Suzy ​és a medúzák 20 csillagozás

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Suzy ​mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele.
Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának… Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól.
Ali Benjamin szívszorító regényének megfilmesítési jogait az OddLot Entertainment vásárolta meg, producerei pedig a Holtodiglan, Eleven testek és a Vadon című filmen közösen dolgozó Bruna Papandrea és Reese Witherspoon lesz.

Ali Benjamin New York külvárosában nőtt… (tovább)

Eredeti mű: Ali Benjamin: The Thing About Jellyfish

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Libri, Budapest, 2017
316 oldal · ISBN: 9789634333302 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Libri, Budapest, 2017
316 oldal · ISBN: 9789633108697 · Fordította: Weisz Böbe

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Justin · Mrs. Turton · Suzy


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé P
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

A medúzákkal kapcsolatos tudományos részek mozgékonnyá és erőteljessé teszik az elbeszélést, ugyanakkor érdekes és elgondolkodtató párhuzamot von a mindennapi életünkre is. A történet megrendítő, kivétel nélkül minden korosztály számára nagyszerű olvasmány lehet. Bár egy szeretett személy elvesztéséről és a gyászról szól, mégsem depresszív, hanem inkább reményt keltő, a sok humoros pillanat pedig igyekszik oldani a feszültséget.
Ó, ezzel nem azt mondom, hogy nem lesz szükség egy csomag százas papírzsepire, mert hazudnék. Ez a könyv egy csoda, és nekem most nagyon jót tett a lelkemnek.
Ali Benjamin regénye nem megy irodalmi magasságokba, csak egyszerűen szép. Könnyű elveszni benne. Csodálatos, realisztikus történet a veszteségről és a fájdalomról.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/10/25/ali_benjamin_suzy_…

16 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

„…néha valami lehetetlen dolog lesz az egyetlen lehetséges megoldás.”

Nem hiába éreztem, hogy nekem kell ez a könyv.
Megható, szívfacsaró, néha igazán vicces és végül igazi, boldog végkicsengésű könyv.
A megfilmesítésének jogai pedig elkeltek. Az elsők között leszek, akik megnézik. *-*

2 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

A könyv szerkezete nagyon tetszett, Suzy mesél és ahogy haladunk a jelen eseményeivel, köztes dőlt betűs fejezetekben Suzy visszaemlékezik az előzményekre, és ezek a fejezetek Franny-hoz szólnak, emlékek, magyarázatok. Szívbemarkoló, mert tudod az elejétől, hogy Franny nincs már, de miután az első oldalak után megkedveled Suzy-t, drukkolsz neki, hogy végigmehessen az úton, amit kitűzött maga elé, válaszokat és megnyugvást találjon a végén. A medúzacsípés egy idea, amit alaposan körüljár, számításokat és kutatásokat végez, sőt ezt választja az iskolai kiselőadás tárgyaként is, így lassan észrevétlenül kibújik a csigaházából, közel kerül a természetismeret tanárához és még új barátság is kialakulóban van.
A szerző valóban végzett kutatásokat a medúzák vonatkozásában, nagyon érdekes tényeket tudtam meg a történetből. Ehhez szorosan kapcsolódik a tengerek, óceánok élővilága és a természetvédelem, mindez okosan, nem érthetetlenül magyarázva jelenik meg. A leírások gyönyörűek, részletgazdagok és ösztönöznek arra, hogy magad is utánajárj az említett videóknak, filmeknek, könyveknek. Ráadásul a megemlített szakemberek valós személyek, a könyv végén szereplő írói megjegyzésben szépen felsorolja a forrásokat, érdemes megnézni!
Suzy kedélyállapotát a szülei válása is befolyásolja, ami pont erre az időszakra esik. Apja elköltözött tőlük és csak szombat esténként találkoznak, rendszerint egy kínai étteremben. Nincs olyan gyerek, aki könnyedén venné a válást, Suzy különösen érzékeny. Anyjával sem találja meg a hangot, ez is egy szívfájdító folyamat a regényben. Ami egy hatalmas pozitívum, hogy Suzy egyetemista bátyja meleg, és ezt a tényt egyetlen apró megjegyzéssel sem bírálja senki. A szülők abszolút jóindulattal állnak hozzá, Suzy-nak meg teljesen természetes a helyzet. Csak nálunk kerül ez egyáltalán szóba…
A történet időnként szomorú, ez elkerülhetetlen egy legjobb barát elvesztése kapcsán, de Suzy viselkedésének és kapcsolatainak változása az igazi mondanivaló. A logikát keresi a megmagyarázhatatlanban, közben közelebb hozza az olvasóhoz a természetet, valóban hatott rám is, új dolgokat tanultam, határozottan más szemmel nézek például a medúzákra. A fiatalabb korosztályra még jobban fog hatni, hiszen Suzy észrevétlenül közvetíti a felfedezés csodáját, amit minden egyes gyerek imád átélni. Igaz, hogy porszemnyi a létünk a világegyetemhez képest, és az is lehet, hogy épp a hatodik kihalási folyamat zajlik körülöttünk, de akkor is jobbá, élhetőbbé tehetjük a világunkat, magunk és a föld minden teremtménye magában hordozza – még ha atomjainkban is – a csillagok porát. Ha itt-ott jártok a világban az akváriumokat ezentúl nem fogjátok kihagyni!

>!
meseanyu MP
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Tökéletesen összerakott kis könyv ez, az a fajta jó ifjúsági, ami felnőttként is abszolút élvezhető. Nagyon jó történet, kiváló stílus, szuper a medúzás körítés. Egy csomó rétege van, szerteágazó mondanivalója, minden kis szelete remekbe szabott, és ezáltal letehetetlenül olvasmányos és érdekes.

>!
wzsuzsanna P
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Időről időre előfordul, hogy amikor először megpillantok egy könyvborítót, érzem a zsigereimben, hogy imádni fogom, holott még semmit nem tudok a történetről. Így volt ez a Suzy és a medúzák esetében is, amikor pedig már a fülszöveget is elolvastam, teljesen biztos voltam benne, hogy ez a regény kedvenc lesz.
Nem egy nagy lélegzetvételű történet, igazság szerint egy nap alatt kényelmesen el lehet olvasni, mégis olyan tartalom és mondanivaló van benne, ami sokszor megállásra és töprengésre késztet. A főhős, Suzy, egy nagyon különleges kislány, aki sajátos módon igyekszik értelmezni az őt körülvevő világot és feldolgozni barátnője elvesztését. A természet szép hasonlatain keresztül fontos kérdések merülnek fel elmúlásról, gyászról, halandóságról, családról, barátságról, szeretetről.
Érdekes, hogy valahogy a gyerekszereplők azok, akik mindig is a legközelebb tudtak férkőzni a szívemhez (talán azért, mert a való életben is sok szempontból őket tekintem a legbölcsebb, legérzékenyebb lényeknek), Suzy-t is végtelenül megszerettem a szokatlan, ugyanakkor tűpontos észrevételeiért és a csodás gondolataiért. Sokszor emlékeztetett Jonathan Safran Foer Oskar-jára, vagy Fredrik Backman Elsa-jára, ami után nem meglepő, hogy őt is ugyanúgy a szívembe zártam…
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/10/suzy-es-meduzak.html

>!
Lobo P
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Ali Benjamin úgy tudta előadni az összes medúzás tudást, hogy nem volt egy pillanatra se unalmas, szó szerint faltam a könyvet és gyorsan olvastam, mert a stílus ez az egyszerű és mégis hihetelenül pontos, találó megfogalmazás levett a lábamról. Egyedül talán a végét, Suzy megvilágosodását éreztem kicsit összecsapottnak, el tudom képzelni, hogy még hömpölygött volna tovább a történet, a feszültség még fokozódott volna, de mivel mégiscsak gyerekeknek szól a könyv, vannak oldalszámhatárok. Úgyhogy csupán ezért vonok le egy csillagot: a megoldás lehetett volna jobban kivitelezett. De ettől eltekintve a Suzy és a medúzák egy csodálatosan okos, szép olvasmány tudományos megközelítésről és érzelmekről, a veszteségek feldolgozásáról és arról, hogy a természet valami hihetetlenül elképesztő dolog. Elég csak a medúzákra gondolni, hogy ezt belássuk.

Részletek: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2017/10/27/ali-benja…

>!
BubuMaczkó P
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Suzy elnémül, nem beszél, tartogatja a fájdalmát, és nem adja fel a kutatást. Szüksége van arra, hogy rájöjjön az igazságra, és hogy átadja a többieknek mindezt, de nem tudja, hogyan. Amikor viszont megszólal, érdemes ráfigyelni, mert világok bújnak meg ebben a kislányban. Egy üzenetet próbál átadni, ami mindenkinek szól…
Bővebben:
http://konyvkuczko.blog.hu/2017/11/06/ali_benjamin_suzy…

>!
Mpattus P
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Ez a könyv ékes bizonyítéka, hogyha igazán szeretünk valamit, legyen az kutatási téma vagy bármilyen hobbi, sosem felesleges az abba fektetett energia. A látszólag kudarcnak tűnő események egészen új utat nyithatnak meg előttünk. Én pedig őszintén remélem, hogy Ali Benjamin még sok-sok ilyen kiváló történettel lep meg minket.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/10/ali-benjamin-suzy…

