Scarlett (Elfújta a szél 2.) 283 csillagozás

Alexandra Ripley: Scarlett

1991. ​szeptember 25-e nagy napja volt az amerikai könyvkiadásnak; végre napvilágot látott Margaret Mitchell immár klasszikussá lett amerikai nagyregényének, az Elfújta a szél-nek a folytatása, Alexandra Ripley tollából. Igen, a varázslatos szépségű és törhetetlen akaraterejű Scarlett O'Hara visszatért!
Az Elfújta a szél végén váltunk el tőle, amint dacosan felszegte állát, és elhatározta, hogy visszahódítja a daliás, a gátlástalan, az ellenállhatatlan kalandort, Rhett Buttlert – akit elveszített, mert későn döbbent rá, hogy szereti.
A Scarlett lapjain végigkövethetjük ennek a különleges asszonynak az útját, magányon, megvetettségen, társadalmi emelkedésen és buktatókon, Amerika és Európa kínálta kalandokon át a nagyvilági élet csúcsáig, az elveszített szerelemtől a megtalált boldogságig.
Az amerikai kiadással egyidejűleg negyven nyelven megjelent regény máris óriási sikert aratott világszerte – a megjelenés utáni első hetekben már többet jövedelmezett, mint a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1996
>!
Európa, Budapest, 1994
948 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630756749 · Fordította: Dezsényi Katalin, Katona Ágnes, Sarlós Zsuzsa, Szántó Judit, Zsolt Angéla, Kiss Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 1992
950 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630753693 · Fordította: Dezsényi Katalin, Katona Ágnes, Sarlós Zsuzsa, Szántó Judit, Zsolt Angéla, Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Scarlett O'Hara · Ashley Wilkes

Helyszínek népszerűség szerint

Dublin


Kedvencelte 28

Most olvassa 13

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

csillagka P>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Folytatás más írótól mindig veszélyes, sőt ha meggondoljuk simán felér egy arculcsapással az eredeti szerző ellen.
Viszont ebben az esetbe az Elfújta a szél számomra nem volt befejezve, valami hiányzott és nem a romantikus vég, tovább akartam követni Scarlett életét, kibontva az a rettenetes harcot amit folytat magával és a környezetével.
Erre jó volt ez a könyv, szerintem jól fogta meg a lényeget, kidomborította az erős nőt a tetszeni akaró kislány helyett.
Szeretem Scarletett, már az első részben is szerettem és amivé vált az már tisztelni is tudtam, minden szeszélye és rossz tulajdonsága ellenére.
A férfi pedig férfi marad, akárhol is jelenik meg legyen az lóverseny, bál vagy netalán a legócskább köpködős piac. Összességében egy nagyon kellemes kis könyvet hozott össze a szerző, sokadik olvasás után is Írországi részek több száz oldalát 2 nap alatt tudtam le, belevarázsoltam a végébe.

8 hozzászólás
Annemary>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Számomra nagy élmény volt olvasni ezt a könyvet. Bár az első rész a favorit, és tudom, hogy semmi nem múlhatja fölül, de úgy érzem, méltó folytatás lett.
Igaz voltak dolgok, amik fölött nem bírok napirendre térni, mint pl. Scarlett hogy volt képes lemondani a két gyermekéről….
De ha kissé elfogult vagyok, akkor ezt nem veszem nagyon a számításba, így Scarlett jellemfejlődése, bármily hihetetlen is, de igen pozitív volt.
Hozzáteszem az ír táj, az emberek, az egész légkör engem elvarázsolt.
Szerintem nagyszerű olvasmány!

Évi112>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Ha ezt egy teljesen önálló könyvként kezelem, és elfelejtem egy kicsit, hogy az Elfújta a szél folytatása, akkor elmegy, helyeske. De ha nem feledkezem el erről a fontos tényről, akkor azért mélyen alatta marad az eredeti történetnek. Scarlett személyisége, de az egész történet is sokkal lágyabb és kevésbé különleges. Bár a Charlestone-t, Savannah-t vagy Írországot bemutató részek nem voltak rosszak, és a mellékszereplők is elmentek, elveszett az a különlegesség, amivel az Elfújta a szél annyira meg tudott fogni. Arról nem is beszélve, hogy a vége iszonyúan összecsapott lett.

Papusz>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Nagyon-nagyon féltem ettől a könyvtől – elvégre minek más által írt folytatással elrontani azt, ami úgy jó, ahogy van? Mivel nem ragaszkodom se szépen lekerekített befejezésekhez, se a happy endhez, én személy szerint nagyon is jól megvoltam az Elfújta a szél végével.

Szerencsére csalódtam, pozitívan, mert ha nem is volt olyan jó ez a könyv, mint az elődje, élveztem. Scarlett néha most is az őrületbe kergetett, de most mégis úgy döntöttem, szeretem (az Elfújta a szél után még nem volt egyértelmű), és nocsak, még fel is nőtt a végére. Rhettről inkább nem szólok egy szót se, ő Rhett marad, egyszerűen muszáj szeretni. Na és Cica. Kár, hogy Scarlett ráragasztotta ezt a szerencsétlen nevet, de hát mindegy, a kislányt attól imádom. Szép kis család.

A végén már kicsit sok volt a bálokból, nagynénikből, varrónőkből és idióta főrangúakből, de egye fene, volt itt azért lövöldözés is meg másféle horrorok.

Így hát, Scarlett, ha 5-öt nem is, 4 csillagot kiérdemelsz. Úgyis kitalálsz valamit, hogy felhúzd ötre, ahogy én téged ismerlek.

3 hozzászólás
Lady_L>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Nem voltak nagy elvárásaim, csak nagyon kellett nekem egy rendes hepiend, és mivel sejthető volt, hogy meg is fogom kapni itt, persze, hogy nekiálltam. Kb a harmadáig egész jó folytatás, igaz, nem olyan grandiózus, de minden a helyén van, próbál az eredeti szellemiségéhez igazodni, a már megszokott szófordulatokkal (igaz, kicsit indokolatlanul gyakran fog majd holnap gondolni még felesleges dolgokra is), kapunk egy kis történelmi hátteret is a fejezetek elején, de nem annyira nyomasztóan tragikus már Scarlett sorsa, jut egy kis szórakozáshoz is. Jobban is élveztem, mint az Elfújta a szelet, nem nehezedett rám. De aztán kiesett a magára erőltetett szerepből az írónő, és átfordult az egész Danielle Steelbe, anyám, Scarlett és Rhett ne menjen már delfineket nézni! Ezek után már csak a két név emlékeztetett arra, hogy elvileg az Elfújta a szél folytatásához van szerencsém, az egész írországi rész egy boci, boci tarka, mert se füle, se farka nem volt és akkor egyszercsak az égből odapottyant Rhett és hepiend.
Nem bántam meg, örülök, hogy lekerekítette a történetet nekem, de kár érte, egy 90-es éveket idéző, narancssárga naplementés, pálmafás, delfines félmeztelenül ölelkező pár illene a borítójára szerintem.

Judit91 >!
Alexandra Ripley: Scarlett

Folytatást írni más író művéhez mindig kétélű dolog, vagy nagyon jó lesz, vagy nagyon rossz.
Az Elfújta a szél ott ér véget, ahol Scarlett életében egy új fejezet kezdődik. A Scarlett itt veszi fel a fonalat, és követi tovább Scarlett életét.
Szerettem Scarlettet, felnőtt a regény során. Nyughatatlanséga, céltudatossága, makacssága megmaradt, de erős nővé vált Írországban.
Bár az Elfújta a szél örök kedvenc marad, és semmi nem múlhatja felül, de méltó folytatása lett a regény.
Más a stílus, sokkal pörgősebb, közvetlenebb, de nem is kell ugyanolyannak lennie.

