Sötét ​elmék (Sötét elmék 1.) 712 csillagozás

Alexandra Bracken: Sötét elmék Alexandra Bracken: Sötét elmék Alexandra Bracken: Sötét elmék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​nap titokzatos betegség üti fel a fejét, mely a tizenéves gyerekeket támadja. A kór gyorsan terjed, és félelmetes pusztítást végez. Csak kevesen maradnak életben. Ám amikor kiderül, hogy a megmaradt fiatalok mellékhatásként különleges, de egyben veszélyes képességekkel rendelkeznek, megkezdődik a „rehabilitációs táborokba” gyűjtésük, ahol kutatók és orvosok dolgoznak azon, hogy a gyerekek újra egészségesek legyenek. Úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben megy, hisz az elnök fiát már meggyógyították. És bár a közvélemény úgy tudja, hogy ezeket a helyeket a gyerekek megmentésére hozták létre, valójában kegyetlen eszközökkel próbálják féken tartani őket.
Ruby szintén túlélte a betegséget, így nála is megjelent egy képesség, amely talán mind közül a legveszélyesebb. És képtelenek uralni. Tízéves volt, mikor Thurmondba, a legkegyetlenebb táborba hurcolták. Az évek teltek, a napok egyformák voltak, és nem volt semmi remény, hogy egyszer majd kiszabadul Ám egy nap az egyik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2018
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619583 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, Szeged, 2018
462 oldal · keménytáblás · ISBN: 978963619644 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, Szeged, 2018
462 oldal · ISBN: 9789634990802 · Fordította: Bozai Ágota

2 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Liam Stewart · Ruby Elizabeth Daly · Charles Meriwether (Dagi) · Suzume (Zu) · Clancy Gray · Cate Connor · Samantha Dahl


Kedvencelte 110

Most olvassa 32

Várólistára tette 538

Kívánságlistára tette 440

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Gorkie>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Én ismét fordítva működöm, mint a többség. :)
Az eleje nagyon tetszett, érdekesnek indult, aztán a közepén elkezdtem unni. Nem egészen ezt vártam. Valamiért a szereplők sem tudtak igazán megfogni. A csavarok nem tudtak meglepni. Talán túl sok hasonló könyvet olvastam már, mert nem tudott igazán újat mutatni. Ami nagyon tetszett, azok a képességek voltak, de gyakorlatban keveset kaptam belőlük.
A végén viszont nagyon mérges lettem. Nem azért, mert spoiler, hanem Ruby tette miatt. spoiler Értem, hogy meg akarta védeni, de ezzel számomra végleg leírta magát.
Egyelőre nem tudom, hogy folytatni fogom-e. Túlságosan mérges vagyok Rubyra.

18 hozzászólás
AniTiger P>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Elképesztő olvasmány volt. Bírom, hogy rengeteg akció, kegyetlenség, de összetartás és humor is volt a sztoriban. Picit menekülős, utazgatós, csapat összekovácsolós, képességet kitanulós történet volt.

Az első haláloknál, az első IAAN-ról szóló híreknél, de még az első iskolabusz felbukkanásánál sem sejtettem még, hogy ez a csodaszép borítójú könyv ennyiszer fogja összetörni a szívemet – spoiler (Meg én is majdnem földhöz vágtam a könyvet, csak hát nem vagyok olyan. Nagyon örülök, hogy trilógia, mert tuti, hogy falnak mennék, ha egyrészes regény lenne!)

Zavart, hogy spoiler

Kedvencek: Ruby, Liam, Suzume, Dagi ~ Régen imádtam ennyire főszereplőt, mint most Ruby Elizabeth Daly-t! ^.^

Bővebben + borító nézegető:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/01/abracken-s…

>!
Maxim, Szeged, 2014
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615509 · Fordította: Bozai Ágota
Szami81>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Engem nagyon emlékeztetett Tahereh Mafi – Ne érints sorozatára, bár az jobban tetszett. Nem volt rossz, csak végig ott motoszkált bennem az „olvastam már” érzés.

A fordításról.
Többször fura érzésem volt, így előkerestem az eredetit és összevetettem. Csak ezt a hármat emelném most ki:
– „Go f*ck yourself” – „Menj b*sszál egyedül!” (talán inkább „b*szódj meg” :D )
– „You are a natural” – „természetes vagy” (öhm.. esetleg pl. „őstehetség vagy / mintha erre születtél volna”?)
– „…milk and cookies for Santa” – „tejet és csokit a Mikulásnak” (eeez hogy jött ki?)

