18. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
71. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Monte ​Cristo grófja 1044 csillagozás

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Edmond Dantés tengerészt igazságtalan vádak alapján életfogytig tartó fegyhazbüntetesre ítélik a világ legbiztonságosabbnak hitt börtönében. If varából eddig még soha senkinek nem sikerült megszöknie. A rabságban barátságot köt a rejtélyes Faria abbéval, aki tanítványáva fogadja, és egy hatalmas kincs lelőhelyének titkát is rábízza. Amikor az abbé meghal, Dantés az egyetlen lehetséges menekülési módot választja: bevarrja magát a
papnak szánt halottas zsákba, melyet a mit sem sejtő fegyőrök a tengerbe vetnek. Egy közeli szigeten ér partot, majd felveszi egy csempészhajó, amely hamarosan kiköt Monte Cristo szigetén…

Gróf Monte Krisztó címmel is megjelent.
A Könyvmolyképző kiadásai rövidített, átdolgozott változatok. Csetényi Erzsi fordítását Majtényi Zoltán dolgozta át. Az Új Ex Libris kiadása is rövidített átdolgozás.

Eredeti megjelenés éve: 1846

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A Világirodalom Remekei, Horizont könyvek, Klasszikus Ifjúsági Regénytár, Jonatán Könyvmolyképző, Alexandre Dumas

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
668 oldal · ISBN: 9789632457802 · Fordította: Csetényi Erzsi, Majtényi Zoltán
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
668 oldal · ISBN: 9789632457796 · Fordította: Csetényi Erzsi, Majtényi Zoltán
>!
Adamo Books, Budapest, 2016
1200 oldal · ISBN: 9789633877302

25 további kiadás


Enciklopédia 52

Szereplők népszerűség szerint

Edmond Dantès · Napóleon · Haydée · Maximilien Morrel · Valentine de Villefort · Albert de Morcerf · Mercédès Herrera · Eugénie Danglars · Franz d'Épinay · Robespierre · Édouard de Villefort · Faria abbé · Fernand Mondego · Gaspard Caderousse · Gérard de Villefort · Giovanni Bertuccio · Héloïse de Villefort · Jacopo · Oliver Cromwell

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · If vára · Livorno · Montecristo-sziget, Olaszország


Kedvencelte 441

Most olvassa 62

Várólistára tette 666

Kívánságlistára tette 276

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Kicsivel több mint egy hónapot töltöttem a könyv olvasásával, és félreértés ne essék, nem azért, mert nem tetszett, hanem mert ténylegesen ki akartam élvezni és megérteni minden mozzanatát.
Ennek ellenére is nehéz bármit is mondani róla. A csillagok száma is mutatja, hogy terjedelme és a hosszas leírások ellenére is nagyon szerettem. Valamit megmozgatott és megváltoztatott bennem.
Ez a könyv sokkal több, mint Edmond Dantés története. Bár ő és bosszúhadjárata áll a középpontban, mégis sokkal többet ad. Részletesen ismerhetünk meg minden szereplőt, még akkor is, ha csak mellékszereplő.
Edmond Dantés-t az első pillanatban megkedveltem. Bár bevallom, ez az érzés a történet előrehaladtával kicsit megváltozott.
Olyan dolgokon ment keresztül, amelyek másokat rögtön megtörtek volna, az őrületig hajszoltak volna. Ő mégis kitartott. Erős karakter, erős jellem. Bár én kicsit úgy éreztem, megtalálható benne az őrület apró szikrája, hiszen a bosszú ilyen mértéke és formája nem feltétlenül köthető épeszű emberhez. De úgy érzem, épp azért volt jó ez a könyv, mert így lett megírva.
Bár manapság elképzelhetetlen, hogy a bosszú ilyen formája nyújtson igazságot, ezt maga az igazságszolgáltatás teszi lehetetlenné, de itt kétségem sem volt afelől, hogy ez volt a megoldás.
Ez az a könyv, amit kétség nélkül nevezek kalandregénynek. Izgalmas volt, egyáltalán nem volt lapos, végig színvonalat tudott nyújtani, amely fenntartotta az érdeklődésemet az utolsó oldalig. Edmond Dantés megkapta a jutalmát, ami a szenvedéséért cserébe járt, az őt elítélők pedig büntetésüket. Bár néhol kegyetlen, mégis csodálatos és kalandos volt az egész, és a végén megkaphattam a teljes és tökéletes lezárást.

13 hozzászólás
Lunemorte P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Mindenféleképpen alapmű! Egy unalmas mondat sem volt, amit meg tudnék említeni…Végig izgultam a főszereplőkkel a történetet. Emlékszek, annyira befordultam amikor vége lett, hogy napokig alig szóltam akárkihez is…Vártam a folytatást, noha tudtam hogy nincs…

3 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Lenyűgöző történet volt, alig bírtam letenni. Valaha fiatalkoromban olvastam, de akkor nem fogott meg, bezzeg most :) Edmond viszontagságos életét és lassú bosszúját éltem meg vele. Miután grófként visszatér, igazán hideg és kőszívű karakternek látjuk, miközben látjuk, hogy igenis számítanak neki a régi jóbarátok. Nagyon szépen felépíti a gróf karakterét, elég fondorlatosan mozgatja a szálakat. Ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, ámbár okos volt Edmond, a grófként egyszerűen zseniális, hihetetlenül jól terelgeti az ellenségei útját. A legjobb mégis az volt, hogy a végén le tudta zárni a múltat és kész volt újra élni :)

Sapadtribizli P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Befejeztem. Kilenc hónapig olvastam Monte Cristo történetét, velem volt jóban-rosszban, világjárvány előtt és aközben is. Számíthattam rá, ha épp nem volt mit olvasnom, ha kis felüdülésre vágytam vagy éppen ha csak nem volt energiám valami komolyabbat olvasni. Sok minden történt ez alatt a 9 hónap alatt, de a Monte Cristo grófja mindig biztos pont volt, beleolvadt az életembe és most már úgy érzem, hogy bizony hiányozni fog Edmond Dantes és a többiek csűrcsavaros története – még ha, meg kell valljam, azért tartott ilyen sokáig az olvasása, mert egy-két fejezetnél több ritkán csúszott csak. Hiába szerettem, csak így, adagolva tudtam igazán jóízűen fogyasztani, de így megtette a hatását.
Jó szívvel fogok gondolni mindig ezekre a nem mindennapi történetekre és persze a grófra is, magára. Jó volt eltölteni ezt a hosszú időt vele! :)

sztinus P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Romantikusnak romantikus. Klasszikusnak klasszikus.
Kár, hogy unalmas cimke nincs, mert az sokszor ráírhattuk volna. Amikor nem ezt éreztem, nagyon tetszett, az egèsz törtènet, a börtönlèt, és a bosszú felèpítése, miközben törtènt mindenfèle más is, de sokszor nem voltam lelkes, hogy mèg mindig ezt a könyvet olvasom.
Sokat segített, hogy közösen olvastuk molytársakkal.
Itt fogadom magamnak, hogy jövőre egy darab klasszikus 1000 oldal felettit olvasok max. Idèn volt, ami megfeküdte a gyomromat.

eme P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Újraolvasás 2012

Vannak erények, melyek bűnné válnak, ha túlzásba viszik őket.

Nem titok, hogy ha kalandregényről van szó, inkább klasszikust olvasok, mint kortársat. Ezekből is olyanokat, amelyekben nincsenek technikai csodák és kütyük, terük és idejük általában körülhatárolható, mentes a fantasy elemektől – mégis sokkal inkább meg tudnak fogni.
Dumas regényéből sem hiányzik semmi, ami egy kedvemre való kalandregényhez szükséges. Minden kellék kéznél van, a szerző pedig használja is őket, mégpedig mesterien. Van benne erény és bűn, nemes lélek és megvetésre méltó aljasság, szerelem, féltékenység, árulás és bosszú, igazságtalanság és igazságtevés, börtön és regényes szökés, kalózok, rablók, kincses sziget, méregkeverés, titkosírás, végrendeletek a szükséges fordulatokkal és csavarokkal, meglepő véletlenek, lelepleződések – egyszóval minden.
Ami viszont meglepett: mi minden más is van ebben a regényben, amire anno, tizenévesen nem figyeltem fel. Egyrészt a társadalmi háttér, a napóleoni háborúk ideje, a politikai machinációk, de a kor hétköznapjainak élete is, arisztokráciától az olasz partok rablótársadalmáig, másrészt a földi és isteni törvények, az igazság, igazságosztás, öntörvénykezés problematikája.
A kaland mögött fontos kérdések állnak: van-e joga az egyénnek az őt ért sérelmet saját kezűleg orvosolni? Játszhatja-e ember az isteni gondviselés, igazságosság szerepét? Van-e határa az igazsághoz való ragaszkodásnak? Meddig lehet elmenni az igazságosztásban? Szentesítheti-e a cél az eszközt?
Edmond Dantés minden eszközt megkap ahhoz, hogy megvizsgálhassa, esetleg megválaszolhassa ezt a kérdést. Az élettől a sebet, ami eléggé mély ahhoz, hogy ne felejtsen és ne tudjon megbocsátani, Faria abbétól tudást, bölcsességet, leleményességet, kitartást és persze, ami egyáltalán nem elhanyagolandó: a mesés vagyont. Ez utóbbi nélkül igencsak kérdéses, mennyire sikerült volna Dantés bosszúja/igazságosztása (még így is az). Meg persze megkapott mindent Fortunától is: a véletlenek általában az ő kezére játszanak.
Dantés pedig 33 évesen, holtából feltámadva visszatér igazságot osztani. Monte Cristo grófjaként, néha Szindbádként és egyéb szerepekben. Vértelen, sápadt arccal, szívet-lelket nélkülöző, kegyetlen, komor, tántoríthatatlan elhatározottsággal építi ki hálóját. Csakhogy a hálóba nemcsak a vétkesek ragadnak bele, hanem ártatlanok is, így a vétlen Dantés bűnössé válik. Saját bűnének tudata pedig átértékeli a dolgokat, Dantés másként néz a világra, saját tetteire, önmagára, aki, miként a Sátán, egy percre Istennek képzelte magát, de keresztény alázattal belátta, hogy a legfőbb hatalom s a véghetetlen bölcsesség egyedül csak Isten kezében van. Utolsó üzenete: Várni és remélni.

madárka>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Egyszerűen zse-ni-á-lis.
Nagyon sajnálom, hogy ennyi ideig olvastam, bár igazából két nagyobb blokkban végeztem ki: a nyáron és most az elmúlt 2-3 napban.
Azt hiszem, mindent elmondok azzal, ha annyit mondok, hogy az 1200 oldal alatt egyetlen percig sem untam a könyvet, minden sorát élveztem. A végén, egészen az utolsó 2-3 oldalig fogalmam sem volt, hogy ténylegesen mi fog történni, noha egy félmondat jóval korábban elárulta, hogy mi a szándéka Monte Cristo grófjának.
A regény végkimenetelére és Monte Cristo sorsára nézve megszámlálhatatlan elképzelésem volt, és természetesen egyik sem jött be. Mégis azt éreztem, hogy ez volt a legtökéletesebb befejezés. (Arról az apróságról nem beszélve, hogy imádom a kissé szívfacsaró hepiendeket…)

A jövőben egészen biztosan el fogom még olvasni, remélhetőleg rövidebb idő alatt. Addig pedig marad bennem az érzés, hogy új kedvenc könyvem lett! :)

3 hozzászólás
WolfEinstein>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Ez a legjobb kaladregény, amit valaha olvastam. Egyetlen pillanatra sem hagyta lankadni az érdeklődésemet. Remek a cselekmény szövése, nagyszerű fordulatok vannak benne, érdekesek és jól kidolgozottak a karakterek. Minden apró mozzanatot kellően megmagyaráz (néha talán egy kicsit túl szájbarágósan is), így nem marad az olvasóban megválaszolatlan kérdés. Persze jogos az az ellenszenv, amit a főszereplő sokakból kivált az engesztelhetetlen bosszúvágyával és azzal, hogy csaknem istennek képzeli magát, de én pont abban látom a történet igazi mondanivalóját, hogy képes ezen felülemelkedni, így Edmond Dantés jellemfejlődéséről szól ez a csaknem 1500 oldal. Új kedvencet avatok.

1 hozzászólás
Sipor>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

A világ egyik legkedvesebb könyve számomra. Ez számomra A Kalandregény.
Monte Cristo grófja talán az egyik legtitokzatosabb könyvszereplő, akiről valaha olvastam.
10 éve volt a kezemben a könyv, akkor tinédzserként teljesen más érzéseket keltett bennem.
Újraolvasva más élmény volt, talán nem annyira intenzív. Mindenesetre tagadhatatlanul nagy hatással volt rám ez a könyv.
Ez a Dumas (vagy az egyik fantomírója, ha volt neki) nagyon tudott valamit.

3 hozzászólás
tamikasipke>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Dumas annyira szépen ír, hogy gyanítom, ha 4000 oldalasra írta volna a könyveit, akkor is világsikerek lettek volna.
Itt minden sor a helyén van, a könyv közepe felé kicsit elhagyatottnak érezhetjük magunkat a hirtelen előkerült rengeteg cselekményszál miatt, illetve az újonnan felbukkant szereplők tömegétől (bevallom, én kerestem egy karakter térképet, hogy ki kicsoda pontosan, és milyen összefüggésben is van a másikkal), de minden szál a könyv végére teljesen a helyére kerül.

Bosszút állni ilyen gondosan kidolgozott terv szerint csak több évtizeden keresztül táplált dühvel és haraggal lehet, amire én biztosan képtelen lennék. A bosszú, az utálat csak mérgez, ahogy ez Dantes esetében be is következett. A „felnőtt” Edmondot nem szerettem; túl kegyetlen, túl számító. Persze az események tudatában érthető, hogy miért is vált keseredetté, és örömmel tapasztaltam, hogy a könyv végére a legtöbb álarcot ledobta végre, és kicsit felcsillant a régi Edmond.

Dumas igazi kalandregény író, fűszerezve cselszövéssel, raboskodással, csipetnyi szerelemmel, egyszóval nagyon jó volt olvasni a könyvet.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

takiko P>!

Minden bajra két orvosság van: az idő és a csend.

Kapcsolódó szócikkek: csend · idő
12 hozzászólás
julietbordeaux>!

(…) Monte Cristo gróf úrnak egyedül csak Monte Cristo gróf úr parancsol.

75. oldal, 5. könyv

12 hozzászólás
eme P>!

Rómában mintegy ötezer kötetes könyvtáram volt. Azzal, hogy ezeket többször végigolvastam, rájöttem, hogy ha jól kiválasztunk százötven könyvet, megtaláljuk bennük mindazt, amit tudnunk kell, ha nem is az emberi ismeretek összességét.

I. 171. o.

4 hozzászólás
eme P>!

Vannak erények, melyek bűnné válnak, ha túlzásba viszik őket.

III. 149. o.

5 hozzászólás
Algernon P>!

Minden emberi bölcsesség belefér e szavakba: „Várni és remélni!”

Madame_Truska>!

Azt hiszem, az ember nem arra született, hogy ilyen könnyen elérje a boldogságot! A boldogság olyan, mint az elvarázsolt szigetek palotái, amelyeknek kapuit sárkányok őrzik. Harcolni kell érte, hogy meghódítsuk…

I. könyv 5. fejezet (1972-es kiadás 38. oldal.)

Sli P>!

– Fájdalom! – mondta Monte Cristo. – Ez a mi szegény emberiségünk egyik büszkesége, hogy minden ember azt hiszi önmagáról, hogy boldogtalanabb, mint egy másik boldogtalan, aki ott sír és nyöszörög mellette.

346. oldal, Harmadik kötet - A múlt (Európa, 1972)

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
Vave>!

Két tekintet van: a testé meg a léleké. A testi szem néha feledhet, de a lélek szeme örökké emlékezik.

II. kötet, 414. oldal

Sli P>!

– (…) a politikában nincsen gyilkosság. Politikában, kedvesem, hiszen ön is csakúgy tudja, mint én, nem emberek vannak, hanem eszmék, nem érzések, hanem érdekek. A politikában nem ölnek meg egy embert: mindössze akadályt hárítanak el.

99. oldal, Első kötet - Apa és fiú (Európa, 1972)

Kapcsolódó szócikkek: ölés, gyilkolás · politika
bürök>!

Senki sem tud jobban örvendeni az ingyen páholynak, mint egy milliomos.

536. oldal (Magyar Könyvklub, 2005)


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Honoré de Balzac: Goriot apó
Honoré de Balzac: Vesztett illúziók I–II.
Honoré de Balzac: Széplányok tündöklése és nyomorúsága
Jules Verne: Utazás a Föld körül
Honoré de Balzac: Goriot apó / Grandet Eugénia
Balzac Honoré: Grandet Eugénia
Honoré de Balzac: Eugénie Grandet
Guy de Maupassant: Bel Ami – A szépfiú
Guy de Maupassant: Egy élet
Guy de Maupassant: Egy asszony élete