A ​túlélő 26 csillagozás

Alexandra Oliva: A túlélő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ez ​az egész csak a játék része… vagy mégsem?

Minden egy kegyetlen tévéműsorral kezdődik. A Vadonban tizenkét vállalkozó kedvű idegen méri össze alkalmasságát a túlélésre. Vadásznak, tüzet gyújtanak, kunyhót építenek, és persze mindannyian teljesíteni akarják a Próbát. Korábban sosem látott költségvetésű műsor, a nézők imádják – legalábbis az első két részt, ami még adásba kerül.
Zoo nem a pénznyeremény miatt jelentkezett a játékba. A férjével babát terveznek, csak még egy utolsó nagy kalandra vágyik, mielőtt végleg megállapodna. Sokan őt tartják a legesélyesebbnek a győzelemre: okos, határozott és rátermett, örök optimista, akinek folyton a kitűzött cél lebeg a szeme előtt. Csakhogy a magányosan eltöltött hetek alatt valóság és fikció határai összemosódnak, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a túlélésért folytatott küzdelem nagyon is igazi.

Alexandra Oliva első regénye, A túlélő egyszerre feszült lélektani dráma és fordulatos thriller egy olyan világból, amely… (tovább)

Eredeti mű: Alexandra Oliva: The Last One

>!
Alexandra, Pécs, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470724 · Fordította: Babits Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
Zyzy
Alexandra Oliva: A túlélő

A történet elég lassan haladt. Kedvenc részeim azok voltak, amikor a TV műsort forgatták. Érdekes volt tudni, hogy hogy készítenek ilyen műsorokat. Az is tetszett, hogy a szereplőkről is többet tudtunk meg. Zoo-t kedveltem, bár fogtam a fejem, hogy jöjjön már rá, hogy spoiler.

>!
szindilu
Alexandra Oliva: A túlélő

Ez a könyv igencsak meglepett, teljesen más történet kerekedett belőle, mint amire az ember a fülszöveg elolvasása után számít, de ez esetben ez abszolút pozitívum szerintem. Az első 50 oldal kissé nehézkesen csúszott, rengeteg a szereplő és a tény, hogy egy televízió műsort leírva követünk, szokatlanná teszi az egészet. De utána beindult a történet, ötletesen kétféle szemszögből bemutatva és faltam az oldalakat, mert engem végig bizonytalanságban tartott az író, akárcsak a főszereplőt, Zoo-t.

>!
Anarchia_Könyvblog P
Alexandra Oliva: A túlélő

12 ember indul egy valóságshowban, 12 ember akik különböznek egymástól! Egy millió dollár a főnyeremény, de nem mindenki a pénz miatt indult. Kegyetlenek és emberpróbálóak a feladatok, de küzdenek. Aztán valami történik. Valami, amire senki sem számított.
Még csak az év elején tartunk, de én már most bátran kimerem jelenteni, hogy az idei év egyik legjobb könyvét olvashattam! Bár a történet elején még küzdenem kellett a nevekkel, mivel az író valami oknál fogva játékosneveken, és saját nevükön is hívta a szereplőket. De ez az egyetlen aprócska negatív tényező eltörpült a zseniálisan megírt regény felett. Alexandra Oliva nyers brutalitással mutatja be az emberi szenvedést, a túlélési ösztönt, és az élni akarás minden formáját. Kérem szépen én azt kaptam, amire minden könyvben várok. Egy történetet amit nem lehet letenni, ami kellően nyomasztó, magához láncol, és egészen a végéig nem enged el. Zseniálisan felépített két síkon mozgó események, amelyek nem elcsépeltek, nincsenek sablonos kidolgozások, levisz a mélységbe, hogy utána hirtelen rántson fel onnan. Az írónő sikeresen eléri azt az érzetet az olvasóval, hogy végig úgy gondolkodjon, mint a könyvben szereplő karakterek, rávesz, hogy te is elképzeld a helyzeteket, és próbáld megoldani őket.
Bővebb értékelés a honlapon:
https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/01/11/alexan…

>!
bogee15
Alexandra Oliva: A túlélő

Nem volt rossz, voltak benne izgalmas részek, de csak sajnos a végén. Sok szereplő van, akiknek a beceneveit időbe telt megjegyezni, majd később már a kersztneveken hívják őket…

>!
Ellie_Andrews P
Alexandra Oliva: A túlélő

Első könyves írótól egyáltalán nem is rossz próbálkozás. Kifejezetten élveztem. Izgalmas volt, végig fenntartotta az érdeklődésem. Tetszett, hogy Zoo nem a legjobb volt, nem hősként, szupervúmenként tálalta a kitalálója, hanem valakiként, akik akár mi is lehetnénk. Egy nő, aki tipikus nő. Nem csak az eltört szemüvege a ludas. Mi nők hajlamosak vagyunk csak azt meglátni, amit akarunk, a többiről nem veszünk tudomást. Voltak a sztoriban hibák, amitől felszisszentem olykor, de többségében véve reális, valósághű volt. A végéről még nem tudom eldönteni tetszik-e. Ugyanis ha addig csak azt látta meg, amit akart, a végén miért azt látta, ami ott se volt? Azt akarta volna látni a lelke mélyén? Nem hinném, de mégis elgondolkodtató. Valószínűleg a történet végére Zoo átesett a ló másik oldalára. Alapvetően ismét hiteles női reakciót kaptunk. Mindent összevetve nagyon kedveltem őt és a történet is közel jutott a szívemhez. Szeretem az apokaliptikus regényeket és ez kifejezetten a jók közé tartozik az egyedi látásmódjával.

