Magánügy 48 csillagozás

Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

Alföldi Róbert a mai Magyarország égető társadalmi problémáit veszi szemügyre, olyan kérdéseket körüljárva, amelyek időről időre vaskos szalagcímekkel szerepelnek a médiában, olykor tüntetéseket, máskor törvényeket provokálnak. Beszélgetőtársai helyzetükkel példázzák az adott problémákat; olyan emberek ők, akikből sok van, akik személyükben, életútjukban, közegükben számos tipikus jegyét mutatják a mai Magyarországnak. Mégis olyanok, akik képesek voltak bebizonyítani, hogy másként is lehet, hogy hozhatnak az életüket átformáló döntéseket.
Alföldi Róbert csupán annyit kért tőlük, hogy legyenek őszinték, beszéljenek nyíltan olyan kérdésekről is, melyek sokunkat foglalkoztatnak mégis gyakran szégyenkezünk miattuk. És ahogy elénk tárják magánügyeiket ezek a rendkívüli módon élő hétköznapi emberek rádöbbentik az olvasót, hogy az egyes ember éljen bárhol, foglalkozzon bármivel beleszólhat a saját életébe, képes irányítani a sorsát.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2015
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105825
>!
Libri, Budapest, 2015
240 oldal · ISBN: 9789633107539

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

n P>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

A magánügy mindenkit érdekel (ez most direkt királyi többes), mert igaz, hogy pl. a napi média (Fb a „legbiztosabb informátorbarátunk” ), tele van hirtelen és hogyhogy nem az égig érő vállalkozó(k) sikereivel, itt mégis egy „porból és hamuból” született emberrel ismerkedhetünk meg. Forró lehet a tűz, ha a közelében vagyunk, de ha nem akkor meg rögös az út. Ki jár jobban? Én úgy érzem (és tapasztalom), hogy az, aki megjárja azt a bizonyos szamárlétrát. Szóval a könyv naprakésznek mondható. Két interjú tetszett a leginkább. Az egyik Mohammadi Abbasé , aki afgán szülök Iránban született gyermeke, és lehet, hogy ha a Jászai Mari téri MCDonalsd' felé jár, aki arra jár, akkor még találkozhat is vele. Ő egy menekült, köznapi nevén migráns. Példaértékű fiatalember.
A másik, akit meg kell hogy említsek, Patczai Márk orvos, baleseti sebész, Nádasdy Ádám élettársa. Így indít a beszélgetés elején: Hirtelen nem tudok olyan kérdést elképzelni, amire ne válaszolnék. Mert ha egyre nem, akkor a többire minek? Ha a kezetekbe kerül a kötet, így olvassátok majd.

7 hozzászólás
olvasóbarát P>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

"Laci: Miről fog szólni ez a könyv?
A.R. Valami olyasmiről, hogy „te vagy a felelős.” Arról, hogy bármennyire is rossz vagy reménytelen a helyzet, a saját közegében mindenkinek van cselekvési lehetősége.”

Alföldi Róbert nem véletlenül sikeres színházi ember, van érzéke a figyelem felkeltéséhez, mert ennek a kötetnek a címe és a borítója mást sugall, – megtervezetten és provokálóan – mint amit az olvasó kap, arra gondolhatnánk, hogy a kötet róla, (és a színházról) szól. Azonban a kötet hat olyan emberrel folytatott beszélgetés összegzése, akik civilek, de nem hagyják magukat sodortatni az árral.
Társadalmi jelenségeket és konfliktusokat megélő civilekkel készültek a beszélgetések. Magánügyek és közügyek, hogyan kapcsolódnak össze, kik azok az emberek, akik saját ügyeikért és a közügyekért tesznek, változtatni akarnak? A civilek szerepe felértékelődött árokásós világunkban. Csáki Judit és Alföldi Róbert egymást jól kiegészítve érdeklődően, kíváncsian kérdeznek, olyan civileket, akik tenni akarnak a környezetükben élőkért és a saját boldogulásukért. Az interjúk végén mindig kapunk szakmai anyagot is a témában.

Matkovich Ilona és Lelkes István hatgyermekes szülők. „Ha középen állok, az a legrosszabb, mert azt mind a kettő utálja.”
A feleség újságíró, a férj építési vállalkozó. Vácott alapítottak civil egyesületet, már így is sokat elértek, de Ilonának további tervei is vannak.

Bogdán László Cserdi polgármestere, a cigánysággal kapcsolatos tevékenysége, cigány szervezetekről alkotott véleménye felkeltette iránta az érdeklődést. Kidolgozott és működtet egy olyan rendszert, amely munkát ad az embereknek, igényességre, viselkedési szabályokra neveli őket, segít azoknak, akik tanulni akarnak, akik a kitörés lehetőségét keresik.

