A dalai láma egyetlen igazán hiteles életrajzát tartja kezében az olvasó – egy olyan elismert Tibet-szakértő tollából, aki jó ismerőseként és közeli munkatársaként talán minden más életrajzírójánál közelebbről ismerheti Tendzin Gyacót, a tisztséget 1950 óta betöltő spirituális vezetőt és magát az embert.
A dalai láma békéről és együttérzésről szóló üzenete minden hívő és nem hívő ember lelkében visszhangra talál. A könyvből azonban azt is megtudhatjuk, miféle hányattatásokon át vezetett az elszigetelt kis tibeti faluból származó Tendzin Gyaco útja odáig, hogy a világ egyik legősibb és legösszetettebb kultúrájának politikai és szellemi vezetőjévé váljon.
A vallási vezetőt és annak életútját is bensőségesen ismerő Alexander Norman rámutat arra, hogy bár a dalai láma számára mindig is kényelmetlen volt politikai szerepvállalása, valójában nagyon is tapasztalt és ravasz játékos, aki egész életében sikeresen manőverezett az átható erőszak, a buddhizmust megosztó ellentétek… (tovább)
A dalai láma 2 csillagozás

Róla szól: Őszentsége, a XIV. Dalai Láma

Alexander Norman nem a felmagasztalás és ájult csodálat hangján ír könyve címszereplőjéről, hanem jobbára tárgyilagosan, a történelmi eseményekre helyezve a hangsúlyt, megmutatva, hogy milyen állapotok uralkodtak Tibetben Tendzin Gyacó születése előtt, mi vezetett odáig, hogy Kína megszállja az országot, s mi minden történt azóta – hogyan lett ez a kedves ember korunk egyik legfontosabb alakja, az együttérzés terjesztője és két lábon járó példája.
Bővebben: http://ekultura.hu/2020/07/29/alexander-norman-a-dalai-lama

A szerző a Dalai Lámát az őt körülvevő történelmi eseményeken és buddhista szertartásokon keresztül mutatja be. Örültem volna egy picivel több személyesebb történetnek, ugyanakkor élmény volt a térben és időben való utazás.

A dalai láma életrajzából egyértelműen kiderül, hogy az együttérzés egyszerre jelent kompromisszumkészséget és, ahol úgy ítéli helyesnek, elszánt kitartást.

Erő és hatalom útján nem válhattam volna dalai lámává. Miért kellene hát [ezek] megszerzésére törekednem?

A Hét év Tibetben című útleírásban Harrer az egyik fejezetének, kissé nagyképűen, a következő címet adta: „A dalai láma barátja és tanítója.” Ez a kapcsolatuk túlértékelésének számított. Habár Harrer és a kamasz dalai láma egy kicsivel több mint hat hónapon át többé-kevésbé heti rendszerességgel találkoztak, az együtt töltött idejük teljesen informális keretek között zajlott.
---|

[…] tetteinkhez >bizodalmat és bátorságot kell magunkban ébresztenünk<…

Míg a szókratikus módszer egy adott állítás igazságának vagy hamisságának szabad vizsgálatára épül, addig a tibeti vita elsősorban a már ismert dolgok tisztázására irányul: arra, ahogy a dolgok valójában vannak.

[…] a megvilágosodáshoz vezető út elsődlegesen a felhalmozódott karma gyarapodásának és akadályainak eltisztításává válik, mely által feltárul a már meglévő megvilágosodott állapot, amelyben valójában minden érző lény létezik.

A legtöbben egyetértenének abban, hogy a tibeti ábécé valamennyi formája leírva nagyon megkapó jelenség.

Ezek a dzogcsen tanok – melyek közül a legismertebbek megtalálhatók a Tibeti Halottaskönyvben – írják le, miként lehet egyetlen élet alatt elérni a megvilágosodást.
---|

Maga Santivéda, A bódhiszattva ösvény című mű szerzője, a dalai láma egyik kedvenc alkotója és a tibeti hagyomány nagy szellemi hőse, míg a tong len gyakorlat, mely manapság nagyon népszerű a fejlett tudatosság rajongóinak körében, és egyre több nyugati iskolában tanítják a társadalmi és érzelmi tanulási programok részeként, magában foglalja az „önmagunk mások helyébe” képzelésének meditatív gyakorlatát.
- Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
- Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete