A ​hercegnő, a kalandor és a párafarmer 20 csillagozás

Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

EZ A TÖRTÉNET IS ÚGY KEZDŐDIK, MINT SOK MÁSIK: RÉGES-RÉGEN… EGY MESSZI-MESSZI HELYEN, AMI A RAGYOGÓ CSILLAGOKON TÚL TALÁLHATÓ.

A Régi Köztársaság idején csillagrendszerek ezrei éltek együtt békében és jólétben, az ősi Jedi Rend védelme alatt. De a sötétség hulláma végigsöpört a galaxison, olyan megállíthatatlanul, hogy a legnagyszerűbb harcosok sem tudták feltartóztatni. A gonosz Birodalom lépett a Köztársaság helyére, az elnyomás árnyékként borult mindenre, és a fény lassan kihunyt a csillagok között. Ez a könyv három olyan ember története, akiknek útjai keresztezik egymást – jókor voltak rossz helyen. Együtt be tudják bizonyítani, hogy többre képesek, mint azt elsőre gondolnánk róluk… Talán ők jelentik az utolsó reményt a galaxis számára.

Eredeti mű: Alexandra Bracken: A New Hope: The Princess, the Scoundrel, and the Farm Boy

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Kolibri, Budapest, 2015
338 oldal · ISBN: 9786155501999 · Fordította: Habony Gábor

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Luke Skywalker · Chewbacca


Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Ramonais
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Mielőtt bármit is mondhatnék…
1. Alexandra Bracken az első olyan STAR WARS írónő számomra, aki olyan szépen leírta ezt a könyvet, annyi érzelmet beleírt, hogy szavakat nem találok rá. Nagyon tehetséges írónő és ezt már az első mondatokból rálehet jönni. Nem is beszélve arról, hogy amikor írta, akkor még csak 27 éves volt.
2. A könyvben szereplő képek/illusztrációk új dolgokat mutattak meg nekem. Szerintem ötletes volt rajzos részeket belerakni, amiken látszódtak, hogy egy darab fekete ceruzával készítették. És ez azért volt jó, mert így betekinthettem, hogy George Lukas és segítői hogy látták, hogy képzelték el az eredeti szereplőket.

Ismertem a történetet, de még is meglepett engem. Olyannyira megváltozott a véleményem Leia-ról, hogy már pozitív szereplőként néztem rá már az első oldalakról kezdve. Be kell vallanom, hogy én a filmben nem nagyon szerettem ezt a karaktert. De az írónő olyan részeket, érzelmeket mutatott meg nekem róla, amikre álmomban sem gondoltam volna. Vagyis, új kedvencre találtam. Boldog vagyok, hogy kiadták ezt a könyvet.

>!
Eszchan
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Miután mindenféléket olvastam már erről a regényről, fenntartásokkal kezdtem bele, de nekem összességében tetszett. Sokkal jobb, mint a régi Alan Dean Foster-verzió.

A három különböző szemszög alkalmazása is jó volt, bizonyos helyzetekből többet megmutatott, de pont emiatt sok olyan dolog maradt ki, amit a filmből már jól ismerünk, ezért kap csak négy csillagot.

És milyen szép már a magyar borító! ^^

>!
PAVideoStudio
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Alexandra Bracken regénye az Egy új remény ifjúsági regényváltozatának újraírt verziója, mely azon a pár plusz jeleneten kívül nem sok újdonságot tartalmaz, sztem a közepes tábort gyarapítja. A fordítás/szerkesztés pedig enyhén szólva se nyerte el a tetszésem.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/jc5DYfzJoAQ

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
KiraHun
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Kedvcsináló:

"Sok könyvet olvastam életemben és még több Star Wars könyvet, melyek bárhogy is nézzük az utóbbi időben nem hoztak üdvözülést. A történettel az esetek nagy többségében még gond sem lenne, az igazi problémát az írásmód, a világ vázolása és a karakterek ábrázolása okozza. Ez sok esetben az eredeti és előzmény trilógia eseményeinek ideje körül íródott regényekben ütközik be, ahol a már ismerős karakterek szikráját sem mutatják annak a jellemnek és azoknak a jellemzőknek, amit és amiket a filmekben tőlük láthattunk vagy legalábbis ami számomra átjön belőlük. A Star Wars Legendák, vagy régi nevén az Expanded Universe könyvei annyira elrugaszkodtak a már ismert karakterek jellemétől, hogy egyenesen illúziórombolónak hatottak és míg a történet fenntartotta az olvasó érdeklődését, addig inkább álltak meg a lábukon különálló könyvként, mint a Star Wars univerzum részeként. A Star Wars Legendák egy különálló világot alkotott, mely külön létezik a filmektől és bár régen a kánon része volt, történetileg beleolvasztva a filmek eseményfonalába, soha sem tudott azonosulni azzal, mert egy másfajta világot teremtett meg. Ami ennek ellenére mindig is a kedvencem volt.

Aztán a Disney sokkterápiára küldte a Star Wars és Expanded Universe rajongókat, amikor egy tollvonással kitörölte ezeket a történeteket a kánonból és a média tartalmakat Legendákká minősítette. Ott és akkor egy pillanatra megállt a szívem, elakadt a lélegzetem. Az egész világ felhördült és mindenfele sikolyokat hallottam az Erőben, mint Yoda mester a Jedi Rend elestekor. Elhullajtottam pár könnycseppet a legendás Thrawn admirálisért, vagy épp a szívtelen Darth Bane-ért, aki az Expanded Universe egyik legjobb történetével ajándékozott meg minket. Ezután megráztam magam és azt mondtam; semmi sincs veszve. A Star Wars az maradt ami eddig is volt és most új, modern lehetőségek nyíltak meg előtte. Arra gondoltam, hogy az új kánon semmivel nem lehet rosszabb, mint a régi. Aztán szép lassan ráébredtem arra, hogy a Disney politikája nagy részt hanyagolja a felnőtt média anyagokat, legalábbis a kezdet kezdetén és inkább az ifjúsági tartalmakra alapozik. Megijesztett a dolog, mert az EU-ból is azt tapasztalhattuk, hogy néhány kiemelkedően nagyszerű ifjúsági mű kivételével, mint a Jedi növendék sorozat, alig akadt pár olyan, ami olvasásra méltó volt (lásd: Darth Vader kesztyűje). Ez mondjuk akkor még nem is számított, hisz tudtam, hogy idehaza úgyse fognak ezek a könyvek megjelenni, lévén hogy a Star Wars könyveket forgalmazó Szukits Kiadó nem ad ki ilyen típusú regényeket. Ezért is volt nagy a meglepetés, amikor a Kolibri Gyerekkönyvkiadó folyamatosan rakta ki az új kánon ifjúsági regényeinek előrendelhetőségét. A pénztárcám bánta, de megfogadtam, hogy nem maradok el, ha ifjúsági, ha nem, minden új kánonos tartalmat beszerzek, amelyek szélesítik az univerzumot. Joggal kérdezhetnénk, hogy akkor az új kánon miben jobb, mint a régi? Nos, jelen írás születésekor erre a kérdésre még lehetetlen válaszolni, hisz a Star Wars történet kibontakozásának legelején vagyunk. Inkább lássunk is neki, akkor elsőként a „Star Wars – A hercegnő, a kalandor és a párafarmer” című könyvnek, mely az első magyarul megjelent hivatalos új kánon könyv.

Mikor az olvasó kezébe veszi a könyvet, egy teljesen új típusú Csillagok háborúja kerül a kezébe. Mind a könyv kinézete, mind a tartalma, merőben más, mint az eddig megszokottak. A könyv kinyitása után az izgalom tovább fokozódik és a magam részéről konkrét izgalomról beszélhetek, hisz ami eddig volt eltűnt és most egy teljesen új történet fog előttünk kibontakozni, melynek ez az első „fejezete”, ami szerintem hatalmas szó, így semmiképpen nem unottan nyitottam ki a könyvet, hanem izgulva és kíváncsisággal feltöltve. Már úgy voltam vele, hogy átugrom a szerző előszavát, amivel szintén nem sokat találkozni a Star Wars könyvek esetében, amikor is megakadt a szemem lényegében az első soron: „Amikor találkozol egy másik Star Wars rajongóval…” Úgy gondoltam ez már olvasásra ad okot és be kell valljam már azt se bántam meg a könyvvel kapcsolatban, hogy a szerző szavait elolvashattam. A könyv nem épp ezt a kérdést teszi fel, de: Amikor találkozol egy másik Star Wars rajongóval rajtad is a kellemes izgalom lesz úrrá? Rám ez az érzés tört és Alexandra Bracken szavait olvasva, olyan volt, mintha ott ülne mellettem és vele beszélgetnék. Egy rajongó, aki írt egy könyvet… nekem. Csodás volt. Örömmel teli. De a könyv csodája még sem ebben rejlik szerintem. Abban rejlik, hogy a szerző előszava után és az első fejezet első sorai után, hosszú idő után először éreztem szinte pontosan azt, mint amikor legelőször láttam a Csillagok háborúját. Ezt az érzést pedig az utóbbi években sose éreztem. Számomra az Egy új remény című film, ha rangsorolnom kéne a hat filmet, akkor az utolsó előtti helyen helyezkedne el. Most nagyott nőtt a szememben. És ezt ennek a könyvnek köszönheti.

Az első pár fejezet elolvasása után, olyan mint ha nem is könyvet olvasnék, hanem a filmet nézném. Az Alan Dean Foster által írt Csillagok háborúja könyv, a maga módján hangulatos, de teljesen másképp festi le a történetet, mint ahogy az valójában a filmvásznon kinézett. Ezzel szemben Alexandra Bracken könyve, olyan mint ha a moziban ülnék és óriás vásznon nézném a legendás alkotást.

Miért érdemes akkor elolvasni? Mit ad ez a könyv, amit eddig a Star Wars olvasók nem kaptak meg? A könyv három tökéletesen elkülöníthető részből áll és háromszor meséli el ugyanazt a történetet. Pontosabban három nézőpontból, akik nem más, mint Leia, a hercegnő, Han Solo, a kalandor és Luke Skywalker a párafarmer. A Leia és Han Solo történeti szál nem fut végig az egész sztorin, hanem később Luke történetében egyesül. Így mindhárom főszereplő szemszögéből élhetjük át az őket érintő eseményeket, kiegészítve például olyan plusz információkkal, mint Leia gyerekkori neveltetése, gondolkodásmódja (ez igaz a többi szereplőre is, tehát minden esetben belső vívódásokat is olvashatunk) valamint hogy miként állt helyt kezdőként a Birodalmi Szenátusban. Megtudhatjuk, hogy miután Vader elvezetteti őt, milyen kalandokba keveredik még, mielőtt megérkezne a Halálcsillagon található zárkájában. Ez az írásmód újfajtának bizonyul a Star Wars történetében, amely jött, látott és győzött. Véleményem szerint akár megkaphatta volna a hivatalos filmadaptáció címet is, egyes elemei miatt viszont ifjúsági könyv besorolást kapott. Ilyenek az elnagyolt betűméretek benne, valamint a könyv egyes lapjain található vázlatszerű rajzok is. Több, mint 60 könyv és rengeteg képregény elolvasása után, az ember lassan elfelejti, hogy miért is szereti azt, amit szeret. Egyszerűen csak szereti, az élete részévé, szinte hétköznapivá válik és eggyé olvad vele. Ez a könyv emlékeztetett, hogy miért is szeretem a Csillagok háborúját.

Összefoglalva bátran ajánlom minden Star Wars rajongónak az új kánon eme első magyarul megjelent könyvét, mert nem hiszem, hogy csalódni fog. Az új megvilágítás és felépítés pont annyit ad hozzá, hogy bár az ismert történetet olvassuk, felidézi az érzéseinket iránta, mégis annyi újat ad, hogy szórakoztatóvá válik. Letehetetlen olvasmány."

>!
EMkönyv
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Minden könyvet máshogyan olvas az ember. Van, amit valósággal befal, van, amit csak…. eszeget. Olvasgat. Ezt a könyvet én most olvasgattam, és nagyon-nagyon tetszett. Ez az egész szemszöges dolog sokkal jobban jött ki, mintha az írónő csak simán leírta volna a film eseményeit, hiszen azt már úgyis láttuk. Rengeteg új információ, érdekesség és ki nem mondott érzelem van benne, és ez csak még teljesebbé teszi a történetet. A rajzok szépek, színesítik az összképet. Ez a könyv tényleg róluk szól: a hercegnőről, a kalandorról és a párafarmerről.

U.i.: végre megtudtam, mi a csudából élnek a Tatuinon.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

nem olvastam ifjúsági star wars könyvet még nem tudom milyenek kel lennie .
elolvastam hát gyorsan végeztem vele .igazából ennyi .
a rajzok amik elvileg a főszereplőket szerette volna be mutatni elég gáz volt , nem hasonlított akikre kellett volna ,erre jobban oda kéne figyelni -..