Csapiné Matos Ibolya drámatanár Szentesen. „Az volt benne a politika, ami mai is, hogy önállóan gondolkozni tudó, autonóm személyiségeket nevel ki, és az marhára nem kell.”
A Horváth Mihály Gimnáziumban Alföldi Róbert osztálytársa volt ugyanott, ahol most tanít és ahol alaposan megváltozott körülöttük az élet az utóbbi időben, de olyan fiatalokkal dolgozik, akik a gimnáziumból kikerülve önálló gondolkodásra, állásfoglalásra képesek és a rendelkezésre álló eszközökkel teszik a dolgukat.

Mohammadi Abbas menekült Iránban született, Afganisztánban élt. „ A politikát nagyon nem szeretem, a politika nekem mindig rossz volt, egyáltalán nem akarok foglalkozni vele”
Szerencsés, hogy a nagy menekülthullám előtt érkezett az országba, ahol végre biztonságban érzi magát, tanul, dolgozik és segít a most érkezőknek tolmácsolással, azzal, amivel tud.

Patczai Márk Angliában dolgozó baleseti sebész, Nádasdy Ádám élettársa
"Ha körülnézek, azt látom, hogy vannak zseniális emberek, jó dolgok születhetnének és születnek is, csak összességében valami nem kerek.”
Több helyen élt külföldön, traumatológusként dolgozik Angliában, több műtétet végezhet, mint itthon, mások a lehetőségei egy kórházi szervezetben, melegként is jobban elfogadják.

robinson P>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

Öt beszélgetés a mai magyarországi jelenről. Meddig magánügy, mikor válik közüggyé és érdekessé mindenki számára. Szenzációk nélkül.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/10/maganugy.html

Mpattus P>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

Élvezetes volt végigturnézni az országot Csáki Judit és Alföldi Róbert társaságában, ezúton is köszönet a riportalanyoknak. Kicsit úgy érzem, tényleg tehetünk valamit. Mi. A magunk módján. Saját magunkért. A körülöttünk élőkért. És ez jó.

A könyvről részletesebben itt:
http://www.szembetuno.blogspot.hu/2016/03/maganugy.html

Roxa>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

Ez itt kérem, Magyarország 2015. Emberek akik köztünk élnek, de mégis mások mint mi. Mernek változtatni. Mernek szembeszállni a hatalommal, és nem engedik el azt, amiben hisznek. Köszönöm Alföldi érdeklődését és kíváncsiságát, hiszen nélküle ez most nem lenne. Köszönöm, hogy Csáki Judittal erőt és energiát fektettek ebbe a könyvbe. Úgy sikerült leírni a mai elkeseredett országunk hétköznapi hőseinek életét, tetteit, hogy az nem hatásvadász, nem csupa szirup és máz, de közben mégis megfog, magával ragad és inspirál.

fülcimpa>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

Nem állom a politikát. De a könyv sajnos erről szól. Úgyhogy erőt kellett vennem magamon. Nem bántam meg. Fontos amit olvastam.
Cs. J. valami miatt nem tud szimpatikus lenni magamban, ott bent. Érdekes ez. De valami miatt elfogadom, mert ott van mellette A. R. Akit imádok, tisztelek Megjegyzem, ő jobban kérdezett a riportok során.
Röpke találkozás a miénk. De maradandó. Én a kis senki. Számára. Hát öööö… nagyon is figyelt és emberszámba vett. Itt is köszönöm.

konyvolvaso >!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

Napjaink aktualitásáról ír a szerző. Több érdekes személy életébe tudunk bepillantást nyerni, egy kikötést volt, hogy egyik se legyen közszereplő. Van benne mozaik család saját és örökbe fogadott gyerekekkel, külföldön és itthon érvényesülőkkel. Szóba kerül a menekültváltság hatása és hogy aki korábban jött még időben a menekültválság előtt mennyivel könnyebben tudta magát elfogadtatni nálunk, szerezhetett papírokat amikkel sosem rendelkezett.Van egy polgármester aki a falu lakosságát bevezette a munka világába, megmutatta hogyan lehet kulturált körülmények között, komfortosan élni, nincs bűncselekmény, csak munka van. Szó esik a pedagógus életpálya modell bevezetéséről és eredményeiről és a másságról.
Ügyesen össze lett válogatva a téma.

