjainkban is – a csillagok porát. Ha itt-ott jártok a világban az akváriumokat ezentúl nem fogjátok kihagyni!

2 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

„…néha valami lehetetlen dolog lesz az egyetlen lehetséges megoldás.”

Nem hiába éreztem, hogy nekem kell ez a könyv.
Megható, szívfacsaró, néha igazán vicces és végül igazi, boldog végkicsengésű könyv.
A megfilmesítésének jogai pedig elkeltek. Az elsők között leszek, akik megnézik. *-*

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Tökéletesen összerakott kis könyv ez, az a fajta jó ifjúsági, ami felnőttként is abszolút élvezhető. Nagyon jó történet, kiváló stílus, szuper a medúzás körítés. Egy csomó rétege van, szerteágazó mondanivalója, minden kis szelete remekbe szabott, és ezáltal letehetetlenül olvasmányos és érdekes.

Sippancs P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Vannak olyan könyvek, amik egyszerűen csak rád találnak. Nem keresed bennük a miérteket és hogyanokat, csupán elfogadod, hogy neked íródtak. Még az is lehet, hogy semmi közük a jelenlegi élethelyzetedhez, mégis van bennük valami szívhez szóló, szép vagy épp fájdalmas, ami előhoz belőled egy emléket, egy gesztust, egy lezáratlan fejezetet.
A Suzy és a medúzák számomra ilyen volt: apránként, oldalról-oldalra lopta be magát a szívembe, hogy aztán megnevettessen, elgondolkodtasson, megsirasson és emlékeztessen. Már a csodaszép gondolatok miatt is különleges volt, amiknek a nagy részét meg is jelöltem, ami viszont számomra feltette az i-re a pontot, az a lányok barátsága és Justin – utóbbiért egyenesen rajongtam.
Bár a köszönetnyilvánítás alapján ez a könyv kudarcból született, én nagyon örülök annak, hogy az a bizonyos cikk egy év után sem került napvilágra, és ez a történet kerekedett ki belőle.
Végezetül pedig már csak egy kérdésem lenne: vajon a 96. oldalon említett, kutya-lány-idős néni könyv létezik?

3 hozzászólás
wzsuzsanna P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Időről időre előfordul, hogy amikor először megpillantok egy könyvborítót, érzem a zsigereimben, hogy imádni fogom, holott még semmit nem tudok a történetről. Így volt ez a Suzy és a medúzák esetében is, amikor pedig már a fülszöveget is elolvastam, teljesen biztos voltam benne, hogy ez a regény kedvenc lesz.
Nem egy nagy lélegzetvételű történet, igazság szerint egy nap alatt kényelmesen el lehet olvasni, mégis olyan tartalom és mondanivaló van benne, ami sokszor megállásra és töprengésre késztet. A főhős, Suzy, egy nagyon különleges kislány, aki sajátos módon igyekszik értelmezni az őt körülvevő világot és feldolgozni barátnője elvesztését. A természet szép hasonlatain keresztül fontos kérdések merülnek fel elmúlásról, gyászról, halandóságról, családról, barátságról, szeretetről.
Érdekes, hogy valahogy a gyerekszereplők azok, akik mindig is a legközelebb tudtak férkőzni a szívemhez (talán azért, mert a való életben is sok szempontból őket tekintem a legbölcsebb, legérzékenyebb lényeknek), Suzy-t is végtelenül megszerettem a szokatlan, ugyanakkor tűpontos észrevételeiért és a csodás gondolataiért. Sokszor emlékeztetett Jonathan Safran Foer Oskar-jára, vagy Fredrik Backman Elsa-jára, ami után nem meglepő, hogy őt is ugyanúgy a szívembe zártam…
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/10/suzy-es-meduzak.html

ggizi P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Alaphelyzetben nagyon szeretem az ilyen típusú történeteket, de ez most annyira nem fogott meg, mint vártam. Adott egy tizenkét éves különc és meg-nem-értett kislány, Suzy, akinek nemcsak azt kell feldolgoznia, hogy a legjobb és egyetlen barátnője meghalt, hanem azt is, hogy ez a barátnő már korábban eltávolodott tőle, megváltozott és más társaságban érezte jobban magát, mint vele. Mindkét helyzetet nehéz feldolgozni, de ilyen összetett és bűntudattal is terhelt állapotban talán méginkább. Suzy a hallgatásba menekül és a medúzákra fókuszálva próbál választ találni a kérdéseire. Az egész könyv arról szól, hogy mennyire nehezen tudja megértetni magát másokkal, hogy szinte sose a megfelelő szavakat használja, amivel inkább elidegeníti magát másoktól. Ezért is dönt a hallgatás mellett. És nem eléggé megnyugtató számomra a vége spoiler

bagie P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Nagyon szép könyv: kívül – belül.
Jól tagolt, jó felépítésű, egyszerű – ahogyan egy spoiler 12 éves kislány látja az életet, a halált – és próbálja feldolgozni azt, hogy „a dolgok néha csak úgy megtörténnek.”

Zu egy furcsa kislány – muszáj magyarázatot találni arra, hogy a legjobb(nak hitt) barátnője a nyári szünetben, úszás közben meghalt. Szerinte csak úgy nem történhetett meg, ezért tudományos magyarázatot épít fel az irukandji medúzák csípését kutatva.

Örülök, hogy elolvastam, mert régóta hívogatott már a borítója – egy kicsit más volt, mint amit vártam, de tetszett.

Lobo P>!
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Ali Benjamin úgy tudta előadni az összes medúzás tudást, hogy nem volt egy pillanatra se unalmas, szó szerint faltam a könyvet és gyorsan olvastam, mert a stílus ez az egyszerű és mégis hihetelenül pontos, találó megfogalmazás levett a lábamról. Egyedül talán a végét, Suzy megvilágosodását éreztem kicsit összecsapottnak, el tudom képzelni, hogy még hömpölygött volna tovább a történet, a feszültség még fokozódott volna, de mivel mégiscsak gyerekeknek szól a könyv, vannak oldalszámhatárok. Úgyhogy csupán ezért vonok le egy csillagot: a megoldás lehetett volna jobban kivitelezett. De ettől eltekintve a Suzy és a medúzák egy csodálatosan okos, szép olvasmány tudományos megközelítésről és érzelmekről, a veszteségek feldolgozásáról és arról, hogy a természet valami hihetetlenül elképesztő dolog. Elég csak a medúzákra gondolni, hogy ezt belássuk.

Részletek: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2017/10/27/ali-benja…


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Amikor valami fontosat kell kommunikálnod, akkor szemtől szembe mondd el.

138. oldal

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

…nem értem, hogy az emberek miért tartják a fecsegést udvariasabbnak, mint a hallgatást. ….Hiszen a hallgatás is többé-kevésbé ugyanazt jelenti, mint a fecsegés. Semmit. Különben is fogadni mernék, hogy az úgynevezett fecsegés több barátságnak vetett véget, mint a csend valaha is.

70-71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fecsegés · hallgatás
Szelén P>!

Valahányszor arra a két napra gondolok – arra az űrre, ami a halálod és a között történt, hogy megtudtam –, a csillagokra gondolok. Tudtad, hogy a legközelebbi csillag fénye négy év alatt ér el hozzánk? Ami azt jelenti, hogy amikor látjuk – amikor bármelyik csillagot látjuk –, igazából azt látjuk, hogy milyen volt a múltban. Az a sok sziporkázó fény, minden egyes csillag az égen, lehet, hogy már évekkel ezelőtt kihunyt – lehet, hogy ebben a percben már az egész éjszakai ég üres, és még csak nem is tudunk róla.

23. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Nos szeretném, ha tudnád – folytatta, mintha válaszoltam volna neki –, hogy mindenki másképp gyászol. Nincs se helyes, se helytelen módja annak, hogy meggyászoljuk azt, akit szeretünk.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyász
Tóth_Orsolya_3 P>!

A legrosszabb egy helyben maradni. Várakozni, nem tudni és félni: ez sokkal rosszabb, mint bármi, ami történhet.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Suzy
3 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!

Mert van olyan szív, amely csak négyszáztizenkétmilliószor dobban.
Ami nagyon soknak tűnhet. De az az igazság, ez épp csak tizenkét évet jelent.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Suzy
Bea_Könyvutca P>!

Az egyik sarokhoz közel különös feliratot találtam: A LÁTHATATLAN TALÁNY. Tudtam, mit jelent a talány szó – anyukám gyakran mondta, hogy én is az vagyok, főleg, amikor a tükörtojást szőlőlekvárral ettem, vagy direkt felemás zoknit vettem fel.

27. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Ez itt, barátaim, a ti otthonotok. Ez az, ahol éltek, ez a ti helyetek ebben a naprendszerben. Az egész életetetek, mindenki élete, akivel csak találkoztok, ezen a kis pontocskán zajlik, amit egy híres csillagász, Carl Sagan annak idején így írt le: porszemcse a napsugárban függve.

79. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Mindennek az a titka, hogy elhisszük: képesek vagyunk rá. Amikor hiszünk abban, hogy valamit meg tudunk csinálni, még ha ijesztő is, az szinte varázserőt kölcsönöz nekünk. A magabiztosság varázslat. Mindenen át tud segíteni.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magabiztosság · Suzy
Tóth_Orsolya_3 P>!

Valahogy az a tény – hogy néha a dolgok csak úgy megtörténnek – mind közül a legijesztőbb és legszomorúbb.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Suzy

Hasonló könyvek címkék alapján

Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
John Green: Teknősök végtelen sora
John Green: Alaska nyomában
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Gayle Forman: Hová tűntél?
Sarah Dessen: Tökéletes
John Green: Csillagainkban a hiba
Scott Stambach: Ivan Iszajenko láthatatlan élete