Kean, ​a színész 15 csillagozás

Alexandre Dumas – Jean-Paul Sartre: Kean, a színész

Az olvasó talán meglepve látja egymás mellett Sartre és Dumas nevét. valóban aligha képzelhető el két ellentétesebb írói alkat, mint a Monte Christo grófja, illetve a Szavak szerzője. Még meglepőbb, hogy Sartre igen keveset változtatott az eredeti darabon; a cselekményt gyakorlatilag változatlanul hagyta, egyes jeleneteket szó szerint vett át. Mindössze annyit tett, hogy egy kis filozófiát csöppentett bele. Ám ettől az eredetileg szórakoztatásra szánt darab egy csapásra ízig-vérig egzisztencialista művé változott. Mindkét fél sokat nyert az „együttműködéssel”: Sartre végre hús-vér szereplőkkel, izgalmas fordulatokkal, bonyolult intrikákkal kápráztat el bennünket, Dumas pedig komoly klasszikusként, elmélyült filozófusként jelenik meg.

>!
Európa, Budapest, 1989
208 oldal · Fordította: Mészöly Dezső

Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

mohapapa I>!
Alexandre Dumas – Jean-Paul Sartre: Kean, a színész

Nem tudom elválasztani a könyv borítóján is látható Haumann Péter fenomenális játékától a darabot. Próbáltam úgy olvasni, hogy ne halljam az ő hangsúlyait, de esélytelen voltam.
Ezért nem tudom, miatta tetszik-e nagyon a darab, vagy önmagában hordja az értékeit. De hogy még sokszor el fogom olvasni, az biztos!

chamichaze>!
Alexandre Dumas – Jean-Paul Sartre: Kean, a színész

Bár a fülszöveg a filozófiát, az egzisztencialuzmust emeli ki, nekem az első gondolatom a játékosság volt. Kean végigparádézza a darabot. Ha színész lennék százszor inkább ez lenne a szerepálmom, mint a Hamlet, vagy Rómeó, már ha színészként a színházról akarnék játszani. Olvasva is nagyon szórakoztató volt, de nagyon sajnálom, hogy nem láttam még színpadon.


Népszerű idézetek

chamichaze>!

Herceg (abban a hangnemben, melyben a színészeknek szokás gratulálni) Egyszerűen – csodálatos volt!

160. oldal

chamichaze>!

December tizennyolcadikán föllépett, s olyan megrendítően mondta el Hamlet monológját, hogy kicsordult a könny a szememből.
KEAN Na látja!
ANNA Igen. Csak az a baj, hogy az este a Lear király volt műsoron.

69. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Albert Camus: A lázadó ember
Albert Camus: A pestis
Albert Camus: A pestis / A bukás
Albert Camus: Az idegen
Albert Camus: Közöny / A pestis / A bukás
Simone de Beauvoir: Az öregség
Henri Bergson: Idő és szabadság
Henri Bergson: A gondolkodás és a mozgó
Montaigne – André Gide: A tapasztalásról
Albert Camus: Regények és elbeszélések