>!
harsak
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Nehéz értékelni.
Hozta amit kellett, néhol ügyesen foltozgatta a film történéseit, de volt amikor felül akarta írni (pl. célzóképernyő és 1-2 párbeszéd esete).
Nem tartom egy rossz alkotásnak, de a 3 fimben nem volt ennyi „nyugtatólag a vállára tette a kezét", mint ebben a könyvben, persze a kissé gyerekesre degradált vívódásokat be lehet tudni a junior kategóriának, oda viszont erős könyv. 10 éve biztosan jobban díjaztam volna.
A klasszik verziónál amikor olvastam a fejemben végig a soundtrackből az adott jelenethez szóló rész játszódott, ez az érzés most kissé elmaradt érdekes módon, pedig sok EU könyv is vissza tudta adni. Viszont hogy legyen pozitívum is a közepes adaptáció mellé, az előszó és a köszönetnyilvánítás gyönyörű volt. :) Na meg a rajzok/festmények….
Röviden: Junior kategóriában egyik legjobb alkotás

>!
Amapola P
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Jó volt újra átélni a történetet, de merészebb megközelítést, több kiegészítő információt is el tudtam volna képzelni, szívesen olvastam volna egy-egy jelenetet több szemszögből.

>!
Eynregiujkonyvek I
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Általában egyszer olvasok el filmkönyvet, nehogy túl sok mindenre emlékezzek, és azt sem szeretem, ha sok könyvben írják le ugyanazokat a jeleneteket. Ebben a könyvben nem szerepel minden film jelenet, de vannak kiegészítések – ha nem is sok – és azok egész jók. Teljes véleményem: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2016/11/a-hercegno-kal…

>!
Kada22
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Egyrészt tetszettek a kiegészítések, amikkel továbbvitték a 4. részben elkezdett jeleneteket. Ezek olyanok voltak, mint a Behind the scenes jelenetek. Elkalauzoltak oda, ahova a film kamerái már nem.

Ugyanakkor ez a könyv érezhetően a fiatalabb korosztályt célozza meg. A fogalmazásmód, a könyv kialakítása, mind ezeket tükrözik. Emellett szerintem a könyv önmagában nem állja meg a helyét, csak a 4. rész ismeretében. Egynek jó, de messze van a többi kánon regényhez képest, amiket eddig olvastam.


Népszerű idézetek

>!
Ramonais

Amikor találkozol egy másik STAR WARS-rajongóval, mindig felmerül egy bizonyos kérdés.
Mikor láttad először a mozifilmet?

1 hozzászólás
>!
Tirpák

– De hisz ez egy ócskavas!
Persze hogy a kölyök volt az. Nyilván most jött valamelyik harmatfarmról, ha nem ismerte fel a szépséget a Falcon vonalaiban. Az YT-sorozat a zseniális koréliai hajótervezés csúcsának számított. Önmagában véve is egyenlő volt a galaxis felett aratott diadallal. Lehet, hogy a Falcon már öregedett… na jó, a burkolat néhány része kissé elütött a többitől. és az égésnyomok sem lettek igazán lefestve… Na és akkor mi van? A belbecs számít igazán.
Han nem sok jónak örülhetett az élete során, de ha komolyabb harcba keveredtek, akkor Csubakkán kívül csak a hajójára számíthatott. A Falcon volt az élete szerelme; abban a pillanatban beleszeretett, amikor kártyán elnyerte egy hozzá hasonló kalandortól. És Han elhatározta, hogy ha az a buckapatkány nem hagyja abba a hajója sértegetését, akkor amint felszálltak, visszalövi a Tatuinra egy mentőkabinban.

108-109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · Han Solo · Luke Skywalker · Millennium Falcon
>!
Amapola P

Han bejárta már a galaxis minden sarkát, látott felrobbanó csillagokat, átcsusszant szűk réseken és elegendő alkalommal nézett szembe a halállal ahhoz, hogy felismerje a fagyos leheletét.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
>!
Saku28

– (…) Érzed, ahogy az Erő átjár? Egyformán vezeti a mozdulataidat, és engedelmeskedik a parancsaidnak.
– Igen… – válaszolta a kölyök. – Mármint… érzek valamit.
Ja, persze. Megfájdult a karod, mi? Végül is, már fél órája csapkodsz vele a levegőben.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Cline: Ready Player One
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Marissa Meyer: Scarlet
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Pittacus Lore: Ötödik csapdája
Scott Westerfeld: Behemót
Ann Aguirre: Helyőrség
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Scott Westerfeld: Szépek
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek