45. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Monte ​Cristo grófja 921 csillagozás

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Edmond Dantés tengerészt igazságtalan vádak alapján életfogytig tartó fegyhazbüntetesre ítélik a világ legbiztonságosabbnak hitt börtönében. If varából eddig még soha senkinek nem sikerült megszöknie. A rabságban barátságot köt a rejtélyes Faria abbéval, aki tanítványáva fogadja, és egy hatalmas kincs lelőhelyének titkát is rábízza. Amikor az abbé meghal, Dantés az egyetlen lehetséges menekülési módot választja: bevarrja magát a
papnak szánt halottas zsákba, melyet a mit sem sejtő fegyőrök a tengerbe vetnek. Egy közeli szigeten ér partot, majd felveszi egy csempészhajó, amely hamarosan kiköt Monte Cristo szigetén…

A Könyvmolyképző kiadásai rövidített, átdolgozott változatok. Csetényi Erzsi fordítását Majtényi Zoltán dolgozta át. Az Új Ex Libris kiadása is rövidített átdolgozás.

Eredeti mű: Alexandre Dumas: Le Comte de Monte-Cristo

Eredeti megjelenés éve: 1845

Tartalomjegyzék

>!
Adamo Books, Budapest, 2016
ISBN: 9789633877302
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708204 · Fordította: Csetényi Erzsi, Majtényi Zoltán
>!
Európa, Budapest, 2011
1600 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792981 · Fordította: Csetényi Erzsi

18 további kiadás


Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Edmond Dantès · Napóleon · Haydée · Valentine de Villefort · Maximilien Morrel · Gérard de Villefort · Mercédès Herrera · Robespierre · Albert de Morcerf · Édouard de Villefort · Eugénie Danglars · Faria abbé · Fernand Mondego · Franz d'Épinay · Gaspard Caderousse · Giovanni Bertuccio · Héloïse de Villefort · Oliver Cromwell

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 395

Most olvassa 66

Várólistára tette 584

Kívánságlistára tette 209

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Kicsivel több mint egy hónapot töltöttem a könyv olvasásával, és félreértés ne essék, nem azért, mert nem tetszett, hanem mert ténylegesen ki akartam élvezni és megérteni minden mozzanatát.
Ennek ellenére is nehéz bármit is mondani róla. A csillagok száma is mutatja, hogy terjedelme és a hosszas leírások ellenére is nagyon szerettem. Valamit megmozgatott és megváltoztatott bennem.
Ez a könyv sokkal több, mint Edmond Dantés története. Bár ő és bosszúhadjárata áll a középpontban, mégis sokkal többet ad. Részletesen ismerhetünk meg minden szereplőt, még akkor is, ha csak mellékszereplő.
Edmond Dantés-t az első pillanatban megkedveltem. Bár bevallom, ez az érzés a történet előrehaladtával kicsit megváltozott.
Olyan dolgokon ment keresztül, amelyek másokat rögtön megtörtek volna, az őrületig hajszoltak volna. Ő mégis kitartott. Erős karakter, erős jellem. Bár én kicsit úgy éreztem, megtalálható benne az őrület apró szikrája, hiszen a bosszú ilyen mértéke és formája nem feltétlenül köthető épeszű emberhez. De úgy érzem, épp azért volt jó ez a könyv, mert így lett megírva.
Bár manapság elképzelhetetlen, hogy a bosszú ilyen formája nyújtson igazságot, ezt maga az igazságszolgáltatás teszi lehetetlenné, de itt kétségem sem volt afelől, hogy ez volt a megoldás.
Ez az a könyv, amit kétség nélkül nevezek kalandregénynek. Izgalmas volt, egyáltalán nem volt lapos, végig színvonalat tudott nyújtani, amely fenntartotta az érdeklődésemet az utolsó oldalig. Edmond Dantés megkapta a jutalmát, ami a szenvedéséért cserébe járt, az őt elítélők pedig büntetésüket. Bár néhol kegyetlen, mégis csodálatos és kalandos volt az egész, és a végén megkaphattam a teljes és tökéletes lezárást.

13 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Mindenféleképpen alapmű! Egy unalmas mondat sem volt,amit meg tudnék említeni…Végig izgultam a főszereplőkkel a történetet. Emlékszek,annyira befordultam amikor vége lett,hogy napokig alig szóltam akárkihez is…Vártam a folytatást,noha tudtam hogy nincs…

3 hozzászólás
>!
sztinus P
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Romantikusnak romantikus. Klasszikusnak klasszikus.
Kár, hogy unalmas cimke nincs, mert az sokszor ráírhattuk volna. Amikor nem ezt éreztem, nagyon tetszett, az egèsz törtènet, a börtönlèt, és a bosszú felèpítése, miközben törtènt mindenfèle más is, de sokszor nem voltam lelkes, hogy mèg mindig ezt a könyvet olvasom.
Sokat segített, hogy közösen olvastuk molytársakkal.
Itt fogadom magamnak, hogy jövőre egy darab klasszikus 1000 oldal felettit olvasok max. Idèn volt, ami megfeküdte a gyomromat.

>!
madárka
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Egyszerűen zse-ni-á-lis.
Nagyon sajnálom, hogy ennyi ideig olvastam, bár igazából két nagyobb blokkban végeztem ki: a nyáron és most az elmúlt 2-3 napban.
Azt hiszem, mindent elmondok azzal, ha annyit mondok, hogy az 1200 oldal alatt egyetlen percig sem untam a könyvet, minden sorát élveztem. A végén, egészen az utolsó 2-3 oldalig fogalmam sem volt, hogy ténylegesen mi fog történni, noha egy félmondat jóval korábban elárulta, hogy mi a szándéka Monte Cristo grófjának.
A regény végkimenetelére és Monte Cristo sorsára nézve megszámlálhatatlan elképzelésem volt, és természetesen egyik sem jött be. Mégis azt éreztem, hogy ez volt a legtökéletesebb befejezés. (Arról az apróságról nem beszélve, hogy imádom a kissé szívfacsaró hepiendeket…)

A jövőben egészen biztosan el fogom még olvasni, remélhetőleg rövidebb idő alatt. Addig pedig marad bennem az érzés, hogy új kedvenc könyvem lett! :)

3 hozzászólás
>!
eme P
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Újraolvasás 2012

Vannak erények, melyek bűnné válnak, ha túlzásba viszik őket.

Nem titok, hogy ha kalandregényről van szó, inkább klasszikust olvasok, mint kortársat. Ezekből is olyanokat, amelyekben nincsenek technikai csodák és kütyük, terük és idejük általában körülhatárolható, mentes a fantasy elemektől – mégis sokkal inkább meg tudnak fogni.
Dumas regényéből sem hiányzik semmi, ami egy kedvemre való kalandregényhez szükséges. Minden kellék kéznél van, a szerző pedig használja is őket, mégpedig mesterien. Van benne erény és bűn, nemes lélek és megvetésre méltó aljasság, szerelem, féltékenység, árulás és bosszú, igazságtalanság és igazságtevés, börtön és regényes szökés, kalózok, rablók, kincses sziget, méregkeverés, titkosírás, végrendeletek a szükséges fordulatokkal és csavarokkal, meglepő véletlenek, lelepleződések – egyszóval minden.
Ami viszont meglepett: mi minden más is van ebben a regényben, amire anno, tizenévesen nem figyeltem fel. Egyrészt a társadalmi háttér, a napóleoni háborúk ideje, a politikai machinációk, de a kor hétköznapjainak élete is, arisztokráciától az olasz partok rablótársadalmáig, másrészt a földi és isteni törvények, az igazság, igazságosztás, öntörvénykezés problematikája.
A kaland mögött fontos kérdések állnak: van-e joga az egyénnek az őt ért sérelmet saját kezűleg orvosolni? Játszhatja-e ember az isteni gondviselés, igazságosság szerepét? Van-e határa az igazsághoz való ragaszkodásnak? Meddig lehet elmenni az igazságosztásban? Szentesítheti-e a cél az eszközt?
Edmond Dantés minden eszközt megkap ahhoz, hogy megvizsgálhassa, esetleg megválaszolhassa ezt a kérdést. Az élettől a sebet, ami eléggé mély ahhoz, hogy ne felejtsen és ne tudjon megbocsátani, Faria abbétól tudást, bölcsességet, leleményességet, kitartást és persze, ami egyáltalán nem elhanyagolandó: a mesés vagyont. Ez utóbbi nélkül igencsak kérdéses, mennyire sikerült volna Dantés bosszúja/igazságosztása (még így is az). Meg persze megkapott mindent Fortunától is: a véletlenek általában az ő kezére játszanak.
Dantés pedig 33 évesen, holtából feltámadva visszatér igazságot osztani. Monte Cristo grófjaként, néha Szindbádként és egyéb szerepekben. Vértelen, sápadt arccal, szívet-lelket nélkülöző, kegyetlen, komor, tántoríthatatlan elhatározottsággal építi ki hálóját. Csakhogy a hálóba nemcsak a vétkesek ragadnak bele, hanem ártatlanok is, így a vétlen Dantés bűnössé válik. Saját bűnének tudata pedig átértékeli a dolgokat, Dantés másként néz a világra, saját tetteire, önmagára, aki, miként a Sátán, egy percre Istennek képzelte magát, de keresztény alázattal belátta, hogy a legfőbb hatalom s a véghetetlen bölcsesség egyedül csak Isten kezében van. Utolsó üzenete: Várni és remélni.

>!
WolfEinstein 
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Ez a legjobb kaladregény, amit valaha olvastam. Egyetlen pillanatra sem hagyta lankadni az érdeklődésemet. Remek a cselekmény szövése, nagyszerű fordulatok vannak benne, érdekesek és jól kidolgozottak a karakterek. Minden apró mozzanatot kellően megmagyaráz (néha talán egy kicsit túl szájbarágósan is), így nem marad az olvasóban megválaszolatlan kérdés. Persze jogos az az ellenszenv, amit a főszereplő sokakból kivált az engesztelhetetlen bosszúvágyával és azzal, hogy csaknem istennek képzeli magát, de én pont abban látom a történet igazi mondanivalóját, hogy képes ezen felülemelkedni, így Edmond Dantés jellemfejlődéséről szól ez a csaknem 1500 oldal. Új kedvencet avatok.

1 hozzászólás
>!
Sipor P
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

A világ egyik legkedvesebb könyve számomra. Ez számomra A Kalandregény.
Monte Cristo grófja talán az egyik legtitokzatosabb könyvszereplő, akiről valaha olvastam.
10 éve volt a kezemben a könyv, akkor tinédzserként teljesen más érzéseket keltett bennem.
Újraolvasva más élmény volt, talán nem annyira intenzív. Mindenesetre tagadhatatlanul nagy hatással volt rám ez a könyv.
Ez a Dumas (vagy az egyik fantomírója, ha volt neki) nagyon tudott valamit.

3 hozzászólás
>!
Véda MP
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Most nem azért de biztos nincs még egy olyan hülye, aki az olvasást a suliban elsinkófálta, megnézte a belőle készült filmet, majd felnőttként mégis elolvasta egyetlen idézet miatt: http://moly.hu/idezetek/178305

13 hozzászólás
>!
tamikasipke
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Dumas annyira szépen ír, hogy gyanítom, ha 4000 oldalasra írta volna a könyveit, akkor is világsikerek lettek volna.
Itt minden sor a helyén van, a könyv közepe felé kicsit elhagyatottnak érezhetjük magunkat a hirtelen előkerült rengeteg cselekményszál miatt, illetve az újonnan felbukkant szereplők tömegétől (bevallom, én kerestem egy karakter térképet, hogy ki kicsoda pontosan, és milyen összefüggésben is van a másikkal), de minden szál a könyv végére teljesen a helyére kerül.

Bosszút állni ilyen gondosan kidolgozott terv szerint csak több évtizeden keresztül táplált dühvel és haraggal lehet, amire én biztosan képtelen lennék. A bosszú, az utálat csak mérgez, ahogy ez Dantes esetében be is következett. A „felnőtt” Edmondot nem szerettem; túl kegyetlen, túl számító. Persze az események tudatában érthető, hogy miért is vált keseredetté, és örömmel tapasztaltam, hogy a könyv végére a legtöbb álarcot ledobta végre, és kicsit felcsillant a régi Edmond.

