Sötét ​idők (Sötét elmék 1,5) 45 csillagozás

Alexandra Bracken: Sötét idők

Ne hagyd ki ezt az izgalmas rövid történetet, ami összeköti a Sötét elméket a Sötét játszmákkal!

Gabe élete maga a pusztulás a gazdasági összeomlás óta. Egy olyan valaki számára, mint ő, egyetlen lehetőség van a tragikus múlt elfelejtésére, így elhagyja kisvárosát, és fejvadásszá válik. Azonban első célpontja, egy fiatal lány, aki nem hajlandó megszólalni, még nehezebbé teszi az amúgy sem könnyű munkát, főleg, hogy olyan módokon megváltoztatja az életét, amire sosem számított.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2019
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990390 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

deen>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Rövid kis történet volt, mégis megrendítőre sikerült. Az egész sorozatra jellemző a sötétség, nem könnyű olvasmány, mégis ez a pár oldal sokkal több gondolatot ébresztett bennem, mint maga a sorozat. Ez a rész a másik oldalt villantja meg, Gabe szemszögéből, aki sérülése miatt nem lehetett katona, és a járvány miatt nem talál munkát. Csak teng leng, miközben próbál nem éhen halni. Egyetlen esélye egy normális életre, ha beáll fejvadásznak, de ahhoz előbb el kell fognia egy szökevényt. szerencsétlenségére vagy éppen szerencséjére éppen Zu, aki hozzá kerül, és a kicsi lány szavak nélkül is felnyitja Gabe szemét. Lehetett volna ez egy pozitív történet is, de ismerve a második rész eseményeit, sejteni lehetett, hogy hogyan fog végződni a történet. Mégis nagyon megrázott, letaglózó volt.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Sötét elmék 1,5

Lehet, hogy ezt a kiegészítő kötetet nem kellett volna elolvasni, pedig tetszett.
De még mindig nem a kedvencem a disztópia. Szívszorító történet volt és emellett érdekes is, ahogyan a főszereplő személyisége változott az események miatt. Üldözőből megmentővé vált, ahogy összefonódott a sorsa egy képességgel rendelkező kislányéval.
A végét viszont nem szíveltem.

SzRéka P>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

1 éve olvastam a sorozatot, és akkor ez a kiegészítő kötet kimaradt, pedig kíváncsi lettem volna rá. Viszont most, ennyi idő elteltével, kicsit megfakult emlékekkel, sokkal jobban élveztem, mintha 1 évvel ezelőtt vettem volna kézbe.
Gabenek szarkasztikus, kicsit megkeseredett humora van, és nagyon kedveltem őt. Érződött rajta, hogy valójában nem utálja a „szörnygyerekeket”, csak túl akar valahogy élni. Képes volt a változásra még akkor is, ha tudta, így anyagilag nem fog előrébb jutni – pedig előtte egyetemre gyűjtött, hogy egy diplomával jobb lehessen az élete. Zu fejre állította a világát, és már csak egy cél vezérelte, ami ebben a posztapokaliptikus világban nem is lehetett volna nemesebb: eljuttatni Zút oda, ahová a kislány szeretné.
Tudtam mi lesz a vége, azonban még így is könnybe lábadt szemmel olvastam az utolsó sorokat. Számomra ez a legjobb rész a sorozatból. :)

TEszter I>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Nem igazán érzem úgy, hogy bármi pluszt adott volna a történethez. Örülök, hogy Zuról olvashattam, aki a kedvenc szereplőm, de nagyjából ennyi.
Leginkább úgy éreztem, hogy ugyanazokat az információkat és frázisokat jártuk körbe, mint a többi kötetben. Pedig lehetett volna ebben nagyobb potenciál, hogy egy új szemszögből, egy 25 éves fiatal felnőtt, szemszögéből ismerhessük meg a vírus pusztítását, de ez sajnos elmaradt.

cukorborsoooooo>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Összességében nem volt rossz. Nem tudtam teljesen hova tenni, mert itt azt írták, hogy 1,5. könyv, ezért rögtön ezzel folytattam, de nem kapcsolódott hozzá kb. semmenyire, csak a szereplőkben… Kicsit untam és hiányzott belőle az előző részben megszokott pörgés. Nem tudtam eldönteni, hogy ez most előzmény, vagy utózmény off Lassan haladtam a történettel, annak ellenére, hogy 100 oldalas, ez nem jelent jót… A végére beindult a sztori, de akkor meg vége lett, szóval nem tudtam kiélvezni a varázsát. Inkább felnőtteknek ajánlanám…

NagyEdina96>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Meglepően jó könyvre sikeredett, bár igazán rövidke sajnos.
Ebben a könyvben megismerhetjük a másik nézőpontot Gabe szemszögéből. Tragikus múltja miatt nem mehetett a barátaival és szülővárosában ragadt, ahol nap mint nap küzd az életben maradásért. Egy jobb jövő reményében fejvadásznak áll, hogy összegyűjtsön annyi pénzt, amiből meg tud élni és főiskolára tud menni.
Rettenetes világképet mutat az ő szemén át az írónő. Egy megromlott beszürkült fiatal férfi, aki már a szépben is csak a csúnyát keresi.
Amikor Ruby szemszögéből olvastam az előző köteteket nem is gondoltam, hogy mások is tudnak úgy szenvedni a kialakult helyzet miatt mint a gyerekek.
Gabe igaz szörnyszüleményekként tekint a könyv elején a kölykökre, de a vége felé felnyílik a szeme. Ráadásul a társadalmi változásokkal sem ért egyet és nem csak a gyerekeket hanem a szülőket is hibáztatja mindezért.

Rengeteg érzelem és cselevés elevenedik meg ezen a pár oldalon. Igaz az eleje még úgy-ahogy lassan indul be, de amint találkozik Zuval a dolgok bepörögnek. Ahogy egyre jobban megismeri, felfedezi, hogy még így is emberibb mint néhány katona egyre inkább megváltozik a gondolkodás módja. S a könyv végére határozottan pozitív karakter lesz, akit nagyon megkedveltem. Nagyon sajnálom, hogy ilyen rövidke kis szálat kapott csak. Igaz az elején még ő is csak egy „gyerek”, de teljesen kicserélődik és megérik egy fontosabb karakterré. Így a sztori végét nagyon abszurdnak tartom. Feldühített és igazából teljesen értelmetlenné tette így ezt a könyvet. spoiler Mintha már nem tudta volna hogy lezárni és csak gyorsan be akarta fejezni. Nagyon elkapkodott és összevissza lezárása miatt, s a nagy csalódottságomnak hála vonok le egy fél csillagot.

Ennek ellenére is érdemes elolvasni. Igaz, hogy rövid, de annál tömörebb. Fantasztikusan jól meg lett írva, csak ajánlani tudom.

Dolostiel>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Döbbenetes, nagyszerű, szívet tépő kis történet.
Megismerhetjük másik szemszögből is a Világot.
Mivel még csak az első részt olvastam el, gondoltam rendesen sorban haladok, ha már megvan ez az összekötő rész is. Nem bántam meg. Most még hamarabb el akarom olvasni a fokytatást.

Siriane P>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Baromi nehéz volt az első kötet Rubyjáról átállni egy férfi főszereplőre olvasásnál, az első pár oldalt emiatt újra is kellett olvassam.
Ezen túllendülve viszont egy szuper kis történetet kapunk, sőt, sokkalta élvezetesebb, mint a sorozatindítás volt, egyszerűen jobb a stílusa. A sztori végét viszont kifejezetten dühítőnek tartom. spoiler

Anno>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Nagyon vegyes érzéseim vannak a sorozattal kapcsolatban, mert már igaz, hogy a második kötetet gyűröm mégsem tudom eldönteni tetezik e. Valahol nagyon megfog a sztori valahol pedig teljesen hidegem hagy.
Ezzzel a kis kiegészítő kötettel is így voltam, és bár nekem tetszett, hogy Zu állt a középpontban, mégsem érzem úgy, hogy sok pluszt adott volna a történethez. Igaz megtudtuk miként alakult a kislány sorsa a történtek után, mégis úgy éreztem, ha nem olvasom el akkor se veszítek vele.

Szilvi_G>!
Alexandra Bracken: Sötét idők

Ez a könyv is tetszett, bár az furcsa volt, hogy ez a 1,5. rész lenne. Emiatt az első rész után olvastam, majd utána a 2. következett, így egyszerűen nem tudtam hozzákapcsolni ahhoz a szálhoz. Egészen a 3. könyv közepéig kellett eljutnom, hogy végre összefonódjanak a szálak, ezért a 3. rész mellett párhuzamosan újraolvastam.


Népszerű idézetek

SzRéka P>!

Néha még akkor is, amikor csendesek voltak az utak és a többiek aludtak, átadta magát az aggodalomnak és azon gyötrődött, hogy rossz döntést hozott.

(első mondat)

SzRéka P>!

Ezüst villanást észlelek, mintha a fény kacsintana rám. Ezt gondolom. Nem azt, hogy fegyver dördült, nem azt, hogy el kellene dobni a kölyköt és a kocsim felé rohanni, hanem az jut eszembe, hogy nézd, milyen szép szikra!

SzRéka P>!

– […] Olyan sok sötétség, olyan sok gonosz van a világban, de te visszahoztál egy kis fénysugarat ebbe a sötétbe… nem a pénzért, nem a dicsőségért vagy ilyesmi, hanem azért, hogy segíts egy másik emberi lénynek. Ez pedig ritka. Nagyon ritka. Jó ember vagy. Legyél büszke magadra!

Szilvi_G>!

Dorothy, ez itt nem Kansas – mordulok rá. – Az emberek itt nem kedvesek. Nem a barátaid. Én sem vagyok a barátod.

59. oldal - Sötét idők (Maxim, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Suzume (Zu)
Szilvi_G>!

Az egyik fejvadász a könyvben azt nyilatkozta, hogy kutyának tekinti őket… illetve kölyökkutyáknak. Olyan teremtményeknek, akik nem olyanok, mint mi, de vannak szükségleteik. Ebből indulok ki. Kölykökkutyák… nem, a kölyökkutyák jó fejek. Maradok a szörnykölyköknél.

31. oldal - Sötét idők (Maxim, 2019)


A sorozat következő kötete

Sötét elmék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Esővágy
Kelemen Zoltán: Első 21 novella
Dan Wells: Ruins – Romok
Lois Lowry: Valahol, messze
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
Ransom Riggs: A különlegesek regéi
Estelle Brightmore: 13. napon
Lauren Oliver: Káosz
Brandon Sanderson: Vész
Tahereh Mafi: Ne hazudj