Mary ​öröksége 28 csillagozás

Alexandra Ripley: Mary öröksége Alexandra Ripley: Mary öröksége

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Scarlett írónőjének e korábbi regénye az amerikai polgárháborút megelőző, de már a rabszolga-felszabadítás kérdéseit feszegető korban játszódik. Az 1851-es New Orleans a színhely, ez a ma is egzotikusnak számító város, amely akkoriban még erősen őrizte francia hagyományait, sőt egyenesen francia és amerikai részre oszlott, s ezek egymással igen kevéssé elegyedtek. A regény egy félig amerikai, félig New Orleans-i francia lány, Mary MacAlistair szívszaggató története. Mary tizenhatodik születésnapján drámai körülmények között kénytelen elhagyni a zárdát, ahol addig széltől is óvottan nevelkedett, és kerül ki – egy szál magában! – a nagyvilágba, ahol romantikus hőshöz illő megpróbáltatások várnak rá. Hosszú, kalandos hajóútja során jóságos tündérnek álcázott gonosz örömház-tulajdonosnőnek válik könnyű prédájává; kedves, vendéglátó családhoz kerül, ahonnét egyik percről a másikra minden magyarázat nélkül kilökik az utcára; belekóstol a nehéz proletársorsba, amelyből önereje és… (tovább)

Eredeti mű: Alexandra Ripley: New Orleans Legacy

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635471009 · Fordította: Zentai Éva
>!
Európa, Budapest, 1993
516 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630755270 · Fordította: Zentai Éva

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
DanaBlair
Alexandra Ripley: Mary öröksége

Az én nagy kedvencem szerelmes könyvekből a Scarlett és az Elfújta a szél mellett. Szeretem Mary karakterét, mert a meghurcolások ellenére újra és újra képes talpra állni, és nem hagyja, hogy elsodorja az áradat. Sajnos naivitását és szerelembe vetett hitét kihasználják többen is – ám szerencsére ebből a csalódásból is fel tud állni. Egyszerre haladó gondolkodású (olyan döntéseket hoz, amilyeneket nőknek nem igazán illett abban a korban), ugyanakkor mégis ragaszkodik a szerelemhez, tiszteli a férfit, stb. Nekem ő az a tipikus korai feminista karakter, aki akkor rendeli magát alá a férfinak, amikor már bebizonyította, hogy önállóan, férfi nélkül is képes mindenre, ezzel teremtve egyfajta egyensúlyt a kapcsolatukban egy olyan társadalomban, korban, ahol a férfi szava szent volt.

1 hozzászólás
>!
csilla0923
Alexandra Ripley: Mary öröksége

Nagyon tetszett a történet, izgalmas volt, fordulatos, végig fenntartotta az érdeklődésemet. Keresek még az írónőtől könyvet azt hiszem…

>!
szeno_viki
Alexandra Ripley: Mary öröksége

Talán soha nem jutok el ehhez a könyvhöz, ha annak idején belenyugszok, Margaret Mitchell milyen befejezést szánt a gyönyörű Scarlett O'Hara és Rhett Butler (áhh, egyszerűen imádom…) szerelmének. A regény folytatása, a Scarlett c. mű írójaként ismertem meg Alexandra Ripley-t, és a könyvtárban való hosszas bámészkodásaim közepette fedeztem fel a Mary örökségét…
Egész jó kis regény volt, különösen pedig talán azért tetszett, mert töriből is akkortájt tartottunk a XIX. századi Amerika történeténél, és már általánosban is szerettem kicsit árnyaltabb, részletesebb képet kapni az adott tananyagról. Erre az olvasás tökéletes módszer volt: összekötötte a kellemeset a hasznossal. Hasonló stílusban íródott az Elfújta a szélhez vagy a Scarletthez, de nálam sajnos nem tudta felvenni velük a versenyt -ezért a levonás-, ettől függetlenül persze nem bántam meg az elolvasását.

>!
Pancsurka
Alexandra Ripley: Mary öröksége

New Orleans egy új arcát ismertem meg, ezért már megérte.
Azt hittem, hogy nem fogom ennyire élvezni, mert öreg vagyok én már ehhez, meg mittomén, de nem, nagyon tetszett, fordulatos volt, szerettem olvasni. A végét picit összecsapottnak érzem, de lehet, hogy ezzel csak én voltam így.

>!
Anita_P
Alexandra Ripley: Mary öröksége

Nagyon-nagyon tetszett a könyv, bár kb. 50-80 oldalig nem keltette fel nagyon az érdeklődésem, aztán valami történt és nem tudtam letenni! nagyon fordulatos és érzelemdús lett. Könnyed romantika….

>!
Hohenembs
Alexandra Ripley: Mary öröksége

A végére egész jó kis történet kerekedett belőle. Olvastam már jobbat is a maga kategóriájában, de szórakozásnak így is kitűnő volt.

>!
Vivi23
Alexandra Ripley: Mary öröksége

Eddig még nem hallottam az írónőről, és hatalmas szerencse, hogy kölcsönkaptam ezt a könyvet. Amúgy is közel áll hozzám a történelmi-romantikus vonal, de a Mary öröksége kiemelkedik a többi hasonló könyv közül. A szereplőket nagyon könnyen megszerettem, vagy éppolyan hamar megutáltam. Mary-ért az első lapoktól az utolsókig izgultam. A könyv olvasása közben pedig éreztem örömöt és bánatot, reménykedtem, és nevettem is. Köszönöm


Népszerű idézetek

>!
csilla0923

Én többször kísérleteztem a szerelemmel, és azt tapasztaltam, hogy rendkívüli mértékben túlértékelik. Megmondom én magának, mi az, amiért érdemes kockáztatni: a hatalom. Nincs a hatalomnál izgalmasabb dolog a világon. Megszerezni a hatalmat, tudni, hogy a birtokunkban tartjuk, gyakorolni a hatalmunkat. Rákényszeríteni az embereket, hogy azt tegyék, amit akarunk. Megbüntetni az ellenségeinket. Látni a félelmet az emberek szemében. Olyan izgalmas ez, hogy nincs az a szerelem, nincs az a férfi, aki ezzel fölérne.

306. oldal

>!
csilla0923

– Egy szál ruhában kellett Londonba menekülnöm.
– De a szakácsát magával vitte.
– Hát, istenem, varrónőt mindenhol talál az ember.

141. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
J. L. Armentrout: Origin
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Tiffany Reisz: Az úrnő
Michael J. Sullivan: Télvíz idején
Stephen King: A halálsoron
Terry Goodkind: Az inkvizítor I-III.
Dan Wells: Nem akarlak megölni