Zsivány ​Egyes 41 csillagozás

Egy Star Wars történet
Alexander Freed: Zsivány Egyes

A ​Zsivány Egyes mozifilm regényváltozata új jelenetekkel és kiegészítő anyagokkal.

Ahogy a Birodalom sötét árnya fokozatosan terjeszkedik, egyre aggasztóbb hírek érkeznek a galaxis minden részéből. A felkelők tudomást szereznek egy titokzatos fegyverről, mely a Birodalom által uralt űr mélyén épül. Ha egyszer elkészül, semmi sem állhat majd ellen neki, akár egész bolygók elpusztítására is képes lesz. A hírek szerint a rettenetes gépezet építése már a befejezéséhez közeledik…
A galaxis lakóinak sorsa egy szokatlan összetételű csapaton múlik: egy bosszúvágytól hajtott, leleményes fiatal nőn; egy felkelő parancsnokon, akinek orgyilkosságot kellene végrehajtania; egy szökevény pilótán; egy vak szent emberen, és mindenre elszánt bajtársán; valamint egy veszedelmes birodalmi droidon, akit egykori gazdái ellen fordítottak. A felkelőknek minden eddiginél nagyobb szükségük lenne egy jelentős győzelemre, de ehhez a különös csapatnak meg kell szereznie a Birodalom új… (tovább)

Eredeti mű: Alexander Freed: Rogue One

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Szukits, Szeged, 2017
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634973881 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2017
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973843 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Leia Organa · Jyn Erso · Wilhuff Tarkin · Bail Organa · Cassian Andor · K-2SO · Orson Callan Krennic · Baze Malbus · Bodhi Rook · Galen Walton Erso · Chirrut Îmwe · Mon Mothma

Helyszínek népszerűség szerint

Jedha · Mustafar · Scarif


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

>!
PAVideoStudio P
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

A történet középpontjában a Halálcsillag terveinek drámai, héroszi, zsivány, megható, fordulatos, izgalmas ellopása áll, amit a szerző élettel és gondolatokkal megtöltött szereplők megelevenítésével regényként is élvezhető formában tár az olvasó elé.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/PaS4sAi3kEM

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Mielőtt hozzá kezdtem volna minden rossz szándék nélkül reméltem, hogy nem lesz ez is olyan csalódás, mint az ébredő Erő volt mondjuk ott a film se volt túl nagy szám. A zsivány egyes filmként sokkal jobban tetszett meg is néztem kétszer.
Szóval a regény 8 oldalon színes fotókkal a film egyes jeleneteiből hogy kellett –e bele hát nem tudom én kihagytam volna. Nekem tetszett az úgynevezett „Kiegészítő adatok”.. Végre a lázadok nem fehér lovon érkező gáncs nélküli lovagok igen nagy rohadékok és itt is vannak, mondjuk szakadárok, akik kicsit keményebbek kicsit vadabbak és semennyivel sem maradnak el a birodalomtól. Aki látta a filmet az nem fog meglepődni igazából semmi újat nem ad a filmhez maximum 1-2 kis infó morzsával leszünk gazdagabbak. A film után jó volt elolvasni a vége továbbra is király Darth Vader tombolása és Leia hercegnő kezében a tervekkel.
Mit küldtek nekünk? – kérdezte kíváncsian
Leia Organa hercegnő úgy nézet rá, mintha ő újabb terhet rakott volna a vállára – újabb felelősséget a már meglévő ezernyi mellé –, de látszott rajta , hogy máris büszke , amiért hordozhatja.
Reményt – felelte halkan.

>!
Baraby P
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

A film is nagyon tetszett, a könyv talán még egy picit jobban.
Nagyon el lett találva, szerintem így kell filmből jó könyvet írni.
Épp annyi apróságot adott a már ismert történethez, hogy ne legyen unalmas, sőt kicsit jobban megismerhettük a szereplők belső indíttatásait.

>!
GitarGavaller
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kellemes csalódás volt a regény több szempontból is. Egyrészt a szerző korábbi SW könyve nekem kicsit unalmas volt, másrészt a VII. rész novellizációja kimerült abban, hogy kiadták a forgatókönyvet.
Most viszont szerencsére egy regényt kaptunk, ami követi a film cselekményét. A szereplőkről olvashatunk háttérinformációkat, ezzel is élőbbek lesznek. Kifejezetten tetszettek a közbeszúrt jelentések, naplórészletek, levelezések.
Úgy látszik Alexander Freed-nek jót tesz, ha „vezetik” a kezét, az átíratoknak pedig az, ha a szerzők kicsit kibővít(het)ik a forgatókönyvet. :)

>!
kstimi P
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

A film után azt hiszem a könyv már már kötelező :) Mindenképp megéri elolvasni azoknak, akik a filmet látták és tetszett is nekik. Én személy szerint nagyon is szerettem, bár első nézésre még nem annyira, harmadikra viszont annál inkább :)
A könyv szintén a filmmel egy szinten van, viszont meglepően hosszú, ami a bővített jeleneteknek köszönhető. Ezért is volt jó elolvasni, mert a regény ad a részletekre és cseppet sem spórol leírásokkal. A „kiegészítő adatok” részek nekem nagyon tetszettek, mindig hozzáadtak és hozzáraktak valami kis „pluszt” a történethez és sokkal közelebb hozta az olvasót ehhez a világhoz. Pl: Galen levelezései a tervek kapcsán, vagy épp Mon Mothma magánfeljegyzései. A karaktereket imádtam: Jyn, Cassian és Krennic az abszolút medvenceim, de a legjobb a régi szereplők visszatérése. Sokaknak nem tetszett a CGI, amivel felélesztették Tarkin nagymoffot és Leia-t, viszont szerintem ez az eddigi legjobb húzása a Disney- nek. A vége pedig a legEPIC-ebb jelenet a filmtörténelemben, Vader viszi a pálmát.
Ami kicsit kevésbé tetszik:
– a nyomtatás nem tudom, miért, de nem a legkiemelkedőbb, ugyanis hacsak hozzáérsz a laphoz a betűk szétmázolódnak az én könyvtárból hazahozott példányomat nemrég szerezte a könyvtár, néhányan olvasták előttem és tele van maszattal, fekete foltokkal
– sok emlékezetes párbeszéd és vicces dialógus megvan változtatva a filmhez képest, amit egy filmre épülő könyvnél én személy szerint utálok
– tök jó az a 8 oldalnyi színes film-fotók amik a könyv közepénél van, ha nem lenne néhány kép (pl.: amin Jyn, K-2 és Cassian van- 2.oldal, vagy az egész 6.oldalán lévő képek…stb) gyatra minőségűek, elmosósottak és homályosak :( :( ez szomorú, mert be akartam szerezni a könyvet, de így nem tudom. Bár lehet, csak ez a példány ilyen? Akinek megvan a könyv íÍRJA MÁR MEG NEKEM kommentben, légyszíves!!!!!!
Ezeken kívül szép könyv kívül-belül, SW-fanoknak szigorúan kötelező olvasmány! :D
A borító tökéletes, az egyik legszebb amit valaha láttam.
A könyv a fent említett dolgok miatt 4,5 csillagot érdemel, úgy gondolom ez így korrekt.

>!
SayanKimblee 
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

A legjobb Star Wars könyv, amit valaha olvastam!
Ebben az esetben kivételesen a filmet láttam először, a könyvet csak utána vettem meg. Már a film is nagyon megérintett, fantasztikus volt, de a könyv túlszárnyal rajta. Sokkal több információ derül ki belőle, sokkal közelebb kerülhetünk a szereplőkhöz, jobban megismerhetjük őket.
Furcsa, de itt a maga módján még Krennic is szimpatikus figura, habár a film közben a Pokolba kívántam :) Érdekes az ő szemszögéből is megismerni a történetet, főleg azt, hogy hogyan küzd Tarkin kormányzóval, hogy hogyan próbálja kivívni magának Vader nagyúr tiszteletét – melynek módja a pusztító Halálcsillag bevetése.

>!
Somogyip
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Szerintem az egyik legjobb filmregény, és egyben az egyik legjobb Star Wars regény is. Amit a film a lehetőségei miatt nem tudott átadni a történetből, azt itt bőven pótlásra került. Plusz jelenetek, a szereplők gondolatai, érzései… szóval csillagos ötös. :)

>!
Csokky
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Ellentétben Az ébredő Erővel, ennél a könyvnél nem volt számomra kétséges, hogy megfelelően lesz megírva, hiszen Alexander Freed előző SW regénye, az Alkony század is valami frenetikus volt.
A karakterek megfelelően ki vannak bontva, és úgy gondolom, hogy az ábrázolásukkal sokkal mélyebbé tette az amúgy szerintem nagyon jól sikerült film történetét.

>!
Vakulya_Norbert
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Nem lehet egyszerű film alapján könyvet írni, hisz egész más műfaj, és az olvasó óhatatlanul a filmélményt szeretné újra átélni. De hát egész másként fest egy űrcsata kalligrafikusan…
Amiben a könyv több lehet, ha olyan háttéradatokat, olyan motivációkat, olyan lelki mélységeket mutat meg, melyeket a film nem tud.
Szeretnénk tudni, mi is az a Whills és miben áll az őrzőjének lenni? Hogy milyen képességei voltak Chirrut Îmwének, és mi választotta el attól, hogy Jedi legyen? Hogy miben különbözött össze Saw Gerrera és a lázadók szövetsége? Hogy miféle szörnyű bűnöket követett el Cassian Andor a lázadás nevében? Hogy hogyan vált Jyn Erso azzá, aki? Hogy miért éppen Mustafart választotta Vader, és mi járhat a fejében, míg a bacta-tartályban ázik?
Keressünk másik könyvet. Ebből nem derül ki.
A könyv többé-kevésbé hűen követi a film cselekményeit, helyenként megtoldva néhány új vagy kiegészített jelenettel. Sokszor bepillantást nyerünk a szereplők gondolataiba, érzelmeibe, de ezt hol soknak (Jyn és a barlang), hol kevésnek éreztem. És a szerző sem mindig találta meg a megfelelő szereplőt a történetek bemutatásához. (Érdekes lehetett volna például, miként érzékeli Chirrut Îmwe az érkező lépegetőket – ám a jelenet a barátja, Baz Malbus szemszögéből íródott, aki lő, lő, és csak lő, mígnem szólnak neki, hogy álljon odébb.)
Minél többször láttam a filmet, annál könnyebben túltettem magam a buktatóin, és annál jobban tetszett.
A könyvet nem hiszem, hogy még egyszer elolvasom. Nem volt rossz, de annyira jó sem.