>!
Aurora_Michaelis P
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Teljesen véletlenül került kezembe ez a könyv, de az talán nem véletlen, hogy pont most.
Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, akkor még nem értettem, hogy lehet, hogy valaki egyszerűen nem beszél. Nem beszél, mert nincs kedve megszólalni, miután a barátnője meghalt. Nem beszél, mert nem akar locsogni. Aztán meghalt a nagymamám, és megértettem. Én is csendesebb lettem. A szokottnál is. Nem a szeretteimmel, hanem az olyan „járulékos emberekkel”, mint például a kollégáim. Akik amúgy nagyon sokat beszélnek, de nem mondanak semmit. Ezt eddig is tudtam, de most valahogy még kevésbé van kedvem csevegni és jópofizni velük. Jó csendben lenni. Saját magammal és a gondolataimmal elfoglalva lenni.
Bizonyos helyzetek Suzy életében emlékeztetnek a régebbi önmagamra. Valamilyen szinten én is mindig kilógtam a sorból, és azt is tudom, hogy milyen az, amikor egy barátnőnek gondolt emberről kiderül, hogy mégsem lehet neki elmondani az igazán fontos dolgokat.
Sok dolgot megtudtam a medúzákról is. Érdekes, hogy ez a regény úgy született, hogy az írónő a medúzákról akart írni, és köréjük szőtt egy történetet.
Tetszett az írónő stílusa, de elgondolkodtam, hogy vajon a 12 éves gyerekek valóban így gondolkodnak, gondolkodnak így, ennyit és ilyen dolgokon egyáltalán. Néha nem éreztem, hogy gyerek lenne a narrátor.
Elgondolkodtató történet.


Népszerű idézetek

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Mert van olyan szív, amely csak négyszáztizenkétmilliószor dobban.
Ami nagyon soknak tűnhet. De az az igazság, ez épp csak tizenkét évet jelent.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Suzy
>!
[névtelen]

Valahányszor arra a két napra gondolok – arra az űrre, ami a halálod és a között történt, hogy megtudtam –, a csillagokra gondolok. Tudtad, hogy a legközelebbi csillag fénye négy év alatt ér el hozzánk? Ami azt jelenti, hogy amikor látjuk – amikor bármelyik csillagot látjuk –, igazából azt látjuk, hogy milyen volt a múltban. Az a sok sziporkázó fény, minden egyes csillag az égen, lehet, hogy már évekkel ezelőtt kihunyt – lehet, hogy ebben a percben már az egész éjszakai ég üres, és még csak nem is tudunk róla.

23. oldal

>!
BubuMaczkó P

Néma csöndben mentünk tovább a matekterem felé, de ez jó csönd volt. A “most inkább nem beszélgetünk” típusú csönd, amit mintha csak nagyon kevesen értenének meg.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

(…) néha valami lehetetlen dolog lesz az egyetlen lehetséges megoldás.

275. oldal

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Mindennek az a titka, hogy elhisszük: képesek vagyunk rá. Amikor hiszünk abban, hogy valamit meg tudunk csinálni, még ha ijesztő is, az szinte varázserőt kölcsönöz nekünk. A magabiztosság varázslat. Mindenen át tud segíteni.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magabiztosság · Suzy
>!
BubuMaczkó P

Van valami amit mindketten értünk, Jamie: egyik mérgező lény sem gonosz. A méreg védekezés. Minél törékenyebb az állat, annál fontosabb, hogy meg tudja védeni magát. Ezért minél több mérge van, annál fontosabb, hogy meg tudjunk bocsátani annak az állatnak. Neki van rá a legnagyobb szüksége. És valóban, van a medúzánál védtelenebb? Hiszen neki még csontja sincs. Szerintem te ezt érted. Csak szeretném, ha tudnád, hogy én is.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Különös, hogy a szótlanság mennyivel jobb tud lenni, mint a szavak. A csend többet tud mondani, mint a zaj, ugyanúgy, ahogy egy személy hiánya sokkal nagyobb helyet foglalhat el, mint a jelenléte.

254. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Suzy
>!
Tóth_Orsolya_3 P

Valahogy az a tény – hogy néha a dolgok csak úgy megtörténnek – mind közül a legijesztőbb és legszomorúbb.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Suzy
>!
BubuMaczkó P

A medúza, ha elég sokáig figyeljük, egyre inkább egy dobogó szívre kezd hasonlítani.

(első mondat)

>!
Bogas P

Megtanultam néhány ausztrál kifejezést, megtudtam, hogy a blue veszekedést jelent, a to make blue azt jelenti, hibázni, a bluey jelentheti azt, hogy kutya, kabát, felszerelés, vörös hajú vagy portugál harcos.

Hogyan köszönjünk el


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
J. L. Armentrout: Origin
Kelly Oram: Cinder és Ella
Jandy Nelson: Neked adom a napot
Stephanie Perkins: Anna és a francia csók
Cassandra Clare: Mennyei tűz városa
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Lois Lowry: Nyáron történt
Sarah Dessen: Figyelj rám!
Sarah Dessen: Tökéletes