Polt ​felügyelő virágot kap (Bűntények a pincesoron 2.) 8 csillagozás

Alfred Komarek: Polt felügyelő virágot kap

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miként már tudjuk, az alsó-ausztriai Borkörzetben, amely a szimpatikus Simon Polt csendőrfelügyelő szolgálati területe, komótos, titokzatos és öntörvényű mederben folyik az élet.
 Willi, a falu szellemi fogyatékos különce egy csokor mezei virággal kedveskedik Poltnak, pár órával később viszont holtan találják egy löszszakadék tövében. S még egyéb is történik a Wiesbach-patak amúgy nyugodtnak tetsző völgyében: egy autómatuzsálemmel okozott halálos kimenetelű közlekedési baleset, amely mögött jó néhány homályos részlet lapul meg. Egy gyerekbanda, amelyik bedőlt présházakban és bozótos horhosokban garázdálkodik, semmiképp se hajlandó elárulni egy sötét titkot.
 Polt megfontoltan és tántoríthatatlanul követi ezeket a nyomokat, jó pár felbőszült gazda és dühös szülő bosszúságára, sőt még az általa oly nagyon kedvelt tanárnő, Karin Walter nemtetszését is kiváltva…

Eredeti cím: Blumen für Polt

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Napkút, Budapest, 2013
206 oldal · ISBN: 9789632633251 · Fordította: Szalai Lajos

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Simon Polt


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
csgabi MP
Alfred Komarek: Polt felügyelő virágot kap

A történet határozottan jobban tetszett a Polt felügyelő és a jeges szüret című könyvnél (bár szerintem nagyon érdekes volt, ahogyan az elején megtalálták a holttestet abban a könyvben).
Kellemes, párórás kikapcsolódást nyújtott ez a Polt-történet, tökéletesen megfelelt a célra. Megható volt a felügyelő törődése Willivel, és az, ahogyan spoiler. Pedig nem volt könnyű dolga. A regényben most is volt rossz családi körülmények között lévő, nehéz sorsú gyerek. Az eddigi három olvasott könyvben mindegyikben benne van ez a szál.
A borospincék, borosgazdák világa is vonzó. Nem nagyipari bortermelés, hanem igazi kis pincék világa ez, ahol Polt nap, mint nap iszogat a falubeliekkel (vagyis városbeliekkel), hiszen a hely város – ahogyan ki is fejtette ezt egy őket lenéző, nagyvárosból odaköltözött szereplőnek).

>!
Habók P
Alfred Komarek: Polt felügyelő virágot kap

Hiába tűnik békésnek, egyesek szerint idillinek, mások szerint unalmasnak a kisváros élete, egy rendőrnek itt is van dolga. Ezúttal a falu bolondját, Polt felügyelő majdnem barátját ölik meg, habár ez mindenki szerint véletlen baleset. Simon ezúttal magánemberként beszélget, kérdezősködik az emberektől, sokáig eredmény nélkül, viszont ezúttal is magára haragítva néhány számára is fontos embert. De ebben a regényben ezúttal sem a nyomozást élveztem, hanem magát a kisvárost és lakóit. A boltost, a fogadóst, a gazdákat, a vadászt, a „ professzort”, a pincében történő borozásokat. És persze Polt felügyelő macskáját.

4 hozzászólás
>!
HA86
Alfred Komarek: Polt felügyelő virágot kap

Ebben a regényben egy fokkal „bűntényesebb” bűntény történt, mint a Bűntények a pincesoron első részében, a Polt felügyelő sírdogál című kötetben, de még mindig azon a véleményen vagyok, hogy a Polt-történetek erejét nem a krimivonal adja.
A hangulatos alsó-ausztriai Borkörzet mindennapjainak bemutatása; Simon Polt felügyelő és a csinos helybeli tanítónő lassan kibontakozó románca; Polt kandúrjának, Czernohorsky-nak – aki nem mellesleg olyan, mintha Polt felügyelő macskaváltozata lenne – állandó jelenléte mind-mind elősegítik, hogy a nem túl erős, de egy-két csavaros fordulatot azért mégis csak tartogató bűnfeltárás bor nélkül is jól csússzon…

>!
Katherine_Grey
Alfred Komarek: Polt felügyelő virágot kap

Ez sokkal jobb még az előző kötetnél is. Egészen Maigret-s érzelmi magaslatok, bár persze teljesen más hangulat.
Bővebben: http://katherines-bookstore.blogspot.hu/2013/07/ekultur…

>!
Kisanna
Alfred Komarek: Polt felügyelő virágot kap

Nem olyan sziporkázó, mint Agatha Christie, és nem olyan humoros, mint M. C. Beaton könyvei. A közepe felé az amúgy is elég lassú történet még jobban leült. Azért pozitívuma is van, Polt felügyelő szimpatikus figura, és érdekes megismerni a borvidék lakóit, szokásait. Megpróbálkozom a következő kötettel.

>!
Amapola P
Alfred Komarek: Polt felügyelő virágot kap

Micsoda hangulatok, tájak … sétálni szeretnék az alsó-ausztriai Borkörzetben tavasszal …
Polt és a macska, Polt és Karin jó párosok, a helybeliek jó figurák (bár némelyik inkább szép kis alak).


