Sötét ​örökség (Sötét elmék 4.) 68 csillagozás

Alexandra Bracken: Sötét örökség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Majdnem ​öt év telt el azóta, hogy a különleges képességű Pszí-gyerekeket családjuktól elszakítva elzárták a világ elől. A már tizenhét éves Zu ezt nem képes tovább tétlenül nézni, és harcba száll a Pszí-gyerekek jogaiért a téves információk és előítéletek egyre növekvő hullámában. Ám amikor azzal vádolják, hogy szörnyű bűncselekményt követett el, újra kénytelen elmenekülni, hogy életben maradjon. Zu elhatározza, hogy végre tisztázza a nevét, ám közben kénytelen szövetségre lépni két titokzatos Pszí-gyerekkel, Romannel és Priyankával, akik lehet, hogy segítenek neki ártatlanságát bebizonyítani, vagy elárulják, mielőtt esélye lehetne rá. De ahogy biztonságos menedékhelyet és válaszokat keresve együtt utaznak, Zu közelebb kerül hozzájuk, és megtanul bízni bennük; közben az ország újjáépítésének látszata alatt még sötétebb titkokra lelnek. Zu sorsa és minden Pszí-gyerek jövője forog kockán. Zu hallatja a hangját, és szembeszáll azokkal, akik el akarják nyomni, háttérbe akarják… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2018
496 oldal · ISBN: 9789632619736 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, Szeged, 2018
496 oldal · ISBN: 9789634990833 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Liam Stewart · Charles Meriwether (Dagi) · Suzume (Zu) · Vida · Cubby · Priyanka · Max · Roman


Kedvencelte 10

Most olvassa 5

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

deen>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Szerintem sokaknak piszkálta a fantáziáját, hogy mi történik ténylegesen a Pszí gyerekekkel, hogyan fogadja be őket a társadalom, hogyan tudják folytatni az életüket a sok viszontagság után. Nos, szerintem a választ sejteni lehetett és ezért is örülök ennek a könyvnek,mert nem hagyott meg bennünket abban a hitben, hogy egy csapásra minden visszaáll a régi kerékvágásba. Hogyan is állhatna, hiszen olyan emberekről van szó, akik szinte bármit megtehetnek, így a társadalom normál része fél tőlük. Zu ezen próbál segíteni azzal, hogy Pszi-gyerekként a kormány propaganda szószólója lesz, míg Pufi (Dagi) segít a kormánynak kidolgozni az integrálódás folyamatát. Nem mindenki akar azonban békét, és egyre nő a feszültség a társadalomban a pszí képességűekkel szemben. Nem csoda, hogy elég egyetlen hiba és Zu élete ismét zuhanórepülésbe kezd. Egy szempillantás alatt ott találja magát, ahonnan indult, de most ő a legfőbb ellenség. Azonban nincs egyedül. Két pszí fiatal Priyanka és Roman vele menekül, bár a céljaik Zu számára ellentmondásosak. Kétsége sincs, hogy társai hazudnak, de vajon magukat védik, vagy Zu-t akarják feladni? Az biztos, hogy Zu már nem kislány és rengeteget fejlődött, és talpraesett. Igaz néha naiv, de gyorsan rájön a hibáira és megy tovább. Örültem, hogy régi csapat is szerepelt a történetben, és az is kiderült, hogy miért és hogyan szakadtak el egymástól ez alatt az öt év alatt. Nagyon pörgős volt a cselekmény és igazán izgalmas is, nem unatkoztam rajta, az egyszer biztos. És még a jó öreg Clancy is felbukkan, csak hogy jól bekavarjon. Nem mondanám, hogy a sorozat most tényleg és végérvényesen lezárult, mert maradtak még elvarratlan szálak és ismét fel lehetne tenni a kérdést, hogy hogyan tovább ezek után, de mégis van egy lezárás érzés benne. Sajnos nem tudom nem megemlíteni, hogy a könyv tele volt helyesírási hibákkal, és számomra érthetetlen változásokkal: Dagiból Pufi lett, a sárgákból aranyak. Mindezek nagyon zavaróak voltak és egy kis odafigyeléssel el lehetett volna kerülni őket.

kolika>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Kimondottan díjazom, hogy e kötetben a szerző más főszereplőket választott, sőt újabb figurákkal bővítette a szereplőgárdát. Zu-t már a korábbi kötetben is kedveltem, de itt teljesen más színben tűnik fel: A kötet korábbi szereplői is feltűnnek, de nem a korábban megszokott körben látjuk őket. A táborok leomlása után mindannyian azon tevékenykednek, hogy kedvező színben tüntessék fel a különleges képességű gyerekeket, hogy bátran kiálljanak értük. Kiderül, elég egy jól megszervezett csapda, hogy minden romba dőljön. A főszereplőnek (is) menekülni kell.
Számomra kicsit sok volt az ide-oda utazgatás, menetelés, de amikor végre tettekre szánják el magukat a szereplők, akkor pörögni kezdenek az események.
A korábbi szereplők feltűnése is színesítette a könyvet, de nem bántam, hogy csak ennyit kapunk belőlük, mert leginkább Zu és új barátai érdekeltek. Igaz, kellett egy jó pár esemény, amíg tényleg igazi barátként lehetett rájuk hivatkozni. A fordulatok kellően izgalmasak voltak, a vallomások nem voltak túl nyálasak, így jobban szerettem ezt a részt, mint a korábbit.

Rune>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Ismét egy sorozat, amelynek az eredeti trilógiáját jó régen olvastam off könnyen ment a visszahelyezkedés.
Zu nem volt sosem a kedvencem, de itt láthatóan beért a karaktere. Tetszett, ahogy fokozatosan fejlődött és kapta a terheket, de mindegyikkel megbirkózott. Nem arra várva, hogy majd valaki megmenti, hanem mindig saját kézben tartva az irányítást.
A történet izgalmas volt. Elborzasztó és sajnos nagyon is aktuális volt olvasni, ahogy apró lépésekkel {{visszacsúsztak a dolgok a Pszí képességűek diszkriminálásba, majd a „segítő táborok” létesítésébe. Nagyon erős volt az a rész, amikor Zuék visszakerülnek és újra végig kell mennie azokon a szörnyűségeken, amelyeket Thurmondban már egyszer átélt.
A különbség azonban az volt, hogy most volt ereje, hogy vezetőként az elnyomottak élére álljon. Néha csak ez a szikra kell, hogy elinduljon a változás}} . Tetszett, hogy nem az előző kötetek karaktereiből akar táplálkozni és továbbszőni a mesét. A régi brigád off, bár feltűnnek a kötet lapjain, de inkább, mint segítő karakterek. Ez a történet tényleg Zuról és az újakról szól, akiket legalább annyira lehet kedvelni, mint az előzőeket. Roman pl. számomra tök jól egyensúlyozott a sérült lelkivilágú szépfiú szerepkörében, de pl. Liammal ellentétben nem esett át a ló túloldalára, ha arról volt szó, hogy engedje érvényesülni a partnerét. spoiler.
Én már a film megjelenése előtt off is szerettem ezt a sorozatot, még akkor is ha volt néhány hibája, és nagyon tetszik, hogy úgy csuktam be a könyvet, hogy nem éreztem azt, hogy csak még egy bőrt le akart húzni a sorozatról az író, hanem tényleg továbbmeséli azt.
Úgy látom az angol részeknél, hogy befejezett a sorozat. Most azt mondom remélem az írónő folytatja majd egyszer és lehúz még egy bőrt a sorozatról. :)

cukorborsoooooo>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Hátt, először is nagyon csalódott vagyok, mert a fordítás pocsék lett, de komolyan. Dagiból Pufi… Sárgákból aranyak… Rengeteg elírás… Az is nagyon irritáló volt, hogy a bocsánat helyett folyamatosan sorry-t írtak. A nevek felcserélése, és akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a köszönetnyilvánításban más lett a címe a regénynek, mint ami a borítón szerepel. Nagyon élvezhetetlenné tette az olvasást:(
Ez a rész Zu szemszögéből íródott, és nagyon más volt, mint az eddigiek. Hangulat, a fogalmazásmód, meg úgy minden. Eleinte fura volt, aztán szépen lassan beleszoktam.
Nagyon sok új szereplőt ismerhettünk meg, de a régi szereplők is visszatértek. Vida maradt kedvenc, nagyon szeretem a „kendőzetlenül megmondok mindenkinek mindent” stílusát. Az újak közül Priyanka jött be nagyon, először is nagyon szép a neve… Másodszor pedig nagyon tudtam azonosulni az ő stílusával is. A harmadik kedvenc Cubby lett, akit nem ismerünk meg annyira, és kevés ideig is szerepel, de a humoros megszólalásával sikerült magát belopnia a szívembe. spoiler
A rengeteg politika miatt elég lassan tudtam haladni vele, és nehezen szippantott be a történet, de az utolsó száz oldal így is nagyon élvezetes lett off A végével nem voltam megelégedve, mert túlságosan gyorsan elrendezték spoiler A másik, ami még annyira nem tetszett, az a spoiler Viszont ennek ellenére humorból nem volt hiány, több résznél hangosan felnevettem, ezért nem tudok 4 csillagnál rosszabbat adni.

oofi P>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Amikor elkezdtem a sorozatot, még úgy tudtam trilógia, ezért is lepett meg a 4. rész híre. Kedveltem Suzumét, de nem volt a kedvencem, ez volt az egyik oka, hogy ilyen lassan haladtam a könyvvel. off
A másik oka az volt, hogy fölöslegesnek tartottam. Nyilván lehetett tudni, hogy a leleplezés után nem lesz minden szép és jó, de egy viszonylag lezárt trilógiához írtak egy lezáratlan, zavaros negyedik részt, tele új karakterekkel, akiket a könyv hossza ellenére alig ismertem meg, a régi karakterek meg alig voltak jelen. spoiler Lehetett volna ez egy kisebb történet, nem 500 oldal. off Idegesített, hogy folyamatosan bizonygatták, hogy jó döntéseket hoz a másik, és a könyv fele arról szólt, hogy Zu megsértődött a barátaira, amiért nem szóltak neki rögtön, hova mennek, mit csinálnak. Ruby se volt a kedvenc főszereplőm, de erősebb karakter volt, jobban bele lehetett látni a gondolataiba, tetteibe. A „táboros” jelenet után azt hittem, végre izgalmas lesz, de nem tartott tovább ennél, ugyanúgy untam. A végét meg elvágták, bármiféle magyarázat nélkül, spoiler

borayo>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Mikor meglátta, hogy van a sorozatnak egy új része, akkor azonnal lecsaptam rá. El se olvastam, hogy miről szól, kik vannak benne, egyszerűen kellett, mert ez a világ, amit Alexandra megteremtett teljesen beszippantott. Úgyhogy eléggé meglepődtem, hogy a sztori Zu körül fog forogni spoiler
Nekem az eleje eléggé nyögvenyelősen ment. Igazából csak az első pár fejezete volt „wattafakk”, nagyon belezavarodtam az időbeli ugrásokba, és az én ízlésemnek túl sok volt a politika is benne. Tudom, hogy az egyik alappillére a könyvnek a politika, hiszen Amerika gazdaságát valahogy jobbá kell tenni az IAAN (akkor sem lesz IKAN) után. Zu és Dagi (akkor sem lesz Pufi) is mindketten a kormánynak dolgoznak, szóval tényleg fontos szerepe van a könyvben.
Bejött két új karakter, Roman és Priyanka, és mindkettőt nagyon megszerettem. Tökéletesen kiegészítették Zut, hoztak egy kis színt a lány világába. Romant nagyon hamar megszerettem, és iszonyat szurkoltam neki és Zunak.
A Ruby utáni nyomozások között voltak igazi horror sztorik. Engem azért eléggé megdöbbentett, hogy ennyire elment egy darkosabb irányba a sztori. Ebben a részben sokkal jobban érződött ez a sötét vonal, mint az előzőekben.
Összességében tetszett a könyv, a sztori is jól volt felépítve. Egyedül a végén éreztem azt, hogy pár oldallal le lett zárva Roman felkutatása, amit azért én jobban kifejtettem volna. Ja, és Clancy. Most vele végül is mi a fene van????

Judyt89 P>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Kicsit lassan indult be, de aztan jo kis konyv kerekedett belole. Jo, hogy nagyobb kihagyas utan olvastam, mert nagyon mas volt a konyv hangulata mint az eddigi reszeknek. A forditas mondjuktele van idegesito hibakkal…

Dolostiel>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Nem rossz, csak…
Ha nem lett volna a sorozat, akkor biztosan imádtam volna ezt a könyvet is, de a sorozat után már valahogy nem az igazi.
A stílusa a már megszokott, és a történet is izgalmas, ráadásul új képességek is felbukkannak, ami megnyert magának. De: Zu karaktere a legelején el lett szúrva, nagyon manipulálható, naiv és bizonytalan, gyenge jellem, holott nem ilyennek ismertük meg a sorozatban. A könyvben szereplő események nagy részével kapcsolatban meg olyan érzésem volt, hogy ugyan ezeket már végig csináltuk a sorozatban, csak egy kicsit most módosítottak az alapokon.
A vége pedig szerintem egyáltalán nincs lezárva.
De az új karakterek, akiket megismerhetünk nagyon a szívemhez nőttek.

S_z_a_n_d_i_i P>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Imádtam a könyvet. Az első pár oldal picit nyögvenyelősen indult nekem, de aztán minden oldalát imádtam. Zu egyszerűen fantasztikus lány. Már a Sötét Elmékben is szerettem, de itt nagy kedvencem lett. Ez a könyv talán sokkal inkább bemutatja, hogy mennyire megvetik és utálják a Pszí képességű gyerekeket, és hogy teljesen mindegy, hogy mit csinálnak, ez egyhamar nem fog változni. Nagyon szívesen olvastam volna még, ráadásul úgy lett vége, hogy én simán el tudnék képzelni még egy részt, de hát sajnos ennyi volt.
Amit negatívumként hoznék fel, és ezzel kapcsolatban már írtam egy fordítóértékelést: nem tudom, milyen okból, de a fordító a negyedik könyvre egyszer csak megváltoztatta az egyik főszereplő becenevét. WTF?! Dagiból Pufi lett, Sárgákból Aranyak, az IAAN betegségből IKAN betegség. Aztán a helyesírás valami botrányos. Nem elég, hogy a toldalékolással is problémák voltak, de szavak voltak elírva. Szimpla figyelmetlenségből. Hol kimaradt egy „a” betű, hol elírta a neveket (egyik mondatban Lana volt, majd Lena, vagy Max helyett May). Szóval nekem csalódás volt a könyv fordítás szempontjából, azért ezekre a dolgokra illett volna figyelni.

PikiKiki>!
Alexandra Bracken: Sötét örökség

Kapva kaptam a könyvre mikor megtudtam, hogy Zu lesz a főszereplő.Az eljen eléggé nehezen rázkódtam bele, picit untatott. Kicsit bele zavarodtam az időbeli ugrasokba,untam a politikás részeket, oké tudom, hogy az egyik fő téma.
Tetszett a könyv, a story is jól volt felépítve.


Népszerű idézetek

agi452>!

– […] Csak úgy lehet élni, ha az ember hallgat a szívére.
– Ezt valami szülinapi üdvözlőlapon olvastad?
– Nem. Vérnyomáscsökkentő gyógyszer hirdetésében. De attól még ugyanolyan igaz.

258. oldal

cukorborsoooooo>!

[…] semmi sem tisztán jó vagy rossz.

311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Priyanka
cukorborsoooooo>!

– Miért van az, hogy ez a történet egyre rosszabb lesz, valahányszor hozzáteszel valamit?
– Megtanultam, hogy a rossz részeket nem szabad egyben tálalni, hanem csak darabokban, mert az egész túlságosan megterhelő a léleknek, túl fájdalmas felfogni – felelte Priyanka.

320. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Priyanka · Suzume (Zu)
cukorborsoooooo>!

– Akkor engedjétek, hogy én menjek előre! – ajánlkozott Priyanka.
[…]
– Miért nem mentek ketten? – javasoltam ártatlan hangon. – Vagy mehetek én és ti ketten maradhattok.
– Vagy mehet Roman – szólt Priyanka. – Vagy te és Roman. Köszönöm, hogy nagyon készségesen felsoroltad az összes lehetőséget.
– Nem ez az összes lehetőség – jegyezte meg Roman kissé szórakozottan. – Az is ott van még, hogy egyikünk sem megy, vagy mind a hárman megyünk. – Priyanka arckifejezését látva hozzátette: – Mi az? Egyszerűen nem hangzott el minden lehetőség.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Priyanka · Roman · Suzume (Zu)
cukorborsoooooo>!

– Beszélünk róla, vagy egyszerűen nem veszünk tudomást arról a tényről, hogy körözött szökevény vagy? – kérdezte a hátsó ülésen elterülve Priyanka. – Nekem tulajdonképpen mindegy, csak tisztázni akartam, hogy ugyanazon az oldalon állunk. Ráadásul unatkozom.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Priyanka · Suzume (Zu)
cukorborsoooooo>!

– Akik együtt jöttek, együtt távoznak. Alapszabály.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roman
cukorborsoooooo>!

Dr. Wendall arckifejezése újra megváltozott: szinte felragyogott az örömtől.
– Priya!
Az érzés nem volt kölcsönös.
– Jó meglátás – mordult Priya. – Gyere ki, különben saját kezűleg húzlak a pokolba!
[…]
– Indulás, démon! – mordult Priyanka. – Gyorsabban! Kénfelhő kell, hogy kihúzz innen végre?
– Nem szükséges ilyen ellenségen… – szólalt meg dr. Wendall.
[…]
– Dehogynem!

488. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Priyanka
cukorborsoooooo>!

– Földre! – hördült az egyik fegyveres nő. – Most! Mielőtt a mutáns fejedbe eresztek egyet!
– Nem kéne primitívnek lenni ilyen beszólásokkal – jegyezte meg Priyanka halkan.

330. oldal

cukorborsoooooo>!

– Hála az égnek, hogy jól vagy! – mondta, amikor megöleltem. – Jól seggbe kéne rúgjalak […]
– Miért nézel ki úgy, mint aki éppen lekéste a buszt a tanulmányi versenyre?
Pufi lenézett magára.
– Te vetted nekem ezt pulóvert.
– Ha jól emlékszem azért, hogy ne abban a borzalmas ingben járj, amit nem én vettem neked. – Liam feszült fojtott hangon felnevetett, mire Vida sötét tekintettel nézett rá. – Még te nevetsz? Éppen te, aki úgy néz ki, mint aki csatornában patkányhúson él?
[…]
– És halvány lila fingom sincs, ki ez a három másik.

417-418. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charles Meriwether (Dagi) · Liam Stewart · Max · Priyanka · Roman · Suzume (Zu) · Vida

Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Marina
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Estelle Brightmore: 13. napon
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Aria Brighton: Vérvörös rabság
Beth Revis: A Million Suns – Milliónyi Csillag
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Vivien Holloway: Végtelen horizont