KoalaN>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Az elfújta a szél után muszáj volt elolvasnom a folytatást. Nem mintha nem tetszett volna a vége úgy, ahogy van, de kellett valami, ami lenyugtatja a szívem. Végig éreztem, hogy ez azért nem Margaret Mitchell. Scarlett más volt, lágyabb. Az elején furcsa volt, de tudtam előre, hogy nem lehet visszaadni ugyanazt. Persze rengeteg mindenen átment, valahol elképzelhetőnek éreztem, hogy akár így is alakulhatott a személyisége, de azért túl nagy volt a változás. Voltak részek, amiket untam kicsit, de az is lehet, hogy csak azért, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen véget szánt neki az írónő.spoiler A vége úgy éreztem, hogy össze van csapva, illetve hogy lehet valakit Cicának nevezni? Nyilván angolul máris nem annyira furcsa a Cat – Katie, de ezt nem tudtam megszokni. Viszont összeségében tetszett!

Papp_Csilla>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Tudtad, hogy az Elfújta a szél Scarlettjéről és családjáról több mint 10 regényben olvashatsz? Nálam mind megtalálható a Könyvespolc.On. Még mielőtt elárulom, milyen sorrendben olvasd őket, beszéljünk kicsit az eredeti könyvről.

Azt gondolom, most, amikor a világunk kifordult a sarkaiból nem véletlenül választottam ezt a regényt. Nem tervezek hosszabb értekezést írni róla, de egy párhuzamra azért rávilágítanék. Ez a regény az amerikai polgárháború kitörésénél kezdődik és főként a déliek szemszögéből követhetjük végig az eseményeket és láthatjuk, hogyan törlődött el egy egész korszak a történelemből, melyet csak így egyszerűen elfújt a szél. Azt hiszem mi is elmondhatjuk majd magunkról, hogy volt a vírus előtti és lesz a vírus utáni életünk. Jó esetben a köztes időben átformálódik a szemléletünk és talán végre sikerül felfedezni az igazán fontos dolgokat. Tudjuk majd értékelni, ha kenyér van az asztalon, és ha azt meg is oszthatjuk a szüleinkkel, és nem maszkban és gumikesztyűben kell majd találkoznunk velük.
Szerintem manapság, ha felteszem a kérdést, hogy láttátok-e az Elfújta a szél című filmet, az emberek nagy többsége igennel felel. Na, és olvastátok? Hmmm…
http://www.hajdupress.hu/cikk/elfujta-a-szel-kultusz-1-resz

1 hozzászólás
encus625 P>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Nagyon szerettem az Elfújta a szélt, ezért már régóta tervezem, hogy elolvasom ezt a könyvet is. Annak ellenére, hogy furcsának találom, hogy valaki más ír folytatást a könyvhöz. Először nehéz volt visszacsöppenni a történetbe, erősen kellett visszaemlékezni, hol maradt abba a könyv, ki kicsoda.
Scarlett nekem itt túl naiv volt abban, hogy mindig azt várta, hogy mikor tér vissza a férje. Túlságosan is hozzászokott, hogy mindent megkap, amit kigondol, és hogy az ő felfogása szerint pénzen mindent meg lehet venni. Nem tudom, hogy mennyiben más személyiség itt Scarlett, mint korábban. Ezt talán csak akkor tudnám megítélni, ha egymás után olvasnám a 2 könyvet. Túlságosan görcsösen akart ebben a könyvben Scarlett mindent, pedig amikor elengedte magát, akkor jobban alakultak a dolgok, pl a vitorlázás.
Ritka egybeesés és talán korábban nem is figyeltem volna fel rá, de Scarlett anyai nagyapja harcolt Napóleon mellett Austerlitznél és Borogyinónál is, én pedig nemrég fejeztem be a Háború és békét. :)
Tetszett az O’Hara család életöröme, az írországi élet is érdekes volt. Amúgy miért kell egy gyereket Cicának hívni??
Rhett feltűnése mindig érdekes színfolt volt, bár ritkán hallottunk róla. A zárójelenet nekem rövid volt, kidolgozatlan, igazán írhatott volna még pár oldalt… ezért a fél csillag levonás.
Update: Eszembe jutott, hogy ebben a könyvben mennyire meglepődik Scarlett a férje életkorán, de az Elfújta a szél végén mindketten elárulják egymásnak, hogy hány évesek. (28 és 45) Miért lepődik meg mégis??

>!
Európa, Budapest, 1992
950 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630753693 · Fordította: Dezsényi Katalin, Katona Ágnes, Sarlós Zsuzsa, Szántó Judit, Zsolt Angéla, Kiss Zsuzsa
bokrichard>!
Alexandra Ripley: Scarlett

Számomra ez egy méltó folytatása az Elfújta a szélnek. Még terjedelemben is, ami nem nagy baj, tekintve, hogy a sztori végig magával ragadt. A könyv hozta a korábban megismert karaktereket és érzéseket.


Népszerű idézetek

Papusz>!

Az erős lelkek nem kedvelik, ha gyenge pillanataiknak tanúja akad.

IV. A torony 60.

Szelén>!

Olyan büszke vagyok, hogy magammal se állok szóba.

kölyök13>!

Scarlett megrökönyödésére Rhett nevetett, boldogan, önfeledten. – Hozzám tartozol, Scarlett, még most sem fogtad föl? Mi ketten pedig a világhoz tartozunk, a kerek világhoz.. Nem vagyunk mi otthon ülő népek. Kalandorok vagyunk, kalózok, blokádtörők. Kihívás nélkül fél élet az élet. Akárhová mehetünk, ha együtt vagyunk, minden a miénk. De mi nem vagyunk semmié és senkié, drágaságom. Másnak való az ilyesmi, nem nekünk.

948

Constance>!

– Mondd, hogy szeretsz – követelte Scarlett.
Rhett elvigyorodott. – Honnan veszed? Azért járok át Írországba azokon a zötyögő-pöfögő, istenverte gőzhajókon, mert imádom az éghajlatot.
Scarlett nevetett. Aztán két ököllel bokszolt bele a férfi vállába. – Mondd, hogy szeretsz.
Rhett ujjai közé szorította a csuklóját. – Szeretlek, te ronda nyelvű hárpia. – Elkomorodott az arca. – És megölöm azt a fattyú Fentont, ha el akar venni tőlem.

944. oldal

BZsofi P>!

A legjobb boldognak lenni, mert akkor hagyod, hogy mások is boldogok legyenek.

IV. A torony 64.

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Belle_Maundrell >!

Végignézett a hosszú asztalnál ülőkön. Mosolyognak, társalognak, figyelnek, nevetnek. Vajon hánynak sebzett közülük a lelke? Hányan halottak belül, úgy, hogy örülnek is ennek? Milyen bátrak az emberek.

873. oldal

Belle_Maundrell >!

– Az évszázadok művelik ezt velünk, Scarlett, drágám. A tengernyi tovatűnt élet, a sok gyász, vigasság, ütközet… Igen, mindez ott rezeg a levegőben, amely körülvesz, a rögben, amelyet taposunk. Az idő teszi, a megszámlálhatatlan évek, amelyek súlytalanul nehezednek a göröngyökre. Olyasvalami ez, amit nem lát a szem, nem hall a fül, amit nem tapinthatsz és a szagát sem érzed, és mégis jelen van: amint súrolja a bőröd, és megszólít, bárha nincs hangja. Ez az idő. A titokzatos és megfoghatatlan.

564. oldal

senhorita>!

Nincs az a gyönyörű nő, aki néha ne volna rendkívül csúnya is.

304. oldal

csillagka P>!

Ennek is hamarosan vége, és akkor hazamehetek Tarára.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lisa Kleypas: Botrány tavasszal
J. D. Robb: Halálos születés
S. K. Vaughn: Közöttünk a végtelen
Sandra Marton: Jó befektetés
Harry Harrison: Vissza az Édenbe
Meaghan O'Connell: Anya lettem
Kim Edwards: Az emlékek őrzője
Ficsku Pál: Gyerekgyár
Elif Shafak: Becsület
Hernádi Gyula: A péntek lépcsőin