Szülők ​feltétel nélkül 5 csillagozás

Gyereknevelés jutalmazás és büntetés helyett szeretettel és észérvekkel
Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül

Mikor ​vagyunk biztosak benne, hogy gyermekünk kiegyensúlyozott? Ha minden kérésünket szó nélkül teljesíti, ha nem dacol, és az iskolában sincs rá panasz, csöndes és szorgalmas – egyszóval ha sikerült mintacsemetévé nevelnünk? De mi történik, ha egy nap rossz jegyet hoz haza, ha duzzogva kivonja magát a házimunkából, ha nem tartja be nekünk tett ígéretét, sőt hazudik? Kevésbé fogjuk szeretni?

Alfie Kohn, a gyermeknevelés elismert szakértője határozottan állítja, hogy a kérdés súlyosabb, mint először gondolnánk. A gyermekek jelentős részének komoly szorongást okoz, hogy úgy érzi: nem ő maga, hanem a viselkedése számít. Mindegy, hogy büntetünk vagy jutalmazunk, az üzenet ugyanaz: csak akkor állunk ki mellette, ha úgy viselkedik, ahogy elvárjuk tőle. Holott minden gyereknek alapvető és legfontosabb igénye, hogy a szülei feltétel nélkül szeressék. Akkor is, ha nem fogad szót. Akkor is, ha csúnyán beszél, verekszik, vagy egyszerűen csak lustálkodni szeretne tanulás helyett.… (tovább)

Eredeti cím: Unconditional Parenting

Gary Chapman – Ross Campbell: Gyerekekre hangolva
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor
Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés
Aletha Solter: Gyógyító és kapcsolódó játékok
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni, mielőtt tinédzser lett a gyerekem
Martin Seligman: Az optimista gyermek
James Dobson: Segítség! Kamasz lett a gyerekem!
Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek