The ​Demolished Man 6 csillagozás

Alfred Bester: The Demolished Man Alfred Bester: The Demolished Man Alfred Bester: The Demolished Man Alfred Bester: The Demolished Man Alfred Bester: The Demolished Man

In the year 2301, guns are only museum pieces and benign telepaths sweep the minds of the populace to detect crimes before they happen. In 2301 murder is virtually impossible, but one man is about to change that…
Ben Reich, a psychopathic business magnate, has devised the ultimate scheme to eliminate the competition and destroy the order of his society. The Demolished Man is a masterpiece of imaginative suspense, set in a superbly imagined world in which everything has changed except the ancient instinct for murder.

Eredeti megjelenés éve: 1953

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Millennium, 1999
250 oldal · ISBN: 9781857988222
>!
Gollancz, London, 1999
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781857988222 · ASIN: 1857988221
>!
Vintage, London, 1996
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780679767817

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

mandris>!
Alfred Bester: The Demolished Man

A Tigris! Tigris!-hez hasonlóan ez a Bester-regény is kellemes élmény volt. Ha nem is olyan végiggondolt a jövő-víziója, mint a másik regénynek, de a Demolished Man világa is rögtön beszippantott. Bester jó abban, hogy eljátsszon a gondolattal, vajon mi változna, ha az ember(ek egy csoportja) egy új, speciális képességre tenne szert, miközben az emberi természet változatlan marad. Ami a Tigrisben a jauntolás (teleportálás), az az Arcnélküliben az Esper céh gondolatolvasása. Bester pedig ezúttal is láthatóan jól átgondolta, mivel járna ez a változás, az Esper céh felépítése, fokozatai, egymás közötti kommunikációjuk, az olvasás elleni védekezés módjai, a jogi szabályozás, a gondolatolvasás morális megítélése, mind-mind jól átgondolt.
Ami a történetet illeti, Bester tulajdonképpen megírta a sci-fi Bűn és bűnhődését. A regény felépítése hasonló Dosztojevszkij művéhez. Előbb a bűncselekmény elkövetőjét követhetjük, ahogy eltervezi, majd végrehajtja a központi bűncselekményt, majd aztán végigkísérjük a nyomozás menetét is, és hogy hogyan próbálnak egymás eszén túljárni. A felállás elég egyértelműnek látszik, de a látszat csal, Bester ugyanis tartogat néhány meglepő csavart, amivel aztán a végére előbb elbizonytalanítja olvasóját (és nyomozóját), de végül aztán minden a helyére kerül.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mur Lafferty: Six Wakes
Tom Sweterlitsch: The Gone World
Tom Sweterlitsch: Tomorrow and Tomorrow
John Scalzi: Head On
J. D. Robb: Vendetta in Death
Anthony O'Neill: The Dark Side
Blake Crouch: Recursion
Isaac Asimov: Foundation
Marie Lu: Legend
Blake Crouch: Wayward