Megjelenésének várható időpontja: 2018. július 24.

Sötét ​elmék (Sötét elmék 1.) 370 csillagozás

Alexandra Bracken: Sötét elmék Alexandra Bracken: Sötét elmék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​nap titokzatos betegség üti fel a fejét, mely a tizenéves gyerekeket támadja. A kór gyorsan terjed, és félelmetes pusztítást végez. Csak kevesen maradnak életben. Ám amikor kiderül, hogy a megmaradt fiatalok mellékhatásként különleges, de egyben veszélyes képességekkel rendelkeznek, megkezdődik a „rehabilitációs táborokba” gyűjtésük, ahol kutatók és orvosok dolgoznak azon, hogy a gyerekek újra egészségesek legyenek. Úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben megy, hisz az elnök fiát már meggyógyították. És bár a közvélemény úgy tudja, hogy ezeket a helyeket a gyerekek megmentésére hozták létre, valójában kegyetlen eszközökkel próbálják féken tartani őket.
Ruby szintén túlélte a betegséget, így nála is megjelent egy képesség, amely talán mind közül a legveszélyesebb. És képtelenek uralni. Tízéves volt, mikor Thurmondba, a legkegyetlenebb táborba hurcolták. Az évek teltek, a napok egyformák voltak, és nem volt semmi remény, hogy egyszer majd kiszabadul Ám egy nap az egyik… (tovább)

Eredeti mű: Alexandra Bracken: The Darkest Minds

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Maxim, 2018
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619583 · Fordította: Bozai Ágota · Megjelenés időpontja: 2018. július 24.
>!
Maxim, 2014
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632615516 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, 2014
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615509 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Liam Stewart · Charles Meriwether (Dagi) · Ruby Daly · Suzume (Zu) · Clancy Gray · Cate Connor


Kedvencelte 74

Most olvassa 26

Várólistára tette 426

Kívánságlistára tette 396

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Én ismét fordítva működöm, mint a többség. :)
Az eleje nagyon tetszett, érdekesnek indult, aztán a közepén elkezdtem unni. Nem egészen ezt vártam. Valamiért a szereplők sem tudtak igazán megfogni. A csavarok nem tudtak meglepni. Talán túl sok hasonló könyvet olvastam már, mert nem tudott igazán újat mutatni. Ami nagyon tetszett, azok a képességek voltak, de gyakorlatban keveset kaptam belőlük.
A végén viszont nagyon mérges lettem. Nem azért, mert spoiler, hanem Ruby tette miatt. spoiler Értem, hogy meg akarta védeni, de ezzel számomra végleg leírta magát.
Egyelőre nem tudom, hogy folytatni fogom-e. Túlságosan mérges vagyok Rubyra.

16 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Elképesztő olvasmány volt. Bírom, hogy rengeteg akció, kegyetlenség, de összetartás és humor is volt a sztoriban. Picit menekülős, utazgatós, csapat összekovácsolós, képességet kitanulós történet volt.

Az első haláloknál, az első IAAN-ról szóló híreknél, de még az első iskolabusz felbukkanásánál sem sejtettem még, hogy ez a csodaszép borítójú könyv ennyiszer fogja összetörni a szívemet – spoiler (Meg én is majdnem földhöz vágtam a könyvet, csak hát nem vagyok olyan. Nagyon örülök, hogy trilógia, mert tuti, hogy falnak mennék, ha egyrészes regény lenne!)

Zavart, hogy spoiler

Kedvencek: Ruby, Liam, Suzume, Dagi ~ Régen imádtam ennyire főszereplőt, mint most Ruby Elizabeth Daly-t! ^.^

Bővebben + borító nézegető:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/01/abracken-s…

>!
Maxim, 2014
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615509 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Szami81
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Engem nagyon emlékeztetett Tahereh Mafi – Ne érints sorozatára, bár az jobban tetszett. Nem volt rossz, csak végig ott motoszkált bennem az „olvastam már” érzés.

A fordításról.
Többször fura érzésem volt, így előkerestem az eredetit és összevetettem. Csak ezt a hármat emelném most ki:
– „Go f*ck yourself” – „Menj b*sszál egyedül!” (talán inkább „b*szódj meg” :D )
– „You are a natural” – „természetes vagy” (öhm.. esetleg pl. „őstehetség vagy / mintha erre születtél volna”?)
– „…milk and cookies for Santa” – „tejet és csokit a Mikulásnak” (eeez hogy jött ki?)

9 hozzászólás
>!
Szilvi00 P
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Ifjúsági disztópiának címkézett könyvhöz képest elég brutális volt. Értem én, hogy gyerekek a főszereplők, de akkor is. A világfelépítése rém egyszerű, hangulata nagyon komor, szereplőit pedig szerettem. Elborzasztottak a táborok, ahová a különleges képességű gyerekeket zárták. Kicsit olyan volt, mintha koncentrációs táborban raboskodó fiatal X-Men szereplőkről olvastam volna… Illetve Tahera Mafi trilógiájára is emlékeztetett. Elszomorított Ruby története, hiszen alig volt 10 éves amikor (akaratán kívül), csupán egyetlen érintéssel spoiler.
Egy rövid szakasztól eltekintve, a cselekménye végig izgalmas volt. A menekülős részt szerettem a legjobban, tele volt akcióval és izgalommal. Kivételesen nem voltam túl meglepett, amikor kiderült spoiler. Végig gyanús viselkedett a srác. Ruby mellett Dagi volt a kedvencem, de Suzume és persze Lee is remek karakterek. Leheletnyi romantika sem hiányozhatott a végére. Biztosan folytatom a sorozatot!

>!
MFKata P
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Ritkán olvasok ilyen komor és felkavaró könyvet, de ezt kár lett volna kihagynom. Imádtam!!!
Attól függetlenül, hogy az eleje brutális és szívfacsaró volt, mégsem tudtam letenni.
Rágcsát készítsetek be, mert nagyon izgalmas és muszáj lesz közben ropogtatni!
A túlélés része, hogy az ember képes tovább lépni.
Bővebben:
http://mfkata-about.blogspot.hu/2014/11/alexandra-brack…

6 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Alexandra Bracken: Sötét elmék

YA könyv létére elég durva volt. A táborok, ahová a gyerekeket vitték a náci haláltáborokra hajaztak. Csoda, hogy Ruby nem golyózott be. A Liam és Ruby közötti románc aranyos volt, ennyi pont elég is volt a történethez. Ruby elég sokat fejlődik a könyv elejéhez képest. Szerencsére. Az elején idegesítően szerencsétlen volt. Tényleg arra van szüksége, hogy elfogadja a képességeit. Mind a négy főszereplő tinit megkedveltem. Dagi okoskodó, de segítőkész, Zu aranyos kislány és Liam igazi jócserkész. Sajnos a vége igazi cliffhanger..
spoiler

8 hozzászólás
>!
_Eriii
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Elég jól indul a történet, nagyon tetszett ez a komor sötét hangulat amit a könyv árasztott. Aztán a történet egy picit ellaposodik, de épp csak egy pár oldalnyit. Ezert is vontam le a fél csillagot. A történet nagyon jól fel van építve, nagyon bírtam a színekbe való csoportosítást. A szereplők is egytől egyik jól meg vannak formálva. Nagyon bírom az ilyen különleges kepésségekkel megáldott szereplőket.. Nagyon nagyon sajnáltam a gyerekeket, hogy fiatalon ezekbe a borzalmas táborokban kerülnek, és csak 8-10 evések. Gyűlöltem a katonákat. Mintha koncentrációs táborba lettek volna a gyerekek. Rubayval volt egy kis gondom az elején, de aztán rájöttem, hogy hogyan is tudja használni a képességét ha egyszer nem volt lehetősége használni. Lee-t nem lehetett nem szeretni, Dagi-t nem csíptem az elején,mert olyan ellenséges volt Rubyval. Zu-t is nagyon szívembe zártam. A vége meg ahhh szívszaggató. En nagyon sajnáltam, hogy Ruby azt kellet tegye Lee-vel. Nagyon varom a következő reszt.

>!
Milli88 P
Alexandra Bracken: Sötét elmék

A fülszöveg elolvasása után nagyon ígéretesnek gondoltam a könyvet.
Nem mondom, hogy rossz lett volna, de azt sem, hogy olyan kimagaslóan jó. Lehet, hogy rosszkor olvastam…
Az olvasási időm botrányosan hosszú. Ez egyrészt a sok teendő miatt van. Másrészt azért, mert akármikor a kezembe vettem a könyvet 2-3 oldal olvasás után egyszerűen elnyomott az álom. Nem tartotta fenn az érdeklődésemet, nem hozott lázba.
Sajnos voltak számomra unalmas részek, így folyamatosan az motoszkált a bennem, hogy mikor lesz már vége. Számomra kiszámítható volt, egyedül a legeslegeslegvégén váltott ki belőlem némi érzelmet.
Összességében nem volt rossz. Az alapötlet tetszik, de most valahogy nem voltam erre ráhangolódva.
Talán a következő rész jobban fog tetszeni. Talán… egyszer.

>!
zsiina
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Úgy sejtem, hogy ha az ember egyszer már megtapasztalta a Legrosszabbat, az Elég Rossz már nem is annyira borzalmas.

