Néma ​tanú 165 csillagozás

Alex Michaelides: Néma tanú

A ​Néma tanú sokkoló pszichológiai thriller egy nőről, aki meggyilkolja a férjét, és egy terapeutáról, aki rögeszmésen kutatja indítékait…

Alicia Berenson élete látszólag tökéletes: híres festőnő, aki feleségül ment egy jó nevű divatfotóshoz. Nagyszerű házban él, amelynek hatalmas ablakai egy parkra néznek London egyik legfelkapottabb negyedében. Egyik este férje, Gabriel későn tér haza a fotózásról, Alicia ötször arcon lövi, aztán mindörökre elnémul.

Vonakodása bármiféle magyarázattal szemben olyan titokká növeszti tettét, amely megragadja a nagyközönség figyelmét, és hírhedtté teszi személyét. Képeinek ára az egekbe szárnyal. Őt, a néma beteget a nyilvánosság és a bulvárlapok elől a The Grove-ba, egy észak-londoni törvényszéki orvostani intézetbe zárják.

Theo Faber, a bűnügyi pszichoterapeuta jó ideje vár a lehetőségre, hogy vele dolgozhasson. Elszántsága, hogy szóra bírja páciensét, és felfedje a titkot, miért lőtte le a férjét, saját indítékainak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2019
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990383 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Maxim, Szeged, 2019
350 oldal · ISBN: 9789634991892 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Alicia Berenson · Diomedes professzor · Theo Faber


Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 205

Kívánságlistára tette 202

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Alex Michaelides: Néma tanú

Régóta szemeztem ezzel a könyvvel, nagyon szeretem a pszichothrillereket és krimiket, úgyhogy azt gondoltam nagyon nem fogok mellényúlni egy olyan könyvvel, amit a Goodreadsen a misztikus / thriller témakörben a legjobbnak választottak 2019-ben.
Nem is csalódtam. A lassú folyása, a hangulata teljesen magával ragadott az elejétől kezdve. Végig fenntartotta az érdeklődésemet és két nap alatt ki is olvastam. Annyira jól volt felépítve a két szál és nyilván várható volt, hogy valahol a végén ez a kettő összefügg… Ráadásul a kevés szereplő miatt nekem a vége előtt már nem volt kérdés, hogy mi lesz a csavar a dologban. De a sejtésem dacára is lehidaltam. Remélem a szerző termékeny lesz és hamarosan újabb remek történetekkel örvendeztet majd meg bennünket. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

6 hozzászólás
Márk_2011>!
Alex Michaelides: Néma tanú

Nagyon erős négy csillag!
Azért nem tudom megadni a többet, mert boooorzaaaasztóóóóan nyomasztó a hangulata!
Alicia megöli a férjét ugyebár, azután elnémul.
Theo egy pszichoterapeuta, aki mindenáron szóra akarja bírni Aliciat.
Szóval én már mindenre gondoltam, mindenkit gyanúsítottam. Az általam olvasott össze krimi, thriller szálát beleszőttem, kombináltam. Erre viszont nem gondoltam. Annyi teoriám volt, olyan jó kis szálakat szőttem! De tényleg meglepett.
Szóval olvassátok, érdemes! Talán engem talált meg rosszkor, bár nemtudom…..

28 hozzászólás
Finn_Hudson>!
Alex Michaelides: Néma tanú

Nagyon nehéz összeszedni a gondolataimat, mert sokkal többet kaptam, mint amit vártam.
A pszichológiai téma keltette fel a kíváncsiságomat, valamint az, hogy egy pszichoterapeuta szemszögén keresztül ismerhetjük meg egy gyilkossággal vádolt nő történetét. A legelején fogalmam sem volt, mi fog az egészből kisülni. Kicsit monotonnak tűnt, megismertük Alicia életében fontos szerepet játszó személyeket, de igazából elég katyvasznak tűnt az egész, lehetetlen volt eldönteni, ki mond igazat és ki hazudik. A közepe felé már kezdett körvonalazódni bennem, hogy itt valami nagy csavarra készül az írónő. Viszont ami a végén kiderült… Hiába olvastam már több ilyen műfajú könyvet, eszembe sem jutott ez a végkifejlet. Az utolsó oldalt is elolvasva teljesen átértékelődött bennem az egész cselekmény, és amit kezdetben egy monoton történetnek gondoltam úgy vált számomra a végére egy zseniális olvasmánnyá.
Bekerült nálam az idei év top 5 könyvélménye közé.

2 hozzászólás
mate55 P>!
Alex Michaelides: Néma tanú

Mikor egy terapeuta elhatározza, hogy „kinyitja” a bűncselekménnyel vádolt nő titkait. A könyv azáltal, hogy a görög mitológiát, a pszichológiai tudományokat és a bűnözés elemeit ötvözi sokkal inkább egy karakterkutatásnak, elmejátéknak, mint pszichológiai thrillernek tekinthető. A páciens és a terapeuta közötti kontraszt és ellentmondás, valamint a tragédiák szélsőséges hasonlóságai járultak ahhoz hozzá, hogy a cselekmény a titkok, az árulás és a csábítás széles rétegeivel együtt bontakozzon ki. A beteg karakterének valósidejű és a naplóbejegyzéseinek váltakozó fejezeteivel való „összeillesztése” egyfajta módszer volt arra, hogy felkeltse az érdeklődést a „néma” nőre, hogy ki is ő valójában. Ugyanakkor bosszús vagy inkább csalódott vagyok, mert azok, akik már számos apró rejtélyt olvastak, valószínűleg kitalálják az igazságot, mert a paranoia és a karakterek érzelmi instabilitása túl ügyes és rendezett volt ahhoz, hogy bármilyen más módon vessen véget a történet. Másik problémám: minden segítőfoglalkozás legfontosabb alapelve a Ne árts, ami azt jelenti, hogy nem a szakember értékei, meggyőződése a fontos, hanem a páciens érdekei. Ő egy speciális „szolgáltató”, aki nem lépheti át a határokat. Átlépte.

dagikám P>!
Alex Michaelides: Néma tanú

Mindenre gondoltam volna,de erre nem. Magába szippantott az egész történet. Nem tudtam letenni,mindig egyre több fejezetet akartam elolvasni,hogy közelebb kerüljek a megoldáshoz. Nekem mindenki gyanús volt,de ezt nem hittem volna,hogy egy ilyen csavarral döbbent meg az író.
Alicia megöli a fèrjèt ès hallgatásba burkolózik, Theo pedig szeretne segíteni neki. De vajon mit rejt a hallgatása Alicia-nál? Tènyleg ő húzta meg a ravaszt vagy esetleg egy titokzatos idegen?
Ütős könyv…

3 hozzászólás
NemesTimi P>!
Alex Michaelides: Néma tanú

@Suba_Csaba ajánlására olvastam el a könyvet, és egyáltalán nem bántam meg. Olvastatta magát a két szálon futó, nem kicsit nyomasztó történet. Néha a pszichológus életét felvillantó szálat nagyon nem értettem és nem is érdekelt igazán, de gondoltam, hogy lesz ennek még jelentősége. Nehéz spoiler nélkül írni bármit, szóval csak annyit a könyvről, hogy aki egy igazán izgalmas, nagy fordulattal végződő pszichothrillert akar olvasni, ezt a regényt ne hagyja ki.

2 hozzászólás
Niitaa P>!
Alex Michaelides: Néma tanú

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/10/alex-michaelide…

„Ez a történet a valóságban egyáltalán nem létezhetne. Már az intézmény felépítésében és szabályrendszerében megbukott a teljes sztori. Ha egy terapeuta így viselkedne, azonnalival mondanának fel neki. Nem viselkedhet Sherlock Holmes módjára, nem randalírozhat éjszaka az utcákon I’m Batman felkiáltással. És mégis, a belső elégedetlenkedő hangom csak suttogva mert kiabálni, mert egyszerűen annyira élveztem ezt a könyvet olvasni, hogy nem érdekeltek az őrültségei, a lehetetlen megvalósításai. Egyszerűen csak tudni akartam, miért némult el a tanú és hogy vajon tényleg ő e a keresett gyilkos. Mi történhetett hat éve, ami mindössze egy festményt és csendet vont maga után. Alex Michaelides története végtelenül olvasmányos. A lapok csak úgy pörögtek a kezeimben. Párom meg is kérdezte, hogy olvasom is, vagy csak lapozok, mert két felnézés között legalább hetven oldal telt el. Nem tudom megragadni, mivel kötött le ennyire, azon kívül, hogy végig fenntartotta a kíváncsiságomat. Ez az első olyan könyv, amire azt kell mondjam, hogy bár hemzseg a logikai buktatóktól, körvonalas a kialakítása, nincs meg a kellő háttértartalom, de mégis megérte elolvasni, mert tökéletesen kikapcsolt és magával rántott a történet, olyannyira, hogy képtelen voltam letenni. Első könyvnek nagyon jó volt. Remélem, hogy a szerző még fog alkotni és azok is lefordításra kerülnek, mert látom benne a potenciált. Csupán egy kis csiszolásra, útmutatásra és rengeteg gyakorlásra van szüksége.”

Molymacska P>!
Alex Michaelides: Néma tanú

Voltak jó húzásai, meg voltak rossz húzásai, és így együtt mégis egy átlagos könyvélményt hagyott bennem. Volt benne potenciál, mégsem sikerült úgy, ahogy kellett volna.
A történet érdekes volt olyan szempontból, hogy láthatunk egy nőt, aki nem szólal meg, meg egy pszichiátert, aki meg akarja szólaltatni. Ellenben a közös munka kevésbé közös munka, inkább az egyik oldalról egyfajta nyomozás. A regényben ez többször el is hangzik, ettől még tényleg inkább nyomozós krimire hasonlít, mint sem egy terápiás beszélgetésre, ahol feloldják a problémákat vagy lejátsszák a történteket. Mint krimi érdekes lett volna, de a sztori nem krimiként indult, emiatt sem tudtam mit kezdeni a könyvvel.
Aztán kezd kiderülni minden. Senki sem volt olyan kedves és aranyos, mint hittük, és amúgy is, mindenkinek megvannak a maga problémái. Ez részben életszerű volt, részben picit túlhúzta az életszerűség határát spoiler de nagyjából jól mutatta be, hogy mi tehet tönkre életeket úgy általában.
Aztán elérkeztünk a végére, és a legnagyobb csavar, a legnagyobb ki nem mondás fejbe talált, de közben el is szomorított, hiszen bár nagyon friss, és jó volt, azért ha nem is az egészet, de egy részét ki lehetett találni, annyira klisés a könyv. Ellenben az spoiler
Kicsit művi, kicsit inkább krimis, kicsit olyan filmes forgatókönyvre hajazó, de teljes mértékben olvasható. Ellenben az ember ne számítson túl sokra tőle.

showtimee>!
Alex Michaelides: Néma tanú

Hű, ez a könyv most nagyon betalált.
Az állam a padlón koppant a végére.
A fülszöveg alapján is izgalmasnak találtam, de nem is gondoltam, hogy ennyire tetszeni fog.
Alicia látszólag minden ok nélkül megöli a férjét, majd ezután örökre elnémul. Hat év múlva egy új pszichoterapeuta érkezik az elmegyógyintézetbe ahová ő is került, nagyon szeretne segíteni rajta, szeretné szóra bírni. Az elején nem értettem, hogy miért ez a nagy megszállottság Alicia irányába, a végén persze minden értelmet nyer. Lassan csordogálnak az események, viszont ez egyáltalán nem zavart. Sőt…Két szemszögből olvashatunk, az egyik a terapeuta elbeszélése, a másik pedig Alicia naplójába enged betekintést, a hat évvel korábbi eseményekről olvashatunk benne. Az író pont a legjobbkor váltogatta a szemszögeket, ennek köszönhetően elképesztően izgalmas az egész, az utolsó 150 oldalt már egy ültő helyemben olvastam el.
A vége pedig… Te jó ég! Minden megoldásra gondoltam, de erre végképp nem. spoiler
Ahogyan összefüggenek a szálak, értelmet nyernek a végén, az egész könyv nagyon jól van felépítve.

