Nyolc ​nyomozó 234 csillagozás

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Minden ​bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul.

Kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal.

A detektívtörténetek aranykorának idején Grant McAllister, a matematika professzora kidolgozza a bűnügyi rejtélyek matematikai szabályait, és hét saját maga által írt történettel illusztrálja elméletét. Harminc év elteltével A White-gyilkosságok címet viselő novelláskötet felkelti egy kiadó figyelmét, ezért Julia Hart, az éles eszű, rámenős szerkesztő a csendes mediterrán szigetre utazik, hogy találkozzon a visszavonultan élő Grant McAllisterrel. A kiadó szeretné új kiadásban megjelentetni a férfi kötetét, ezért Julia és Grant közösen nekilátnak a történetek szerkesztésének. Julia nemcsak a történetek mélyére akar leásni, hanem Grant múltjába is, aki mintha titkolna előle valamit.

Azonban a Grant által írt történetek mindegyikében… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
288 oldal · ISBN: 9789634198871 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198857 · Fordította: Orosz Anna

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

gyanúsított


Kedvencelte 6

Most olvassa 15

Várólistára tette 187

Kívánságlistára tette 157

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Nagyon nehéz szerintem a krimi műfajon belül újszerűt alkotni. Ennek a könyvnek a szerkezete illetve a végén lévő csavarok megadják az egyediségét. A könyv (novelláskötet) a könyvben megoldáson túl a plusz fűszert a bűnügyi történetek matematika vonatkozása adja meg a kötethez. Az újszerű elgondolás és a meglepő végkifejlet ellenére a novellák nem mindegyike nyerte el a tetszésemet, ráadásul túl sok Agatha Christie féle megoldást vonultatott fel a szerző, ami inkább tűnt számomra gyenge másolatnak, mint egyedi ötletnek. Ennek ellenére is nagyon jó olvasmány volt és örülök, hogy ezt a kötetet választottam a Köny\/elem csatornám júniusi közös könyvének. Szerintem a krimi kedvelőinek ez a kötet valódi csemege! Ne hagyjátok ki!

3 hozzászólás
Gyula_Böszörményi IP>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Bravúros regény, többszörös meghökkentő csavarral a végén.

meseanyu P>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Mindig azt gondolom, hogy nem annyira szeretem a novellákat, de most mégis mindegyiket élveztem kivétel nélkül, a zseniális kerettörténet pedig csak megkoronázta a kellemes szórakozást. Olvasmányos, igényes a stílus, furfangosak a sztorik, végtelenül hangulatosak a helyszínek, és a krimi műfajának matematikai megközelítése is rendkívül érdekes.

2 hozzászólás
Amál P>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Az egyik kedvenc műfajom a krimi, és mostanában rákaptam a novellákra is. Úgyhogy azt gondoltam, hogy nekem ez a könyv tökéletes lesz. De nem lett az, annak ellenére, hogy tetszett. Végig, ahogy olvastam, hiányoltam belőle valamit, mintha nem lenne kerek egész. És volt valami zavaró is, azon kívül, hogy nagyon sok koppintást véltem felfedezni Agatha Christie-től. Viszont a keretszerkezet és a végén a csavar nagyon jó volt.

EssentialHencsi P>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Agatha Christie-t nyúlni nem ciki. Sokan megtették már, főleg a Tíz kicsi indián néger Mert többen nincsenek A láthatatlan hóhér vagy mittudoménmár mi a címe könyvet menő. Mondjuk a Ház a Kísértet-hegyen is tök jó film.
Na most ez a figura csupa Christie-könyvet nyúlt le. Ahogy olvastam, gondoltam is, milyen bénán csóringelt novellák ezek már, jobban is lehetett volna. De a kerettörténet meg tök jó volt. Aztán az is kiderült, miért nyomik a novellák. Ez a matekos cucc meg tök jó volt benne.
Egyébként ahogy olvastam a szerzőről, hogy matematikus meg a Microsoftnál dolgozik szoftverfejlesztőként, még az is lehet, hogy csinált egy jó kis algoritmust Grant McAllister szisztémájára, beprogramozta a cuccokat, amiket magyaráz a nyomozókról, tettesekről, gyanúsítottakról, áldozatokról, aztán a számítógép köpte ki az egész hóbelevancot.
Hát szóval fogalmam sincs, tulajdonképpen hányadán állok ezzel a könyvvel.

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Az egész könyv éppen annyira különös, mint a benne szereplő történetek. Olvasás közben végig valami nyugtalanság fogott el, valami furcsa érzés motoszkált bennem, és sokszor az is megfordult a fejemben, hogy nem-e attól van rajtam ez a szokatlan hangulat, mert tulajdonképpen nem is tetszik a történet.
Később rájöttem, hogy nem, mert minden furcsaságuk ellenére én szerettem olvasni ezeket a történeteket, még úgy is, hogy azt éreztem, hogy valami nem kerek, nem egész és nem következetes a történetekben.
Olvasmányos volt, elgondolkodtató, helyenként borzongató és abszurd, de a meghökkentő jelzőt is használhatnám egyes történetekre. Az Agatha Christie krimikre való hasonlóság nem a véletlen műve, el is hangzik a könyvben, hogy kedvenc szerzője emlékének ajánlja az egyik történetet, de valószínűleg sok párhuzamot lehet vonni, erről nem tudok hitelesen nyilatkozni, ugyanis az AC regényekkel még jelentős elmaradásaim vannak.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/06/alex-pavesi-ny8lc…

Nita_Könyvgalaxis>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Ez a könyv rendesen meglepett.

Mostanában egyre többször rákívánok a krimire, pedig egy ideig hanyagoltam a műfajt. De rájöttem, hogy szeretem, hogy egyszerre ki tud kapcsolni és mégis folyamatosan lehet agyalni rajta. A Nyolc nyomozóban pedig ezek aztán főleg megvannak.

Nagyon különleges a felépítése a történetnek, ugyanis a keretsztorin kívül hét krimit kapunk még, amelyet egy szerkesztő olvas fel az írójának. Viszont mindegyikben van valami furcsa, valami nem odaillő, valami frusztráló. Ahogy haladunk a történetben, egyre inkább erősödik az érzés, aztán a regény végén akkor pofonokat kapunk, hogy a fal adja a másikat.

Igazi mindfuck regényről van, nem is számítottam erre, így még inkább meg tudott lepni. Talán nekem egy kicsit már sok is lett a csavar a végére, ezért vontam le egy fél csillagot, de amúgy abszolút csak ajánlani tudom, nagyon különleges olvasmány, ami rengeteg aha-érzést vált ki az emberből.

2 hozzászólás
Jagika P>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Ez a könyv leginkább azt bizonyítja, hogy a krimi a megtévesztés műfaja.
Valaki mindig hazudik. Vagy elhallgatja az igazat. Vagy csak titokzatoskodik és tévutakra visz.
Bármelyik is történik, az író fantáziájának köszönhetően teszi ezt – és ebből pedig bőven kapunk a novellákban és a kerettörténetben egyaránt. Egyedi szerkesztésű, remek ötletekkel teli mű – jól szórakoztam spoiler

Kovaxka P>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Rég unatkoztam ennyire krimin, kínszenvedés volt elolvasni. Untattak a faék egyszerűségű detektívtörténetek, hiába alapultak klasszikusokon (vagy épp azért). Szenvedtem Julia okoskodásától és a matematikai modellektől is. Azt hiszem, nem is akarok belelátni a krimik szerkezetébe és a krimiírók lelkébe, egyszerűen csak élvezni szeretem a történeteket. Az utolsó 50 oldal miatt felhúztam 3 csillagra, az legalább valamennyire szellemes volt.

13 hozzászólás
Csabi>!
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Nehéz a krimiben – meg amúgy bármelyik más műfajban – valami újat felmutatni. Pavesi ezzel a szándékkal írta meg ezt a regényt, ráadásul úgy, hogy a leghagyományosabb krimi formához, a Ki a tettes? dramaturgiához nyúlt. Hogy sikerült-e neki?, nos, ha a dekonstrukció annak számít, bár nem hiszem, hogy akár ebben is úttörő lenne, akkor igen. A regény egyáltalán nem szokványos, de ezzel azt is mondom, hogy a szokvány, a krimi izgalma, fordulatossága az analitikus tekintet fényében némileg poshadt szagot áraszt.

Krimi és szépirodalom fúziójára elég sok kísérletet láthattunk az elmúlt évtizedekben, de Pavesi inkább az irodalomtudományt próbálta vegyíteni a krimivel. Szinte szó szerint, hisz a regény felépítése úgy néz ki, hogy van egy kriminovella (összesen hét), aztán az azt követő fejezetben az író, és a leendő kiadó szerkesztője beszélgetnek róla, és ez a rend csak a befejezésben bomlik fel. Mondjuk a kezdés nem túl szerencsés, az a novella az összes között a legunalmasabb, nem ismerve még a könyv szerkezetét erősen fontolgattam, hogy én ezzel nem küzdök tovább.
Szóval innentől két vonalon folyik tovább az olvasói befogadás. Egyrészt van egy réges-régi gyilkosság, és a szerkesztőnő arra gyanakszik, hogy a novellák összefüggésben vannak ezzel az esettel. A lelkes olvasó kutathatná a nyomokat, amik összeállnak egy régi eset bizonyítékaivá, de erre Pavesi nem sok esélyt ad, mivel a gyilkosság részleteit csak a regény végén árulja el, így úgy keresünk, hogy nem tudjuk, mit keresünk. Persze ez is egy nyomozói módszer, csak a mi cipőpucolónk, akitől váratlanul fontos infót kaphatnánk, sajnos éppen szabadságon van.
A másik vonal maga a krimi analízise – habár hozzá kell tennem, ha már az író elmulasztotta, hogy itt csak a Ki a tettes? vonalat elemzi –, a könyvbeli író, Grant négy alapvető halmazát vázolja fel a krimik szereplőinek: gyanúsítottak csoportja, tettes(ek), nyomozó(k), áldozat(ok). Ebből mindjárt látszik, hogy Pavesi elemzése nem teljes körűen a krimire vonatkozik (szerencsére), hanem csak a HR részére. Fenti csoportok különböző keveredéseit, átfedéseit elemzik (általában nem hosszan, szintén szerencsére), és a novellák is ezekre adnak példákat. Persze némelyik átfedést elég nehéz elképzelni (persze az olvasónak, nem egy analitikus tudósnak), pl. mit szólnátok hozzá, ha az áldozat és a nyomozó lenne ugyanaz? Elég nehéz példát mondani rá, pedig erre az esetre is van egy novella.
Ezek a kis elemzések nem is annyira érdekesek, és maguk a novellák is változó színvonalúak, témában és kivitelezésben a krimi háború előtti aranykorát idézik. Ami igazán érdekes, az a végkifejletben jön el, és én ezt leginkább kritikaként fogom fel azok felé a krimiírók felé, akik a végtelenségig agyonbonyolítják történeteiket, majd a végén, szinte random módon ráböknek egy szereplőre, hogy ő a gyilkos, és szépen le is vezetik, hogy miért. Pavesi csattanós választ ad erre, bebizonyítva, hogy egy történet többféleképpen is befejezhető ugyanazokból a kiinduló nyomokból. No persze ezt sem ő találta fel, van a könyvkiadásnak egy szegmense, ami pont erre épül, de Pavesi mindenesetre hatásosan oldotta meg.

Összességében nem rossz könyv, aki unja már a szabvány lépésekben levezetett krimiket, annak nyújthat némi felüdülést.


Népszerű idézetek

Jagika P>!

Merthogy arról van szó, kérem szépen, hogy a szerző pontosan azért írja bele a könyvébe a nagy leleplező jelenetet, mert tisztában van azzal, hogy soha nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bizonyíték
Jesper_Olsen>!

A tenger számomra olyan, mint egy kandalló előtt szundikáló háziállat. Ha a közelében vagyok, még a házamban is érzem, ahogy lélegzik. Olyan, mint egy társ. Ha az ember egyedül él, a tengerparton kevésbé érzi magányosnak magát.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány · tenger
Bea_Könyvutca P>!

Mindig is úgy tartottam, hogy a sirályok és a mókusok az állatok királyságának haramiái. Van valami a tekintetükben.

33. oldal, Halál a tengerparton

Kapcsolódó szócikkek: mókus · sirály
FreeAngel>!

– A halált nem szabad másképp ábrázolni, csak tragédiaként.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · tragédia
Cukormalac>!

Van valami, amit úgy hívnak: oxigén. Olyan ez a vérünknek, mint az ennivaló. És a levegő telis-tele van vele. Úgyhogy amikor lélegzünk, olyan, mintha a vérünk enne. Ezért van az, hogy amikor visszatartjuk a lélegzetünket, enyhe éhségérzetünk támad. És ha nem kapunk elég oxigént, megfulladunk. Az olyan, mint az éhezés.

192. oldal, Az elátkozott falu; Agave Könyvek, 2021

Kapcsolódó szócikkek: éhezés · lélegzés · oxigén · vér
Jesper_Olsen >!

Ha van két gyanúsítottunk, és az olvasó nem tudja, melyikük a gyilkos, akkor ez egy bűnügyi történet.

29. oldal

Praetorianus P>!

A háború után senkit nem érdekeltek a bűnügyi történetek. Az iszonyatos mértékű valós halál után gyorsan divatjamúlttá váltak.

239. oldal (Agave, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: háború · halál
ppeva P>!

Aztán ott volt még az alsó szomszédja, Mr. Pine, egy csöndes könyvmoly, aki az egyetemen dolgozott, de Lionel alig ismerte, és már hetek óta nem látta.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
2 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!

– Még a legártatlanabb tájképek sarkában is ott ólálkodik a sötétség, ahogy a fény megvilágítja a keretet – jegyezte meg.

35. oldal,3.fejezet - ( Agave,2021 )

gyuszi64>!

– A lényeg, hogy a gyanúsítottak bármely részhalmazáról kiderülhet, hogy bűnös.

– Mondtam magának, hogy a definíció felszabadítóan hat, és pontosan ezért. Majdnem új műfajt teremt: ahelyett, hogy az olvasó azt találgatná, ki a tettes, azt kell mérlegelnie, vajon az egyes gyanúsítottaknak közük van-e a bűntényhez. A lehetséges befejezések száma exponenciálisan nő.

218. oldal, 12. A hatodik beszélgetés, Agave, 2021


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Minél véresebb
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Jeffrey Archer: Tucatnyi félrevezetés
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
Stephen King: A remény rabjai
Edgar Allan Poe: Elbeszélések