Saint ​X 8 csillagozás

Alexis Schaitkin: Saint X

Claire ​mindössze hét éves, amikor a főiskolás nővére, Alison eltűnik a családi vakáció utolsó estéjén, egy karibi szigeten, Saint X-en. Néhány nappal később Alison holttestét megtalálják egy közeli homokzátony távoli pontján, és letartóztatnak két helyi férfit, az üdülőhely alkalmazottait. Nagyon kevés azonban a bizonyíték, és a kronológiai sorrend sem támasztja alá a vádakat, így a férfiakat hamarosan szabadon engedik. Claire és a szülei számára nem marad mást, mint hazatérni a tönkrement életükbe. A szenzációhajhász bulvársajtó felkapja a sztorit, kialakítja saját változatát a történtekről, de a rejtély valójában megoldatlan marad.
Később Claire már New York Cityben él és dolgozik, amikor röpke, ám sorsdöntő találkozásra kerül sor: összefut Clive Richardsonnal, az egyik férfival, akit annak idején a nővére meggyilkolásával gyanúsítottak. Ettől a pillanattól kezdve Claire megszállottan próbálja kideríteni az igazságot – nem csak azt akarja tudni, hogy mi történt Alison… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pulse Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2021
384 oldal · ISBN: 9789634991137 · Fordította: Ipacs Tibor
>!
Maxim, Szeged, 2021
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992615 · Fordította: Ipacs Tibor

Most olvassa 1

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Kókuszka >!
Alexis Schaitkin: Saint X

Egy amerikai család a karibi szigeten nyaral, az idősebbik lány azonban soha nem tér haza, testét holtan találják meg. Húga, aki akkor még csak hétéves volt, felnőtt korában megszállottjává válik, hogy kiderítse mi történt valójában, és ami még fontosabb milyen volt ő. Emellett szerzőnő oldalakon át azt ecseteli milyen hatással volt Alison halála barátaira, tanáraira, kollégiumi szobatársára, a vakációzó férfiakra, azok párjára, az ott dolgozó két fekete alkalmazottra és így tovább, de igazából a családi dráma háttérbe szorul, és vele együtt a cselekmény is. Miután négyszáz oldalon keresztül tipródunk az igazság kiderítésével, a lezárás ugyanolyan lapos.
Mit csinálunk az igazsággal, mivé válunk általa? És az igazság kiderítésével mit veszítünk? Most már úgy tűnik, hogy bizonyos igazságok sosem lesznek elégségesek ahhoz, hogy lezárjuk az őket megelőző rejtélyeket.

2 hozzászólás
blueviolet P>!
Alexis Schaitkin: Saint X

Aki izgalmas krimire, pörgős thrillerre, rejtélyekre, váratlan fordulatokra és nagy csavarokra vágyik, az ne ezt a könyvet válassza. Csalódni fog. Inkább annak ajánlanám, aki szeret a dolgok mögé nézni, elgondolkozni a szereplők motivációin, érdekli az események lélektani háttere, a traumák személyiségformáló- és romboló ereje.

Ami a leginkább tetszett a könyvben, az az, hogy végigkövethetjük a folyamatot, ahogyan egy kezdetleges nyomozás megszállottsággá válik, ahogy szép lassan kiszorít minden mást a főszereplő életéből. Munkát, emberi kapcsolatokat, terveket, célokat, mindent. Amíg nem marad más, csak a görcsös kapaszkodás az utolsó szalmaszálba, az egyetlen emberbe, aki tudhatja az igazságot. Kettejük sorsának összefonódását remekül mutatja be az írónő, kidolgozva minden apró részletet a múltban és jelenben.
A kiváló fordításnak köszönhetően a szöveg gördülékeny, olvasmányos, tökéletesen átjön a történet borongós, nyomasztó hangulata.

Egyik nagy szívfájdalmam volt a könyv kapcsán, hogy nem találtam szerethető karaktert benne. Mindenki ellenszenves volt, beleértve a főszereplőt is. De rájöttem, hogy a legjobban az zavar Claire-ben, hogy túlságosan tudok vele azonosulni. Egy ilyen helyzetben ugyanezt tenném én is, valószínűleg ugyanebben a formában. Ami ugyanehhez a végkifejlethez vezetne.

Egészen mást kaptam ettől a könyvtől, mint vártam – valami mélyebbet és talán fontosabbat. De kellett egy kis idő és egy beszélgetés hozzá, hogy ezt lássam.

4 hozzászólás
zakkant>!
Alexis Schaitkin: Saint X

Egy kicsit félrevezetőnek éreztem a thriller címkét, mert bevallom engem ez fogott meg, de a Saint X sokkal több, mint egy thriller. Ez a regény inkább egy lélektani regény, ami az emberek mély és sötét érzéseit mutatja be. Sajnos sok szereplő nem volt szimpatikus, de Claire-t sem értettem meg sokszor, és bevallom Clive is nagyon fura volt, bár talán ő a legkevésbé. Persze minden letisztázódott a könyv végére, mert Alexis Schaitkin jól lezárta a történetet, és minden szálat elvarrt, de nem tudta más színben feltüntetni számomra a szereplőket.

Sokrétű és nagyon más olvasmány volt a Saint X, mint amire számítottam, de talán ez nem is baj. Adjatok esélyt ti is Alexis Schaitkinnak, ha többre vágytok, mint egy tipikus krimi vagy thriller, mert a varázslatos és képzeletbeli egzotikus helyszín mögött sokkal több súlyos emberi sors húzódik meg, mint ami átjön a fülszövegből.

Bővebben a blogon írtam róla:
http://www.zakkantolvas.hu/2021/09/alexis-schaitkin-sai…


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Oly keveset látunk az emberekből. Elfelejtjük, mennyi elfojtott sötétség vesz körül bennünket minden pillanatban. Felejtünk, míg kénytelenek nem leszünk emlékezni.

115. oldal

pribrgre>!

Hadd osszak meg veled egy életbölcsességet: sose keveredj szócsatába egy nővel. Birtokukban van a megfelelő nyelvezet, és készek bevetni a megfelelő pillanatban.

Maxim_Kiadó KU>!

Úgy sajnáltam a szüleimet, ahogy magamat nem. Mások fájdalmának körvonalait könnyű észrevenni, a sajátunkét sokkal nehezebb.

Maxim_Kiadó KU>!

Néha egy-egy röpke pillanatra elkeseredett dühöt éreztem, de aztán végiggondoltam: jogosan élvezi a többi ember az efféle történeteket, hiszen én is élvezem azokat a könyveket, ahol mindenféle borzalom történik másokkal – és nem velem. Hiszen mi másért vannak a regények, nem?

Maxim_Kiadó KU>!

Amikor közel van hozzánk a halál, tudjuk, hogy mit kezdjünk vele.

Maxim_Kiadó KU>!

Úgy tűnt, hogy az ország ki van éhezve – sőt, szinte igényt nyújt be – valamilyen tragikus történetre egy amerikai szépségről.

Maxim_Kiadó KU>!

Nem úgy értem, hogy nem szerettek: szerettek, hiszen mindenki szereti a gyerekét.

Maxim_Kiadó KU>!

Mindenem megvan, minden esélyem megvan a sikerre. Semmire sem hivatkozhatok. És mi van akkor, ha még így is elszúrom?


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Verity
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Ashley Audrain: A szív sötétje
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Harlan Coben: Az erdő
Stephen King: Állattemető
Stephen King: Kedvencek temetője