A ​krakkói lány 24 csillagozás

Alex Rosenberg: A krakkói lány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A krakkói lány a harmincas évek Párizsán, a spanyol polgárháborún, Moszkván, Varsón és a náci Németország szívén átívelő, lenyűgöző történet, mely egy nő túlélésért folytatott küzdelmét követi végig, miközben egész nemzetek szakadnak szét, örökre megváltoztatva történelmünket.

1935-ben Rita Feuerstahl nagy tervekkel érkezik a krakkói egyetemre, ám az élet más meglepetéseket tartogat számára – házasság, szerelmi viszony, gyermek, és mindez a közelgő háború árnyékában. Rita időközben olyan hatalmas titok birtokába jut, mely a szövetségesek győzelmét veszélyezteti, ugyanakkor a háború dúlta Európa káoszában talán ez az egyetlen dolog, ami erőt ad neki a túléléshez.

Vajon a szenvedélye és az elszántsága elegendő ahhoz, hogy át tudja vészelni ezt a rettenetes időszakot, s az Európa által valaha látott legnagyobb gonoszt?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror I.P.C.

>!
I.P.C., Budapest, 2017
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355890 · Fordította: Csikós Gergő

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Erich Klein · Rita Feuerstahl


Most olvassa 2

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

zsanna525>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Nekem kicsit sok volt a politika és az elmélkedés. Viszont a 2 főszereplő nagyon kalandos és kényes élete,hogy túléljék zsidóként a világháborút megérdemli az 5 csillagot!

3 hozzászólás
Niki_>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Ó, hogy én mennyire kíváncsi voltam erre a könyvre! Nagyon érdekelnek azok a történetek, melyek a II. világháborúban játszódnak és a fülszöveg alapján egy érdekes, izgalmas, történelmi szórakoztató regényre számítottam. És akkorát, de akkorát csalódtam! Mármint az stimmel, hogy az adott korban játszódik, csak az nem jött össze, hogy izgalmas és érdekes lenne.
Unalmas volt a történet, semmi izgalmat nem találtam benne.
Rita nem volt szimpatikus és nem tudott hozzám közel kerülni. Nem szorítottam a boldogságért, sőt vártam, hogy mikor érek a történet végére, mikor szabadulhatok már meg ettől az unalmas és valamilyen oknál fogva mindig szerencsés nőtől.
Ha egy izgalmas, pörgős, II. vgh. alatt játszódó történetet szeretnétek olvasni, akkor nem A krakkói lányt ajánlanám a figyelmetekbe.
De ha egy csordogáló eseményű, női sorsra vagytok kíváncsiak, ami ebben a történelmi korban játszódik, akkor már tudom a figyelmetekbe ajánlani, de akkor se jó szívvel. Biztos, hogy vannak ennél jobb hasonló kategóriájú történetek.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/12/alex-rosenberg-krakk…

Tilikum>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Nem szerettem ezt a könyvet, de nem is akartam félbehagyni. Ritát egy percig sem tudtam szeretni, sem Urst , de Gilt sem igazán. Az egyetlen szerethető karakter Erich volt számomra.
Nem nekem valók ezek a háborús regények, sajnos.
Valószínűleg nem is próbálkozok ilyennel egy darabig.

3 hozzászólás
Millázs>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Egy filozófus egyetemi tanár regényírásra adta a fejét. Ez érződött is néhol.
A könyv eleje inkább hasonlított egy filozófiai jegyzet és egy történelem tankönyv keresztezésére. Nem baj, gondoltam, legalább ismételek. Aztán változott a hozzáállásom a műhöz.
Végül már érdekelt, mi lesz a sorsuk a szereplőknek.

A regény újdonsága abban áll számomra, hogy direkt módon teszi fel a morális, filozófiai kérdéseket. Azok a dilemmák, amikkel máshol cselekményben ágyazottan találkozunk, kimondatlanul, megválaszolatlanul akár, az olvasóra bízva a válaszkeresést, itt beszélgetnek, vitáznak róla, mint egy egyetemi előadáson.
Válaszlehetőségek egész tárházát adja a háború miértjére, de nem voksol semelyik mellett Rosenberg. Látszólag. Némi részrehajlást azért érzek.

