Sötét ​hajnal (Sötét elmék 3.) 178 csillagozás

Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Ruby ​égető fájdalommal a szívében, megtörten indul el az északi gyülekezőhely felé azzal a pár társával, akik még túlélték a kormány Los Angeles-i támadását. Nincsenek egyedül, egy foglyot visznek magukkal: Clancy Gray az elnök fia, aki hasonló különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, mint Ruby. Egyedül a lány képes arra, hogy kordában tartsa őt, azonban elég egyetlen pillanatnyi óvatlanság, és Clancy azonnal zűrzavart kelthet a többiek tudatában.
Egyetlen fegyverük egy ingatag titok: bizonyítékuk van arra, hogy a kormány tudja, mi indította el pusztító útjára a titokzatos betegséget, amely megtizedelte Amerika tizenéveseit, és ami miatt a túlélők különleges, ám veszélyes képességekre tettek szert, amelyek titokban tartása érdekében elzárták őket a világtól. A fellépő belső viszályok azonban azzal fenyegetnek, hogy megakadályozzák az egyetlen esélyt arra, hogy felszabadítsák a táborokat, ahol számos Pszí-képességű társuk szenved.
Mindeközben visszatér a csapathoz… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2017
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617374 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, Szeged, 2017
464 oldal · ISBN: 9789634990826 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Liam Stewart · Ruby Elizabeth Daly · Charles Meriwether (Dagi) · Suzume (Zu) · Cole Stewart · Clancy Gray · Vida · Cate Connor · Nico · Samantha Dahl


Kedvencelte 24

Most olvassa 9

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 184

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Fél csillag levonás a nagy adag hisztiért jó pár oldalon keresztül. Egy kicsit félre is kellett tennem a könyvet, de a 300. oldal után nagyon felpörgött a cselekmény. Az első részben megismert főhőseink – Vida, Dagi, Zu, Liam és Ruby velünk vannak és elég sok minden történik velük. A Gyermek Liga összeomlása után új búvóhelyre van szükségük. Rengeteg a konfrontáció Liam és Cole között, és Rubynak az egyikük pártjára kell állnia. Két különböző megoldást dolgoznak ki, azonban Clancy megint beleköp a levesükbe. Tudom, hogy miért hagyta életben az írónő, de kár volt. spoiler
A vége a legpörgősebb, de sok mindent nyitva hagy, hiába derül ki a betegség oka.
Nagy szerencséje az írónőnek, hogy spoiler így nevezhetjük akár hepiendnek is a végét.

Szücsi>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Az eleje nem kötött le, de a könyv közepétől (végre) kezdett izgivé válni majd a vége volt a legpörgősebb. Jó kis könyv ez csak ki kell várni az izgalmakat.
Ami nagyon tetszett az az hogy végre megtudtadtam egy csomó dolgot a betegségről. Erre vártam már az 1.rész óta :D
Ami kicsit zavart az Liam viselkedése meg Ruby néhány hisztije volt majd az ami Colelal történt. :(
Egyszeri olvasásnak jó sorozat volt-

Szilvi00 P>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Szerettem az első két részt és nagy reményeket fűztem a záró kötethez is. Egy ötcsillagos, magasztaló értékelést szerettem volna írni hozzá, de amikor szinte vért izzadva verekedtem át magam a könyv első felén, csalódott voltam. Úgy a közepétől sikerült elkapni a fonalat és utána fejezetről-fejezetre egyre jobban tetszett, a végéről nem is beszélve. A tragikus Los Angeles-i támadás után úgy éreztem, hogy az írónő kicsit átvette Tahereh Mafi stílusát és elkezdett rengeteg érzelmet vinni a történetbe. Gyönyörűen megfogalmazta Ruby és Cole érzéseit, sokszor elszorult a torkom a gyerekek sorsát olvasva. A kicsi Zu könnyeket csalt a szemembe, amivel szintén nem lenne gond, de én izgalmat vártam és akciót, a belső viszálykodástól személy szerint a hajamat téptem.
A végére felpörögtek az események, így összességében elégedett vagyok, csak nem maradéktalanul.

Ashriver>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Ez a trilógia is lezárult.
Érzelmesen értelmes volt,
választ kaptunk a kérdéseinkre,
és nem volt szerelmi háromszög!
Köszönet ezért az írónőnek.
Szerettem ezt a sorozatot, de nem fog hiányozni.

deen>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Egy kicsit jobb lezárásra vártam. Sok minden nyitva maradt a történetben, de azt legalább megtudtuk, hogy mi volt az oka és ki volt a felelős a betegségért. Ruby kicsit sokat vállalt magára és szerintem túl is aggódta a dolgokat, ami sok konfliktushoz vezetett közte és Liam között. Kettejük állandó veszekedéseit nagyon untam, pláne hogy Liam azért elég jól tudott vigyázni magára, nem volt szüksége Ruby segítségére. Cole és Liam közötti konfliktusok is egyre mélyültek, Ruby pedig kettejük közé szorult. Voltak olyan részek, amik szerintem nagyobb terjedelmet igényeltek volna pl. Cole spoiler. Clancy eddig is folyton keresztbe tett a Ligának, így nem igazán értem, hogy miért estek bele ugyanabba csapdába újra és újra. A könyv eleje nagyon lassan indult és az állandó veszekedések miatt nem is volt nagy kedvem tovább olvasni. Szerencsére a könyv közepétől végre felgyorsultak az események, akciódúsabb lett a cselekmény és végül mindegyik szereplő megtalálta a saját helyét a harcban és azután is. Különösen örültem Dagi „felemelkedésének”.

Ferger_Jolcsi P>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Sokat gondolkodtam rajta, hogy hány csillagos értékelést írjak erre a könyvre, mert eléggé megosztottak az érzéseim a kötettel kapcsolatban. A közepén untam, nagyon… De a végére meg újra beindult a cselekmény és onnantól kezdve megint élvezhetőbbé vált a kötet. Sokszor éreztem azt, hogy az első részben kibontakoztatott események és cselekmények után már nem tud újat mutatni nekünk az író, s ezért ellaposodott a történet. Remélem, a következő kötet ismét több fantasy vonalt mutat majd nekünk, mert e tekintetben elég szegényes volt ez a rész. Sőt, szerintem már az előző rész is.
Örülök, hogy ismét többet olvashattam Zu-ról. Ő volt már az első kötetben is a kedvenc szereplőm, annyira kis aranyos. spoiler Clancy pedig… Nem is értem, hogy tud ennyire gyomorforgató lenni… De ő is szép hullámvölgyön ment át ebben a részben. spoiler

Zsazsóó>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Az írónő az első két résszel elérte, hogy felfigyeljek rá, a harmadikkal pedig azt, hogy meg is jegyezzem magamnak:).

Olvasmányaim során számos írói stílussal találkoztam, Bracken azok közé az írók közé tartozik, akik folyamatosan pörgetik az eseményeket és nem engedik, hogy az olvasó figyelme lankadjon. Ha most mondanom kellene még egy ilyen pörgős könyvet, akkor az ez lenne.

A karakterfejlődés szépen megtörtént, aminek nagyon örültem. A legjobban Rubyn vettem észre, de Vida is szépen felzárkózott. Dagi megmaradt Daginak és Zu is spoiler és szerencsére Liam is spoiler. Mint ahogy az életben is, voltak akik egyszerűen nem látták a fától az erdőt… Sajnos a veszteségek is elmaradhatatlanok voltak ahhoz, hogy a számos cselekmény beinduljon.

Az írónő morális kérdéseket is vitat. A félelem tényleg ilyen mértékű drasztikusságot kell hogy kiváltson? A másságot valójában csírájában kell kioltani? Mennyi mindennek kell történnie ahhoz, hogy ráeszméljünk arra Ez így nem mehet tovább!? És a hatalommal rendelkezőknek mindent el kell nézni?