>!
Kada22
Alexander Freed: Zsivány Egyes

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Hát nem is tudom. Biztos nehéz lehet, egy filmet átültetni a könyvek világába. Hiszen általában a könyv egy bővebb, tartalmasabb élményt adhat, mint egy film. Épp ezért nehéz jól adaptálni egy könyvet, a filmvászonra. Az olvasók, ugyanazt az érzést akarják visszakapni a filmvásznon is. Az esetek többségében viszont nem lehet egy könyv teljes történetét belesűríteni egy 2-2,5 órás filmbe. Viszont ugyanez fordítva is igaz. A könyv olvasása közben a film élményét szeretnénk újra átélni.
A Zsivány Egyes, bár filmként nagyon tetszett, főleg a végén lévő, látványos összecsapás miatt, könyvként, olvasás közben nem ugyanazt az élményt nyújtja. A film és így a könyv egyik nagy hibája, hogy túl sok karaktert akart felvonultatni, akiknek az ismertetése/bemutatása kimaradt. Azt reméltem, a könyvben kicsit jobban bemutatják őket, esetleg kapunk motivációkat, belső gondolatokat, erről viszont szó sincs. A könyv remekül követi a film cselekményét – szó se róla –, de 1-2 jelenetet leszámítva, semmi új nincs benne. Nincsenek magyarázatok a motivációkra. Nincsenek jobban bemutatva a karakterek. Nem tudunk meg semmit, ami a filmből ne derült volna ki. Egyedül az egyes fejezetek végén lévő naplóbejegyzésekben találtam bővebb információkat. spoiler Ezek nagyon jók. Ebből kellett volna több. Így ez nekem nagyon kevés volt, ráadásul néha teljesen eltér a film és a könyv. spoiler Ezek pedig engem kifejezetten zavarnak, főleg annak tudatában, hogy itt elvileg minden egységes. Ezzel pedig most először megkérdőjelezem a story group létezését. Ha már kiadnak egy könyvet, ami a kánonba tartozó film cselekményét írja le, akkor nehogy már a könyv bizonyos elemeit non-kánonnak kelljen minősíteni… értem én, hogy a film a prió, de akkor minek a könyv? Ha meg van könyv, akkor szerintem elvárható, hogy az részleteiben is kövesse a filmet.
A másik gondom az volt, hogy néha olyan érzésem volt olvasás közben, mintha az író nem a megfelelő személy szemszögéből írta volna meg az adott jelenetet. Rettentően izgatott voltam, hogy kicsit bepillantunk Vader fejébe, miközben a mustafari bacta-tartályban „úszkál”. Erre, annyi történt, hogy Krennic szemszögéből kaptuk meg a jelenetet; a bacta-tartály éppen csak említés szintjén szerepel, ahogy a karakter hallja, hogy „mintha leeresztettek volna egy tartályt”. Hát, köszi.
Vader másik jelenetét, pedig mintha összecsapta volna az író. Nem volt meg a jelenet feszültsége. Teljesen semmilyenre sikerült. Semmilyen hatást nem váltott ki belőlem. A filmben ott volt a katarzis. Az az egész csúcspontja. Itt meg, egy vállrándítást is alig tudott kihozni.

A Zsivány Egyeshez kiadott könyvek másodikában csalódtam a Whillek őrzőinek bemutatásakor. Azt reméltem, a könyv/film előtt játszódó Guardians of the Whills megmagyarázza a helyüket az Erőben, de semmi ilyesmi nem történt. Ez után reméltem, hogy itt kapunk valami háttérinformációt, de még annyit se (!) kaptam, mint a másik könyvben. Nincs leírva Chirrut viszonya az Erőhöz, és semmivel sem tudunk meg róla többet.
Egymás után olvastam el a Katalizátort, A lázadás hajnalát, a Guardians of the Whills-t és a Zsivány Egyest. Viszonylag egységes a kép, viszont ebben a könyvben Jyn visszaemlékezik olyan jelenetekre, amik bár fontosak, a korábban játszódó könyvekben meg sem említették. Hogy ez érthetőbb legyen, muszáj egy példát írnom: spoiler

Egyszer azért el lehetett olvasni, de legközelebb inkább megnézem még egyszer a filmet. Remélem a többi regényváltozat jobb lesz, bár a kommentek alapján Az ébredő Erő regényváltozata még ennél is rosszabb lett (még nem olvastam, bár én a kisebbséghez sorolom magam, mert nekem tetszett a film is, úgyhogy azért még bizakodom egy kicsit.)


Népszerű idézetek

>!
Saille P

Pocsék hangulatban mászott vissza a kabinba, és lassan végigjártatta a tekintetét a társain: a két fanatikus, a dezertőr, az őrült nő és K-2.

163. oldal

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: Baze Malbus · Bodhi Rook · Cassian Andor · Chirrut Îmwe · Jyn Erso · K-2SO
1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

A felkeléseket a remény élteti! /Cassian Andor, Jyn Erso/

81. oldal, 4. fejezet; 235. oldal, 14. fejezet - Zsivány Egyes (Szukits, 2017)

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: Cassian Andor · Jyn Erso
>!
sirszalhasogato P

– De abban biztos vagyok, hogy már közel járunk – tette hozzá gyorsan Bodhi.
– A kudarc esélye most már harmincöt százalék.
Cassian kelletlenül bekapcsolta a keresőfényeket. Így fentről könnyedén kiszúrhatják őket, de a látótávolságuk mostanra gyakorlatilag nullára csökkent, úgyhogy ezek nélkül kénytelenek lettek volna vakon repülni.
– Köszönöm, de nem akarom tudni! – dörmögte, nem is pillantva a droidra.
– Értem – bólintott K-2. – Magam is nyugodtabb lennék, ha nem tudnám.

161. oldal (Szukits, 2017)

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: Bodhi Rook · Cassian Andor · esély · K-2SO · kudarc
>!
kstimi P

– Börtönből sok fajta van százados – nézett maga elé kifejezéstelen arccal Chirrut. – Ön például mindig magával viszi a sajátját.

105. oldal

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: Cassian Andor · Chirrut Îmwe
>!
kstimi P

– Na végre! Parancsod szerint itt vagyok a hajónál! Bár van egy kis probléma a láthatár körül.
– Milyen probléma? – kérdezte Cassian idegesen.
– Hát hogy nincs láthatár!

132. oldal

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: Cassian Andor · K-2SO
>!
kstimi P

Éjsötét hideg van,
Nappalfényben hideg van,
A vén naptól ne várj meleget.
De az élet lehelete melegít.
Az életben ott az Erő,
Az Erőben ott az élet.
És az Erő örök.

312. oldal

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

>!
Saille P

Vadernek elment az esze? Vagy ezen a bolygón született? Talan nem is emberi lényt rejtett az a páncél. Az a taszító, fekete öltözet talán mást is csinált, nemcsak a csatában megsérült végtagokat és tüdőt pótolta. Talán azt is lehetővé tette, hogy egy a lávában született teremtmény életben maradjon a fagyos űrben.
Vagy talán azért élt a Mustafaron, mert szerette élve elégetni az áldozatait.

215. oldal

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Mustafar
>!
Saille P

Monnak kellett egy pillanat, hogy megértse, miről beszél a férfi. Aztán a legközelebbi tanácstagokra pillantott, és fojtott hangon felelt:
– A barátja…a Jedi.
– Sokat köszönhettem neki a klónháború alatt, és a tisztogatás óta bújkál – mondta alig halhatóan Bail. Pár pillanatig várt, hátha Mon mond rá valamit, aztán kijelentette: – Igen, üzenni fogok neki.
Egy Jedi, aki visszatér, hogy harcoljon a Birodalom ellen….Annyira lehetetlennek tűnt, hogy Mon inkább arra összpontosított, ami kivitelezhetőnek látszott.

244. oldal

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: a Birodalom · Bail Organa · jedi · Mon Mothma · Obi-Wan Kenobi
>!
kstimi P

A mások Erője legyen veled.

102. oldal

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Chirrut Îmwe
>!
kstimi P

– A felkeléseket a remény élteti!

235. oldal

Alexander Freed: Zsivány Egyes Egy Star Wars történet

Kapcsolódó szócikkek: Jyn Erso

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Dean Foster: Az ébredő Erő
Alan Dean Foster: Terminátor – Megváltás
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál
Gene Roddenberry: Star Trek – Csillagösvény
Steven Spielberg: Harmadik típusú találkozások
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Pierce Brown: Arany háború
Dan Simmons: Hyperion bukása
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Dan Simmons: Ílion