Egy ​orvos feljegyzései 85 csillagozás

Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

– ​Herceg… -mondta a grófné réveteg pillantással.
– Tessék.
– Ki az a férfi ott, ott lejjebb, de Guéménée mellett?
– Az a barna bőrű, fekete szemű, mozgékony arcú férfi? Az, grófné, alighanem valami főtiszt, akit őfelsége a porosz király küldött ide…
Ez a párbeszéd Dubarry grófné, XV. Lajos francia király szeretője és Richelieu herceg, Franciaország marsallja között zajlott le. De valóban, ki is ez a rejtélyes férfiú, ez a Joseph Balsamo – mert hiszen róla van szó –, aki szerepeit állandóan cserélgetve jelenik meg az olvasó előtt? Ki ez a szabadkőműves, ez a kétezer esztendős, örökéltű Acharat, ez az alkimista, aranycsináló, magnetizőr, múltba látó és jövendőmondó lélekidomár, aki párizsi, Szent Kolozs utcai rejtekhelyéről igazgatja a francia forradalom előkészületeit, sakkban tartja Párizs félelmetes rendőrfőnökét, s látnoki képességű médiumai,a sápatag vidéki bárólányka, Andrée, és a forróvérű, szenvedélyes olasz Lorenza révén a háttérből irányítja a… (tovább)

Joseph Balsamo címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1848

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa · Alexandre Dumas

>!
Európa, Budapest, 1979
1454 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630713659 · Fordította: Antal László
>!
Európa, Budapest, 1975
1454 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630702975 · Fordította: Antal László
>!
Európa, Budapest, 1974
1458 oldal · keménytáblás · ISBN: 963070241X · Fordította: Antal László

Enciklopédia 2


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Youditta>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

Jaj, de hiányzott nekem a nagy cselszövő, mesélő Dumas.
Ebben a regényben is minden van, ami egy jó Dumas regényhez szükséges. Cselszövés, kaland, uralkodó, királyi udvar, szerelem..Annyira szeretem, ahogy Dumas keveri a szálakat. Tényleg mindig elképzelem, ahogy előre lerajzolja magának, hogy ki kivel hogyan keveredik össze, ki kinek árt,stb.. Mestere ennek Dumas.
Nagyon tetszett, hogy volt benne alkímia és szabadkőművesség is. Több kritika szerint kicsit kidolgozatlan volt, és túl sok volt, van benne valami. Túl sok mindenbe fogott bele Dumas, néha a kevesebb több.
Richelieu és XIV itt most XV Lajos kapcsolata, ármánykodása megunhatatlan Dumas és a rajongók számára is. Kicsit zavart, hogy a könyv végén szinte csak Gilbert és Andree kapcsolatával foglalkozott Dumas, ott jó lett volna még Dubarryné, Richelieu stb ármánykodását is követni, de összességében összeszedett, jól megírt regény.

Andrée P>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

Ezt a könyvet még tizenéves fejjel emeltem el a családi könyvespolcról, akkor nagyon tetszett és most, közel 20 évvel később újraolvasva is ugyan olyan jó, és ugyan olyan szívesen olvasom Dumas sorait.
Ennek a könyvnek a varázsa számomra egyrészt abban rejlik, hogy egészséges módon keveredik benne a kitaláció, a misztikum, a valós történelmi személyek illetve történelem. Mindezeket olyan mesteri módon sikerült összekeverni, hogy sokszor a teljességgel bizonyosan kitalált és hihetetlen dolgokon is elgondolkozik az ember, hogy ez biztosan nem valóság?
A másik dolog, ami miatt örömmel olvasom, hogy a francia forradalom előtti, szerintem zűrzavaros időket jeleníti meg, ahol érdekes módon kapcsolódott egymásba az alkímia, a szabadkőműves szemfényvesztés, az arisztokraták dorbézolása és a szegények tengődése. Mindezekből sikerült egy ilyen varázslatos regényt összegyúrni.

Habók P>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

Jaj, nagyon nekem való. Minden romantikus klisé benne van. A fiatal szegény fiú, aki gazdag és hatalmas akar lenni, a szívtelen, gőgös,hiú bárókisasszony, a nemeslelkű fivér, a bölcs, ám emberi hibáktól nem mentes tudós, és mellé a királyi udvar udvaroncokkal, szeretőkkel, cselszövésekkel… Nagyon szerettem.

Outwar>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

A napkirály uralkodását követve Franciaorszag egy tékozló uralkodó kezébe került.A könyv ezt a hanyatlást követi végig komoly mellékszálakkal ötvözve.Nagyszerű a jellemábrázolás,mondhatni shakespear-i karakterek.A hangulat ugyanez.Nem értek egyet azzal,hogy nem kerek a történet.Szinte semmi sem marad tisztázatlan.Sokszínűsége a lényege s az,hogy érintőlegesen foglalkozik a botanikával,alkímiával,filozófiával,politikával meggyőződésem szerint tudatos,misztikumot sugalló.

kiki_roller I>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

Párbaj első vérig
Az immár beindult történet itt kicsit leül: Az egész társaság odahagy csapot-papot és útrakel Versailles felé. Új szereplők tűnnek fel, Balsamó meg eltűnik. Az író is érezhette hogy fel kell dobnia kicsit a dolgot, úgyhogy egy kardpárbajnak is tanui lehetünk. Na most kardpárbajt leírni, ugye az nem piskóta. Nem olyan, mint filmen. Mi a francot írhat ide az ember? Részletesen, jobbra csap, balra vág, sitty-sutty hogyan forgatta a kardot? Hát nem. Akkor hogyan jelenítsük meg a múló időt? Hát azt sem. No, Dumas is elintézni ripsz-ropsz, az egyik szereplő megsebesül a kezén. Első vér. Aztán mintha mi sem történt volna folytatják útjukat. Ügyes!

Na de, na de mire elolvastam, egészen másként tekintek a könyvre. Hiszen a fenti kiragadás csupán egy epizód volt, mintha egy éveken át futó TV szériából ragadnánk ki. Teljesen biztos, hogy ugyan Dumas neve alatt jelent meg, de ezt nem(csak) ő, hanem az egész műhely írta, így aztán érthető miért annyira más egy-egy rész stílusa, sőt cselekményvezetése is. Mondhatják mások (mondják is), olyan ez mint egy mese, csakhogy elkezdtem egy másik könyvet is, a végeláthatatlan Síron túli emlékeimet (Chateaubriand). Onnan a furcsa cím, hogy ezeket az emlékiratokat csak halála utáni kiadásra engedélyezte a szerző. Elsőnek egy ujság közölte, hónapokon át, részletekben. És mivel szerkeszteni, lektorálni és mindent kellett, voltak lukas hónapok. No, ezt töltötték ki az Egy orvos feljegyzései részleteivel, szintén sorozat szerűen.
És akkor még nem írtam a szabadkőművességről, Cagliostróról (aki itt Balsamo néven is megjelenik) sem alkímiáról, a bölcsek kövéről, a hipnózisról, arról, hogy orvoslásról nem is nagyon olvas az ember, sőt a könyv végéig nem nagyon lehet eldönteni, kiről is szól, ki a főhős, kiért kell drukkolni. Nagyon király. (és királyné)

kucséber>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

Nyilván a körforgás végett olyan a befejezés amilyen. Az egészben nem is a cselekmény a lényeg, ahogyan a Rózsa neve sem csupán szórakoztat – hanem szimbólumokban mesél. Olvasmányos , ízes hangvételű … alkimistai mű. Sőt egyenes utalás van benne a Viharra! A szálak összefutnak – azt azért túlzásnak tartom, hogy Franciaország Európa közepe … már bocsánat Európa közepe a Kárpát – medence * a Magyar Királyság területe. És akkor nem is olyan nehéz összevarrni a szálakat … ma mikor ezt már írom biztos erősebb a forint!
A liliomot tipord lábbal… pföjj !

p_m_linda>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

Nagyon tetszett, olvasmányos, izgalmas, már-már lebilincselő.

Tarja_Kauppinen IP>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

A négy csillag a két történetszál értékelésének az átlaga. A Balsamo-Lorenza-szabadkőművesség-alkímia szálra nyugodt szívvel adnék 5/5-öt, őróluk szívesen olvastam volna még többet is. Andrée viszont mindvégig roppant ellenszenves volt, Taverney-éktól és az udvari előkelőségektől időnként kinyílt a zsebemben a bicska.
A Dumas-tól megszokott magas színvonalon megírt, igen szórakoztató és élvezetes, rendkívül sokrétű, kiválóan felépített könyv. Nem ez lett a kedvenc Dumas-regényem, de kétségkívül megérte elolvasni.

valdav>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

Dumas-hoz méltón nagyívű, élvezetes, olvasmányos mű, ugyanakkor a végére már nagyon belefáradtam… A természetfeletti vonulat miatt nálam a – nem kevésbé romantikus, de mégis valahogy „hitelesebb” – A három testőr trilógiánál hátrébb sorolódik.

Ajnácska>!
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései

Az ajánlások alapján arra számítottam, többet fogok tudni olvasni a szabadkőművesekről, vagy az alkimistákról…..Rengeteg szálon keresztül futtatja a történetet, ezek felhasználásával fogja össze az egészet. Tipikus Dumas. Nehéz olvasmány. Az életet habzsoló franciaországi uralkodót mutatja be és, hogy az ország hogy hanyatlik és szikkad ki, amíg a nagy urak csak mulatnak és dőzsölnek, mit sem törődve az őket eltartó pór néppel…Furcsa, hogy a múlt, ismétli önmagát…..


Népszerű idézetek

Parlandorka I>!

– Mondja csak, méltóságos uram – vágott közbe Rafté –, mi a fenének vette a nyakába ezt az igát, amit miniszterségnek hívnak? Ennyire megunta a nyugalmat és az életet?
– Barátocskám, mindenbe belekóstoltam már, csak még ebbe nem.
– Ne mondjon már ilyet! Nem kóstolta még az arzént se; miért nem tesz abból is a csokoládéjába, csak úgy kíváncsiságból?

III. kötet, 164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: arzén
Parlandorka I>!

– Hát a pénzügy, felség?
– Ó, a pénzügy az más; oda szakembert tettem.
– Bankárt?
– Dehogy… katonát. A bankárok már eleget szipolyoztak.
– Jóságos Isten! És a hadügy?
– Nyugodjék meg, oda pénzember kerül.

III. kötet, 153. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pénzügy
ilu_milu>!

Elgondolni azt a rosszat, amit embertársunknak kívánunk, soha nem olyan borzasztó, mint látni bekövetkezését.

ilu_milu>!

Nincs dühítőbb annál, mint ha valaki a hibájával kérkedik; ha erényével, az még csak hagyján.

Youditta>!

Filozófus! De még mennyire! Persze, hogy az volt, ha ugyan az élvezet és a kényelem megvetését filozófiának nevezzük. Annyi bizonyos, hogy nem volt hozzászokva az elpuhult élethez; pedig hány embert elpuhít a szerelem.

195. oldal, 1975

Csilla_Farkas>!

A Rajna bal partján, Worms császári várostól néhány mérföldnyire, a Selz folyócska forrásvidékén kezdődnek az első láncai több hegységnek, amelyeknek púpos hátai úgy futnak tova észak felé, mintha felriasztott bölénycsorda enyészne el arra a ködben.

(első mondat)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anatole France: A Lúdláb Királynő
Charles Dickens: Két város regénye
Charles Dickens: Két város
Anatole France: Thaisz / Az istenek szomjaznak
Hugh Walpole: Judith Paris
Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta
Juliette Benzoni: Virradat
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel
Chantal Thomas: Búcsú a királynétól
Juliet Grey: A fényűzés napjai