Teetee>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

Szóval ilyen lehet Alföldi rendezőként is. Megmutat valamit, problémákat, helyzeteket, feltesz egy rakat kérdést – mivel ezek interjúk, most kap is rájuk válaszokat, de ezek talán csak további kérdéseket generálnak… A szereplők pedig egyáltalán nem fekete-fehérek, vannak ellentmondásos megnyilvánulásaik, azonosulni velük nem egyszerű, és talán nem is kell. Talán épp elég, hogy gondolkodunk.

Kicsit úgy érzem már, fétisem lett ez a „gondolkodás” szó, ami jól mutatja, mennyire nem szokványos dolog ez ma.

Alföldi az az ember, akire figyelnek (nyilván egy réteg „elvből” nem figyel rá, de azért így is nagyon sokakat meg tud szólítani), és ezzel az ismertséggel, tekintéllyel felelősségteljesen tud élni. Olvastam, hogy valami könyvbemutatón saját maga mondta a címről: ez volt a csel. És ez jó csel: egyrészt, ha valaki gondolkodik (már megint!), képes tájékozódni az információk között, és van minimális szövegértése, akkor pontosan tudnia kell, hogy ez a könyv nem Alföldi magánügyéről szól. Ha valaki ezekre nem képes, vagy időhiány miatt nem teszi meg, és abban a hiszemben veszi meg ezt a könyvet, hogy itt majd részleteket tud meg Alföldi magánéletéről, hát akkor meg úgy járt.

A könyv öt interjút tartalmaz, alanyaik olyan emberek, akiknek a magánügye valamiért, valahogyan közüggyé vált. Nem könnyű helyzetek, nem könnyű döntések, de az mindegyikben közös, hogy ezek az emberek vállalták a felelősséget a saját sorsukért. (Ez is alap lenne, szerintem, de ez sem olyan megszokott dolog, hiszen könnyebb a körülményeket meg másokat hibáztatni mindenért.) Nem kell a döntéseikkel egyetérteni, nem kell jóváhagyni őket, szerintem Alföldi sem ezt akarja.

Már az is épp elég, hogy megmutatta, ilyen is van, így is lehet élni.

SzVera>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

Jó cím, jó provokáció…figyelemfelkeltő.
Mindig ódzkodtam a riportkönyvektől. Sok-sok évvel ezelőtt olvastam és nagyon nem tetszett, így félve kezdtem neki, de Alföldit nagyon kedvelem. Nem csalódtam… a kérdésekkel és válaszokkal a mai napi magyarországi közéleti/társadalmi, nehézségek, boldogulások kerülnek bemutatásra, olyan módon, mellyel nem találkozunk nap, mint nap a médiában.
Az öt interjúalany sorsa bemutatja, hogyan válik a magánügy közzé.

smee>!
Alföldi Róbert – Csáki Judit: Magánügy

„Mert ha télen nem virágoznak a virágok, hát istenem, tél van. De nyáron?!”


Népszerű idézetek

Risus P>!

Az a társadalom egyik baja, hogy mindig a felszínről ítélünk.

19. oldal

1 hozzászólás
Risus P>!

Miért teszel fel okos emberként hülye kérdést?

66. oldal

Risus P>!

Azt akarom csinálni, amiben a legjobb vagyok, nagy szavak nélkül, komolyan.

130. oldal

Risus P>!

Ha megkérdezed, hogy szerintem mi a legfontosabb szó, én biztosan a szabadságot mondanám.

26. oldal

Risus P>!

Amivel nem tud az ember mit kezdeni, azt el kell engedni.

38. oldal

Risus P>!

Fontos feladat volt, hogy védd meg, amit képviselsz, vitatkozz, állj ki magadért.

156. oldal

Risus P>!

Nyugalom és vidámság: ezt éreztem náluk mindig.

11. oldal

Risus P>!

Nem lehet mindent tudatosan csinálni. Vannak olyan találkozások, amik valamit iszonyúan meg tudnak erősíteni, és szerintem a mi találkozásunk is ilyen szerencsés.

33. oldal

Risus P>!

Ja, és kibeszélni mindenkit, irigynek lenni, azt a hülye is tud, az a legkönnyebb. A nehéz: eljuttatni az embereket oda, hogy igényük legyen a jobb életre.

60. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stefka István: Szökés közben / Mámor
Vujity Tvrtko: A pokol tanúja …és ami azóta történt…
Kozma László: Emlékezni csak pontosan…
Kármán Irén: Szemben a maffiával
Ferenczi Krisztina: Narancsbőr
Budai-Sántha Balázs: Felforgatás
Erdős László: A hadifogoly
Kálmán Olga: Egyenes beszéd
Józef Mackiewicz: A katyńi tömeggyilkosság
Atul Gawande: A gyógyítás útvesztői