Blöff ​kalauz 7 csillagozás

Az okkultizmus
Alexander C. Rae: Blöff kalauz

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Solaris, Budapest, 1991
62 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637987088 · Fordította: Nikowitz Oszkár

Enciklopédia 9


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese I>!
Alexander C. Rae: Blöff kalauz

Na igen. Van abban valami természetfeletti, amikor a legmegfelelőbb pillanatban hullanak a kezembe az efféle olvasmányok (szó szerint, valaki rosszul rakta fel a polcra, és leesett, miközben bármilyen, hitvilágról szóló olvasmányt kerestem tanulmányképpen a következő könyvemhez).
A füzet arról szól, hogy mikor mivel érveljünk, hogyan építsünk fel egy komplett eszmerendszert, ami mögött… valljuk be, nincs valóságtartalom. Az okkultizmus pont ilyen, habár… Mindenkinek van egy megmagyarázhatatlan élménye, ennek a könyvnek a segítségével pedig adhatunk magunknak vagy másoknak valamiféle választ. Vagy eldönthetjük, melyik szakértő beszél a levegőbe. Mindezt olyan humorral, hogy szinte egész olvasás alatt kuncogtam, és a családtagjaimat ostromoltam a viccesebbnél viccesebb részletekkel.
A könyv csekély terjedelme ellenére alapos, még Nicolas Flamelt is megemlíti, akit a Harry Potter-sorozat tett híressé.

KillerCat>!
Alexander C. Rae: Blöff kalauz

Abszolút érdekes kis könyvecske,vannak benne nagyon ötletes dolgok.

Filomena_Fischer>!
Alexander C. Rae: Blöff kalauz

határozottan meglepett, amit olvastam! :) édesanyám beszélt rá, hogy olvassam már el, mert engem ez biztos érdekelni fog, és igaza lett bár ezen kissé meglepődtem ;)
végül is én jókat nevettem rajta, de közben komolyan is lehetett venni, mert annyira jól kitalált blöffök vannak benne, hogy aki nem hiszi, járjon utána! :D


Népszerű idézetek

MissWenut>!

Ozirisz – az atya, a meghaló istenkirály, nem túl éles eszű alak, de Mozartnak egy egész áriát megért.

23. oldal (Solaris, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: Wolfgang Amadeus Mozart
MissWenut>!

Fölösleges hangsúlyoznunk, hogy lakhelyünket is meg kell változtatnunk, bár ez kétségtelenül növeli az okkult blöff témájára áldozott befektetéseink anyagi részét. Mégis szükséges. Furcsa volna ugyanis, ha a sarki törzskocsmában, ahová már húsz éve járunk, egyszer csak azt kezdjük bizonygatni, hogy igazi nevünk Schakalin-Pelarg Dondolewitz, és valójában mi vagyunk az alsó-lodomériai választófejedelem.

8. oldal (Solaris, 1991)

MissWenut>!

Gnószisz – állítólag görög szó, valójában okkult töltelékszó, melynek semmi köze a gnoszticizmushoz. Jelentése: én tudok valamit, amit te nem tudsz! Lényeges, hogy soha meg ne akarjuk magyarázni, mit is értünk gnószisz alatt.

17. oldal (Solaris, 1991)

MissWenut>!

A démonok nevei általában héberül hangoznak, s mint tudjuk, ez az írás csak a mássalhangzókat adja meg, a magánhangzókat nekünk kell kitalálni hozzá. Sok-sok téli éjszakát végigfagyoskodhat az ember egy huzatos pentagrammában, amíg egy jó családból való, ötszótagos démon nevének valamennyi lehetséges változatát kiejti.

30. oldal (Solaris, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: démon
MissWenut>!

A sok kivégzés végül is deformálta a boszorkányságot, és ez a mindig haladó nézeteket valló férfiak érdeme. Megelégelték ugyanis, hogy állandóan szép, fiatal nőket vessenek máglyára, amikor ezek más célra is jók, így aztán kiderült, hogy a boszorkány öreg, ráncos és vasorrú.

33. oldal (Solaris, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: boszorkányság
MissWenut>!

Luca széke – óvatosan kezeljük, bútorboltokban sohase vásároljunk, mert holtbiztos, hogy nem tizenháromféle fából készítették.

34. oldal (Solaris, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: Luca széke
MissWenut>!

A fehér és fekete mágia abból a képzetből fakad, hogy a mágia olyasféle, akár az elektromos áram: békésen ül a konnektorban, és várja, hogy felhasználják. Melegíthetünk vele lecsót is, de működtethetünk villamosszéket is. Merthogy a mágia számára mindegy, milyen célra veszik igénybe.

36. oldal (Solaris, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: mágia
MissWenut>!

A miszticizmus iránt minden minőségi blöffölőnek kell érdeklődést mutatnia. És ez nem csupán munkaköri kötelesség. Először is, a világon összesen tizenkét ember van, aki tudja, hogy ez a szó mit jelent, így aztán kifejezetten palimadárnak kell lennünk ahhoz, hogy egy társaságban beléjük botoljunk.
A szakértőnek itt még kulcsszavakat sem kell megtanulnia, mert olyan nagy ezen a téren az emberek tudatlansága, hogy tisztességes kérdéseket sem tudnak föltenni.

37. oldal (Solaris, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: miszticizmus
MissWenut>!

Van egy sajátos, figyelemre méltó eleme a vudunak: a zombi. Ez tulajdonképpen hulla, akit a varázsló felkelt a sírjából, és mindenféle eszközül használ. Sokáig azt hitték, hogy a vudu mágia a fehér emberekkel szemben hatástalan. Nemrég azonban kiderült, hogy az európai nagyvárosok felé döcögő hajnali vonatok teli vannak zombival.

41. oldal (Solaris, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: zombi
MissWenut>!

A rituális mágia cselekményeinek meggyőző bemutatásához mindenképpen szükség van kardra. A mágikus szakirodalom ezt is leírja, hozzátéve, hogy mindenkinek saját magának kell kardját elkészítenie. Ez bosszantó, mert amit készen kapni, az sokkal jobb.

61. oldal (Solaris, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: kard

Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Seligmann: Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban
F. E. Eckard Strohm: Atlantisz angyalai
Thorwald Dethlefsen: Az újjászületés élménye
Graham Hancock – Robert Bauval: A Szfinx üzenete
Müller Péter: Szeretetkönyv
Popper Péter: Az Istennel sakkozás kockázata
P. D. Ouspensky: Egy ismeretlen tanítás töredékei
White Eagle: Lelki fejlődés III.
Mallász Gitta: Az angyal válaszol
Arthur E. Powell: Az éterikus test