A ​három testőr (A három testőr 1.) 641 csillagozás

Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr Alexandre Dumas: A három testőr

Egy fiatalember kalandjait meséli el, akit d’Artagnannak hívnak, és elhagyja az otthonát, hogy testőr lehessen. D’Artagnan nem tartozik a címben említett testőrök közé; azok a barátai , Athos, Porthos és Aramis – elválaszthatatlan férfiak, akiknek a jelmondata így hangzik: „Egy mindenkiért, és mindenki egyért”.

A Móra és a Könyvmolyképző rövidítve, átdolgozva jelentette meg a művet. Csatlós János fordítását használták, Majtényi Zoltán volt az átdolgozó. Az Új Ex Libris is rövidített, átdolgozott változatot adott ki.

Eredeti mű: Alexandre Dumas: Les trois mousquetaires

Eredeti megjelenés éve: 1844

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A Világirodalom Remekei, Horizont könyvek

>!
Adamo Books, 2016
ISBN: 9789633877081
>!
Adamo Books, 2016
ISBN: 9789633877098
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492493 · Fordította: Csatlós János, Majtényi Zoltán

23 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Athos · D’Artagnan · Aramis · Porthos · Milady · Richelieu · Tréville · XIII. Lajos

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Le pont de la Tournelle · Luxembourg palota · Meung


Kedvencelte 126

Most olvassa 30

Várólistára tette 330

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Alexandre Dumas: A három testőr

Nagyon szerettem. Hamar a rabjává váltam, sajnáltam, hogy csak kevés időt szántam alkalmanként az olvasására, de akkor tényleg nagyon élveztem.
Remek történet, kalandos, tele intrikával és érzelmekkel. Aramis nagy kedvencemmé vált, őt szerettem talán a legjobban az egész történetből.
Kellőképpen komoly és épp megfelelően humoros. Bátran ajánlom mindenkinek az olvasását, aki egy kicsit is ki akar kapcsolódni.

>!
Evelena
Alexandre Dumas: A három testőr

Ennyi adaptáció után már nagyon rám fért, hogy végre elolvassam ezt az igazi klasszikust.
Ilyennek kéne lennie a kötelező olvasmányoknak, máris szívesebben olvasna a legtöbb diák.
Van benne kaland, barátság, szerelem, ármány, nyomozás, éjjeli találkák és sok-sok kardozás.
Annyira szeretem a négy barát történetét, bár kicsit még többet is tudtam volna olvasni róluk. Ahogy elbódítják a férfias charme-jukkal a hölgyeket. :D
Miladyt nagyon utáltam, minden jelenetétől kirázott a hideg, a könyvben tényleg egy számító, rosszindulatú kis dög, akit csak önös érdekek vezérelnek.
Constance is keveset volt, pedig kedveltem a karakterét. spoiler.
Viszont ami leginkább kiemelkedő ebben a történetben, az a HUMOR, ami tényleg megérdemli a csupa nagy betűt, mert nagyon feldobta az eseményeket.
Annyira élveztem az olvasását, szinte repültek azok 100-100 oldalak.
Sajnáltam a végkifejletet, olyan keserédes volt számomra.

>!
Chöpp 
Alexandre Dumas: A három testőr

Háromszor olvastam nagy gyönyörűséggel. Imádni való történet!

4 hozzászólás
>!
Rézangyal
Alexandre Dumas: A három testőr

Kedvencem, utazókönyvem. Bármerre is vessen a sors, A három testőr velem utazik. Megjárta Párizst, Skóciát, Norvégiát, Svédországot, Prágát és most már kétszer Londont is. Athos a kedvenc karakterem, és nem, nem érdrkel, hogy a folytatásokban már egyáltalán nem olyan, mint amilyennek ebben a könyvben megismertük. A történet okos, fordulatos, cselekményben gazdag és emellett vicces is. Csodálatosan festi le a kort, amiben játszódik, nem véletlenül örök kedvenc.

>!
Arianrhod MP
Alexandre Dumas: A három testőr

Gyerekként imádtam. Emiatt akartam felülni a határőr lovára, mert másként hogy válhatna az ember lovaggá? (Sajnos a ló nem csak álldolgállt, hanem el is indult, így én pedig inkább többé nem ismételtem meg a kísérletet.) És persze beiratkoztam vívóleckékre. Na meg nyüstöltem a szüleimet, hogy vigyenek nyaralni Párizsba, ahol megtekinthettem a színhelyeket.

Sajnos ez a könyv az oka, hogy ez a vágyam egész életemben megmaradt, miszerint ha tetszett egy regény helyszíne, azt föltétlen fel kell keresnem. Sajnos mindig csak elmosódó képeket kaphatunk így, tekintve, hogy az időgépet még nem konstruálták meg.

>!
ptagi P
Alexandre Dumas: A három testőr

Kellemessé tette az elmúlt időszak takarítós óráit, mert suvickolás közben hallgathattam.
Igaz, így ha kicsit lemaradtam, nemcsak a lakás vált rendetlenné, hanem a fonalat is elvesztettem, és ugorhattam vissza 1-2 fejezetnyit.
Viszont nagyon tetszett a szövevényes cselekmény, egyszer biztosan papír alapon is a kezembe veszem majd! :)

1 hozzászólás
>!
Agatha_Emrys
Alexandre Dumas: A három testőr

Hiszitek vagy sem, most először olvastam Dumastól. Igazából jobb volt a könyv, mint amitől tartottam, de azért nem annyira.

Erős epizodikusság jellemezte a művet, nagyobb részekre lehetne osztani a cselekményt, melyek között ott vannak azok a bizonyos „filler” epizódok, amik kissé untattak.
A könyv az 1600-as években játszódott, szóval a szereplők elég dramatikusan tudtak viselkedni, amikor szerelemről vagy a becsületről volt szó, amin én csak a szememet forgattam, de mellé még borzasztóan udvariasak is voltak egymással, ez viszont inkább tűnt komikusnak, főleg bizonyos szituációkban, ami őszintén szólva sokszor megmosolyogtatott.

Na most a Három Testőr ugyebár valójában a negyedik, D'Artagnan történetét meséli el, aki a legfiatalabb a négy testőr közül és egy eszes, bátor főhősnek van beállítva. De én nem így láttam őt. Kimondom kereken: nem kedveltem. Igazából a könyv felénél húztam fel magamat azon, amit Miladyvel tett. spoiler Persze Milady sem egy angyal (távol áll tőle), de amit D'Artagnan tett az egy aljas húzás volt. És ezen kívül még mást is csinált, ami ellenszenvessé tette, de a fent említett ponton telt be a pohár nálam.

A többi testőrről szívesen megtudtam volna még többet, de hát ugye nem ők voltak itt a középpontban most. Milady karaktere érdekes volt, tetszettek azok a rövid fejezetek a vége felé, ahol bepillantást nyerhettünk kicsit a fejébe és láthattuk hogyan szőtte terveit.

Igazából sokáig 3,5 csillagon állt nálam a regény, de a befejezést furcsának és lacklusternek éreztem, úgyhogy marad a 3*…
Egyszeri élménynek elment, de nem maradt meg bennem túlságosan.
Viszont most, hogy ezen túl vagyok lássuk az oroszlánt, legközelebb a monstrum Monte Christo grófja a soros, amihez nagyobb reményeket fűzök!

4 hozzászólás
>!
Bogas P
Alexandre Dumas: A három testőr

Ármány! Szerelem! Intrika! Méregkeverés! Még több szerelem! Bátorság és barátság!

Alexandre Dumas bemutatja:
A három testőr és a nők meg az a feltörekvő mitugrász, valami D'Artagnan

Na, de tényleg, az ifjú D'Artagnan eleinte úgy viselkedik, mint az elefánt a porcelánboltban, számos beszélgetést félbehagy, hogy kivont karddal elporozzon rossz szelleme után, és barátságát a három testőrrel arra alapozza, hogy először mindegyikkel jól összebalhézik. Aztán csak sodródunk vele kalandról kalandra, bajból bajba, Franciaországból Angliába és vissza.
A női szereplők lehetőségei, a korszaknak megfelelően, eléggé korlátozottak – az egyiket folyton elrabolják, a királyné pedig állandóan sír… ám azért a legnagyobb intrikus és legádázabb tigris a kontinensen Milady. (Halkan teszem hozzá, hogy Milady mint véresszájú ellenfél, igen sötét színekkel van ugyan festve, de három jó testőrünk közül az egyik egy önbíráskodó alkoholista, a másik egy élveteg piperkőc, a harmadik pedig egy ájtatoskodó szoknyavadász. Ők a hőseink.)
Ideális nyári olvasmány: egyrészt kalandos, szellemes és szerelmes, másrészt főleg nyáron van időm ilyeneket olvasni.

>!
modus_operandi
Alexandre Dumas: A három testőr

Csodálatos, hogy ez a könyv még mindig éli virágkorát, 170 év távlatából is. Nagyon cselekményes, mégsincs túlírva, a szereplők hozzák a korszaknak megfelelő jellemjegyeket: szeretőt tartó királyné, hű bizalmas, az életüket egy szép szóért beáldozó, lovagias testőrkatona..
Én az eredeti, hosszú változatát olvastam és olvasom mindig, részemről érthetetlen, miért kellett lerövidíteni egy történetet, ami úgy jó, ahogy van.

>!
Paulina_Sándorné
Alexandre Dumas: A három testőr

Filmen régebben nagyon szerettem. Charlie Sheen korszakomban. Jó volt úgy elolvasni a könyvet, hogy a szereplőket a film alapján képzeltem magam elé. Nagyon jó a történet, barátságról, összetartásról. Megjelenik a szerelem, az intrika és a cselszövés is. Milady nagyon meggyőző személyiség, könnyedén befolyásol embereket. Dumas nagyon jól ír, mondhatni számomra látványosan.


Népszerű idézetek

>!
eme P

Athos a szabad akarat híve volt. Csak akkor adott tanácsokat, ha kérték. Akkor is legalább kétszer kellett kérni.
– Rendszerint csupán azért kérünk tanácsot – szokta mondani –, hogy ne tartsuk meg, vagy ha megtartjuk, legyen kinek szemrehányást tenni a tanácsért.

II. 32. oldal

>!
Razor SMP

Mindenki egyért, egy mindenkiért.

9. fejezet: D'Artagnan élre tör

5 hozzászólás
>!
Róka P

(…) helytelen volna egy kor cselekedeteit egy másik kor szemszögéből megítélni.

46. oldal, 35. fejezet - A sötétben minden macska fekete

1 hozzászólás
>!
Sapadtribizli P

A részegek és szerelmesek lépteit, mint tudjuk, Isten vigyázza.

166. oldal, A PÁSZTORÓRA

>!
Ákosman I

– Tudja-e, ki rabolta el a feleségét?
– Nem, kegyelmes uram.
– De azért csak gyanakszik valakire?
– Igenis, kegyelmes uram; úgy láttam azonban, hogy a biztos úr haragszik rám, mert gyanakszom; ezért már nem is gyanakszom.

140. oldal

1 hozzászólás
>!
Katze

Semmitől nem fut úgy az idő, s nem rövidül meg úgy az út, mint ha valamilyen gondolat lenyűgözi egész mivoltát, egész lelkét annak, aki gondolkodik. A külső lét ilyenkor szinte alvás csupán, s ennek az alvásnak álma az a bizonyos gondolat. Hatására az idő elveszti tartalmát, a tér elveszti kiterjedését. Elindulunk valahonnan, megérkezünk valahová, csupán ennyit tudunk. Bejárt utunkból az emlékezet csak valamiféle homályos ködöt fogad be: számtalan elmosódó kép úszik benne, fák, hegyek, tájak.

2 hozzászólás
>!
Ákosman I

– Egész éjszaka így akarunk ügetni, uram? – kérdezte.
– Nem, Planchet, te már meg is érkeztél.
– Tessék? Megérkeztem? Hát uraságod?
– Én még néhány lépéssel tovább megyek.

226. oldal

1 hozzászólás
>!
anesz P

– Uram, az ember nem arra gondol, amire szeretne, hanem ami eszébe jut.

256. oldal

>!
Zsu99

Igen, az unalom volt XIII. Lajos leggyötrelmesebb betegsége;a király nemegyszer karon fogta valamelyik udvaroncát, behúzta egy ablakmélyedésbe, és így szólt hozzá: „Hogyishívják úr, unatkozzon velem!”

77-78. oldal, 6. fejezet - Őfesége XIII.Lajos király (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: XIII. Lajos

A sorozat következő kötete

A három testőr sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: A katedrális
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Rejtő Jenő (P. Howard): Csontbrigád
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Vavyan Fable: Mesemaraton
Daniel Defoe: Robinson Crusoe
Jules Verne: Nemo kapitány