Nincs jó és rossz tisztán. Háború van. A túlélés a fontos, bárhogyan is. Ezt prezentálja az író a szereplőin keresztül.
Van-e értelme a történteknek? Miért pont az illető élte túl? Sors, vakszerencse, teszt, próba, büntetés, ítélet, fejlődés, változás…

Nem tipikus háborús könyv, de érdekfeszítő volt egy patthelyzettel a végén.

olvasgat6>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Szerény értékelést kapott az igen jó köny,és sejtem hogy miért.
A boritó és a fülszöveg romantikus regényt (is) sugall,ugyanakkor ez a könyv más.
Történelmi regény,kalandregény és korrajz egyben,amiben a főhősök magánéleti történései is komoly szerepet kapnak.
Nagyon hitelesnek tünik a kor ábrázolása,az embertelen nácizmus és az abszurd sztalinizmus
megjelenitése.
A zsidó szerző külön érdeme,hogy abszolut nem idelizálja zsidó főszereplőit.

termannzsuzsa>!
Alex Rosenberg: A krakkói lány

Jó kis könyv volt, bár voltak hibái, amit már sok-sok előttem szóló is megemlített, a politikai és filozófiai részeitől a falra tudtam volna mászni, érthetetlenek és feleslegesek voltak ilyen mélységben és ilyen terjedelemben használni. Maga a történet nagyon tetszett, sok könyvet olvastam már más szemszögből a háború idejéről, kifejezetten érdekes volt a túlélési stratégiák szempontjából. Zsidók a főszereplők, de külön pozitívum, hogy a németeket sem egyértelműen a csak gonosz lehet szerepébe állítja. A két külön, férfi és női szál nagyon jó ritmust adott a könyvnek.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell>!

A tapasztalatlanság manapság túl gyakran tűnik bátorságnak.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tapasztalatlanság
Belle_Maundrell>!

A rádió a Katyusa című dalt játszotta, az egyetlen olyan számot, amely biztonságosan szovjet volt, és mégis eléggé romantikus.

182. oldal

2 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

– Nehéz örülni a győzelemnek, amikor tudod, hogy mi volt az ára.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: győzelem
Belle_Maundrell>!

Nem kell elhinned a szöveget ahhoz, hogy tetsszen a dallam.

39. oldal

Millázs >!

Tudod, az, hogy ha rendesen látod a világot, az nem tesz okosabbá vagy jobbá. Talán csak ront rajtad, és csak elfogadóbb leszel a dolgokkal kapcsolatban.

361. oldal

Belle_Maundrell>!

Hitetlenség-e az, ha saját magad szeretnél lenni?

19. oldal

Belle_Maundrell>!

Jót tenni annyit jelent, mint minimalizálni az emberi szenvedést.

87. oldal

Belle_Maundrell>!

A kávézók azok a helyek, ahol a politikáról vitázva pazarolhatjuk az időnket. Az összes kultusznak megvolt a saját asztala, némelyiknek a saját kávézója. Az egyetlen dolog, amiben minden vitatkozó társaság egyetértett, az a „szabad szerelem” létjogosultsága volt.

14. oldal

Belle_Maundrell>!

Senki nem foglalkozott azzal, hogy megemlítse a németeknek, hogy októberben egy kicsit túl késő elkezdeni kabátokat gyártani az orosz télre.

107. oldal

Belle_Maundrell>!

– Az embereknek túl kell élniük ezt a háborút. Neked, a fiadnak, és másoknak is. (…) Valakinek el kell mondani a világnak, tanúskodnia kell, és látnia, ahogy megbüntetik a bűnösöket.

129. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Eoin Dempsey: Fehér rózsa
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Paullina Simons: A bronzlovas
Helen Bryan: A háború jegyesei
Bernhard Schlink: A felolvasó
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
María Dueñas: Öltések közt az idő
Nevil Shute: Az örökség
Jojo Moyes: Áradó fény