Nem tudom mit írjak a könyvről. Annyi mindent szeretnék, és még sem tudom hol kezdjem, mit mondjak. Előre is elnézést az érthetetlenségért…
Ahogy elkezdődött a könyv, és Ruby mesélt a táborról, a betegségről a PFS-ekről, néhol érdekelt, néhol nem. Igazából onnan indult be a történet amikor spoiler És attól a pillanattól kezdve alig bírtam letenni a könyvet, teljesen magába szippantott. Épp hogy megnyugodtam volna, hogy oké, most már minden rendben lesz velük, nyugi, kezdődött megint mindent az elejéről. Egy percig sem tudtam nyugton maradni, mindig közbejött valami rossz dolog. Tetszett az alaptörténet, érdekes volt ez a „betegség”, a színek szerinti besorolás, bár nem mindent értettem meg, és lenne pár kérdésem. A szereplők nagyon jól kidolgozottak voltak, és mit ad Isten? Szerettem a főszereplőket! Hűha, ilyen még nem volt! :) Rubyt az elején féltettem, azt hittem nem fogom szeretni, mert igaz, hogy mindent eltűrt, de ahogy Sam is mondta, nem állt ki magáért. De ahogy haladt a történet, úgy kezdett kibontakozni. Zu a legaranyosabb mellékszereplő, akiről valaha olvastam! Imádtam a kiscsajt, viszont örültem volna, ha többet is megtudunk róla, a múltjáról, és hogy miért nem beszél. Dagi pedig… Egyszerűen imádtam! Őt is féltettem az elején, ahogy Rubyval piszkálódott, de azonnal megvett magának. :) És Liam Lee, jajjaj. Mit mondjak róla? Ez a pasas… Annyi kedvesség van benne, hogy a végén épp ezért sajnáltam meg. De imádom őt, elfogadnák egy ilyen védelmező barátot! :) Na de a vége, kérem szépen… MI VOLT EZ?! HMM? MOND, NORMÁLIS VAGY RUBY? NORMÁLIS?

1 hozzászólás
>!
Lanore P
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Ez pont olyan jó volt, mint amiben reménykedtem! Már a cím is nagyon találó, tökéletesen passzol a sötét, komor hangulathoz. Kicsit furcsa volt megérteni a színek szerinti csoportosítást, és hogy valójában mit is jelentenek ezek a dolgok, de az írónő jól tálalta, részletes világot épített fel hozzá. Végre egy olyan könyv, ahol az összes főszereplőt megkedveltem! Ruby (bár néha szívesen megráztam volna, hogy nyissa ki végre a szemét, álljon ki magáért) és Liam, Dagi és Zu mind a szívemhez nőttek… a vége pedig pontosan azt tette, ami várható volt: összetörte a szívem, miközben alig várom, hogy olvashassam a folytatást…


Népszerű idézetek

>!
_7es_ P

– Csak egy mosdó van – jelentette be Martin. – Én használom elsőként. Ha szerencséd van, talán hagyok neked egy kis vizet.
Ha igazán szerencsém van, belefulladsz.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ruby Daly
>!
szakonyianiko

Úgy sejtem, hogy ha az ember egyszer már megtapasztalta a Legrosszabbat, az Elég Rossz már nem is annyira borzalmas.

161. oldal

>!
abstractelf P

A túlélés része, hogy az ember képes tovább lépni.

>!
szakonyianiko

A HALÁL NEM ÁLOM. MINDENKIVEL MEGTÖRTÉNIK. BÁRMIKOR BEKÖVETKEZHET. NINCS VISSZATÉRÉS.

277. oldal

>!
annu15

Néha elég hangosan kimondani valamit ahhoz, hogy valóra váljon.

>!
szakonyianiko

Rövid életem folyamán nem először fordult elő, hogy a patkányok jobb társaságot jelenthettek az embereknél.

100. oldal

>!
mrsp

A legfontosabb, amit valaha tettél, az, hogy megtanultad, hogyan kell túlélni mindazt, amin keresztülmentetek. Ne hagyd, hogy bárki azt éreztesse veled, hogy nem ezt kellett volna tenned, hogy megérdemelted, hogy a táborba zárjanak.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cate Connor
>!
mrsp

Ezer jelből észre lehet venni, ha valaki hazudik. Nem kell hozzá különleges képesség, nem kell az agyukba látni, hogy felfogjuk a bizonytalanság és a feszengés apró jeleit. Általában csak annyit kell tenni, hogy nézzük a másikat. Ha beszélgetés közben balra pillantanak, ha túl sok részletet említenek egy történetben, ha kérdésre kérdéssel válaszolnak, azt jelenti, hogy nem mondanak igazat.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
>!
No_Exist

Olyan régen volt, hogy egyáltalán akartam barátot… így nem igazán emlékeztem, hogyan kell barátkozni. Első osztályban még idétlenül egyszerű volt. A tanító néni azt kérte, írjuk le egy darab papírra, mi a kedvenc állatunk, aztán körbe kellett járnunk a teremben, míg találtunk valakit, aki ugyanazt az állatot rajzolta. Mert barátot találni ilyen könnyű volt… csak meg kellett keresni, ki szereti az elefántot.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ruby Daly

A sorozat következő kötete

Sötét elmék sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Maggie Stiefvater: The Dream Thieves – Álomrablók
Marcus Sakey: Briliánsok
Manon Fargetton: A lista
Julie Kagawa: A halhatatlanság szabályai
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal