A ​bolygó fénye 5 csillagozás

Hunyady Sándor arcképe
Alexander Brody: A bolygó fénye

Alexander Brody könyve egyszerre idézi meg Hunyadi Sándor arcképét és azt miliőt, ahol és ahogy e jelentős írói életmű létrejött. Hiszen ő művelt körökben ismerte meg a műveltséget, züllött körökben a züllöttséget. Mindig kívülről tudta figyelni az emberi világot, hogy azután műveiben pontosan és belülről megörökítse.

>!
Kalligram, Budapest, 2011
320 oldal · ISBN: 9788081014369

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill>!
Alexander Brody: A bolygó fénye

Alexander Brody: A bolygó fénye Hunyady Sándor arcképe

Szeretem. Könyörgöm, klónozzák.

A könyvről. Ez is egy nagyon szép kiállítású, illusztrált kötet, sok ritka, családi fényképpel.
Életrajz is, de inkább ahogy az alcím mondja: (színes, szélesvásznú) arckép. Nem kronologikus, hanem tematikus felépítésű. Hála istennek. Érzelmi témaválasztással :) bár nyilván azért a HS és a film, HS és a színház stb. kínálja magát, nem is lehet kihagyni! Szerintem őrületes nagy, de láthatóan örömmel és jókedvvel-bőséggel végzett kutatómunka van mögötte. Én is úgy lapozgattam, nem mondhatnám, hogy mélyen lesújtott a pontos irodalmi hivatkozások vagy a műértékelések hiánya. Tényleg nagyon szórakoztató és informatív, 2 in 1! Tele van érdekességekkel, nem csak HS-ról, hanem fel- és lemenőiről és kortársairól, anyja kollégáiról is, családi anekdotákkal és korabeli újságcikkekkel (amit én személy szerint nagyon szeretek olvasgatni). Stílusában, hangulatában hasonlít különben A. Brody másik általam olvasott könyvéhez, Az orrvadászhoz. Úgy érzem, hogy nagyon atombiztos ízlése van ennek az embernek!! Nem a Hunyadynak, bár neki is, hanem a szerzőnek.

Tartalmazza HS Alvilági vőlegény című színdarabját is, aminek nagyon mókás a kávéházban játszódó eleje.

janetonic>!
Alexander Brody: A bolygó fénye

Alexander Brody: A bolygó fénye Hunyady Sándor arcképe

Méltatlanul elfeledett írónk ő, akinek egyetlen bűne, hogy nem írt nagyregényt, így aztán valahogy sosem tanultunk, hallottunk róla. Pedig novellái olyan gyöngyszemek, amik nálam ugyanannyit érnek, mint a Kosztolányi novellák, olykor még többet is. Írt persze könnyed színdarabot, film szövegeket is, mégsem volt könnyed bohém. Igazi megfigyelő, és az emberek ma is olyanok, ahogyan ő látta. Sosem fog elavulni. AZ unokaöcs Alexander Brody könyve után szinte személyes ismerőssé vált, köszönet érte.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal (szerk.): Száz vers
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Tótfalusi István (szerk.): Bukfencező múzsa
Komlós Aladár (szerk.): Külföldi versek könyve
Burger István (szerk.): Galaktika 284 XL
Jonathan Strahan (szerk.): Sárkányok könyve
Kuczka Péter (szerk.): UFO-k és elsüllyedt világok
Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben