44. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
69. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
99. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Monte ​Cristo grófja 1324 csillagozás

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Felülmúlhatatlanul ​romantikus Monte Cristo grófjának története: az angyalian tiszta Edmond Dantest rosszakarói If várának börtönébe juttatják, ott élőhalottként teng hosszú évekig, ám egy rabtárs nagylelkűsége kiszabadítja, sőt gazdaggá teszi, ő pedig ördögi bosszút áll a gonoszokon.

A legendás mű 1844-46-ban látott napvilágot folytatásokban. Szerzője elsöprő sikert aratott vele – ezért is nevezte el Monte Cristónak a bevételből 1846-ban Párizs mellett építtetett kastélyát. Az angolparkban minivizesárokkal körülvett neogótikus melléképületet pedig, ahová dolgozni vonult vissza, If váraként emlegette. „J'aime qui m'aime” (Szeretem azt, aki szeret engem), vésette az írópéldaképek portréival díszített épület bejárata fölé. A párizsi művésztársadalom irigységgel vegyes csodálattal élvezte vendégszeretetét. Ő maga paradicsomnak mondta a Monte Cristo-kastélyt, nagy vetélytársa, Balzac őrületnek, melynél kellemesebbet azonban kívánni sem lehet.

A nevezetes kastély 1994… (tovább)

Gróf Monte Cristo és Gróf Monte Krisztó címmel is megjelent.
A Könyvmolyképző kiadásai rövidített, átdolgozott változatok. Csetényi Erzsi fordítását Majtényi Zoltán dolgozta át. Az Új Ex Libris kiadása is rövidített átdolgozás.

Eredeti megjelenés éve: 1846

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa · Horizont könyvek Kriterion · Klasszikus Ifjúsági Regénytár Új Ex Libris · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző · Alexandre Dumas Adamo Books

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
668 oldal · ISBN: 9789632457802 · Fordította: Csetényi Erzsi, Majtényi Zoltán
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
668 oldal · ISBN: 9789632457796 · Fordította: Csetényi Erzsi, Majtényi Zoltán
>!
Content 2 Connect, Budapest, 2020
1854 oldal · ISBN: 9786155248320

39 további kiadás


Enciklopédia 76

Szereplők népszerűség szerint

Edmond Dantès · Napóleon · Haydée · Maximilien Morrel · Albert de Morcerf · Eugénie Danglars · Faria abbé · Valentine de Villefort · Franz d'Épinay · Mercédès Herrera · Robespierre · Danglars báró · Édouard de Villefort · Fernand Mondego · Gaspard Caderousse · Gérard de Villefort · Giovanni Bertuccio · Héloïse de Villefort · Jacopo · Noirtier de Villefort · Oliver Cromwell

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · If vára · Montecristo-sziget, Olaszország · Livorno


Kedvencelte 551

Most olvassa 108

Várólistára tette 815

Kívánságlistára tette 434

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Kicsivel több mint egy hónapot töltöttem a könyv olvasásával, és félreértés ne essék, nem azért, mert nem tetszett, hanem mert ténylegesen ki akartam élvezni és megérteni minden mozzanatát.
Ennek ellenére is nehéz bármit is mondani róla. A csillagok száma is mutatja, hogy terjedelme és a hosszas leírások ellenére is nagyon szerettem. Valamit megmozgatott és megváltoztatott bennem.
Ez a könyv sokkal több, mint Edmond Dantés története. Bár ő és bosszúhadjárata áll a középpontban, mégis sokkal többet ad. Részletesen ismerhetünk meg minden szereplőt, még akkor is, ha csak mellékszereplő.
Edmond Dantés-t az első pillanatban megkedveltem. Bár bevallom, ez az érzés a történet előrehaladtával kicsit megváltozott.
Olyan dolgokon ment keresztül, amelyek másokat rögtön megtörtek volna, az őrületig hajszoltak volna. Ő mégis kitartott. Erős karakter, erős jellem. Bár én kicsit úgy éreztem, megtalálható benne az őrület apró szikrája, hiszen a bosszú ilyen mértéke és formája nem feltétlenül köthető épeszű emberhez. De úgy érzem, épp azért volt jó ez a könyv, mert így lett megírva.
Bár manapság elképzelhetetlen, hogy a bosszú ilyen formája nyújtson igazságot, ezt maga az igazságszolgáltatás teszi lehetetlenné, de itt kétségem sem volt afelől, hogy ez volt a megoldás.
Ez az a könyv, amit kétség nélkül nevezek kalandregénynek. Izgalmas volt, egyáltalán nem volt lapos, végig színvonalat tudott nyújtani, amely fenntartotta az érdeklődésemet az utolsó oldalig. Edmond Dantés megkapta a jutalmát, ami a szenvedéséért cserébe járt, az őt elítélők pedig büntetésüket. Bár néhol kegyetlen, mégis csodálatos és kalandos volt az egész, és a végén megkaphattam a teljes és tökéletes lezárást.

>!
Európa, Budapest, 1984
1402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630730553 · Fordította: Csetényi Erzsi
18 hozzászólás
Dawnofmyth>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Lenyűgöző történet volt, alig bírtam letenni. Valaha fiatalkoromban olvastam, de akkor nem fogott meg, bezzeg most :) Edmond viszontagságos életét és lassú bosszúját éltem meg vele. Miután grófként visszatér, igazán hideg és kőszívű karakternek látjuk, miközben látjuk, hogy igenis számítanak neki a régi jóbarátok. Nagyon szépen felépíti a gróf karakterét, elég fondorlatosan mozgatja a szálakat. Ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, ámbár okos volt Edmond, a grófként egyszerűen zseniális, hihetetlenül jól terelgeti az ellenségei útját. A legjobb mégis az volt, hogy a végén le tudta zárni a múltat és kész volt újra élni :)

1 hozzászólás
könyvillat>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Megvan az az érzés, amikor valami nagyon kívánt, finom hamit megvásárolva, vagy elkészülte után, mohón a szádba veszed és az a csodálatos, vágyott, jól ismert ízkavalkád szétfut az egész testedben, lelkedben, majd meg sem várva, hogy lenyeld máris kapsz a következő falat után?
Edmond Dantés kalandos élet útját úgy faltam, mint az előbb említett kedvenc megevését. Nem tudtam egyik falat után sem, még levegővételnyi időre sem megállni.
Sokadik olvasás után is nem csak hogy ugyanolyan jó, hanem még mindig talál az ember benne olyan finomságot amire azt tudja mondani, hogy: „ez igen”.
Bársonyos tapintású történetvezetése, végeláthatatlan, sok oldalú, izgalmas és szövevényes eseménysorai abszolút a teljesség igényét nyújtja.
Simogat és hívogat és már nem ereszt.
Dumas, szerintem legjobban megírt műve.
Persze ugye – „ízlések és pofonok” – lehet nem mindenkit varázsol el, de úgy gondolom hogy biztosan hatással lesz arra aki a kezébe veszi a könyvet.
Jó szívvel tudom ajánlani bárkinek aki szereti a Napóleoni kort és a kalandregényeket.
Készülj fel, mert hosszú iromány. Pár napig lefoglal és ha belemerülsz egy hétvégéd az olvasás fogja dominálni. De nagyon megéri, az az ízvarázs, amit érezni fogsz utána.

2 hozzászólás
Lunemorte P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Mindenféleképpen alapmű! Egy unalmas mondat sem volt, amit meg tudnék említeni…Végig izgultam a főszereplőkkel a történetet. Emlékszek, annyira befordultam amikor vége lett, hogy napokig alig szóltam akárkihez is…Vártam a folytatást, noha tudtam hogy nincs…

3 hozzászólás
Sapadtribizli>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Befejeztem. Kilenc hónapig olvastam Monte Cristo történetét, velem volt jóban-rosszban, világjárvány előtt és aközben is. Számíthattam rá, ha épp nem volt mit olvasnom, ha kis felüdülésre vágytam vagy éppen ha csak nem volt energiám valami komolyabbat olvasni. Sok minden történt ez alatt a 9 hónap alatt, de a Monte Cristo grófja mindig biztos pont volt, beleolvadt az életembe és most már úgy érzem, hogy bizony hiányozni fog Edmond Dantes és a többiek csűrcsavaros története – még ha, meg kell valljam, azért tartott ilyen sokáig az olvasása, mert egy-két fejezetnél több ritkán csúszott csak. Hiába szerettem, csak így, adagolva tudtam igazán jóízűen fogyasztani, de így megtette a hatását.
Jó szívvel fogok gondolni mindig ezekre a nem mindennapi történetekre és persze a grófra is, magára. Jó volt eltölteni ezt a hosszú időt vele! :)

madárka>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Egyszerűen zse-ni-á-lis.
Nagyon sajnálom, hogy ennyi ideig olvastam, bár igazából két nagyobb blokkban végeztem ki: a nyáron és most az elmúlt 2-3 napban.
Azt hiszem, mindent elmondok azzal, ha annyit mondok, hogy az 1200 oldal alatt egyetlen percig sem untam a könyvet, minden sorát élveztem. A végén, egészen az utolsó 2-3 oldalig fogalmam sem volt, hogy ténylegesen mi fog történni, noha egy félmondat jóval korábban elárulta, hogy mi a szándéka Monte Cristo grófjának.
A regény végkimenetelére és Monte Cristo sorsára nézve megszámlálhatatlan elképzelésem volt, és természetesen egyik sem jött be. Mégis azt éreztem, hogy ez volt a legtökéletesebb befejezés. (Arról az apróságról nem beszélve, hogy imádom a kissé szívfacsaró hepiendeket…)

A jövőben egészen biztosan el fogom még olvasni, remélhetőleg rövidebb idő alatt. Addig pedig marad bennem az érzés, hogy új kedvenc könyvem lett! :)

3 hozzászólás
JBollok92>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Gyönyörű stílusban megírt regény, olyan, amely az első betűtől az utolsóig rabul ejt, és nem ereszt el. Még kamaszkoromban olvastam, most pedig, egy kihívás kapcsán vettem elő újra, de nem bántam meg, élveztem minden sorát. Edmond bosszúja, bár ma elképzelhetetlen, nagyon is érthető indokokon alapul. Megfosztották a szabadságától, a reménytől, és mindentől, ami valaha fontos volt neki. Ő mégis kitartott nem bomlott meg az elméje, és később, mikor gróf lett belőle, szépen lassan nekiát a terve végrehajtásahoz Bírtam, ahogy az egyszerű ember (mert a lelkében az maradt) leleményességével irányította a szálakat. Bár hosszú regény volt, a jövőben egyszer mindenképpen újraolvasom majd.

eme>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Újraolvasás 2012

Vannak erények, melyek bűnné válnak, ha túlzásba viszik őket.

Nem titok, hogy ha kalandregényről van szó, inkább klasszikust olvasok, mint kortársat. Ezekből is olyanokat, amelyekben nincsenek technikai csodák és kütyük, terük és idejük általában körülhatárolható, mentes a fantasy elemektől – mégis sokkal inkább meg tudnak fogni.
Dumas regényéből sem hiányzik semmi, ami egy kedvemre való kalandregényhez szükséges. Minden kellék kéznél van, a szerző pedig használja is őket, mégpedig mesterien. Van benne erény és bűn, nemes lélek és megvetésre méltó aljasság, szerelem, féltékenység, árulás és bosszú, igazságtalanság és igazságtevés, börtön és regényes szökés, kalózok, rablók, kincses sziget, méregkeverés, titkosírás, végrendeletek a szükséges fordulatokkal és csavarokkal, meglepő véletlenek, lelepleződések – egyszóval minden.
Ami viszont meglepett: mi minden más is van ebben a regényben, amire anno, tizenévesen nem figyeltem fel. Egyrészt a társadalmi háttér, a napóleoni háborúk ideje, a politikai machinációk, de a kor hétköznapjainak élete is, arisztokráciától az olasz partok rablótársadalmáig, másrészt a földi és isteni törvények, az igazság, igazságosztás, öntörvénykezés problematikája.
A kaland mögött fontos kérdések állnak: van-e joga az egyénnek az őt ért sérelmet saját kezűleg orvosolni? Játszhatja-e ember az isteni gondviselés, igazságosság szerepét? Van-e határa az igazsághoz való ragaszkodásnak? Meddig lehet elmenni az igazságosztásban? Szentesítheti-e a cél az eszközt?
Edmond Dantés minden eszközt megkap ahhoz, hogy megvizsgálhassa, esetleg megválaszolhassa ezt a kérdést. Az élettől a sebet, ami eléggé mély ahhoz, hogy ne felejtsen és ne tudjon megbocsátani, Faria abbétól tudást, bölcsességet, leleményességet, kitartást és persze, ami egyáltalán nem elhanyagolandó: a mesés vagyont. Ez utóbbi nélkül igencsak kérdéses, mennyire sikerült volna Dantés bosszúja/igazságosztása (még így is az). Meg persze megkapott mindent Fortunától is: a véletlenek általában az ő kezére játszanak.
Dantés pedig 33 évesen, holtából feltámadva visszatér igazságot osztani. Monte Cristo grófjaként, néha Szindbádként és egyéb szerepekben. Vértelen, sápadt arccal, szívet-lelket nélkülöző, kegyetlen, komor, tántoríthatatlan elhatározottsággal építi ki hálóját. Csakhogy a hálóba nemcsak a vétkesek ragadnak bele, hanem ártatlanok is, így a vétlen Dantés bűnössé válik. Saját bűnének tudata pedig átértékeli a dolgokat, Dantés másként néz a világra, saját tetteire, önmagára, aki, miként a Sátán, egy percre Istennek képzelte magát, de keresztény alázattal belátta, hogy a legfőbb hatalom s a véghetetlen bölcsesség egyedül csak Isten kezében van. Utolsó üzenete: Várni és remélni.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Ez a könyv jó hosszú volt, de nagyon izgalmas, tetszett.
Szerettem a szereplőket és a helyszíneket és a rengeteg nagyszerű érzelmeket, amik jellemezték a történetet. Remek volt a könyv stílusa is, nem véletlen, hogy a szerző kalandos történetei ilyen népszerűek világszerte. Csodás, látványos filmek készülhetnek a regényeiből.
Kár hogy mostanság nem adják ezeket a tévében.
Nehéz korszak volt, amikor a regény játszódik, dívott az árulás, a kapzsiság és természetesen a szerelem sem maradt ki, annak minden örömével és bánatával együtt.
Szóval érdemes volt elolvasni ezt polc leszakasztó, monumentális művet.

sztinus>!
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Romantikusnak romantikus. Klasszikusnak klasszikus.
Kár, hogy unalmas cimke nincs, mert az sokszor ráírhattuk volna. Amikor nem ezt éreztem, nagyon tetszett, az egèsz törtènet, a börtönlèt, és a bosszú felèpítése, miközben törtènt mindenfèle más is, de sokszor nem voltam lelkes, hogy mèg mindig ezt a könyvet olvasom.
Sokat segített, hogy közösen olvastuk molytársakkal.
Itt fogadom magamnak, hogy jövőre egy darab klasszikus 1000 oldal felettit olvasok max. Idèn volt, ami megfeküdte a gyomromat.


Népszerű idézetek

takiko>!

Minden bajra két orvosság van: az idő és a csend.

Kapcsolódó szócikkek: csend · idő
15 hozzászólás
bordeaux I>!

[…] Monte Cristo gróf úrnak egyedül csak Monte Cristo gróf úr parancsol.

75. oldal, 5. könyv

14 hozzászólás
eme>!

– Rómában mintegy ötezer kötetes könyvtáram volt. Azzal, hogy ezeket többször végigolvastam, rájöttem, hogy ha jól kiválasztunk százötven könyvet, megtaláljuk bennük mindazt, amit tudnunk kell, ha nem is az emberi ismeretek összességét.

I. 171. o.

4 hozzászólás
Algernon P>!

Minden emberi bölcsesség belefér e szavakba: „Várni és remélni!”

eme>!

Vannak erények, melyek bűnné válnak, ha túlzásba viszik őket.

III. 149. o.

5 hozzászólás
Madame_Truska>!

Azt hiszem, az ember nem arra született, hogy ilyen könnyen elérje a boldogságot! A boldogság olyan, mint az elvarázsolt szigetek palotái, amelyeknek kapuit sárkányok őrzik. Harcolni kell érte, hogy meghódítsuk…

I. könyv 5. fejezet (1972-es kiadás 38. oldal.)

Lélle P>!

– Fájdalom! – mondta Monte Cristo. – Ez a mi szegény emberiségünk egyik büszkesége, hogy minden ember azt hiszi önmagáról, hogy boldogtalanabb, mint egy másik boldogtalan, aki ott sír és nyöszörög mellette.

346. oldal, Harmadik kötet - A múlt (Európa, 1972)

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
Vave>!

Két tekintet van: a testé meg a léleké. A testi szem néha feledhet, de a lélek szeme örökké emlékezik.

II. kötet, 414. oldal

Lélle P>!

– […] a politikában nincsen gyilkosság. Politikában, kedvesem, hiszen ön is csakúgy tudja, mint én, nem emberek vannak, hanem eszmék, nem érzések, hanem érdekek. A politikában nem ölnek meg egy embert: mindössze akadályt hárítanak el.

99. oldal, Első kötet - Apa és fiú (Európa, 1972)

bürök>!

Senki sem tud jobban örvendeni az ingyen páholynak, mint egy milliomos.

536. oldal (Magyar Könyvklub, 2005)


Népszerű triviák

gesztenye11>!

A szereplők kapcsolatai A Monte Cristo grófja című regényben (angolul)

[upload.wikimedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Kapcsolódó alkotók: Alexandre Dumas


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Barabás Tibor: Végvári legenda
Jules Verne: Sándor Mátyás
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Jókai Mór: Bárou-l dă cîgán / A cigánybáró
Annie Pietri: A Napkirály kémnője
Daisy Goodwin: Viktória
Gaby Schuster: A sors kezében
Timothée de Fombelle: Ég és föld között