A ​krakkói lány 23 csillagozás

Alex Rosenberg: A krakkói lány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A krakkói lány a harmincas évek Párizsán, a spanyol polgárháborún, Moszkván, Varsón és a náci Németország szívén átívelő, lenyűgöző történet, mely egy nő túlélésért folytatott küzdelmét követi végig, miközben egész nemzetek szakadnak szét, örökre megváltoztatva történelmünket.

1935-ben Rita Feuerstahl nagy tervekkel érkezik a krakkói egyetemre, ám az élet más meglepetéseket tartogat számára – házasság, szerelmi viszony, gyermek, és mindez a közelgő háború árnyékában. Rita időközben olyan hatalmas titok birtokába jut, mely a szövetségesek győzelmét veszélyezteti, ugyanakkor a háború dúlta Európa káoszában talán ez az egyetlen dolog, ami erőt ad neki a túléléshez.

Vajon a szenvedélye és az elszántsága elegendő ahhoz, hogy át tudja vészelni ezt a rettenetes időszakot, s az Európa által valaha látott legnagyobb gonoszt?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror I.P.C.

>!
I.P.C., Budapest, 2017
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355890 · Fordította: Csikós Gergő

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Erich Klein · Rita Feuerstahl


Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

zsanna525>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Nekem kicsit sok volt a politika és az elmélkedés. Viszont a 2 főszereplő nagyon kalandos és kényes élete,hogy túléljék zsidóként a világháborút megérdemli az 5 csillagot!

3 hozzászólás
Niki_>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Ó, hogy én mennyire kíváncsi voltam erre a könyvre! Nagyon érdekelnek azok a történetek, melyek a II. világháborúban játszódnak és a fülszöveg alapján egy érdekes, izgalmas, történelmi szórakoztató regényre számítottam. És akkorát, de akkorát csalódtam! Mármint az stimmel, hogy az adott korban játszódik, csak az nem jött össze, hogy izgalmas és érdekes lenne.
Unalmas volt a történet, semmi izgalmat nem találtam benne.
Rita nem volt szimpatikus és nem tudott hozzám közel kerülni. Nem szorítottam a boldogságért, sőt vártam, hogy mikor érek a történet végére, mikor szabadulhatok már meg ettől az unalmas és valamilyen oknál fogva mindig szerencsés nőtől.
Ha egy izgalmas, pörgős, II. vgh. alatt játszódó történetet szeretnétek olvasni, akkor nem A krakkói lányt ajánlanám a figyelmetekbe.
De ha egy csordogáló eseményű, női sorsra vagytok kíváncsiak, ami ebben a történelmi korban játszódik, akkor már tudom a figyelmetekbe ajánlani, de akkor se jó szívvel. Biztos, hogy vannak ennél jobb hasonló kategóriájú történetek.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/12/alex-rosenberg-krakk…

Tilikum>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Nem szerettem ezt a könyvet, de nem is akartam félbehagyni. Ritát egy percig sem tudtam szeretni, sem Urst , de Gilt sem igazán. Az egyetlen szerethető karakter Erich volt számomra.
Nem nekem valók ezek a háborús regények, sajnos.
Valószínűleg nem is próbálkozok ilyennel egy darabig.

3 hozzászólás
Millázs>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Egy filozófus egyetemi tanár regényírásra adta a fejét. Ez érződött is néhol.
A könyv eleje inkább hasonlított egy filozófiai jegyzet és egy történelem tankönyv keresztezésére. Nem baj, gondoltam, legalább ismételek. Aztán változott a hozzáállásom a műhöz.
Végül már érdekelt, mi lesz a sorsuk a szereplőknek.

A regény újdonsága abban áll számomra, hogy direkt módon teszi fel a morális, filozófiai kérdéseket. Azok a dilemmák, amikkel máshol cselekményben ágyazottan találkozunk, kimondatlanul, megválaszolatlanul akár, az olvasóra bízva a válaszkeresést, itt beszélgetnek, vitáznak róla, mint egy egyetemi előadáson.
Válaszlehetőségek egész tárházát adja a háború miértjére, de nem voksol semelyik mellett Rosenberg. Látszólag. Némi részrehajlást azért érzek.

Nincs jó és rossz tisztán. Háború van. A túlélés a fontos, bárhogyan is. Ezt prezentálja az író a szereplőin keresztül.
Van-e értelme a történteknek? Miért pont az illető élte túl? Sors, vakszerencse, teszt, próba, büntetés, ítélet, fejlődés, változás…

Nem tipikus háborús könyv, de érdekfeszítő volt egy patthelyzettel a végén.

olvasgat6>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Szerény értékelést kapott az igen jó köny,és sejtem hogy miért.
A boritó és a fülszöveg romantikus regényt (is) sugall,ugyanakkor ez a könyv más.
Történelmi regény,kalandregény és korrajz egyben,amiben a főhősök magánéleti történései is komoly szerepet kapnak.
Nagyon hitelesnek tünik a kor ábrázolása,az embertelen nácizmus és az abszurd sztalinizmus
megjelenitése.
A zsidó szerző külön érdeme,hogy abszolut nem idelizálja zsidó főszereplőit.

termannzsuzsa>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Jó kis könyv volt, bár voltak hibái, amit már sok-sok előttem szóló is megemlített, a politikai és filozófiai részeitől a falra tudtam volna mászni, érthetetlenek és feleslegesek voltak ilyen mélységben és ilyen terjedelemben használni. Maga a történet nagyon tetszett, sok könyvet olvastam már más szemszögből a háború idejéről, kifejezetten érdekes volt a túlélési stratégiák szempontjából. Zsidók a főszereplők, de külön pozitívum, hogy a németeket sem egyértelműen a csak gonosz lehet szerepébe állítja. A két külön, férfi és női szál nagyon jó ritmust adott a könyvnek.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

A tapasztalatlanság manapság túl gyakran tűnik bátorságnak.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tapasztalatlanság
Belle_Maundrell >!

A rádió a Katyusa című dalt játszotta, az egyetlen olyan számot, amely biztonságosan szovjet volt, és mégis eléggé romantikus.

182. oldal

2 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

– Nehéz örülni a győzelemnek, amikor tudod, hogy mi volt az ára.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: győzelem
Millázs>!

Tudod, az, hogy ha rendesen látod a világot, az nem tesz okosabbá vagy jobbá. Talán csak ront rajtad, és csak elfogadóbb leszel a dolgokkal kapcsolatban.

361. oldal

Belle_Maundrell >!

Hitetlenség-e az, ha saját magad szeretnél lenni?

19. oldal

Belle_Maundrell >!

Nem kell elhinned a szöveget ahhoz, hogy tetsszen a dallam.

39. oldal

Belle_Maundrell >!

Jót tenni annyit jelent, mint minimalizálni az emberi szenvedést.

87. oldal

Marcsi061>!

Ha az emberiség valaha is kiirtaná önmagát, és a patkányok vagy a csótányok lennének az uralkodó faj, Darwin azt mondja nekünk, hogy nincs semmi ok arra, hogy azt gondoljuk, hogy a patkányok vagy a csótányok a legjobbak, csak ők azok, akik képesek túlélni a romokon, amit magunk után hagynánk. Igaz?
– Pontosan. – Rita elégedett volt. Magda megértette. – A nácik, árják, az uralkodó faj, vagy akármi, aminek nevezik magukat, csak emberek, akiket megfertőzött az átmenetileg domináns agyi parazita. Ha győznek, ha az ötleteik kiirtanak civilizációkat, kultúrát vagy talán az emberiséget, az azt fogja megmutatni, hogy kegyetlen szadistának lenni a mi időszakunkhoz illeszkedő életforma, viszont nem minden időszakhoz.
Rita szünetet tartott, de a közönsége még mindig úgy tűnt, hogy hallgatná, úgyhogy folytatta.
– Ez magyarázza a nácik második hatalmas félreértelmezését Darwinról. Ő sohasem gondolta, hogy van bármi morálisan jó vagy legjobb a túlélésben vagy akár a domináns fajjá válásban egy adott környezetben. Semmi sincsen Darwin műveiben arról, hogy a felsőbbrendűség jó. Semmi! Szóval a két dolog, amiről a nácik azt hiszik, hogy Darwintól vették át, az nincs is benne a kutatásában. Nincs uralkodó faj, nincs előrehaladás, csak változás. Nincs benne az erőszak vagy az uralkodás magasztalása, mint erkölcsileg helyes dolog.
– Folytasd csak, mondd el a többit is. – Dani Magda felé fordult. – Azt gondolja, hogy Darwin megmutatta, hogy nincsen jó és rossz, nincs értelem, semminek nincs célja. – Dani úgy mosolygott, mintha egy botrányos pletykát árult volna el.
Rita válaszolt a kihívásra.
– Ahogy látod, Magda, Darwin megmutatta, hogy a cél a természetben csak illúzió. Bármi, ami megtervezettnek és szervezettnek tűnik valamilyen szempontból, az csak vak variációk eredménye, amit a passzív környezet szűrt ki – akár a természetben, akár a kultúrában. – Itt Danira nézett. – Ha ezt tagadod, akkor csak hátat fordítasz a tudománynak. Jelentés, cél, ezek csak vágyakozó gondolatok. Valami, amit nem engedhetünk meg magunknak. Nem pazarolhatjuk azzal az időnket azon gondolkodva, hogy mit jelent ez a háború az emberi történelem számára. Az emberi történelem egyszerűen csak nem jelent semmit. A háború csak egy katasztrófa, nem más, mint egy jégkorszak, csak sokkal gyorsabban történik, mint a Fekete Halál.

302-303. oldal

Marcsi061>!

Amikor számításba veszed az összes emberi cselekvést, amiből összeáll a történelem, akkor meglátod, hogy az, hogy ki győz, és ki veszít, nem fed fel semmit. Az út csak vak variáció, Darwin kiválasztási folyamatának működése a történelmen.

303. oldal

Marcsi061>!

Nem az emberek a paraziták. A gondolatok azok, melyek megfertőzik az embert, és egyiktől a másikig terjednek… és mindegyiket elpusztítják. De nem azelőtt, hogy a parazitának lehetősége lenne továbbterjedni. A gondolatok úgy terjednek, mint egy betegség baktériumai. Mint a leghalálosabb betegségek, ezek is kihalnak, mert megölik a hordozójukat még azelőtt, hogy tovább tudnának terjedni.

362. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Grigorij Kanovics: Gyertyák a szélben
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Kristin Hannah: Fülemüle
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Paula McLain: Szerelmünk romjai
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Helen Bryan: A háború jegyesei
Bernhard Schlink: A felolvasó