A ​hercegnő, a kalandor és a párafarmer 31 csillagozás

Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

EZ A TÖRTÉNET IS ÚGY KEZDŐDIK, MINT SOK MÁSIK: RÉGES-RÉGEN… EGY MESSZI-MESSZI HELYEN, AMI A RAGYOGÓ CSILLAGOKON TÚL TALÁLHATÓ.

A Régi Köztársaság idején csillagrendszerek ezrei éltek együtt békében és jólétben, az ősi Jedi Rend védelme alatt. De a sötétség hulláma végigsöpört a galaxison, olyan megállíthatatlanul, hogy a legnagyszerűbb harcosok sem tudták feltartóztatni. A gonosz Birodalom lépett a Köztársaság helyére, az elnyomás árnyékként borult mindenre, és a fény lassan kihunyt a csillagok között.

Ez a könyv három olyan ember története, akiknek útjai keresztezik egymást – jókor voltak rossz helyen. Együtt be tudják bizonyítani, hogy többre képesek, mint azt elsőre gondolnánk róluk… Talán ők jelentik az utolsó reményt a galaxis számára.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2015
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501999 · Fordította: Habony Gábor

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Leia Organa · Chewbacca · R2-D2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Ramonais
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Mielőtt bármit is mondhatnék…
1. Alexandra Bracken az első olyan STAR WARS írónő számomra, aki olyan szépen leírta ezt a könyvet, annyi érzelmet beleírt, hogy szavakat nem találok rá. Nagyon tehetséges írónő és ezt már az első mondatokból rálehet jönni. Nem is beszélve arról, hogy amikor írta, akkor még csak 27 éves volt.
2. A könyvben szereplő képek/illusztrációk új dolgokat mutattak meg nekem. Szerintem ötletes volt rajzos részeket belerakni, amiken látszódtak, hogy egy darab fekete ceruzával készítették. És ez azért volt jó, mert így betekinthettem, hogy George Lukas és segítői hogy látták, hogy képzelték el az eredeti szereplőket.

Ismertem a történetet, de még is meglepett engem. Olyannyira megváltozott a véleményem Leia-ról, hogy már pozitív szereplőként néztem rá már az első oldalakról kezdve. Be kell vallanom, hogy én a filmben nem nagyon szerettem ezt a karaktert. De az írónő olyan részeket, érzelmeket mutatott meg nekem róla, amikre álmomban sem gondoltam volna. Vagyis, új kedvencre találtam. Boldog vagyok, hogy kiadták ezt a könyvet.

>!
Saileach P
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Na, ilyesminek kellene lennie a hivatalos filmkönyveknek is! Hogy egy kicsit többet kapjunk annál, minthogy írásban is leírják amit látunk a filmvásznon. :( Itt azért megvan, hogy X. ezt gondolta, Y.azon töprengett közben, stb. Pont azt a pluszt kapjuk, amit a filmen csak mi kombinálunk ki: melyik szereplő hogy élte meg az eseményeket. Apró kis utalások pakolódnak pluszban rá. Különösen tetszett amikor Han hallja, hogy Kenobi úgy beszél Artuhoz mint régi barátjához, vagy amikor Luke Obi-van halálán kesereg Leiának…
A kötet szerkesztése is érdekes, mert a három főszereplő szemszögéből látjuk a Új remény történéseit, de nem párhuzamosan: Leia kezdi, majd amikor találkoznak Hanékkal onnantól Han mesél, majd Luke. Így érdekesebb, mert nem olvassuk el ezredszerre ugyanazt a jelenetet, hanem csak visszautalásokat kapunk rá (és hát úgyis mindenki kivülről fújja őket, nemde?). Azt hittem ennél sokkal gyerekesebb, de mivel egyáltalán nem az, kiváncsi lettem a maradék két kötetre is!

Borító 4*

>!
Eszchan
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Miután mindenféléket olvastam már erről a regényről, fenntartásokkal kezdtem bele, de nekem összességében tetszett. Sokkal jobb, mint a régi Alan Dean Foster-verzió.

A három különböző szemszög alkalmazása is jó volt, bizonyos helyzetekből többet megmutatott, de pont emiatt sok olyan dolog maradt ki, amit a filmből már jól ismerünk, ezért kap csak négy csillagot.

És milyen szép már a magyar borító! ^^

>!
PAVideoStudio
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Alexandra Bracken regénye az Egy új remény ifjúsági regényváltozatának újraírt verziója, mely azon a pár plusz jeleneten kívül nem sok újdonságot tartalmaz, sztem a közepes tábort gyarapítja. A fordítás/szerkesztés pedig enyhén szólva se nyerte el a tetszésem.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/jc5DYfzJoAQ

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
EMkönyv
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Minden könyvet máshogyan olvas az ember. Van, amit valósággal befal, van, amit csak…. eszeget. Olvasgat. Ezt a könyvet én most olvasgattam, és nagyon-nagyon tetszett. Ez az egész szemszöges dolog sokkal jobban jött ki, mintha az írónő csak simán leírta volna a film eseményeit, hiszen azt már úgyis láttuk. Rengeteg új információ, érdekesség és ki nem mondott érzelem van benne, és ez csak még teljesebbé teszi a történetet. A rajzok szépek, színesítik az összképet. Ez a könyv tényleg róluk szól: a hercegnőről, a kalandorról és a párafarmerről.

U.i.: végre megtudtam, mi a csudából élnek a Tatuinon.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

nem olvastam ifjúsági star wars könyvet még nem tudom milyenek kel lennie .
elolvastam hát gyorsan végeztem vele .igazából ennyi .
a rajzok amik elvileg a főszereplőket szerette volna be mutatni elég gáz volt , nem hasonlított akikre kellett volna ,erre jobban oda kéne figyelni -..

>!
Sylvanas_Windrunner
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Valóban inkább egy ifjúsági regényről van szó, de így is helyes volt, kellemes kis utazó olvasmány. A szerelők megközelítése nagyon tetszett, így, hogy mindannyian kaptak egy-egy hosszú fejezetet, sokkal jobban megismerhettük őket, és a motivációikat. A szöveg maga elég szellős, de mivel mostanában csak tömegközlekedésen tudtam olvasni, jobban átláthatónak bizonyult, könnyebben haladtam. Tetszettek a rajzok is, amik néha felbukkantak a könyvben, bár 1-2 elég összecsapott volt, de nagy átlagban nem ez volt a jellemző. :) Nem értettem, hogy néhány nevet, kifejezést miért nem fordítottak le (amiket korábban már máshol lefordítottak), miközben másokat meg igen. De egyébként ezeket leszámítva tényleg kellemes csalódás volt, attól függetlenül, hogy néha éreztem, hogy nem én vagyok a célközönség.

>!
harsak
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Nehéz értékelni.
Hozta amit kellett, néhol ügyesen foltozgatta a film történéseit, de volt amikor felül akarta írni (pl. célzóképernyő és 1-2 párbeszéd esete).
Nem tartom egy rossz alkotásnak, de a 3 fimben nem volt ennyi „nyugtatólag a vállára tette a kezét", mint ebben a könyvben, persze a kissé gyerekesre degradált vívódásokat be lehet tudni a junior kategóriának, oda viszont erős könyv. 10 éve biztosan jobban díjaztam volna.
A klasszik verziónál amikor olvastam a fejemben végig a soundtrackből az adott jelenethez szóló rész játszódott, ez az érzés most kissé elmaradt érdekes módon, pedig sok EU könyv is vissza tudta adni. Viszont hogy legyen pozitívum is a közepes adaptáció mellé, az előszó és a köszönetnyilvánítás gyönyörű volt. :) Na meg a rajzok/festmények….
Röviden: Junior kategóriában egyik legjobb alkotás

>!
Amapola P
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Jó volt újra átélni a történetet, de merészebb megközelítést, több kiegészítő információt is el tudtam volna képzelni, szívesen olvastam volna egy-egy jelenetet több szemszögből.

>!
Kada22
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Egyrészt tetszettek a kiegészítések, amikkel továbbvitték a 4. részben elkezdett jeleneteket. Ezek olyanok voltak, mint a Behind the scenes jelenetek. Elkalauzoltak oda, ahova a film kamerái már nem.

Ugyanakkor ez a könyv érezhetően a fiatalabb korosztályt célozza meg. A fogalmazásmód, a könyv kialakítása, mind ezeket tükrözik. Emellett szerintem a könyv önmagában nem állja meg a helyét, csak a 4. rész ismeretében. Egynek jó, de messze van a többi kánon regényhez képest, amiket eddig olvastam.


Népszerű idézetek

>!
Saileach P

Az R2-es úgy gurult oda Benhez, mint valami hűséges háziállat. A képzetet tovább erősítette, hogy az öreg szeretetteljesen megsimogatta a gép kupolás fejét.
– Jó megint együtt repülni, öreg barátom – mondta Ben halkan. Han nem is volt benne biztos, hogy jól hallotta.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Obi-Wan Kenobi · R2-D2
>!
Saileach P

– Ne láss rémeket! – intette le Han. A figyelmét teljesen lekötötte az a kis, fehérruhás hődetonátor, amely robbanásra készen gőzölgött és sziszegett vele szemben.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa
>!
Saileach P

– Kenobi tábornok is magukkal tartott? – kérdezte. – Az apja említette, hogy ön a keresésére indul, miután megszerezte a terveket.
(…)
Neki is itt kellene lennie, – gondolta körbepillantva. Ben örült volna, ha azt látja, hogy mindenki együtt dolgozik a közös célért. Inkább őrá lett volna szükség, nem egy zöldfülűre, akit még egy javítódroid látványa is elkápráztat.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bail Organa · Leia Organa · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Ramonais

Amikor találkozol egy másik STAR WARS-rajongóval, mindig felmerül egy bizonyos kérdés.
Mikor láttad először a mozifilmet?

1 hozzászólás
>!
Tirpák

– De hisz ez egy ócskavas!
Persze hogy a kölyök volt az. Nyilván most jött valamelyik harmatfarmról, ha nem ismerte fel a szépséget a Falcon vonalaiban. Az YT-sorozat a zseniális koréliai hajótervezés csúcsának számított. Önmagában véve is egyenlő volt a galaxis felett aratott diadallal. Lehet, hogy a Falcon már öregedett… na jó, a burkolat néhány része kissé elütött a többitől. és az égésnyomok sem lettek igazán lefestve… Na és akkor mi van? A belbecs számít igazán.
Han nem sok jónak örülhetett az élete során, de ha komolyabb harcba keveredtek, akkor Csubakkán kívül csak a hajójára számíthatott. A Falcon volt az élete szerelme; abban a pillanatban beleszeretett, amikor kártyán elnyerte egy hozzá hasonló kalandortól. És Han elhatározta, hogy ha az a buckapatkány nem hagyja abba a hajója sértegetését, akkor amint felszálltak, visszalövi a Tatuinra egy mentőkabinban.

108-109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · Han Solo · Luke Skywalker · Millennium Falcon
>!
Amapola P

Han bejárta már a galaxis minden sarkát, látott felrobbanó csillagokat, átcsusszant szűk réseken és elegendő alkalommal nézett szembe a halállal ahhoz, hogy felismerje a fagyos leheletét.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
>!
Saku28 

– (…) Érzed, ahogy az Erő átjár? Egyformán vezeti a mozdulataidat, és engedelmeskedik a parancsaidnak.
– Igen… – válaszolta a kölyök. – Mármint… érzek valamit.
Ja, persze. Megfájdult a karod, mi? Végül is, már fél órája csapkodsz vele a levegőben.

>!
Saileach P

De hát mit mondhatott volna? A legkisebb csillagromboló is tizenötször akkora volt, mint a Falcon, úgyhogy két ilyen monstrumtól kissé ideges lett. Háromtól pedig legszívesebben hajó nélkül is megpróbálkozott volna egy hiperűrugrással.

115. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?
Cecil Castellucci – Jason Fry: Mozgó célpont
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban
Philip Pullman: Az arany iránytű
Andri Snær Magnason: Időláda
Dan Krokos: Hamis emlékek
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Bobbie Peers: Az Elveszett Város
Alekszandr Beljajev: A repülő ember