The ​Darkest Minds (The Darkest Minds 1.) 22 csillagozás

Alexandra Bracken: The Darkest Minds Alexandra Bracken: The Darkest Minds Alexandra Bracken: The Darkest Minds Alexandra Bracken: The Darkest Minds Alexandra Bracken: The Darkest Minds Alexandra Bracken: The Darkest Minds Alexandra Bracken: The Darkest Minds

When ​Ruby woke up on her tenth birthday, something about her had changed. Something frightening enough to make her parents lock her in the garage and call the police. Something that gets her sent to Thurmond, a brutal government “rehabilitation camp.” She might have survived the mysterious disease that’s killed most of America’s children, but she and the others have been cursed with something far worse: frightening abilities they cannot control.

Now sixteen, Ruby has spent nearly half her life desperately trying to hide the fact that she’s outwitted the camp’s sorting system—that she isn’t powerless, or safe. She’s one of the dangerous ones… and everyone knows what happens to them.

When the truth comes out, Ruby barely escapes Thurmond with her life. Now she’s on the run, desperate to find the one safe haven left for kids like her—East River. She joins a group of teens who escaped their own camp, pursued along the way by terrifying bounty hunters. Liam, their brave… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Quercus, London, 2016
518 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786540249
>!
Brilliance Audio, Grand Haven, 2013
ASIN: B00BR1EXL8 · Felolvasta: Amy McFadden
>!
496 oldal · ISBN: 9781423157373

2 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Liam Stewart · Ruby Elizabeth Daly


Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Könyves_Karolina I>!
Alexandra Bracken: The Darkest Minds

Alapötlet. Hangulat. Szereplők.
A disztópia, különleges képességekkel bíró emberekkel nem feltétlen a legeredetibb ötlet, de határozottan ki lehet hozni belőle valami jó, és Bracken-nek szerintem ez nagyjából sikerült is.
Tehát megvolt a jó alapötlet, a hangulat is „jóféle” volt, és kimondottan a szereplőkkel sem volt bajom, sőt egészen szimpatikusan voltak. Tehát olyan nagy gondom nem volt a könyvvel, de lenyűgözni, sem nyűgözött le annyira, eléggé lassan haladtam vele. Talán ha pár évvel korábban olvasom kedvenc lett volna, így viszont marad a jótékony 4 csillag és fennáll a sorozat folytatásának lehetősége spoiler, de nem feltétlen a közeljövőben.
off

Kaosmagier>!
Alexandra Bracken: The Darkest Minds

Szóóval… Az összes gyerek meghal, aki meg véletlenül túléli, azt haláltáborba zárják, mert potenciálisan veszélyes képességekkel rendelkezik? … Biztos rendesen átgondolták ezt?

Hozzá vagyok szokva, hogy a YA disztópiák nem éppen átgondolt és fenntartható, de ezért cserébe megfelelően szörnyűséges társadalmakat mutatnak be, de ez kicsit még nekem is sok volt, annyira ésszerűtlen ez a világ:
– Az összes gyerek meghal és azt a kevés túlélőt meg bezárják. Oké… és mi lesz ezután? Mindenki nyugalomban kihal? Az 50 éves szupergyerekek kitörnek amikor már csak kerekesszékes nyugdíjasok őrzik őket? Azt legalább egyértelműen kijelentették, hogy nem akarják meggyógyítani őket (már), szóval nem tudom mit gondoltak, mi lesz…
– Arra a kérdésre, hogy mit csináljunk potenciálisan veszélyes (és nálunk erősebb) kiskorúakkal sok jó és kevésbé jó választ láttam már. Zárjuk be őket egy haláltáborba (egy életre traumatizálva őket, hogyha esetleg -valami csoda folytán- meggyógyulnának, akkor se tudjanak visszailleszkedni a társadalomba), aminek fenntartása egy csomó erőforrást elvon az egyébként is haldokló gazdaságból – mert ugyebár annyira önfenntartó rendszert tudtak építeni, ahol a gyerekek (ha már a gyerekmunka megengedetté vált) olyan hatékony munkát végeznek mint pl. a cipőfűzés… Mi a fene? Ki volt az a vezető aki ezt kitalálta és mit keres a nagyszékben? Akkor már inkább küldjék ki őket a frontra harcolni bőr alá ültetett sokkoló/robbanó chippel vagy mi, mert még az is hatékonyabb és kevésbé lélekromboló, mint a jelenlegi rendszer (nem is beszélve, hogy így elfoglalhatják a környező szupererő mentes országokat is, hurrá)

