A ​Suttogó 213 csillagozás

Alex North: A Suttogó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A felesége halálától összeroppant Tom Kennedy egy új élet reményében költözik át az álmos Featherbanks városkába a kisfiával, Jake-kel.
Ám Featherbanksnek sötét múltja van. Tizenöt éve egy szociopata bűnöző elrabolt és meggyilkolt öt kisfiút. Amíg el nem fogták, a tettest mindenki csak úgy emlegette: a Suttogó.
Természetesen egy régi bűntől Tom és Jake még nyugodtan berendezkedhetnének új házukban. Ám ekkor eltűnik egy újabb kisfiú, és Jake is valahogy különösen kezd viselkedni…

Azt mondja, hogy éjszakánként suttogást hall az ablaka alól…

Alex North Leedsben született, és ma is ott él feleségével és fiával. Filozófiát hallgatott a leedsi egyetemen, amelynek szociológiai tanszékén dolgozott, mielőtt főállású író lett volna. Bár mindig érdekelték a rémtörténetek, nem emlékszik rá, hogy gyerekkorában lettek volna vérfagyasztó képzelt barátai. Felnőtt fejjel már nem esküdne meg rá.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
GABO, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634068419 · Fordította: Bihari György
>!
GABO, Budapest, 2019
416 oldal · ISBN: 9789634068839 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Amanda Beck · Jake Kennedy · Pete Willis · Tom Kennedy


Kedvencelte 18

Most olvassa 6

Várólistára tette 191

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Alex North: A Suttogó

Első könyves szerző krimi/thriller könyvét mindig nagy izgalommal veszem kezembe, pláne, ha olyan jó értékeléseket olvasok róla, mint erről a könyvről. Engem már a borító lenyűgözött, a fülszöveg pedig még nagyobb kedvet csinált a történethez.
Egy remekül felépített, alapos, precíz krimit kaptam, amiben a stílushoz hűen sok új dologgal nem találkoztam. Mégis lekötött, bevonódtam, borzongtam, lúdbőröztem, és kíváncsian faltam az oldalakat. Az író stílusa gördülékeny, a könyv olvasmányos és kompakt. Ráadásul teljesen realista, ami nekem különösen fontos volt. Nem tudok belekötni igazán semmibe, nagyon tetszett. Jó szívvel ajánlom a műfaj kedvelőinek!
Remélem a szerző következő kötetét is megkapjuk a @gabokiado kiadó jóvoltából. Én biztos vevő leszek arra is. Idén ez volt a 100. kiolvasott könyvem.

11 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Alex North: A Suttogó

"…és bocsánatkéréssel kell kezdenem. Olyan sokszor mondtam neked, hogy nincs mitől félni. Nincsenek szörnyetegek.
Bocsásd meg, amiért hazudtam."
A suttogó műfaját nehéz definiálni. Annyira összetett, mint az apa-fiú kapcsolatok, amikre ez a csodálatosan megírt regény építkezik. Mert hiába az izgalmas krimi szál, a thriller szál, amitől megfagyott bennem a vér, vagy a misztikus szál, ami tökéletességet adott a történethez, az igazi lényeg itt a család és a szeretet.
Ehhez a könyvhöz nyitott elmével kell állni, mert mindenből egy kicsi, és semmi sem igazán.

2 hozzászólás
mate55 P>!
Alex North: A Suttogó

Nem véletlenül hozta meg a sikert ennek a végtelenül ügyes és érdekes természetfeletti thriller írójának. Nemcsak, mert remekül építi fel a történetet, és nem csak azért, mert a misztikus thrillerekre nem igazán jellemzően a karakterizálás és a karakterek közötti kapcsolatok bemutatása, megjelenítése nagyon fontos része a történetnek, de abból a szempontból is, hogy anélkül képes egy végtelenül feszült sztorit és atmoszférát teremteni, hogy a természetfeletti könyvekre általában jellemző gagyi és olcsó eszközöket, kliséket használna. Pontosabban szólva használ pár ilyet, de mindezt nagyon ügyesen és kifinomult érzékkel teszi. Mert a misztikus elemek ellenére a legfőbb célja nem az ijesztgetés, hanem a klasszikus, folyamatosan jelenlévő és erősödő feszültség megteremtése. Nem mindenkinek fog garantáltan bejönni, de ha az utóbbi évek „nagy” felhozatalát, illetve semmitmondó pszichothrillereit nézzük, kellemesen fogunk csalódni.

6 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Alex North: A Suttogó

Izgalmas, letehetetlen történet, pici misztikummal fűszerezve. Thriller a javából, én az ilyenfajta thrillereket szeretem a leginkább. Amiben nem csak a bűnesetről, a gyilkosságról és az azt követő nyomozásról olvashatunk, hanem mélyre hatolhatunk a szereplők lelkében, megismerhetjük őket, az érzéseiket, a gondolataikat, a félelmeiket.

Régen olvastam úgy hasonló stílusú könyvet, hogy összerezzentem a parketta reccsenésére, vagy füleltem a ház hangjaira olvasás közben, és félve pislogtam az ablak felé, megijedve az udvaron lévő fák árnyaitól.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/06/alex-north-suttogo.html

Amál P>!
Alex North: A Suttogó

Ilyenkor tudok mérges lenni magamra, hogy miért is nem olvastam már el ezt a könyvet, pedig a megjelenésétől fogva ott várt a polcon. Van egy szokványos alaptörténet, hogy elrabolnak egy 6 éves kisfiút. De ez a krimi sokkal több egy átlagos nyomozásnál. Bonyolult összefüggés van az egyes szereplők között, de erre csak később derül fény. Fontos szerepe van a családnak, az apa-fiú kapcsolatoknak. A mérgező, bántalmazó és az építő, szerető viszonynak. Az író jó ösztönnel szövi bele a történetbe a misztikus szálakat is. Szomorkás, de mégis szívet melengető vége lesz az eseményeknek. Nagyon tetszik a könyv borítója is, és szimpatikus, hogy a fejezetek nem túl hosszúak. Ajánlom minden krimi szerető olvasónak, mert itt kellően van adagolva a borzongás, a rejtély, a misztikum, a szeretet.

1 hozzászólás
Kókuszka >!
Alex North: A Suttogó

Minden szülő legszörnyűbb rémálma, hogy egy idegen elrabolja a gyermekét.

A történet a hatéves Neil elrablásával kezdődik és egy jól felépített borzongató, gördülékeny, misztikus krimit kapunk. Több szálon fut, a karakterek mindegyike hordoz valamilyen traumát. Az örökölt sors, az apa-fia kapcsolat, központi szerepet kap, tudunk-e jól szeretni, vagy épp az ellenkezője, az otthoni borzalmak súlyosan sérült személyiséget hoznak létre. A nyomozás, a sorozatgyilkos utáni hajsza mellett egy több generációs történetet kapunk gyászról, veszteségről, gyógyulásról.

Réka0128 P>!
Alex North: A Suttogó

Nagyon megfogott! :)

A könyvre alapjáraton a borítója miatt figyeltem fel, mert elég mutatósra sikeredett. Sokat gondolkoztam beszerezzem-e, de végül beadtam a derekam és milyen jól tettem. Az elejétől kezdve nagyon érdekes és izgalmas volt, teljesen lekötött. Ez a thriller nem a vérengzős, hanem inkább a misztikus és egy cseppet hátborzongatós fajta. Szokatlan megoldást választott az író, mert az egész történetet az apa-fiú kapcsolatra építette fel.
A karakterek nagyon jól ki voltak dolgozva és viszonylag elég mélyen megismerhettük őket, ami egy thrillernél nem annyira megszokott azért. Tetszett, hogy több szereplő szemszögéből íródtak a fejezetek.
Remélem a jövőben olvashatunk még sok ilyen kiemelkedő regényt az írótól, mert igazán egyedi a stílusa. :)

4 hozzászólás
NemesTimi P>!
Alex North: A Suttogó

Váltott szemszögben íródott krimi, ami nekem különösen nagy kedvencem. Minden fejezet vége további olvasásra sarkallt, fordulatos, jól felépített történet.

smetalin>!
Alex North: A Suttogó

Ez de jó egy könyv!!!! Kellemesen csalódtam benne. Végre nem egy olyan sztorit kap az ember, amit már hatszázötvenkilencszer feldolgoztak , átírtak. Persze,persze, itt is van sorozatgyilkos, de ez a könyv szól inkább Apa-fia kapcsolatáról, szép és igényes kivitelezésben. Enyhe misztikus légkör is megcsapott olvasás közben, de oly szépen beillesztve hogy nem tolakodó, így azok is kézbe vehetik kik nem annyira kedvelik ezt a műfajt.
Tesó! Ezt mindenképp el kell olvasnod!!! Meg mindenkinek másnak is, kik a műfaj szerelmesei, thriller rajongók hozzátok szólok!
Bízom benne, hogy még sok könyvet olvashatok az írótól, jöjjenek azok a képzeletbeli barátok, én várlak benneteket!!!

7 hozzászólás
Navi P>!
Alex North: A Suttogó

Nekem most nagyon bejött.
Rengeteg klisét használ, a tettesre is rájöttem, bár arra nem, hogy mikor lépett színre, de mindezek ellenére csak faltam az oldalakat.
Ennek a könyvnek az erőssége szerintem a hangulatteremtés. Éppen olvastam, a beköltözést mesélte el, amiben, valljuk be, semmi extra nem történt. Közben hallottam, hogy jön a kislányom. Nem emeltem fel a fejem. Megállt mögöttem és annyit mondott: HUU.
Bennem az ütő állt meg és hirtelen felindulásból közöltem a lányommal: BAA
Szerencsére nem fejeztem be a kifejezést, de ez szerintem tökéletesen mutatja, mennyire magával ragadott a könyv. Tudtam, hogy jön a lányom, hallottam, s mégis frászt kaptam.
Remélem, olvashatok még Alextől :)


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Akkor volt a legboldogabb, ha olvasott.

56. oldal

mate55 P>!

Gonosz gondolat üres fejnek örül.

43. oldal

mate55 P>!

Tétlen kéznek ördög a munkaadója.

43. oldal

Ligeia>!

A többség belevész a létezés lármájába, alvajárásban támolyogják végig az életüket, megfeledkezve a külvilágról, a mobiltelefon révületében. Észre sem veszik a többieket. Az emberek önzők és közönyösek, és nem figyelnek arra, ami a látóterük szélén van. Ha nem keltesz feltűnést, olyan gyorsan kimész a fejükből, mint egy álom.

236-237. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom · emberek · közöny · létezés · mobiltelefon · önzőség
Kókuszka>!

Bűnbánóan – sőt szégyenkezve – nézett, de nekem eszembe jutott, amit anyám mondott, hogy a magyarázkodás és a bocsánatkérés csaknem mindig a bocsánatkérő komfortérzetét szolgálja, és legszívesebben azt mondta volna Karennek, hogy érezze magát jobban saját erőből.

277. oldal

agi452>!

Ha valami szörnyűséggel kell szembenézni, jobb, ha nem halogatjuk; akármilyen rossz, úgyis bekövetkezik, legalább ne kelljen még a várakozástól is szenvedni.

94. oldal

McCarthy>!

– Ajtódat, ha kicsit nyitod, a Suttogót meghallhatod

– Odakint, ha magad játszol, könnyen eltűnhetsz a házból.

– Ha nem zárod az ablakot, kopogását meghallhatod

– Hogyha könnyed millió, jön érted a Suttogó

111. oldal

BBetti86 >!

Olyan sokszor mondtam neked, hogy nincs mitől félni. Nincsenek szörnyetegek.
Bocsásd meg, amiért hazudtam.

8. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Chris Carter: Halállista
Jo Nesbø: Hóember
Stephen King: A halálsoron
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Stephen King: A kívülálló