Népszerű idézetek

>!
Amapola P

Aki felhagy a kíváncsiskodással, az már jószerével halott.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kíváncsiság
2 hozzászólás
>!
Amapola P

Logikus gondolat. Már-már nőietlen. Próbáljuk meg.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
>!
csgabi MP

– Mi tagadás, kicsi ez a pince. De ahhoz a pár fürthöz, amit én szüretelek, elég nagy. – Sepp Rauschl, kezében az itatóssal és a héberrel, felhágott egy kis vaslétrára. – Ezt a jövő héten fejtem le. Egy zöld veltelini. Szeretném tudni, mit szól hozzá. – Rauschl kicsurrantotta a bort a poharakba, aztán mindjárt bele is kóstolt, és ráncos arcán megjelent egy cinkos mosoly.
Polt lenyelt egy erőteljes kortyot. – Maga jobban ért a borhoz, mint én. De ha már megkérdezte: a zöld veltelinihez tulajdonképpen fegyverviselési engedély kellene.
– És miért? – Sepp Rauschl mosolya elmélyült.
– Mert ez a bor a jámbor férfiakban istentelen gondolatokat ébreszt, erkölcsös asszonyokat tisztátalan tettekre sarkall, becsületes csendőröket pedig sötét tévútra vezet.
– Így igaz.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor
>!
Amapola P

Ráadásul itt a tavasz, és ez már nem semmi. A pompás léhaság időszaka ez, amikor az ember jókedvű kutya módjára összevissza csatangol. Polt már gyermekkorában ráérzett erre a boldog nyugtalansága, s követte azt a völgy napos oldalára, ahol a kövek déltájban már olyan melege voltak, mint a frissen sült kenyér. …Polt ezen a szolgálatmentes napon egész egyszerűn jókedvű volt. A brunndorfi Stelzer-fogadóban elfogyasztott egy zsemlegombóccal töltött sült csirkét, s megivott hozzá egy pohár sört. Aztán hagyta, hogy a hátára kapja a hangulat szele, és ez a nagydarab, nem éppen törékeny férfi csodálatba ejtően könnyűnek érezte magát.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Simon Polt
>!
csgabi MP

– Stop, felügyelő úr, megállás, különben baj lesz!
Polt sietve lefékezett. – Ugyan, mi baj lehetne?
Az apró termetű, vézna Sepp Rauschl állta el az útját, lábait terpesztve. – Valami rettenetes. Nem ihatnánk, mi ketten.
– Jobb, ha bele se gondolok. – Polt leszállt, s biciklijét óvatosan támasztotta neki a présháznak, nehogy megsértse az agyagból, kőből és szalmából épült falat borító vékony mészréteget.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · kerékpár
>!
csgabi MP

Amikor Simon Polt másnap reggel hat óra tájban felébredt, felhőktől terhes ég nézett be az ablakon. A csendőr mogorva képpel fogadta, azt dörmögte: – Az élet csupan öröm –, és vonakodva felkelt. A kinti hőmérő 12 fokot mutatott, az udvarban növő bokrok levelei csillogtak a permetszerű esőben.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eső · időjárás
>!
csgabi MP

– Nekem mondja? – Polt hallgatott és töprengett. Josef Schachinger szótlanul iszogatott. Aztán autóberregés hallatszott. Polt a pincelépcső felé nézett. – Ez a Kurzbacher öreg Opelja, ha nem tévedek.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: autó · Opel
>!
csgabi MP

Karin a fény felé fordította az üveget. — Ez csak ribizlibor lehet. Kurzbacher nyilván úgy gondolja, hogy ez a legjobb erkölcsös vénkisasszonyok betörésére.
– És?
– Utálom a ribizlibort.
– Meg tudom érteni — helyeselt Polt —‚visszavigyem?
– Ugyan már. A nénikém él-hal érte. És az ő 74 évével már nem is támadnak tőle túl ostoba ötletei. Megkérhetlek, hogy gyere a konyhába? Különben még odakozmál a tejberizsem. — Karin szimatolt.
– Ú, juj, juj! Már meg is történt. Ettél egyébként?
– Nem. — Polt finom füstfelhőt látott felszállni. A tejberizs, odakozmáltan vagy nem, számára a legrosszabb kulináris megpróbáltatások közé tartozott. Karin konyhájában azonban más színezetet kaptak a dolgok.
– Egyáltalán nem is olyan rossz — mondta vidáman Karin kis idő múltán —‚ az odaégett résztől kap némi zamatot.
Polt nyelt, bólogatott, és hihetetlenül jól érezte magát.

48-49. oldal

>!
csgabi MP

Simon Polt csendőrfelügyelő lefékezett régimódi biciklijével, mélyeket lélegzett és végignézett a tájon. – Üdvöz légy, tavasz- mondta.
A szántóföldek még sok helyen feketék voltak, s a szőlőtőkék is kopasz hatást keltettek egyelőre, jóllehet, már apró levélkezdemények mutatkoztak rajtuk. Az enyhe telet követően némelyik fa immár friss lombot viselt, s az őszi árpa zöld foltokat hintett a szántóföldek messzire elnyúló sakktáblamintázatában.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár · tavasz
>!
csgabi MP

Eljött a húsvét. Simon Polt már-már vonakodva vette tudomásul, hogy újra örömét leli az életben. Ráadásul egy szép ünnep állt az ajtóban: a „Ződ”. Ami alatt a zöld értendő.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: húsvét

A sorozat következő kötete

Bűntények a pincesoron sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paulus Hochgatterer: Az élet édessége
Szabó Tünde: Rácsok
Tiszlavicz Mária: Duplacsavar
Biró Zoltán: A hetedik holló
Wolf Haas: A Brenner és a Jóisten
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak
Marc Elsberg: Blackout
Vicki Baum: Helene doktorkisasszony
Josef Haslinger: Operabál
Beate Maxian: A Práter-gyilkosságok