A ​fekete tulipán 251 csillagozás

Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„A ​haarlemi tulipántársaság díjat tűzött ki a szénfekete nagy tulipán fölfedezésére – nem merjük azt mondani, hogy létrehozására –, ami akkor megoldatlan probléma volt, sőt megoldhatatlan problémának is látszott, ha tekintetbe vesszük, hogy abban a korban még a természettől fogva sötétbarna fajta sem létezett.

Mondogatták is, hogy a díj alapítói akár kétmillióra is szabhatták volna a díjat százezer frank helyett, minthogy a dolog úgyis kivihetetlen.

De azért a tulipánkertészeket mégiscsak lázas izgalom fogta el. Némely kertészek átvették magát az ötletet, de megvalósíthatóságában nem hittek; a műkertészek fantáziája azonban olyan élénk, hogy ámbár eleve kilátástalannak ítélték elképzeléseiket, mégsem tudtak többé másra gondolni, mint arra a nagy fekete tulipánra […].

Van Baerle is azok közül a tulipánkertészek közül való volt, akiket magával ragadott az ötlet; Boxtel azok közé tartozott, akiket az üzlet érdekelt.”

A XVII. századi Hollandiában… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1850

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Zsebkönyvek, Klub klasszikusok, A modern könyvtár, Alexandre Dumas, Kincses Könyvek

>!
Európa, Budapest, 2012
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794077 · Fordította: Hevesi Sándor
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
ISBN: 9789633447819
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
220 oldal · ISBN: 9789632995786

12 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 19

Most olvassa 7

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Sajnos, nem találtuk meg a közös hangot. A könyv első felével nagyon szenvedtem. Sokszor bosszantott, borzasztó vontatott volt, félre is tettem 1 hónapra. Aztán újra neki ugrottam. A második fele sokkal érdekesebb volt, a vége pedig tetszett is. Kár, hogy ez nem tudja feledtetni az első benyomásokat. :(
Úgy érzem, hogy Dumas nem nekem való, pedig szemeztem A három testőrrel is.

>!
Európa, Budapest, 1967
228 oldal · puhatáblás · Fordította: Hevesi Sándor
10 hozzászólás
pwz IP>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Igen, a gyanútlan olvasó – még ha el is olvassa a fülszöveget – azt hiszi, hogy majd ebből a sokak által jól ismert „La Tulipe Noire”-ból, vagyis az Alain Delon-os, 1964-es Fekete tulipán filmből kapunk valamit:
http://www.youtube.com/watch…
:D, hát nem! :D Dumas Hollandiában, a 17. században játszódó fekete tulipános – vagyis „szín tisztán” a fekete növény körül szövődő cselekményekből építkező – története sokakat megihletett már a TV-ben, vagy a filmproducerek között (1920, 1921, 1937, 1988), de mi, magyarok, csak az 1964-es Alain Delon-os verziót képzeljük az igazinak. Ha az angol nyelvű Wikipédián rátekintesz, akkor azt olvashatod, hogy van némi kapcsolat Dumas eredeti története és ama filmes verzió között. Viszont ha egy kicsit még kutatsz, akkor a film adatlapján ki is írják, hogy semmiféle köze sincs Dumas művéhez. A forgatókönyvírók csak felhasználták a címet – egyébként egy remek kis kardozós filmhez!  Szeretik/szerették is mindenütt! Hogy is kezdődött nálunk Az öreg bánya titka?
http://www.dailymotion.com/video/xpltow_az-oreg-banya-t…
Ezt a zenét már hallottam valahol…! ;)
No, és akkor az „oridzsinál” történetről is néhány szót. A kezdés, a de Witt-testvérek meglincselése igen erős leírás lett, mintha egy mai zombis-trancsírozós filmet néznénk. Ha utánanézel az 1672. augusztus 20-án, Hágában történteknek, akkor viszont rájössz, hogy Dumas még így is „lájtosan" adta át az ottani eseményeket. Ami viszont utána következik, az egy aranyos szerelmi történet, miközben sokat megtudhatsz a hollandok tulipán imádatáról, és persze az emberi álnokságról is. A 88-as rajzfilm nem hiába írta át egy kicsit a karaktereket „mesés” verzióra. :D Nem egy Monte Cristo, de mégis kellemes kis olvasmány – ez is Dumas. ;)

>!
Európa, Budapest, 1967
228 oldal · puhatáblás · Fordította: Hevesi Sándor
3 hozzászólás
Vackor6 P>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Dumas-t pattogó tűz és forró ital mellett érdemes fogyasztani.
Telis-tele kalanddal, furmányos csavarintásokkal, és a majdhogynem kötelező, ám mégis tökéletesen tálalt ármánnyal és szerelemmel…. Emellett még a csodás humor, a gyönyörű nyelvezet és a pazar hangulatkeltés az, ami különlegessé teszi más könyvekkel szemben.

2 hozzászólás
rebeka202 P>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Első könyvem volt Alexandre Dumas-tól, de remélem nem az utolsó, mert nagyon tetszett!
A régebbi klasszikus könyvek nekem sajnos valamiért soha nem szoktak tetszeni. Mindig vontatottnak érzem és unalmasnak. Viszont ez a könyv nagyon is olvastatta magát és sokszor tényleg nem tudtam letenni, ami meglepett.
Nem voltak benne unalmas leírások (na, jó talán 1-2). A szereplők sem voltak úgy túlbonyolítva, egyszerű érzelmek uralkodtak egészen a történet végéig.
Maga a történet fő szála, a tulipán nagyon különlegessé tette az olvasmányt. Vitt bele valami olyat, ami más könyvekben nincs. És a helyszín is különleges volt. Nem sok könyvet olvastam, amelynek a helyszíne Hollandia lett volna.

Szerintem az író nagyon jól csavarta a történetet. Elég érdekes fordulatok voltak benne, amikre azért tényleg nem gondoltam volna. Kezdjük az elejével: spoiler Persze voltak még jelentős fordulatok, de nem akarok az egész könyvet lespoilerezni..
Érdekes és számomra nem mindennapi volt az is, hogy az író az olvasókhoz is szólt. Tetszett, amikor ilyeneket írt, hogy: „az olvasó tehát kitalálta…” vagy például: nem tehetjük meg az olvasóval, hogy nem mondjuk el.. Közelebb hozott a könyvhöz és a történethez. Olyan volt, mintha én is külső szemmel látnám a dolgokat, mintha én is mesélő lennék.

A szereplők valósághűek voltak. Bizony vannak ilyen gonosz, irigy emberek is és vannak ennyire megszállott emberkék is, mint a főszereplőnk. És persze mindig mindenki a méltó jutalmát, vagy épp büntetését kapja azért cserébe, amit ő tett.

Ami kicsit összezavart, az az azonos névválasztás volt a két Corneliusnak, és az elején kétszeri olvasás után sem nagyon értettem a politikai dolgokat. De a lényeg az teljesen átjött :)
Lehet, majd újraolvasom, csak kell egy saját példány!

4 hozzászólás
Ildó P>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Ez volt az első olvasásom Dumas-tól, és nagyon tetszett a stílusa.
Igazán szívet melengető kis történet volt ez, amelyben egyértelmű, ki a jó, és ki a rossz. A végén nem is alakulhatna másképp a történet, mint ahogy az olvasó is várja, mindenki a megérdemelt sorsot kapja.
Nem voltak nagy csatajelenetek, pörgős események, mégis megkaptam azt az izgalmat, ami végig fenntartotta az érdeklődésem, egészen elmerített a történetben, és szorítottam a két fiatalnak, hogy minden jóra forduljon, minden kiderüljön.
Az ő szerelmük olyan finoman bontakozik ki, ahogy a tulipánhagyma hajt ki a föld mélyéről. Kedves szavak, apró, finom érintések által, igazán meseszerűen jön létre ez az ártatlan kapcsolat.
Külön tetszett, ahogy a regény közben az író kitekintett a történetből meg-megszólítva az olvasót. Véletlenül sem lehet elveszíteni a fonalat a könnyedén kitalálható cselekményben, ugyanis folyamatosan felidézte az előzményeket, visszautalt korábbi részletekre, ami már-már túl szájbarágósnak is tekinthető, de a gördülékeny stílus feledteti ezt az aprócska hibát, ha ezt lehet annak nevezni.
A tulipán pedig tényleg az egyik legszebb virág a maga egyszerűségével, és én most nagyon szeretnék egy nagy csokornyit belőle. Az sem baj, ha nem fekete. :)

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Kifejezetten jó kalandregény volt, nagyon tetszett.
Sokkal jobb volt mint filmen, igaz nem rajongtam AD-ért és nagyon régen láttam.
Mindig szerettem a szerző könyveit, igazi klasszikus kalandregényeket és történelmi könyveket írt.
Remek karakterek és gyönyörű helyszínek jellemzik a könyveit, nem csoda hogy színpompás filmeket tudtak készíteni belőlük.

>!
Móra, Budapest, 1994
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631171523 · Fordította: Hevesi Sándor
brena>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Hallgattam. Első Dumas regényem,bevallom…mindig is vonzott a cím miatt, és mindig úgy gondoltam,hogy ez kb olyan mint Zorró. De nem az,és nagyon tetszett. Olyan könnyed délutáni könyv. Mennék most rögtön Hollandiába a tulipánok közé! Azt hiszem fogok még Dumast olvasni.

3 hozzászólás
DaTa >!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Tipikus Dumas stílus. Romantikus, kicsit ömlengős, kicsit terjengős, kicsit naiv, kicsit szájbarágós, de olyan szép, de olyan magával ragadó, de olyan kellemes!

Ibanez P>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Megvallom, engem is behúzott a csőbe, mert én is emlékeztem a Delon filmre, hogy valami zorrós-kardozós-igazságosztós? kaland, szóval így álltam neki… és még az elején le se esett, hogy ez nem az lesz, voltaképpen vártam, hogy mikor lesz a tulipántermesztő békés fickóból harcos kardforgató hős :-D Aztán persze leesett, hogy ez nem az lesz :-D De sebaj, így is marhára élveztem az olvasást, ebben tényleg minden van: egy kis történelem, aztán szerelem (okés, ez az első látásra holtig tartó szerelem, nos, okés, Dumas :-D), ármány ármány hátán, gonoszok (huh, Rosa apját hányszor agyonvertem volna, most komolyan)… Persze az egész történetben tudható, hogy a vége azért majd milyen lesz, de akkor is annyira izgulunk minden egyes jelenetnél, minden egyes hagymáért, no meg az ellenség méltó megbüntetéséért… Ami nem tetszett nagyon, az a legvégén egyrészt Vilmos pálfordulása (nincs szó róla, vajon miért is gondolta meg magát a Witt testvérekkel kapcsolatban), másrészt az ármány szomszéd sorsának hirtelen lezárása spoiler se volt szerintem „méltó” büntetés neki. Mindenesetre a könyvet mindenképp olvassátok el, nagyon jó kis sztori :-D

Aurore>!
Alexandre Dumas: A fekete tulipán

Dumas történelmet tanít nekünk, Dumas kalandos, Dumas fordulatos, Dumas romantikus és még humoros is, és mi mindezekért szeretjük, sőt imádjuk Dumas-t. (Fél csillag levonás azért, mert az elején annyit kellett erőlködnöm, hogy felfogjam a hátteret, és mert a végén – szerintem – kicsit leül a történet, pedig a kettő között faltam a lapokat, mint a parancsolat.) Ezúton mondok köszönetet a Mesternek az átéjjelibaglyozódott, álmatlan éjszakákért!

>!
Európa, Budapest, 1967
228 oldal · puhatáblás · Fordította: Hevesi Sándor

Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

„Olykor eleget szenvedünk ahhoz,
hogy jogunk legyen soha azt nem mondani:
– Nagyon-nagyon boldog vagyok."

242. oldal (Kriterion, 1973)

4 hozzászólás
Ardnazil>!

… a gonosz gondolatokban az a legrettentőbb, hogy a rosszlelkű emberek lassanként megbarátkoznak velük.

66. oldal, Európa 1967

manabooks>!

Csakhogy az igazi tulipánkertész szemében szörnyű bűntett megölni egy tulipánt. Embert ölni még csak hagyján.

55. oldal

Cheril>!

– Hát van még egy fekete tulipán? – kérdezte Róza összerázkódva.
– Igen, hogyne, a Boxtel-féle.
– És milyen?
– Istenem, hát fekete.

25. fejezet, 232. oldal (Sensus Kiadó, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: tulipán
Vackor6 P>!

– Ejnye, Gryphus mester, hát nem jól gyógyítottam meg a karját, vagy sokallja, amit fizetett érte? – kérdezte Cornelius nevetve.
– Ellenkezőleg, hogy a manó vinné! Ellenkezőleg – dörmögött a porkoláb –, nagyon is jól igazította be a karomat; éppen abban van a boszorkányság, hogy hat hét múlva már úgy használhattam, mintha semmi sem történt volna vele. Így aztán a buitenhofi orvos, aki pedig érti a dolgát, újból el akarta törni, hogy aztán annak rendje és módja szerint igazítsa vissza, és azzal biztatott, hogy aztán teljes három hónapig nem vehetem hasznát.

116. oldal, 15. fejezet - A kis ablak

Vackor6 P>!

    Hogy miről beszélt aznap este a két fiatal teremtés? Hát miről beszélnek a szerelmesek Franciaországban a küszöbön álldogálva, Spanyolországban az erkély korlátján át és Keleten a teraszról kihajolva?
    Olyasmiről, ami szárnyakat ad az óráknak, és hímes tollakat kötöz az idő szárnyaira.

163. oldal, 20. fejezet - Mi történt azon a héten?

Aurore>!

Első pillanatban arra gondolt, hogy a drága csomagban talán Bengáliából vagy Ceylonból érkezett új hagymák vannak, de csakhamar rájött, hogy Cornelius de Witt nem tulipánkedvelő, hogy ő csak az eleven emberrel foglalkozik, aki nagyon rossz növény, kevésbé kellemes a szemnek is, s akit kivirágoztatni meg éppen sokkalta nehezebb.

57. oldal, 7. fejezet - A boldog ember megismerkedik a boldogtalansággal (Európa, 1967)

Aurore>!

Azok közé a finom lelkű emberek közé tartozott, akik irtóznak mindentől, ami közönséges, és elszalasztják a legjobb alkalmakat, mert nem tudnak rálépni a közönséges útra, a középszerű emberek széles országútjára, amely mindenüvé elviszi őket.

192. oldal, 28. fejezet - A virágok éneke (Európa, 1967)

Enola87 P>!

… az ember mindig többet kap az Égtől, mint amennyi a boldogságához szükséges és mindig eleget kapott ahhoz, hogy ne legyen boldog.

55. oldal

Enola87 P>!

… az ember lehet bátor anélkül, hogy kiabálna.

13. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / Beszterce ostroma
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Jules Verne: Nemo kapitány / 20 000 Leagues Under the Sea
Jules Verne: Utazás a Föld körül
Kerstin Gier: Zafírkék
Neil Gaiman: Csillagpor
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Jules Verne: Húszezer mérföldnyire a tenger alatt
Jules Verne: Utazás a tenger alatt