Szóval, az első pár oldal után bele kellett nyugodnom, hogy egy ilyen öngyilkos világban (még pár évet adok neki, nem többet) játszódik ez a könyvecske, ahol a felnőttek (YA könyvekhez hűen) jó esetben retardáltak, rosszabb esetben őrültek, viszont a gyerekek nagyon jól hozzák a kemény, egész világ ellenünk van szerepeket. A történet maga nem rossz, sok-sok akcióval és nem fél kemény lenni, ami szerintem fontos az ilyen sötét hangvételű könyveknél.

Nekem a tábori rész tetszett főként (a fent kifejtett ellentmondások ellenére is), nagyon jó volt a lelki terror és dominancia bemutatása, amivel az őrök megpróbálták a náluk erősebb rabokat kordában tartani. Viszont miután kijutottak, kezdett kicsit ellaposodni a történet…

A főhőssel kapcsolatban is ellentmondásos érzéseim vannak: egyrészt örülök, hogy végre nem egy nyavalygó, magától semmire se képes női főhőst hoztak be, aki képes harcolni és tenni a túlélésért. Viszont másrészről az egész „én egy szörny vagyok” téma kicsit el lett túlozva több szinten is, de így legalább kellő alapot adott a történet végéhez, így legalább egy kicsit eredetibb befejezést kapott a könyv.

A másik ami zavart, az a szupererők hiánya volt. Az, hogy a főhős nem használta az erejét az egy dolog, de a többiek is a (szabad) életük nagy részét meglehetősen erőtlenül töltötték. És nem azért, mert féltek használni. Kicsit hiányoltam a világalkotásnak ezt az elemét ebből a könyvből, amit én (kellő magyarázat hiányában) inkább az írói lustaságnak tudtam be.

Összesítve a történet nem volt rossz, de sok helyen nagyon inkonzisztens és logikátlan volt a történet, viszont plusz pont az ütős befejezésért!

obietero>!
Alexandra Bracken: The Darkest Minds

A történet elég nyögvenyelősen indul be, a főszereplő sem lesz azonnal szimpatikus, tulajdonképpen a sok disztópikus YA könyv után az olvasó már unja ugyanazt olvasni mindegyik könyvben. A világfelépítésben hatalmas logikai ellentmondások vannak, legalábbis amennyit megtudunk a háttérről.
Mégis kapott 4 csillagot, mert a főszereplő nem rinyál mindenért, a szerelmi szál nem a megszokott kőbunkó pasi vs. naiv szürke kisegér mintát követi. Miután a történet nagy nehezen beindul, már egészen olvasható, eseménydús. De értékelni a célközönség tudja, az pedig nem én vagyok.
A teljes trilógiát elolvasva viszont úgy gondolom, kár volt belekezdenem. A második része egészen tetszett, de a történet lezárása esetlen és valótlan volt.


Népszerű idézetek

hypedne>!

This is a place where you don’t need to lie.

Kapcsolódó szócikkek: Liam Stewart · Ruby Elizabeth Daly
Szelén>!

Let's carpe the hell out of this diem.

Kapcsolódó szócikkek: Liam Stewart
abstractelf>!

„There's only one bathroom,” Martin announced. „I'm using it first. Maybe if you're lucky, I'll leave some water for you.”
Maybe if I'm lucky, you'll drown yourself in it.

96. oldal

Saori>!

Dreaming led to disappointment, and disappointment to a kind of depressed funk that wasn’t easy to shake. Better to stay in the gray than get eaten by the dark.


A sorozat következő kötete

The Darkest Minds sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: Girl of Nightmares
Holly Black: The Queen of Nothing (angol)
Kresley Cole: Poison Princess
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer
Sarah Fine: Sanctum (angol)
Sarah J. Maas: Catwoman: Soulstealer
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never Never
Rick Riordan: The Red Pyramid
Becca Fitzpatrick: Black Ice
Julie Kagawa: The Eternity Cure