10 hozzászólás
MFKata>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Ritkán olvasok ilyen komor és felkavaró könyvet, de ezt kár lett volna kihagynom. Imádtam!!!
Attól függetlenül, hogy az eleje brutális és szívfacsaró volt, mégsem tudtam letenni.
Rágcsát készítsetek be, mert nagyon izgalmas és muszáj lesz közben ropogtatni!
A túlélés része, hogy az ember képes tovább lépni.
Bővebben:
http://mfkata-about.blogspot.hu/2014/11/alexandra-brack…

6 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Wow :O
Belegondolva a szülőknek sem lehetett könnyű ezzel megbírkózni, hogy a gyerekük különleges képességre tesz szert és elveszik tőlük.
Liam, Zu, Dagi és Ruby kalandjait én is végigizgultam, és alig akartam elhinni a könyv végét :( Megértem Ruby-t, de akkor is!!!! Dagiról pedig ne is beszéljünk :S Jól szórakoztam a nevén, hogy vasággyal együtt is jó ha van 40 kg de Dagi XD
Mellesleg ha lehetne választani én tuti kék szeretnék lenni *-*

Szilvi00 P>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Ifjúsági disztópiának címkézett könyvhöz képest elég brutális volt. Értem én, hogy gyerekek a főszereplők, de akkor is. A világfelépítése rém egyszerű, hangulata nagyon komor, szereplőit pedig szerettem. Elborzasztottak a táborok, ahová a különleges képességű gyerekeket zárták. Kicsit olyan volt, mintha koncentrációs táborban raboskodó fiatal X-Men szereplőkről olvastam volna… Illetve Tahera Mafi trilógiájára is emlékeztetett. Elszomorított Ruby története, hiszen alig volt 10 éves amikor (akaratán kívül), csupán egyetlen érintéssel spoiler.
Egy rövid szakasztól eltekintve, a cselekménye végig izgalmas volt. A menekülős részt szerettem a legjobban, tele volt akcióval és izgalommal. Kivételesen nem voltam túl meglepett, amikor kiderült spoiler. Végig gyanús viselkedett a srác. Ruby mellett Dagi volt a kedvencem, de Suzume és persze Lee is remek karakterek. Leheletnyi romantika sem hiányozhatott a végére. Biztosan folytatom a sorozatot!

Mrs_Curran_Lennart P>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

YA könyv létére elég durva volt. A táborok, ahová a gyerekeket vitték a náci haláltáborokra hajaztak. Csoda, hogy Ruby nem golyózott be. A Liam és Ruby közötti románc aranyos volt, ennyi pont elég is volt a történethez. Ruby elég sokat fejlődik a könyv elejéhez képest. Szerencsére. Az elején idegesítően szerencsétlen volt. Tényleg arra van szüksége, hogy elfogadja a képességeit. Mind a négy főszereplő tinit megkedveltem. Dagi okoskodó, de segítőkész, Zu aranyos kislány és Liam igazi jócserkész. Sajnos a vége igazi cliffhanger..
spoiler

8 hozzászólás
zsiina>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Úgy sejtem, hogy ha az ember egyszer már megtapasztalta a Legrosszabbat, az Elég Rossz már nem is annyira borzalmas.

Nem tudom mit írjak a könyvről. Annyi mindent szeretnék, és még sem tudom hol kezdjem, mit mondjak. Előre is elnézést az érthetetlenségért…
Ahogy elkezdődött a könyv, és Ruby mesélt a táborról, a betegségről a PFS-ekről, néhol érdekelt, néhol nem. Igazából onnan indult be a történet amikor spoiler És attól a pillanattól kezdve alig bírtam letenni a könyvet, teljesen magába szippantott. Épp hogy megnyugodtam volna, hogy oké, most már minden rendben lesz velük, nyugi, kezdődött megint mindent az elejéről. Egy percig sem tudtam nyugton maradni, mindig közbejött valami rossz dolog. Tetszett az alaptörténet, érdekes volt ez a „betegség”, a színek szerinti besorolás, bár nem mindent értettem meg, és lenne pár kérdésem. A szereplők nagyon jól kidolgozottak voltak, és mit ad Isten? Szerettem a főszereplőket! Hűha, ilyen még nem volt! :) Rubyt az elején féltettem, azt hittem nem fogom szeretni, mert igaz, hogy mindent eltűrt, de ahogy Sam is mondta, nem állt ki magáért. De ahogy haladt a történet, úgy kezdett kibontakozni. Zu a legaranyosabb mellékszereplő, akiről valaha olvastam! Imádtam a kiscsajt, viszont örültem volna, ha többet is megtudunk róla, a múltjáról, és hogy miért nem beszél. Dagi pedig… Egyszerűen imádtam! Őt is féltettem az elején, ahogy Rubyval piszkálódott, de azonnal megvett magának. :) És Liam Lee, jajjaj. Mit mondjak róla? Ez a pasas… Annyi kedvesség van benne, hogy a végén épp ezért sajnáltam meg. De imádom őt, elfogadnák egy ilyen védelmező barátot! :) Na de a vége, kérem szépen… MI VOLT EZ?! HMM? MOND, NORMÁLIS VAGY RUBY? NORMÁLIS?

1 hozzászólás
_Eriii>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Elég jól indul a történet, nagyon tetszett ez a komor sötét hangulat amit a könyv árasztott. Aztán a történet egy picit ellaposodik, de épp csak egy pár oldalnyit. Ezert is vontam le a fél csillagot. A történet nagyon jól fel van építve, nagyon bírtam a színekbe való csoportosítást. A szereplők is egytől egyik jól meg vannak formálva. Nagyon bírom az ilyen különleges kepésségekkel megáldott szereplőket.. Nagyon nagyon sajnáltam a gyerekeket, hogy fiatalon ezekbe a borzalmas táborokban kerülnek, és csak 8-10 evések. Gyűlöltem a katonákat. Mintha koncentrációs táborba lettek volna a gyerekek. Rubayval volt egy kis gondom az elején, de aztán rájöttem, hogy hogyan is tudja használni a képességét ha egyszer nem volt lehetősége használni. Lee-t nem lehetett nem szeretni, Dagi-t nem csíptem az elején,mert olyan ellenséges volt Rubyval. Zu-t is nagyon szívembe zártam. A vége meg ahhh szívszaggató. En nagyon sajnáltam, hogy Ruby azt kellet tegye Lee-vel. Nagyon varom a következő reszt.

Lanore P>!
Alexandra Bracken: Sötét elmék

Ez pont olyan jó volt, mint amiben reménykedtem! Már a cím is nagyon találó, tökéletesen passzol a sötét, komor hangulathoz. Kicsit furcsa volt megérteni a színek szerinti csoportosítást, és hogy valójában mit is jelentenek ezek a dolgok, de az írónő jól tálalta, részletes világot épített fel hozzá. Végre egy olyan könyv, ahol az összes főszereplőt megkedveltem! Ruby (bár néha szívesen megráztam volna, hogy nyissa ki végre a szemét, álljon ki magáért) és Liam, Dagi és Zu mind a szívemhez nőttek… a vége pedig pontosan azt tette, ami várható volt: összetörte a szívem, miközben alig várom, hogy olvashassam a folytatást…


Népszerű idézetek

abstractelf>!

A túlélés része, hogy az ember képes tovább lépni.

lone_digger P>!

– Csak egy mosdó van – jelentette be Martin. – Én használom elsőként. Ha szerencséd van, talán hagyok neked egy kis vizet.
Ha igazán szerencsém van, belefulladsz.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ruby Elizabeth Daly
szaniko62>!

Úgy sejtem, hogy ha az ember egyszer már megtapasztalta a Legrosszabbat, az Elég Rossz már nem is annyira borzalmas.

161. oldal

szaniko62>!

A HALÁL NEM ÁLOM. MINDENKIVEL MEGTÖRTÉNIK. BÁRMIKOR BEKÖVETKEZHET. NINCS VISSZATÉRÉS.

277. oldal

annu15>!

Néha elég hangosan kimondani valamit ahhoz, hogy valóra váljon.

szaniko62>!

Amikor a lányok sírnak, kevés dolog van, ami haszontalanabb a környezetükben, mint egy fiú. Két fiú jelenléte pedig azt jelentette, hogy nem rám néztek, hanem tehetetlenül egymást bámulták. Dagi és Liam csak álltak, furcsán feszengve, majd egy idő után Lee keze megmozdult, és megpaskolta a fejemet, ahogy kutyát simogatna.

290. oldal

mrsp>!

A legfontosabb, amit valaha tettél, az, hogy megtanultad, hogyan kell túlélni mindazt, amin keresztülmentetek. Ne hagyd, hogy bárki azt éreztesse veled, hogy nem ezt kellett volna tenned, hogy megérdemelted, hogy a táborba zárjanak.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cate Connor
mrsp>!

– […] nem rossz emberség az, ha a saját életedet akarod élni.

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Liam Stewart
DreamyGirl>!

A legsötétebb elmék a legvalószínűtlenebb ábrázatokat veszik fel.

433. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charles Meriwether (Dagi)

A sorozat következő kötete

Sötét elmék sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: A rémálmok lánya
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Fróna Zsófia: Démonok közt
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Aria Brighton: Vérvörös rabság
Lana Millan: Egy angyal a szerelem küszöbén
Soman Chainani: A király esztelen
Victoria Schwab: Egy sötét duett