Dumas igazi kalandregény író, fűszerezve cselszövéssel, raboskodással, csipetnyi szerelemmel, egyszóval nagyon jó volt olvasni a könyvet.

5 hozzászólás
>!
brigi11 P
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Olyan régóta olvasom már ezt a történetet, hogy miután bezártam a második kötetet kerestem, hogy hol a harmadik, csak utána fogtam fel a VÉGE feliratot.
Ha anno 20 évvel ezelőtt, amikor először megpróbálták a kezembe nyomni nem riaszt el a hossza, akkor tuti imádtam volna minden egyes sorát. Most egy kicsit idősebb fejjel voltak részek, amik nem érdekeltek, főleg a francia társasági élet vagy Danglars pénzügyi akciói, de ennek ellenére ez egy hihetetlenül jól felépített regény, amiben minden korosztály megtalálja a kedvére valót és én nagyon megszerettem Edmond Dantèst.


Népszerű idézetek

>!
takiko

Minden bajra két orvosság van: az idő és a csend.

Kapcsolódó szócikkek: csend · idő
10 hozzászólás
>!
julietbordeaux

(…) Monte Cristo gróf úrnak egyedül csak Monte Cristo gróf úr parancsol.

75. oldal, 5. könyv

10 hozzászólás
>!
eme P

Rómában mintegy ötezer kötetes könyvtáram volt. Azzal, hogy ezeket többször végigolvastam, rájöttem, hogy ha jól kiválasztunk százötven könyvet, megtaláljuk bennük mindazt, amit tudnunk kell, ha nem is az emberi ismeretek összességét.

I. 171. o.

3 hozzászólás
>!
eme P

Vannak erények, melyek bűnné válnak, ha túlzásba viszik őket.

III. 149. o.

5 hozzászólás
>!
Madame_Truska

Azt hiszem, az ember nem arra született, hogy ilyen könnyen elérje a boldogságot! A boldogság olyan, mint az elvarázsolt szigetek palotái, amelyeknek kapuit sárkányok őrzik. Harcolni kell érte, hogy meghódítsuk…

I. könyv 5. fejezet (1972-es kiadás 38. oldal.)

>!
Algernon +SP

Minden emberi bölcsesség belefér e szavakba: „Várni és remélni!”

>!
Sli SP

– Fájdalom! – mondta Monte Cristo. – Ez a mi szegény emberiségünk egyik büszkesége, hogy minden ember azt hiszi önmagáról, hogy boldogtalanabb, mint egy másik boldogtalan, aki ott sír és nyöszörög mellette.

346. oldal, Harmadik kötet - A múlt (Európa, 1972)

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
>!
Vave

Két tekintet van: a testé meg a léleké. A testi szem néha feledhet, de a lélek szeme örökké emlékezik.

II. kötet, 414. oldal

>!
Sli SP

– (…) a politikában nincsen gyilkosság. Politikában, kedvesem, hiszen ön is csakúgy tudja, mint én, nem emberek vannak, hanem eszmék, nem érzések, hanem érdekek. A politikában nem ölnek meg egy embert: mindössze akadályt hárítanak el.

99. oldal, Első kötet - Apa és fiú (Európa, 1972)

Kapcsolódó szócikkek: ölés, gyilkolás · politika
>!
bürök

Senki sem tud jobban örvendeni az ingyen páholynak, mint egy milliomos.

536. oldal (Magyar Könyvklub, 2005)


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Rostás Péter: Bútorművészet Magyarországon 1800–1850
Honoré de Balzac: Kurtizánok tündöklése és nyomorúsága
Kökény Andrea: Angol-amerikaiak Texasban 1821–1845
Molnár András: A fiatal Deák Ferenc
Honoré de Balzac: Grandet Eugénia
Honoré de Balzac: Eugénie Grandet
Honoré de Balzac: Goriot apó / Grandet Eugénia
Jókai Mór: A két Trenk / Trenk Frigyes
Jay Akhtar – Csákváry Ferenc (szerk.): Nagy csaták 6.
Ben Weider – David Hapgood: A Napóleon-gyilkosság