Aki szereti ezt a fajta alzsánert, annak mindenképp megéri egyszer elolvasni ezt a trilógiát:).

abstractelf>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Ez a befejezés szívettépően gyönyörű volt. Az eddigi részeket is nagyon szerettem, de ez a kötet teljesen kikészített érzelmileg.
Ebben a részben a szereplőknek komoly döntéseket kellett hoznia, amely folyamatos konfliktusokhoz vezetett. Végeredményben ez a könyv az emberségről szólt; az írónő társadalomkritikája is ehhez kötődött. Mélységesen elgondolkodtattak Alexandra Bracken szavai, mert ugyan radikálisabbak voltak, hogy illeszkedjen a disztópia műfajába, mégis olyan jelenségeket mutatott be, amely napjainkban is igazak. Azzal pedig, hogy ilyen gyönyörűen fogalmaz, még hangsúlyosabban keresztül tudta vinni a gondolatait.
A történet sokkal pörgősebb lett, mint az eddig olvasott Bracken kötetekben (abban a 4-ben), aminek nagyon örültem. Így végig fenntartotta az érdeklődésemet, és ez a 620 oldal csak úgy elrepült.
Végeredményben nagyon szeretem ezt a sorozatot, és úgy gondolom, hogy ez a Sötét hajnal méltó befejezése volt ennek a csodálatos trilógiának. Most már csak arra kell rájönnöm, hogyan gyógyítsam meg sajgó szívemet ezután az élmény után.

julcseee P>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Ennek a sorozatnak is vége. :(
A második résszel is az volt picit a bajom, és most a végével is, hogy szerintem néhol már túl voltak bonyolítva az események, túl sok minden történt. Eleve nem rövid könyvről beszélünk, és az a baj hogy olyan sok minden történt, hogy ha például most el kéne mesélnem az elejétől a végéig hogy mi után mi történt, lehet hogy pontosan nem is tudnám felidézni, ami azért nem túl szerencsés.
Rubyt, a főszereplőt néhol nagyon nem kedveltem, pedig az első részben abszolút kedvenc volt. De ebben az utolsó részben már mintha nem is egy oldalon álltak volna a szerelmével és barátaival, titkolt majdnem mindenki elől mindent, egyedül akart mindent megoldani, volt hogy konkrétan szembeszállt Liammel… nem tudtam hova tenni. Ezekért van a fél csillag levonás.
Na de hogy a pozitívakat is említsem, nagyon gondosan összeállított történet volt ez, ahol a végére bejutott még pár csavar, és a végére azért csak megtalálta Ruby is hogy hol az ő igazi helye. Persze voltak sajnos veszteségek is, de ez azért elkerülhetetlen egy ilyen történetben, ettől válik hitelessé.
Szóval összességében szerettem, és nagyon örülök hogy elolvastam. (És olyan szépen mutat a polcomon :) )

Criala P>!
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Nem mondhatom, hogy nem könnyeztem meg a végét! :D Minden úgy alakult, ahogy kellett/vártam/reméltem spoiler
Vida-t nagyon megkedveltem. Az első kötet elején ezt nem tartottam lehetségesnek, de gyorsan megszoktam a stílusát. :D
Clancy-nek a karaktere nagyon ütős volt egész végig. Magát a személyt borzasztóan utáltam, DE abszolút meg tudtam érteni. Az ő helyében lehet, hogy az én elmém is megborult volna. Amúgy egy hihetetlenül jól megalkotott szereplőt kaptunk a személyében, aki részemről nagyban verte Ruby karakterét – akinél már fájt a nyafogás a végén, ennek ellenére jogosnak tartottam. Mindenesetre Clancy-nak valamennyire engem is sikerült az ujja köré csavarniaspoiler
Összességében nagyon élvezetes volt olvasni a trilógiát. Az írónőnek fantasztikus szókincse és fogalmazása van, nagyon szépen ír!

Ami fájt, hogy még ebben a részben sok elírást találtam.


Népszerű idézetek

TiszlaviczMarcsi I>!

A forradalmak nem szavakkal, hanem vérrel győznek.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cole Stewart · forradalom · győzelem · szó · vér
Eryka93>!

– Ami a haragnál is jobban motiválja az embereket… az a félelem.

344. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cole Stewart · félelem · harag
Eryka93>!

– Szóval csak azt akarom mondani, hogy bármilyen rossznak tűnik minden, az élet alapjában jó. Nem zúdít ránk olyasmit, amiről tudja, hogy nem tudjuk elviselni… és ha időbe telik is, a végén minden rendbe jön.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Liam Stewart
blue_clouds>!

A fekete az a szín, ami egyáltalán nem szín.

(első mondat)

S_z_a_n_d_i_i>!

– Nagyon szörnyű volt ott hátul?
– Nem – felelte Vida laza vállvonással. – Néha kicsit kényelmetlen és hideg volt, de kibírtuk. Egyszer éles kanyart vettél, és Dagi tévedésből letapizott. Valahányszor felemlegetem, úgy néz ki, mintha meg akarna halni a szégyentől. Ami azt illeti, ezt rendesen ki is fogom használni.
– Muszáj így tenned? – kérdeztem célzatosan.
– Tök mindegy. Attól jobban kiakadt, hogy versenyeztünk, ki adja neki a legidegesítőbb gúnynevet.
– Hadd találjam ki, hogy ki nyert…
– Ami azt illeti, az enyém Kiscserkész volt. Ugyan már, még én sem tudtam jobbat kitalálni annál, hogy Dagi-Daga-Dóóóó. Majdnem bepisiltem, annyira nevettem.

Kapcsolódó szócikkek: Charles Meriwether (Dagi) · Ruby Elizabeth Daly · Vida
raniaki>!

– Szentséges ég! – szólalt meg Dagi, amikor felé fordítottam a papírt. – Miért nem lepődök meg? Az egész családod bolond fáról pottyant le, és estükben minden ágba beleütköztek.

113. oldal

S_z_a_n_d_i_i>!

– Biztos vagy benne, hogy ez nem valami rémálom? – kérdezte halkan. – Biztos, hogy ebből nem lehet felébredni?
Néztem, csak néztem az utat, előrebámultam, figyeltem, ahogy a sivatag felől fújó szél halvány aranyló fénybe vonja az aszfaltot, és közben sötét felhők gyülekeznek felettünk.
– Igen – feleltem egy idő után.
Mert az álmodók, ha felébrednek, maguk mögött hagyják a szörnyeiket.

Kapcsolódó szócikkek: Cole Stewart · Ruby Elizabeth Daly
NagyEdina96>!

– […] szeretlek, és ezen semmi, de semmi nem változtat.
– Én is szeretlek.
Elpirultam a mosolyától, és azon tűnődtem, milyen jólesett kimondani ezt a szót. Szeretlek. Szeretlek. Szeretlek.
– Tényleg? A híres Stewart-sárm levett a lábadról?
Felnevettem.
– Azt hiszem, igen. De eléggé megszenvedtél érte.
– Mintha nem tudnám.

Kapcsolódó szócikkek: Liam Stewart · Ruby Elizabeth Daly
S_z_a_n_d_i_i>!

– Nem kell ennél több – mondta halkan. – Nem akarom, hogy azt gondold, hogy több kell. Ez így is nagyon, nagyon jó. – Ujjait a bordáimon siklatta, a sportmelltartóm szélén. Figyelme újra teljesen az ajkamra irányult. – De ha… amikor odakint voltam, nem felejtettem el szerezni… – Szavai összeakadtak, érthetetlen volt, amit mondott, de én pontosan tudtam, mit akar mondani, és a boldogság kis adagokban áradt testemben; azt akarta mondani, hogy megtette, ami szükséges… hogy vigyázzunk. – Napok, hetek, akár évek is eltelhetnek… akármennyi idő… de ha te készen állsz, akkor én is. Oké?

Kapcsolódó szócikkek: Liam Stewart · Ruby Elizabeth Daly
NagyEdina96>!

– Fel kell állnod, el kell indulnod, Kicsi Gyémántom – mondta halkan, hátat fordítva a gyerekeknek. – Ki kell menned innen. Nem csak értük, hanem magadért is. Kérlek! A saját lábadon kell kimenned innen.

Kapcsolódó szócikkek: Cole Stewart · Ruby Elizabeth Daly

A sorozat következő kötete

Sötét elmék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Martin Kay: Titkok útvesztője
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Estelle Brightmore: 13. napon
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Philip Pullman: La Belle Sauvage
Aria Brighton: Vérvörös rabság
V. E. Schwab: Viszály