Nagyon ajánlom mindenkinek!

ap358 P>!
Alex Michaelides: Néma tanú

Mivel nem tudtam eldönteni, mi volt az író célja a történettel, így csak négy csillagot adok rá.
A legtöbb hasonló regénynél a megdöbbentés, a végén lévő csattanó az, ami megadja az ízét, itt viszont nem. Vagy igen? Ez az, ami miatt fogalmam sincs, milyen értékelést írjak. Vajon spoilert teszek bele, vagy sem?
A könyv elején elrejtett sejtetéseket könnyű kiszúrni, így a bennem megfogalmazódott kérdések ugyanazok voltak, mint Theo kérdései: miért hallgat Alicica? Illetve, miért az a könyv címe, ami?
Theo, a pszichoterapeuta szemszögéből, és Alicia naplóján át ismerjük meg az eseményeket.
Theoval együtt jártam végig az utat, vele együtt fedeztem fel Alicia gyerekkorát és életét, és közben Theo magánélete is elém tárult. Zseniálisnak találtam az elméjét, összetettnek gondoltam, és kicsit csalódtam, amikor kiderült, hogy nem is annyira számító személy.
Számomra ez a történet nem azt mutatta be, miként jut el egy szerető feleség a férje meggyilkolásáig. Nem egy olyan könyv volt, ahol a végén csattan minden. Sőt, az utolsó fejezet szörnyen klisésre sikeredett.
Ha ezt filmen látom, biztos nagyobbat ütött volna és engem is meglepne a vége, másként értékelném.
Ellenben úgy, hogy az elején tudni a csattanó felét (Alicia szándéka a rejtély), úgy teljesen új köntöst kap a sztori. Egy őrült elméjét követhettem nyomon, és csak vártam, vártam, mikor robban, mint egy bomba, mikor mit miért kérdez, kihez miként viszonyul, fog-e gyilkolni, és ezzel húzta végig az idegeimet. Pont a lassúnak gondolt felvezetés az, ami miatt nekem összességében tetszett a könyv. Az volt az idegőrlő, és szürreális, de ezen részek miatt nem unatkoztam.


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Tudja, az őszinteséghez bátorságra és hosszú időre van szükség.

55. oldal

Niitaa P>!

Aki nem azonosult önmagával, azt egész életében szorongások gyötrik.

96. oldal

Niitaa P>!

Ha egyszer elvész, a bizalmat nagyon nehéz helyreállítani.

185. oldal

Niitaa P>!

Csak a gyávák árulják el azokat, akik szeretik őket.

335. oldal

ap358 P>!

…milyen gyakran tévesztjük össze a szerelmet a tűzijátékkal, a drámával és a zűrzavarral. Holott a valódi szerelem csendes, egyáltalán nem mozgalmas. A drámázással összevetve akár unalmasnak is mondható. A szerelem, mély, nyugodt… és állandó.

114-115. oldal

Nono_ P>!

A váratlanul megjelenő érzelmek soha nem halnak meg. Élve eltemetjük őket, és csak később jelentkeznek, sokkal rútabb formában.

Sigmund Freud

65. oldal

ap358 P>!

Néha elveszek a saját gondolataimban. Ilyenkor úgy érzem, mintha sárban gázolnék.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alicia Berenson
Niitaa P>!

Annyi fájdalom van mindenütt, mi meg szemet hunyunk felette.

72. oldal

Niitaa P>!

Ne feledje, hogy az olyan szerelem, amely nem foglalja magában az őszinteséget, nem nevezhető annak.

117. oldal


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A Goodreads közönségszavazásán a 2019-es év legjobb misztikus/thriller könyvének választották.

[en.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Alex Michaelides: Néma tanú

Alex Michaelides: Néma tanú

Kapcsolódó alkotók: Alex Michaelides


Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Niki Tailor: Mindenki hazudik
Dennis Lehane: Viharsziget
Mercèdes Rheinberger: Ártatlan vagyok
Sarah Pinborough: 13 perc
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Paula Hawkins: A víz mélyén
Helena Silence: Ezüsthíd