>!
Calypso
Alexandra Oliva: A túlélő

A könyvvel kapcsolatban most szigorú vagyok, pedig nem nagyon szoktam 3 csillagot adni. Ennek két oka van, az egyik, hogy nem kötött le. A másik pedig, hogy a felét nem értettem. Néhol csak kapkodtam a fejem, hogy 'mivan?', és sajnos rossz értelemben. Azért vettem meg a könyvet, mert rá volt ragasztva az éhezők viadalás matrica, hogy őszinte legyek. Nem nagyon hasonlított rá, viszont örülök, hogy megvettem. Tetszett, hogy kreatív volt az írónő. Röviden ennyi, amit el akartam mondani, a többit most nem szeretném taglalni

>!
petitrenard
Alexandra Oliva: A túlélő

Egy csomó járványos, katasztrófás könyvet olvastam már (meg filmet is sokat láttam), de ez mégis tudott újat mondani! Igaz, Mae/Sam önbecsapása jó ideig idegesített, de igyekeztem túllépni rajta. Ezt leszámítva minden részlete tetszett, végig le tudott kötni, bár a végső „meglepetés” nem lepett meg, nagyon amerikai klisés a megoldás. Jobban tetszett volna, ha másként dönt az írónő, de még ez sem rontott az összhatáson. Simán megérdemli az 5 csillagot, és nagyon remélem, folytatja az írást az írónő, meg akarom venni a többi könyvét is. :)

>!
Csilla2003
Alexandra Oliva: A túlélő

Rettentőem jó könyv, és ahhoz képest, hogy ez az írónő első regénye, lenyűgözően választékos, nem sablon történet!

>!
Veronika_Radnai
Alexandra Oliva: A túlélő

Küzdöttünk egymással, de nem bántam meg, h elolvastam.


Népszerű idézetek

>!
Anarchia_Könyvblog P

Elhagyjuk a boltot és követjük az utat észak felé. Körülvesz az üresség és a sivárság, a rothadó szemét és a mozdulatlanság. Félreismerhetetlenül mindenütt jelen van. Megdöbbent állandósága.

>!
Anarchia_Könyvblog P

Ördögűző élesen felé pördül. A kamera tökéletes szögben áll, amint Pincérnő előrelép, s ahogy közelebb dugja az arcát, a profilja kissé felfelé billen. A két vörös játékos, szemtől szemben. Megállni látszik az idő, s könnyen azt hihetnénk, hogy megcsókolják egymást, amint haragjuk vad szenvedélybe fordul, de nem – a kettejük közt feszülő indulat szigorúan ellenséges.

>!
Marcsi061

Az agy rémisztő és csodálatos szerkezet, melynek egyetlen vágya a túlélés.

299. oldal

>!
Agymanó

Egyszer azt olvastam, hogy az atomok folyton vándorolnak, ezért a ma élő összes emberben van legalább egy atom, ami valaha Shakespeare testéhez tartozott. Ily módon közösek az őseink, és az atomjaid egy napon ott lesznek mindenkiben. A végén a bőrömet, a csontjaimat, a gerincvelőmet, a hajamat, a beleimet és a véremet alkotó atomok mind elvegyülnek a tiéddel. Akkor olyan leszek, mint te, aki sehol és mindenhol létezel.
Nincs szükségünk mennyre, hogy ez megvalósuljon, Nincs szükségünk Istenre, hogy újra együtt legyünk.

292. oldal

>!
Marcsi061

A tapasztalat talán csak egy produkciós cég szörnyű terméke, ahogy talán bánom néhány döntésemet is, ami ide juttatott, de a döntéseket akkor is nekem kell meghoznom. S még ha hibázom is, ez nem változtat a tényen, hogy maga a világ gyönyörű. A fenyőtobozok pikkelyeinek spirálja, a partot nyaldosó örvények csigavonala, a pillangó szárnyának megvillanó narancssárgája, ami a keserű ízre figyelmezteti a ragadozót. A rend a káoszban – a szépség, amit még csodálatosabbá tesz, hogy önmagától alakult ki.

74. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Stephen King: Végítélet
Andrej Gyjakov: Túl a láthatáron
Robert Merle: Malevil
Gabriel Wolf: Odalent
Brandon Hackett: Az időutazás tegnapja
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Walter M. Miller Jr.: Hozsánna néked, Leibowitz!
Brian W. Aldiss: Szürkeszakáll
M. C. Bolin: Armageddon